Ana SayfaYunanistanAtina Gezi RehberiAtina Akropolisi Hakkında Bilgiler & Giriş Ücreti Ve Tarihi

Atina Akropolisi Hakkında Bilgiler & Giriş Ücreti Ve Tarihi

Yunanistan'ın en önemli ve en popüler turistik çekim merkezlerinden biri olan Atina Akropolisi, başkentin en ilgi gören yeri. Birbirinden değerli antik kalıntılarıyla öne çıkan alan, tarih, sanat ve mimariye meraklı olanları bir araya getiriyor. Şehrin nefes kesen manzarasına da hakim olan Akropolis, Atina'da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

-

“Atina Akropolisi”, Yunanistan’ın başkentinde kaçırılmaması gereken en önemli tarihi yer. Bireysel olarak veya turlar ile bu tarihi alanı rahatlıkla gezebiliyorsunuz. Fakat sıcak yaz aylarında Atina’yı ziyaret ediyorsanız, Akropolis’e ya sabahın en erken saatlerinde ya da gün batımına yakın bir saatte gidin. Güneşten kaçabileceğiniz yer olmadığından dolayı, bu büyük arkeolojik alanı görmek yaz aylarında pek de kolay olmuyor. Ayrıca yanınızda bol bol su götürdüğünüzden ve yanınıza şapka aldığınızdan da emin olun.

Kireçtaşı kayasını taçlandıran Akropolis, iki bin yıldan fazla bir süre önce gelişen kültürü hatırlatarak, şehrin eski ihtişamının bir sembolü olarak modern Atina’nın yukarısında duruyor.

Akropolis’in en önemli eseri şüphesiz MÖ 447 ile 438 yılları arasında inşa edilmiş, şehrin koruyucusu Athena Parthenos’a adanmış bir tapınak olan Parthenon’dur. Parthenon’a ek olarak, bu sembolik antik kalıntılar arasında görülecek daha çok şey bulacaksınız.

Akropolis’in arkeolojik kalıntılarını dolaşırken Sokrates, Perikles ve Sofokles’in ayak izlerini takip ediyor ve Batı Medeniyeti’nin yapı taşlarını keşfediyorsunuz.

Atina’daki diğer ilgi çekici cazibe merkezlerini incelemek ve haritalı gezi rehberimize göz atmak için Atina’da gezilecek yerler adlı yazımıza göz atmayı unutmayın. Ayrıca henüz Atina’da nerede konaklayacağınıza karar vermediyseniz Atina’da nerede kalınır ? adlı yazımızdaki popüler konaklama bölgelerini inceleyebilirsiniz.

Atina Akropolisi’nde Neler Var ?

Akropolis’teki ana cazibe merkezi Parthenon’dur, ancak birkaç önemli yer daha var. Ana kapıdan girdikten sonra Herodes Atticus’un Odeon tiyatrosunu geçecek, ardından Akropolis’in ünlü ana girişi olan Propylaia’ya ulaşmadan önce Beulé Kapısı’ndan geçeceksiniz. Propylaia’ya tırmanırken sağ tarafa doğru bakarsanız, yüksekte duran Athena Nike Tapınağı’nı da görebilirsiniz.

Propylaia’dan çıktığınızda, hemen sağda Parthenon’u ve solda Erechtheion kompleksini, Karyatid Sundurması’nın kolayca tanınan heykellerini görebilirsiniz.

Atina Akropolisi’nde gezip görülecek en önemli noktalar

1.Herodes Atticus Odeon

Herodes Atticus Odeon, Atina
Herodes Atticus Odeon – Kaynak ; flickr.com/marco-verch

Herodes Atticus Odeonu (Antik tiyatro), karısı Aspasia Annia Regilla’nın anısına Herodes Atticus tarafından MS 161 yılında inşa edilmiş. Doğal bir oyuğa oturtulmuş oditoryum ile tasarlanmış olan tiyatro, yarım daire şeklindeki oturma alanlarıyla aynı anda yaklaşık 5 bin kişiyi ağırlayabiliyor.

Yaz aylarında hâlâ bu tiyatroda canlı performanslar yapılıyor. Atina ve Epidaurus Festivali, klasik Yunan operalarının yanı sıra müzik ve dans performansları sunarak turistlere orijinal tiyatroda iki bin yıllık dramayı izlemenin büyülü deneyimini sunuyor.

