Ana SayfaAvrupaYunanistanSyros (Siros) Gezilecek Yerler | En Popüler 13 Turistik Yer

Syros (Siros) Gezilecek Yerler | En Popüler 13 Turistik Yer

Syros, adanın yüzyıllar boyunca kültürel gelişimine tanıklık eden çok sayıda turistik yer ve tarihi mekan sunan eşsiz kültürü ve medeniyetiyle ünlü, Kiklad Adaları’nın güzel bir adasıdır. Güzel meydanları ve aristokrat konakları, muhteşem belediye binaları ve pitoresk şapellerinden Ortodoks ve Katolik kiliselerine, müzelerine, tarihi anıtlarına ve muhteşem mahallelerine kadar Syros, Kiklad adalarının dar kompleksinin kültür merkezi olarak kabul ediliyor.

Sire, Siroz veya Şıra olarak da bilinen Syros Adası, Kefalonya ve Lefkada Adası gibi çok tercih edilmeyen ancak son zamanlarda Yunanistan’ın popülaritesi en çok artan adalarından biri. Daha çok romantik çiftlerin hafta sonu kaçamağı için tercih ettiği Syros Adası, diğer birçok Yunan Adasına göre daha uygun fiyatlı.

Syros Gezilecek Yerler

Kiklad Adaları’nın idari merkezi olan Syros, Mykonos ve Santorini gibi süper popüler Yunan adalarına da yakın bir konumda bulunuyor.

Ege Denizi’nin bu bölümünün en kalabalık adalarından biri olmasına rağmen aslında yaz tatilinizi geçirmek için nispeten sakin bir yerdir. Güzel plajlarına, muhteşem iklimine ve çeşitli turistik mekanlarına (müzeler, mağaralar, kiliseler, manastırlar ve diğerleri) rağmen Syros, ziyaretçiler arasında daha yeni yeni popülerlik kazanan adalarından biri. Adada her yaştan ziyaretçinin ilgisini çekecek birçok farklı çekim merkezi var. İşte Syros gezilecek yerler arasındaki en popüler cazibe merkezleri ;

1.Vaporia Mahallesi

Vaporia Mahallesi, Syros

Vaporia Mahallesi, Syros’un Ermoupolis Kasabası’nda yer alan güzel ve canlı bir bölgedir.

Vaporia, Ermoupolis limanının çevresinde yer alan büyüleyici bir mahalledir. Burası 19. yüzyılda önemli bir ticaret bölgesiydi. O zamanlar adada yapılan ticaretin büyük bir kısmı mağazalarda yapılıyordu ve ürünler daha sonra ihraç edilmek üzere gemilere yükleniyordu. Syros adasının en zengin insanları da Vaporia’da yaşıyordu.

Bugün Vaporia Mahallesi, gezmek ve keşfetmek için harika bir yer. Vaporia Mahallesi’nin konaklarına, güzel kemerlerine ve asfalt yollarına hayran kalarak zaman geçirin. Bölgenin rahat atmosferi sizi rahatlatacak ve dinlenmenize olanak sağlayacaktır.

Mahalleyi keşfettikten sonra serinlemek istiyorsanız, Vaporia bölgesinde yüzmeye uygun küçük plajlar bulunmaktadır. Ayrıca bir tepe üzerinde bulunan Aziz Nikolaos Kilisesi de görülmeye değerdir. Aziz Nicholas Kilisesi’nin manzarası nefes kesicidir.

Fransız ve İtalyan mimari etkilerine sahip bir kültür merkezi olan Apollon Tiyatrosu, Diriliş Kilisesi, Kiklad Sanatı Kopyaları Müzesi, Ermoupoli Arkeoloji Müzesi ve Ermoupolis Belediye Binası gibi Syros’un ana cazibe merkezlerinden bazıları da bu mahalle çevresinde yer alıyor.

2.Apollon Tiyatrosu

Syros Yunanistan

Ermoupolis Apollo Belediye Tiyatrosu, 1864 yılında İtalyan mimar Pietro Sampo tarafından inşa edilmiş ve günümüzde Syros’un en ilgi gören çekim merkezlerinden bir tanesi.

Ermoupoulis’in merkezi Miaouli Meydanı’nda yer alır ve La Scala di Milan’ın bir kopyası olarak kabul edilir.

Beyaz mermer ve kireç taşından yapılmış olan bu tiyatro içerisinde çok güzel duvar resimleri ve ahşap katmanlar da bulunuyor.

