Ana SayfaAvusturyaViyana Gezi RehberiViyana Aziz Stephan Katedrali Hakkında Bilgi & Giriş Ücreti

Viyana Aziz Stephan Katedrali Hakkında Bilgi & Giriş Ücreti

Viyana'nın en görkemli yapılarından biri olan Aziz Stephan Katedrali (St. Stephan's Cathedral), kuleleri, şapelleri ve birbirinden değerli eserleriyle mutlaka görülmesi gereken cazibe merkezlerinden biri. Şehir manzarasını sunan kuleleriyle turistlerin ilgisini çeken katedralin iç mekanını ücretsiz olarak görebilirsiniz, fakat kule ve iç mekanda yer alan bazı bölümleri görmek için giriş ücreti ödemeniz gerekiyor

-

Viyana’nın en önemli çekim merkezlerinden biri olan “Aziz Stephan Katedrali”, Stephansdom veya St Stefan Katedrali olarak da biliniyor. Şehrin bu önemli gotik yapısında birbirinden değerli dini sanat eserlerini görebileceğiniz gibi, Güney kulesine 300 basamak çıkarak Viyana’nın eşsiz panoramik manzarasını da seyredebilirsiniz.

Viyana Katolik Başpiskoposluğu’nun ana kilisesi olan Aziz Stephan Katedrali, Viyana’nın kültürel açıdan en önemli simge yapılarından biri olarak kabul ediliyor.

Tarihi 1137 yılına kadar uzanan bu tarihi yapı, Viyana’nın en ünlü meydanlarından biri olan Stephansplatz’ın merkezinde bulunuyor. Yani şehrin hemen her yerinden kısa sürede katedrale ulaşabilirsiniz.

Katedralin içine girmek ücretsiz, ancak kulelerine çıkarak şehri seyretmek istiyorsanız cüzi bir ücret ödemeniz gerekiyor.

Ayrıca henüz Viyana’da nerede konaklayacağınıza karar vermediyseniz Viyana’da nerede kalınır ? adlı yazımızı incelemeyi unutmayın. Ve Aziz Stephan Katedrali gibi Viyana’nın diğer ünlü cazibe merkezlerini incelemek ve haritalı bir gezi rotası oluşturmak için Viyana’da gezilecek yerler adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Aziz Stephan Katedrali Tarihi

Aziz Stephan Katedrali Mimarisi
İç mekan ve sunaklar – Kaynak ; flickr.com/dennis-jarvis

12. yüzyılda Leopold IV tarafından Viyana’nın bir dini ibadet ve ticaret merkezi olarak artan önemini kabul etmek için inşa edilen bu Orta Çağ yapısı, daha önceki iki kilisenin kalıntılarının üzerine yerleştirilmiş. Burada yapılan arkeolojik kazılar, ayrıca katedralin altında büyük bir Roma dönemine ait mezarlığın bulunduğunu gösteriyor.

Orijinal kilisenin inşası, Antik Roma mezarlığı olduğuna inanılan bir alanda, 1137 yılında başlamış. Bu ilk kilisenin inşası 1160 yılında tamamlanmış, ancak 1258 yılında çıkan bir yangından dolayı yapı tamamen harap olmuş.

Kilise, hayatta kalabilen 2 kule kullanılarak yeniden inşa edilmiş ve 1263 yılında tekrar kutsanmış. O günden beri kilise zaman içinde yavaş yavaş büyümeye ve yeniden şekillenmeye devam etmiş (II. Dünya Savaşı sırasında verilen hasarın ardından yeniden inşa edilen büyük bölümler ve yüzyıllar boyunca eklenen kuleler, uzantılar ve süslemelerle katedral, sürekli olarak büyüyüp genişlemiş).

Kaynak ; flickr.com/yuan

Viyana Piskoposluğunun Kurulması: Cemaat kilisesi bir katedrale dönüştürülmüş ve yeni Viyana Piskoposluğunun merkezi olmuş. Resmi olarak Ocak 1469 yılında, Aziz Stephan Katedrali ana kilise olarak belirlenmiş. 1722’de ise kilise, Papa XIII.’ün komutasında Viyana Başpiskoposu’nun koltuğu olmuş.