2.Parthenon

Parthenon, Atina
Parthenon – Kaynak ; flickr.com/dimitris-kamaras

Parthenon, şehrin koruyucusu Athena Parthenos’a adanmış ünlü bir tapınak. Atina Akropolisi’nin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen bu tapınak, MÖ 447 ile 438 yılları arasında inşa edilmiş.

Akropolis tepesinin en yüksek noktasında görkemli bir şekilde duran bu tapınak, antik dünyanın en görkemli tapınağı olarak bilinirmiş. Mimar Iktinos ile heykeltıraş Phidias’ın bir başyapıtı olan tapınak, klasik stili örnekleyen 136 yivli Dorik sütuna sahip olmasıyla da dikkat çekiyor.

Parthenon’un içine girmek yasak olsa da, dışarıdan görmek için bile tapınağın yakınına gidebilirsiniz. Tapınağın doğu ucundaki alınlıklar Athena’nın Doğuşunu tasvir eder. Batı ucundaki alınlıklar da, Attika ülkesi için Athena ve Poseidon arasındaki çatışmayı gösteriyor.

Parthenon’u en iyi şekilde görebileceğiniz yer, Philopappou Tepesi’dir. Bu tepe Akropolis’in tam karşısında bulunuyor ve hem Parthenon’un hem de Akropolis’in en güzel manzarasını sunuyor.

2100 yıldır ayakta duran bu tapınak 17. yüzyılda Venedikliler ile Osmanlı Devleti arasında çıkan bir çatışmadan dolayı yıkılmış. Günümüzde göreceğiniz yapı ise tapınağın kalıntılarıdır.

3.Erehteyon (Erechtheion)

Erehteyon (Erechtheion), Atina
Erehteyon (Erechtheion) – kaynak ; flickr.com/jason-m-ramos

Akropolis’in kuzey tarafında bulunan Erechtheion, MÖ 421 – MÖ 406 yılları arasında inşa edilmiş ve birkaç eski kutsal alana ev sahipliği yapıyor. Kompleksin doğu tarafında Athena Polias Tapınağı yer alırken batı tarafında da Kral Erechtheus’un mezarı yer alıyormuş.

Erechtheion’un en önemli özelliklerinden biri, sıradan sütunların yerine bakirelerin figürleri olarak yontulmuş altı sütun olan Karyatidlerin Sundurması adı verilen sütunların kullanılmış olmasıdır. Adını, bir zamanlar orada ibadet edilen efsanevi Atina kralı Erechtheus’tan alan Erechtheion, antik alan içerisinde görülmesi gereken en önemli eserlerden.

4.Athena Nike Tapınağı

Athena Nike Tapınağı, Atina
Athena Nike Tapınağı – Kaynak ; flickr.com/andy-hay

Atina Akropolisi’nin güneydoğu kesiminde yer alan Athena Nike Tapınağı, MÖ 426-421’de Kallikrates tarafından inşa edilmiş. 19. ve 20. yüzyıllarda restore edilen tapınak, günümüze kadar alandaki en iyi korunmuş yapılardan biri.

Propylaia’nın güney tarafında bir kaya çıkıntısı üzerinde duran bu antik tapınak, Zaferi (Nike) getiren Tanrıça Athena’ya adanmış.

5.Propylon (Propylaia)

Propylon (Propylaia), Atina
Propylon (Propylaia) – kaynak ; flickr.com/christos-loufopoulos

Atina Akropolisi’nin görkemli girişi olan Propylon, daha çok merdivenlerinden sunduğu gün batımı manzarasıyla turistlerin ilgisini çekiyor. Burası, Akropolis’e giriş yapacağınız yer ve bu giriş MÖ 437 – 432 yılları arasında inşa edilmiş.

İlk propylon, Akropolis’in Athena’ya adanmış bir sığınak haline gelmesinden sonra Peisistratos döneminde inşa edilmiş.