Yunanistan’ın Alman işgali sırasında Apollo Tiyatrosu, İtalyan ve Alman garnizonları tarafından film gösterimleri için kullanıldı. Yunanistan’ın yeniden bağımsızlığını kazanmasından sonra tiyatro, sinema olarak hizmet vermeye devam etmiş ancak zaman zaman bazı tiyatro oyunlarına da ev sahipliği yapmıştır.

Kesinlikle adanın kültürel ve ekonomik gelişiminin simgesi olan tiyatro, bugün 350 seyirciyi ağırlayabilmektedir ve gösterilere, festivallere ve diğer kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

3.Belediye Binası

Belediye Binası Syros Adası

Ermoupolis Belediye Binası, şehrin merkezi meydanı olan Miaouli Meydanı’nda yer alıyor. Adadaki birçok turistik yere yakın olan bu bina, daha çok mimarisiyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor olsa da, ev sahipliği yaptığı eserleri de görülmeye değer.

Mimarisi, klasik antik Yunan havasını Batı’nın Romantizmi ile birleştiriyor ve tarzı, açıkça Alman ve İtalyan mimarlardan etkilenen neoklasik mimariye ait.

Ermoupolis Belediye Binası’nın inşaatı 1876’da başlamış ve 1898’de tamamlanmış. Bina, 19. yüzyıl mimarisinin nasıl net bir iz bırakacağını bilen Bavyeralı mimar Ernst Ziller tarafından tasarlanmış.

Orta bölüm tamamen mermerden yapılmıştır. İç kısımda mermer bir asma merdiven birinci kata çıkmaktadır. Yerel yetkililerin çeşitli konuları görüşmek üzere bir araya geldiği toplantı odasında Kral I. George ve Kraliçe Olga’yı tasvir eden yağlıboya tablolar bulunuyor. Belediye Binası ayrıca Syros Arkeoloji Müzesi, Hukuk Mahkemesi, Tapu Dairesi, Kamu Arşivleri ve diğer bazı kamu hizmetlerine de ev sahipliği yapmaktadır.

Ermoupolis Belediye Binası etkileyici bir yapıdır ve Yunanistan’ın en güzel Belediye Binaları arasında sayılmaktadır. Mutlaka rotanıza ekleyin deriz.

4.Aziz George Katedrali

Syros Adası

Aziz George, Siros’un Katolik piskoposluğudur. 1200 yılında Ano Siros tepesinin en yüksek noktasında inşa edilen bu yapı, yıllar içinde çok sayıda yenileme ve yeniden yapılanma sürecinden geçmiş, en sonuncusu Tinyalı mimar Chatzisimos’a aittir.

Katedral, Çan Kulesi, vaftizhane, kutsal oda, ağırlama odası, tarihi arşiv binası, Piskoposluk Sarayı ve terk edilmiş bir evden oluşan büyük bir komplekstir. Katedral, mermer sütunlu, üç koridorlu bir bazilikadır. Girişte 18. yüzyıldan kalma İtalyan heykeltıraşların yaptığı Aziz Heykelleri hakimken, içerideki Tinoslu bir heykeltıraştan ilham alan ahşap oymalar ve mermer döşemeler kesinlikle ilginizi çekecektir.

5.Arkeoloji Müzesi

Siros Arkeoloji Müzesi, Ermoupolis’in merkezindeki Belediye Binasında yer almakta olup binanın batı tarafında bağımsız bir giriş bulunmaktadır. 1834 yılında kurulan bu müze, Yunanistan’ın en eski müzeleri arasında yer alıyor ve adadaki en ilgi gören turistik yerlerden biri.

İlk başta Kiklad adalarının merkezi müzesi olarak kurulmuş ve tüm adalardan arkeolojik sergilere ev sahipliği yapmıştır. Ancak daha küçük yerel müzelerin kurulmasıyla birlikte sergilerin çoğu adalara dağıtıldı ve bugün Syros Arkeoloji Müzesi, Syros, Amorgos ve Kythnos’tan buluntulara ev sahipliği yapıyor.

Bu müzedeki sergilerin çoğu, Erken Kiklad Dönemi olarak adlandırılan M.Ö. 3. binyıldan kalma antik Chalandriani bölgesinden gelmektedir. Yakın bölgede kazılan 600 Helenistik mezardan çıkan sergiler de çok önemli. Ayrıca müzede Syros’tan rastgele sergiler, birkaç mezar sütunu ve siyah granitten bir Mısır heykelciği de dahil olmak üzere bazı heykeller yer alıyor.

6.Kapuçin Manastırı

Capuchin - Kapuçin Manastırı, Syros

Ano Siros’un tepesinde yer alan Capuchin – Kapuçin Manastırı, Aziz John’a adanmıştır.