II. Dünya Savaşı ve sonrası ; İkinci Dünya Savaşı sırasında katedral yakınlarında çıkan isyanlardan dolayı yapının çatısı yanmış ve yıkılmıştı. Savaşın sona ermesinden kısa bir süre sonra katedral, yeniden inşa edilmiş ve 1952 yılında tekrardan hizmete açılmış. Günümüzde görülen yapının büyük bir bölümü II. Dünya Savaşı’ndan sonraki yeniden inşa sürecine ait olsa da, yapının bazı bölümleri kurulduğu günden beri yıkılmadan kalabilmiş.

St Stephan Katedrali Hakkında Bilgi

Aziz Stephan Katedrali Mimarisi
Kaynak ; flickr.com/dennis-jarvis

Katedralin dışı, karmaşık detaylara sahip heykellerle süslenmiş kireçtaşı duvarlardan oluşuyor. Tasarım, Romanesk ve Gotik mimari tarzların bir karışımından yapılmış.

Ancak katedralin göze çarpan en etkileyici özelliği, beyaz, sarı, yeşil ve kahverengi renklerde çarpıcı bir baklava desenine sahip dekoratif ve renkli kiremit çatısıdır.

Çatının güney tarafındaki karolar, seramik-mozaik yayılımını oluşturan 230.000 kiremitten oluşturulmuş bir İmparatorluk çift başlı kartalına sahip. Kuzey tarafında, Viyana Şehri ve Avusturya Cumhuriyeti’nin armaları da görülebiliyor.

Her yıl 1 milyondan fazla turistin ziyaret ettiği katedral, yıl boyunca ziyarete açık olup Noel Konserleri dahil olmak üzere çok sayıda etkinliğe de ev sahipliği yapıyor.

Katedral içinde çatıyı destekleyen süslü gotik tarzdaki sütunlar, duvarlarında tepelerinden bakan çok sayıda taş yüzlerle Hristiyan azizlerin hikayelerini anlatıyor. Katedralde 18 sunak bulunuyor. Ancak bunlar arasında en dikkat çeken St. Stephan’ın taşlanmasını tasvir eden Yüksek Sunak’tır.

Yüksek Sunak, 1640’lı yıllarda Avusturya’da Steiermark ve Tirol’den ve Polonya’dan getirilen mermerler kullanılarak inşa edilmiş oldukça gösterişli bir eser ve katedral içinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden.

Kaynak ; flickr.com/miroslav-petrasko

Savoy Prensi Eugene’in gömüldüğü ve Mozart’ın cenazesinin yapıldığı Haç Şapeli de dahil olmak üzere katedralde çok sayıda resmi şapel de var. Hatta, Haç Şapeli’ndeki sunağın üzerinde tasvir edilen Mesih’in, oldukça ürkütücü bir şekilde gerçek insan saçından yapılmış bir sakalı var (bu şapelin halka açık olmadığını unutmayın). İnanışa göre bu sakalın hala büyüdüğü söyleniyor.

Aziz Stephan Katedrali Bölümleri ve Eserleri

Katedralde görülecek çok şey var. Bu yüzden Aziz Stephan Katedrali gezisi için yeterli bir zaman ayırdığınızdan emin olun. Katedralin sadece ana mekanını ve dış cephesini görmeyi planlıyorsanız, 1 saatlik bir gezi yeterli olabilir. Ancak kulelerine çıkmayı, yeraltı mezarlarını ve kalıntıları görmek istiyorsanız en azından 2 saatinizi katedral için ayırmanızda yarar var.

Cephe ve Dört Kule

Kaynak ; flickr.com/miguel-mendez

Katedralin heybetli yüksekliği, Viyana’nın birçok noktasından görülebiliyor. Katedralin bu denli yüksek yapılması, Viyana Piskoposluğunun bir Ortaçağ koltuğu olarak, sembolik bir yapı olması için önemlidir.

Katedralin 4 farklı kulesini de gördüğünüzden emin olun. Daha sonra cüzi bir ücret ödeyerek katedralin güney kulesine çıkmayı da unutmayın. Şehrin en yüksek noktası olan bu kule, 136 metre yükseklikte ve Viyana’yı en iyi şekilde seyredebileceğiniz yerlerden biri olarak biliniyor.