6.Old Temple of Athena (Eski Athena Tapınağı)

Old Temple of Athena (Eski Athena Tapınağı), Atina
Old Temple of Athena (Eski Athena Tapınağı) – kaynak ; flickr.com/richard-graves

Eski Athena Polias Tapınağı, Erechtheion ve Parthenon arasında bulunan arkaik bir tapınakmış. MÖ 6. yüzyılda inşa edilen tapınak, MÖ 480 yılında Persler tarafından tamamen yıkılmış.

Bu tapınak, şehrin koruyucusu Athena Polias’ın kutsal alanı olarak biliniyor. Tapınak, büyük olasılıkla Miken zamanlarına kadar uzanan bir geleneğe göre, Tanrıça’nın saygın ahşap Kült İmajını tutuyordu. Günümüzdeki bu tapınağa ait kalıntılar ise 19. yüzyılda yapılan kazı çalışmalarıyla çıkarılmış.

7.Beulé Kapısı

Beulé Kapısı, Atina
Beulé Kapısı – kaynak ; flickr.com/dimitris-kamaras
Beulé Kapısı, Atina
Beulé Kapısı – kaynak ; flickr.com/andy-hay

Bu Roma dönemi kapısı, onu keşfeden 19. yüzyıl Fransız arkeoloğunun adını almış.

Beulé Kapısı, Akropolis’in görkemli girişi olan Propylaia’nın batı tarafının altında yer alıyor. İki yan kulesi bulunan kapının tarihi MÖ 280 yılına uzanıyor. Kapı, orijinal olarak Propylaia’ya (Propylon) İmparator Septimius Severus döneminde inşa edilen geniş bir mermer merdivenle bağlanmış. Merdivenin alt kısmının bazı bölümlerini günümüzde görebiliyorsunuz.

8.Agrippa Anıtı

Agrippa Anıtı, Atina
Agrippa Anıtı – kaynak ; dimitris-kamaras

Beulé Kapısı’nın ötesinde, Propylaia’ya giderken Agrippa Anıtı‘nı görebilirsiniz. Bu uzun, dikdörtgen, iki renkli mermer kaide MÖ 2. yüzyılda, Bergama Kralı için inşa edilmiş.

Anıt, Augustus’un damadı Marcus Agrippa’nın adını almış. Çünkü anıt üzerine MÖ 27 yılında dört atlı arabasının bronz bir heykeli monte edilmiş.

9.Pandroseion ve Efsanevi Zeytin Ağacı

Pandroseion ve Efsanevi Zeytin Ağacı, Atina
Pandroseion ve Efsanevi Zeytin Ağacı – kaynak ; lana_law

Atina Akropolisi’nde kaçırılmaması gereken yerlerden bir diğeri de, Erechtheion ile Eski Athena Polias Tapınağı arasında yer alan Pandroseion ve Efsanevi Zeytin Ağacı‘dır.

Bu küçük tapınak adını Atina’nın ilk kralının kızı Pandrosos’tan almış. Tapınakta Zeus Herkeios’un sunağı ve Pandrosos’un tapınağı bulunuyormuş. Ayrıca bilim adamları, Akropolis’in kutsal yılanlarının burada tutulduğuna inanıyor.

MÖ 5. yüzyıl Yunan tarihçisi Herodot, Akropolis’in MÖ 480’de Persler tarafından yıkılmasının ertesi günü yanmış ağacın gövdesinden yeni bir sürgünün çıktığını söyler. Bu ağaç Atina’nın hayatta kalmasının bir sembolü haline gelir. Bu eski olaya bir hediye olarak, modern zamanlarda buraya bir zeytin ağacı dikilmiş. Günümüzde bu zeytin ağacını tapınağın hemen yanında görebilirsiniz.

10.Dionysos Tiyatrosu

Dionysos Tiyatrosu, Atina
Dionysos Tiyatrosu – kaynak ; flickr / Images George Rex

Akropolis Müzesi’nin yakınında, Atina Akropolisi’nin geri kalanından ayrı bir biletli girişi olan, M.Ö. 4. yüzyıldan kalma Dionysos Tiyatrosu yer alıyor.