Cizvit Manastırı’na yakın konumda bulunan bu iki manastırın, sakinlerinin dini ve sosyal yaşamında önemli bir rol oynadığı bir gerçektir.

Kapuçin Manastırı, geçmişi 1635 yılına dayanan Agios Ioannis kilisesine ev sahipliği yapıyor. Bu kilisenin bodrum katındaki kriptalar, korsan baskınlarında sığınak olarak kullanılmış.

7.Endüstri Müzesi

Bu müze, adanın 18. yüzyıldan 20. yüzyılın ortalarına kadar olan endüstriyel ve ekonomik gelişimini tasvir ediyor. Syros’ta neoklasik mimarinin gelişimini gösteren geniş bir fotoğraf, harita ve mimari tasarım koleksiyonu bulunmaktadır. Ziyaretçiler ayrıca 19. yüzyılda adayı tasvir eden yerel ressamların resimlerini, 20. yüzyılın başlarından kalma kadın derneklerinin ürünlerini ve kamu ve endüstriyel binaların dijital temsilini de görebilirler.

En ilgi çekici sergiler arasında onlarca yıl öncesine kadar kullanılmış, iyi korunmuş makine parçaları yer alıyor. Bu parçalar yalnızca Syros’ta muhafaza ediliyor ve bunlara el aletleri, hammaddeler ve Syros’taki endüstriyel gelişme döneminden kalma ürünler eşlik ediyor. Sergilenenlerden biri, Enfield 8000 adlı Yunanistan’da üretilen ilk elektrikli otomobil.

8.Church of Resurrection

Diriliş Ortodoks Kilisesi

Diriliş Ortodoks Kilisesi, Ege Denizi’ne ve altında uzanan Ermoupolis şehrine bakan bir tepenin üzerinde yer almaktadır.
Kilise, 1821 Yunan Devrimi’nin anıtının dikilmesi gereken yerde 1870 yılında inşa edilmiş ve Yunan mimar Dimitrios Eleftheriadis tarafından tasarlanmıştır. Diriliş Kilisesi’nin, komşu Ano Syros tepesindeki Aziz George Kilisesi ile aynı yükseklikte olması, bu yapıyı Syros’un ikonik simge yapılarından biri haline getiriyor.

Heybetli tapınak, görkemli mavi kubbesi ve iki etkileyici çan kulesi olan haç biçimli bir bazilikadır. Kilisenin birçok neo-klasik arkitektonik unsuru var ve bunlar özellikle dış cephesinde belirgindir, iç kısmı ise oldukça muhteşemdir ve mermer ağırlıklıdır. Kilisenin birçoğu büyük sanatsal ve tarihi öneme sahip çok sayıda muhteşem ikonaya sahiptir. Kesinlikle Syros gezilecek yerler listenizde olması gereken bu tarihi yapıya ulaşım da adanın birçok noktasından oldukça kolaydır.

9.Agios Nikolaos Kilisesi

Agios Nikolaos (Aziz Nikolaos) Kilisesi

Agios Nikolaos (Aziz Nikolaos) Kilisesi Siros’un en etkileyici yapılarından biridir. Miaouli Meydanı’na yakın bir konumdadır ve kasabanın koruyucu azizi olan Aziz Nicholas’a adanmıştır.

Kilisenin tarihi 1870 yılına kadar uzanıyor.

Ortodoks tapınağı muhteşem bir mimari örneğidir. Mermer (Attika ve İtalya’daki Pentelikon Dağı’ndan) ana yapı malzemelerinden birini oluşturur ve sonuçta mükemmel bir profil ortaya çıkar. Kilise, haç tarzında inşa edilmiş bir bazilikadır ve iki heybetli çan kulesine sahiptir ve girişine 4 metre yüksekliğinde zarif bir merdivenle çıkılmaktadır. Çok sayıda eser ve benzersiz dini öğeler nedeniyle iç mekan muhteşem. Oldukça göze çarpan unsurlar arasında Korint tipi mermer sütunlar, arkaik dekoratif motifler, kötü şöhretli mermer tapınak ve taht (her ikisi de 1899’da heykeltıraş Georgios Vitalis tarafından yapılmıştır) ve ayrıca dönemin ünlü hagiografları tarafından boyanmış ikonlar yer almaktadır. Ancak kilisenin en dikkat çekici unsuru parlak mavi kubbesidir!

10.Kini

Kini

Kini, Ermoupolis’ten çok da uzak olmayan, sadece 500 nüfuslu pitoresk bir balıkçı köyüdür.

Kini Plajı, Syros Adası’nın batı kıyısındaki pitoresk bir koyda, adanın başkentinden arabayla sadece birkaç dakika uzaklıkta yer almaktadır.