Kuleye çıkacak olursanız, çatıları süsleyen renkli, alışılmadık derecede parlak karoları gördüğünüzden de emin olun. 230 bin karo, Viyana’nın arması ve Habsburg hanedanını simgeleyen İmparatorluk çift başlı Kartal şeklinde bir mozaik desen oluşturmak için bir araya getirilmiş ve ortaya muhteşem bir görüntü çıkarılmış. Zaten katedralin en önemli bölümlerinden biri de yapının çatısıdır.

Çanlar

Kuleler 23 çana ev sahipliği yapıyor ve bunlardan bazıları Avrupa’nın en güzel ve en özel olanları. Bu çanlardan en büyüğü katedralin kuzey kulesinde bulunan ‘Pummerin Çanı’dır. Bu çan Avrupa’nın en büyük ikinci kilise çanı olarak bilinir.

İç Mekan

Kaynak ; flickr.com/mathew-heather

Katedralin iç mekanı, en az çatı katı ve dış cephe kadar süslü ve gösterişli. Süslü iç mekanlar, 17. yüzyılda barok yenileme dönemini büyük ölçüde yansıtıyor ve katedralin Ortaçağ döneminden önceki yüksek gotik unsurlarla birleşiyor.

Sunaklar

Wiener Neustädter Sunağı – Kaynak ; flickr.com/dennis-jarvis

Çok sayıda şapel de dahil olmak üzere katedralde toplamda 40 tane sunak bulunuyor. Tabii bu sunaklar arasında kaçırılmaması gereken, tarihi 17. yüzyıla uzanan ‘Yüksek Sunak’tır. Bu sunak Aziz Stephan’ın taşlanmasını tasvir ediyor ve diğer birçok koruyucu azizin figürleriyle süslenmiş.

Tarihi 15. yüzyıla uzanan ‘Wiener Neustädter Altar’ adı verilen sunak da katedralin en rağbet gören sunakları arasındadır.

Kürsü

Kürsü – Kaynak ; flickr.com/ccarllstead

Pek çok sanat tarihçisi tarafından geç Gotik dönemin bir başyapıtı olarak kabul edilen dekoratif taş kürsü de, Aziz Stephan Katedrali’nde görülmesi gereken yerlerden. Kürsüdeki dört azizin her biri farklı bir mizacı ve yaşam evresini temsil ediyor. Kürsüdeki diğer süslemeler, iyi ve kötü arasında bir savaşa giren kertenkele ve kurbağaların oymalarını içerir.

Şapeller ve Dini Emanetler

Viyana Aziz Stephan Katedrali Tarihçesi
Şapel – Kaynak ; flickr.com/scottgunn

Katedralde birçok şapel ve dini emanet de var. Bunlar arasında en önemlisi ve en güzel olanı katedralin güney kulesinin dibinde bulunan St Katherine Şapeli’dir. Burada mermerden dört müjdecinin heykellerinin yanı sıra on iki havariyi, İsa’yı ve elbette Aziz Stephan’ın kendisini tasvir eden figürleri görebilirsiniz.

Bunun yanı sıra Haç Şapeli de, görülmeye değer. Bu şapel Savoy Prensi Eugene’nin mezarına ev sahipliği yapıyor ve onun kalbini içeren bir vazo da tam olarak burada bulunuyor. Haç Şapeli’nin hemen yukarısında bulunan Aziz Sevgililer Şapeli, Katedral’in ana emanetlerini veya kutsal dini öneme sahip nesnelerini barındırır.

Yeraltı Mezarları

Yeraltı Mezarları – Kaynak ; flickr.com/thomas-quine

Yeraltı mezarlarının içindeki önemli mezarlar arasında Kutsal Roma İmparatoru III.Frederick’in, Savoy Prensi Eugene’nin ve güçlü Habsburg İmparatorluk klanının çok sayıda üyesinin kalıntılarını barındıran “Dük Mahzeni”nin kalıntılarını barındıran mezarlar bulunmaktadır.