Dionysos Tiyatrosu, Akropolis’in (Areopagitou Caddesi) güney yamaçlarında inşa edilen üç mimari kompleksin en eskisi olarak biliniyor. Dionysos Tiyatrosu’nun yakınında, günümüz Türkiye’sinde bulunan Helenistik döneme ait bir şehir olan Bergama Kralı II. Eumenes (MÖ 197-160) tarafından yaptırılan Eumenes Stoası da bulunuyor.

11.Akropolis Müzesi

Akropolis Müzesi, Atina
Akropolis Müzesi – kaynak;flickr.com/phanatic

Akropolis Müzesi, 2009 yılında açılan Atina’da mutlaka görülmesi gereken bir kültürel cazibe merkezi.

Akropolis tepesinin hemen altında, arkeolojik sit alanına yaklaşık 300 metre uzaklıkta bulunan bu eşsiz müze, Atina’nın en değerli antik Yunan sanat koleksiyonlarına ev sahipliği yapmasıyla dikkat çekiyor.

Bernard Tschumi ve Michael Photiadis tarafından tasarlanmış olan müze binası ise başlı başına görülmesi gereken bir mimari eser. Doğal ışıkla aydınlatılan kapsamlı sergi galerileri, birbirinden değerli yaklaşık 4.000 eseri sergiliyor. Koleksiyondaki eşyaların çoğu Akropolis arkeolojik sit alanlarında yapılan kazı çalışmaları sonrasında ortaya çıkarılmış.

Koleksiyon, MÖ 7. yüzyıldan MÖ 5. yüzyıla kadar Arkaik Dönemi ve MÖ 5. yüzyıldan MÖ 2. yüzyıla kadar Klasik Dönemi kapsıyor.

Özellikle görülmesi gereken eserler, Erechtheion’dan orijinal Karyatidler, küçük bir buzağı taşıyan genç bir adamın MÖ 6. yüzyılda yapılmış Moschophoros heykeli, Mourning Athena’nın 5. yüzyıldan kalma Mourning Athena kabartması ve Athena Tapınağı’ndaki kabartma serileridir.

Atina Akropolisi Hakkında Bilgi

Atina Akropolisi Hakkında Bilgiler
kaynak;flickr.com/phanatic

Atina’da gezilecek yerler listesinde ilk sırada yer alan Akropolis, şehirdeki olmazsa olmaz turistik cazibe merkezlerinden biri. Hemen yakınındaki müzesiyle hem sanat ve arkeoloji hem de tarih severlere hitap eden bu antik alan, Yunanistan’ın da en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden biri.

Akropolis’i tek başınıza ziyaret edebileceğiniz gibi 2-10 kişilik grup eşliğinde, turlarla da gezebiliyorsunuz. Tur firmaları antik alanı ziyaret için sabahın erken saatlerini tercih etmekte. Turlar ile belki de tek başınıza göremeyeceğiniz tarihi kalıntıları da görebiliyorsunuz. Ayrıca rota önceden belirlenmiş olduğundan çok daha kısa sürede, çok daha fazla yer görebiliyorsunuz.

Atina Akropolisi’e Ne Zaman Gitmeli ?

Atina, Yunanistan

Atina’da gezilecek yerler listesindeki bu simge cazibe merkezini yaz aylarında, sabah erkenden ziyaret ettiğinizden emin olun; konumu nedeniyle gölge yoktur ve öğle saatlerinde aşırı sıcak olabiliyor. Bunun yanında yağmurlu günlerde site alanını ziyaret etmeyin deriz. Kayalar aşırı kaygan olduğundan dolayı yürümekte zorlanabilirsiniz.

Sabahın erken saatlerinde siteyi ziyaret edemezseniz akşama doğru (17:00’dan sonra) ziyaret edin. Bu saatlerde antik site alanı hem daha sakin olur hem de sitede bunaltıcı bir sıcaklık olmaz.

Ayrıca Akropolis için en azından yarım gününüzü ayırın derim, özellikle hava çok sıcak değilse. Yanınızda su ve güneşten korunmak için şemsiye getirmeyi de unutmayın. Su alabileceğiniz yerler var, ancak fiyatlar ciddi anlamda pahalı olabilmektedir.