Aynı adı taşıyan turistik köyün de ana cazibe merkezidir.

Son birkaç yılda burası ziyaretçiler arasında oldukça popüler hale geldi. Altın sarısı kumları ve berrak deniziyle ziyaretçilerini büyüleyen Kini Plajı, ayrıca Syros’taki en kalabalık plajlardan biri.

11.Vari Plajı

Vari Plajı, Syros

Adanın güney kıyılarında yer alan Vari, dalgaların kırıldığı yerde bol miktarda çakıl bulunan muhteşem bir kumsaldır! Bu plaj berrak sulara ve sığ deniz tabanına sahip olduğundan küçük çocuklu aileler için harika bir plaj destinasyonudur.

Bu plajda her şey var: şezlonglar, güneş şemsiyeleri, birçok yeme-içme alternatifi ve her türlü konaklama imkanı. Tam da bu nedenle aileler, arkadaş grupları ya da klasik meyhanelerden birinde basit bir yemek tadımı deneyimi arayanlar için popüler bir tatil beldesidir. Alternatif lokasyonlar arayanlar için Vari, diğer birçok plaja da yakındır.

Vari plajı Hermoupolis’in 8 km güneyinde ve adı geçen köye 1 km uzaklıkta bulunmaktadır. Plaja ister arabayla isterseniz de otobüslerle gidebilirsiniz.

12.Ano Syros

Ano Syros

Ano Syros, tarihi bir şehrin pitoresk sokaklarında dolaşmayı sevenler için mükemmel bir destinasyondur. Bir tepe üzerinde yer alan bu kale yerleşiminin tarihi 13. yüzyıla kadar uzanıyor ve hala iyi korunmuş durumda.

Tarihi binaları, Orta Çağ Venedik etkileriyle harmanlanmış geleneksel Kiklad mimarisinin bir örneğidir ve hepsi Venedik egemenliği sırasında, yani 1204 ile 1207 yılları arasında inşa edilmiştir.

Dar sokaklar dolambaçlı ve yokuş yukarı, beyaz ve rengarenk binalar, çiçekler, begonviller, tipik meyhaneler ve hediyelik eşya dükkanlarıyla sıralanmış. Ano Syros’un en yüksek noktasından Ege Denizi’nin muhteşem manzarasını da seyredebilirsiniz.

Ano Syros, Miaouli Meydanı’ndan sadece 1,5 Km uzaklıktadır, yani yürüyerek yaklaşık 30-40 dakikada oraya ulaşabilirsiniz. Yokuş yukarı olan yol aşırı diktir. Bu yüzden ciddi anlamda zorlanabiliyorsunuz. Gün ortasında, özellikle de havanın çok sıcak ve güneşli olacağı yaz aylarında buraya yürümek gerçekten çok bunaltıcı olabiliyor. Miaouli Meydanı yakınlarından taksiye binerek de Ana Syros’a ulaşabilirsiniz. Ayrıca Ana Syros, yukarıda Syros gezilecek yerler listemizde bahsettiğimiz birçok cazibe merkezine de ev sahipliği yapıyor. Yani Ana Syros için en azından yarım gününüzü ayırın deriz.

13.Miaouli Meydanı

Miaouli Meydanı

Miaouli Meydanı Hermoupolis limanının oldukça yakınında yer alıyor. Nadir güzelliği, onu Yunanistan’ın en dikkat çekici 19. yüzyıl meydanlarından biri haline getiriyor. Bugün şehrin göbeğinde, akşam yürüyüşleri için mükemmel bir yer ve hem ada sakinleri hem de ziyaretçiler için popüler buluşma noktalarından biridir.

Meydan ilk başta Yunanistan’ın ilk kralı Otto’ya ithafen “Othonos Meydanı” olarak adlandırılmıştı. Otto’nun 15 Ekim 1862’de tahttan indirilmesinin ardından, 28 Şubat 1862’de Kythnos’taki siyasi mahkumları serbest bırakmaya çalışan Hermoupolis askeri garnizonunun başına geçen Nikolaos Leotsakos’un anısına meydanın adı “Leotsakos Meydanı” olarak değiştirildi.

1889 yılında meydanda duran Andreas Miaoulis heykelinin resmi açılışı sırasında meydana bugünkü adı “Miaouli Meydanı” verilmiş.

Meydanda ayrıca Kültür Merkezi ve Siros tarihine dair nadide materyallerin yer aldığı Belediye Kütüphanesi de yer alıyor. Girişinde duran heybetli Andreas Miaoulis heykeli ve yükselen palmiye ağaçlarıyla meydan adanın en çok fotoğraflanan yerlerinden biridir.

POPÜLER YAZILAR