Yeraltı mezarları, 1735 yılındaki hıyarcıklı veba salgını ile bağlantıları açısından da ilginçtir. Yaklaşık 11.000 kişinin kemikleri ve kafatasları içeride gömülüdür. Çoğu rehberli turlarla bu yeraltı mezarlarını ve kalıntıları da görebiliyorsunuz.

Viyana Aziz Stephan Katedrali Tarihçesi
Kutsal Roma İmparatoru III.Frederick’in mezarı

Aziz Stephan Katedrali Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Katedral, Viyana’nın merkezindeki Stephansplatz adı verilen meydanda bulunuyor.

En yakın U-Bahn (Metro) istasyonu Stephansplatz’dır (U3 Hattı). Ayrıca A1, A2 ve A3 nolu otobüslerle de katedrale ulaşabilirsiniz. İnmeniz gereken otobüs durağının adı da Stephansplatz’tır.

Viyana şehir merkezinden ve Viyana’da gezilecek yerler listesindeki popüler birçok cazibe merkezinden katedrale yürüyerek gitmek de pekala mümkün.

Kaynak ; flickr.com/daniel-stockman

Aziz Stephan Katedrali Giriş Ücreti

Katedralin sadece iç mekanının görmek ücretsizdir.

  • Yeraltı mezarları giriş ücreti ; 5.50€
  • Güney Kule ; 4.50€
  • Pummerin Çan Kulesi (Kuzey Kulesi) ; 5.50€
  • Her Şey dahil kombineli biletler ise 14.50€’dur.

–Fiyatlar 2022 yılında güncellenmiştir.

Viyana Aziz Stephan Katedrali Tarihçesi
Foto Kaynak ; Tambako The Jaguar

Aziz Stephan Katedrali Ziyaret Saatleri

Katedrali pazar günleri hariç haftanın diğer günleri 09:00-16:30 saatleri arasında ve pazar günü ise 13:00-16:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Aziz Stephan Katedrali Yakınındaki Popüler Oteller



Booking.com

Viyana’da nerede kalınır ? sorunuza henüz cevap bulamadıysanız, katedral yakınında yer alan otellere veya diğer konaklama birimlerine de göz atabilirsiniz. Katedrale yakın olan oteller hem şehir merkezinin kalbinin attığı yere, hem de Viyana’daki diğer turistik cazibe merkezlerinin büyük bir bölümüne oldukça yakın bir konumdadır.

Buradaki otellerin büyük bir bölümü, şehir merkezindeki otellere nazaran biraz daha ekonomik bir konaklama sunuyor. Ayrıca hem düşük bütçeli bir hostel, konukevi veya butik otel hem de lüks bir oteli burada bulabilirsiniz. Katedrale yakın popüler otellerde bazıları ise ;

Austria Trend Hotel Europa Wien – 4 Yıldız

Austria Trend Hotel Europa Wien

Katedrale 5 dakika yürüme mesafesinde olan bu lüks otel, ‘Innere Stadt’ yani Viyana şehir merkezinde bulunuyor. Konum olarak tam merkezde olmadığından biraz daha uygun fiyatlı bir konaklama sunan otel, ayrıca Kärntner Strasse Alışveriş Caddesi’nin yan sokaklarından birinde, Devlet Opera Binası’na sadece 2 dakikalık yürüme mesafesinde.

Hotel Marc Aurel – 3 yıldız

Hotel Marc Aurel

Aziz Stefan Katedrali’ne 5 dakika yürüme mesafesinde olan bu şık ve modern otel, Viyana’da en çok rezervasyon alan tesislerden biri. Hem konum hem de fiyatıyla öne çıkan tesis, daha çok çiftlere hitap ediyor.

Hotel Mailberger Hof – 4 yıldız

Hotel Mailberger Hof

Kärnterstraße alışveriş merkezinin sakin bir sokağında bulunan 14. yüzyıldan kalma bir binada konumlanan aile işletmesi Hotel Mailberger Hof, Viyana’nın kalbinin attığı yerde bulunuyor. Viyana Casinosu’na 2 ve Viyana’da gezilecek yerler listesinin en önemli cazibe merkezlerinden olan Aziz Stephan Katedrali’ne de 7 dakika yürüme mesafesinde olan tesisin geniş aile odaları da var.

BENZER İÇERİKLER

POPÜLER YAZILAR