NEREDE YEMEK YENİR ? ; Site alanında yer alan müze, Akropolis tepesindeki antik kalıntıların muhteşem manzarasına sahip bir kafe ve restorana sahip. Fakat şehir içindeki diğer mekanlara nazaran daha pahalı olduğundan dolayı, 10 dakika yürüyerek ‘Plaka’ bölgesindeki restoranları ve cafeleri tercih etmenizde yarar var.

Atina Akropolisi Müzesi
Akropolis Müzesi

Atina Akropolisi Giriş Ücreti

Atina Akropolisi giriş ücreti 2022 yılı itibariyle yetişkin 20€, öğrenci ise 10€’dur. Bu bilet, Akropolis arkeolojik sit alanı ve yamaçları için geçerlidir.

Biletleri online olarak alabileceğiniz gibi Akropolis’ten de alabilirsiniz.

Ayrıca Atina Akropolisi’ni ücretsiz olarak ;

  • 6 Mart (Melina Mercouri anısına)
  • 18 Nisan (Uluslararası Anıtlar Günü)
  • 18 Mayıs (Uluslararası Müzeler Günü)
  • Her yıl eylül ayının son hafta sonu (Avrupa Miras Günleri)
  • 28 Ekim
  • 1 Kasım – 31 Mart arası her ilk Pazar günü ziyaret edebilirsiniz.

Ziyaret Saatleri ; Haftanın her günü 08:00-18:30 saatleri arasında Akropolis’i ziyaret edebilirsiniz.

Atina Akropolisi Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Atina Akropolisi Haritası
Haritayı google maps‘te görmek için tıklayın

Yunanistan‘ın başkenti Atina’da, şehir merkezine yakın bir konumda bulunan Akropolis’e şehrin birçok yerinden yürüyerek ulaşmak mümkün.

Bunun yanında Akropolis’e metrolarla da ulaşabilirsiniz. Kırmızı hat üzerinden (2.hat) ‘Akropoli’ metro istasyonuna oradan da 5-10 dakikalık bir yürüyüş sonrası Akropolis’in girişine ulaşabilirsiniz.

Atina’nın en gözde turistik yerlerinden olan Sintagma meydanı ve Plaka bölgesi, Akropolis’e 10-15 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor.

Ayrıca 1, 5, 040, 230, A2, A3, B2 nolu otobüsleri kullanarak Akropolis’e 10 dakika yürüme mesafesinde olan ‘Makrigiani’ otobüs durağına da ulaşabilirsiniz.

Atina Akropolisi’ne Yakın Popüler Oteller

Atina’da nerede kalınır ? sorusuna en popüler cevap Plaka ve Sintagma Meydanı çevresidir. Akropolis, bu iki bölgeye de 5-15 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor. Buradaki otellerde konaklayacak olursanız, şehirdeki turistik cazibe merkezlerinin büyük bir bölümüne yürüyerek rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca şehir merkezine de oldukça yakın olursunuz.

Akropolis’e 10 dakikadan daha kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunan en popüler 3 otel ;

1.Plaka Hotel – 3 yıldız

Plaka Hotel, Atina
Plaka Hotel terası

Atina’nın tarihi merkezinde Sintagma Meydanı’na 5 ve Akropolis’e 7 dakika yürüme mesafesinde olan bu otel, şehirdeki en çok rezervasyon alan ekonomik otellerden. Hem konum hem de fiyat ve modernlik bakımından şehirdeki en iyi oteller arasında.

2.The Pinnacle Athens – Apart Otel

The Pinnacle Athens, Atina
The Pinnacle Hotel

Daire konseptindeki odalarıyla hizmet veren bu otel, çatı katından Akropolis’in muhteşem bir manzarasını sunuyor. Akropolis’e 10 dakika yürüme mesafesindeki merkezi konumu, modern ve şık odalarıyla hizmet veren bu tesis, 9+ konuk değerlendirme puanına sahip.

3.Electra Metropolis – 5 yıldız

Electra Metropolis, Atina
Electra Metropolis

Sintagma Meydanı’na 2 dakika yürüme mesafesinde olan bu merkezi otel, şehir manzaralı terası ile ünlü. Otelin terasından Atina Akropolisi’nin en güzel manzarasını seyredebileceğiniz gibi, antik alana yürüyerek 10 dakika içinde rahatlıkla ulaşabilirsiniz.



Booking.com

BENZER YAZILAR