Ana SayfaBirleşik Arap EmirlikleriDubaiDubai'de Ne Yenir & Nerede Yenir ? | En Sevilen 21 Lezzet

Dubai’de Ne Yenir & Nerede Yenir ? | En Sevilen 21 Lezzet

Lübnan, İran ve hatta Hint lezzetlerinin bir kombinasyonuna sahip mutfağıyla ilgi gören Dubai, ayrıca bazı Avrupa mutfaklarından lezzetlere de sahip. Dubai, daha çok et yemekleriyle öne çıkan şehirlerden biri olsa da, Dubai’de ne yenir ? sorusuna cevap olabilecek birçok farklı vejeteryan lezzetten bahsetmekte mümkün.

Humus ve falafel, Dubai’nin simgesel lezzetlerinden olduğu gibi dünyaca ünlüdür. Bunun yanı sıra, birkaç Türk yemeklerini de yine Dubai’nin popüler restoranlarında bulabilirsiniz.

Ayrıca henüz Dubai’deki turistik cazibe merkezleri bir liste veya rota oluşturmadıysanız Dubai’de gezilecek yerler ve henüz nerede konaklayacağınıza karar vermediyseniz de Dubai’de nerede kalınır ? adlı yazımıza göz atmayı unutmayın.

Powered by GetYourGuide

Dubai’de Ne Yenir ?

1.Manousheh

Dubai

Dubai Pizzası olarak da bilinen Manousheh, Dubai’de ne yenir ? sorusuna cevap olabilecek en popüler ve en sevilen lezzetlerden bir tanesi. Yerel halkın daha çok kahvaltı için tercih ettiği yemeklerden biri olsa da, doyuruculuğu sayesinde güzel bir öğle veya akşam yemeği için de tercih edilebilir.

Tuzlu Akkawi peyniri, dünyevi zaatar otları ve zeytinyağı gibi egzotik malzemelerle doldurulmuş, gerilmiş hamur veya gözleme olan Manousheh, her ne kadar bir pizza olarak biliniyor olsa da, lezzetiyle pizzadan biraz daha farklı diyebiliriz.

2.Chelo Kebab

Dubai'de Ne Yenir ?

Kokulu, safranlı pilav, közlenmiş domates ve kıymalı veya dilimlenmiş etle hazırlanabilen kebaptan oluşan Chelow Kebap, bir İran yemeği olarak biliniyor olsa da, Dubai ile özdeşleşmiş lezzetlerden biri. Hem turistlerin hem de yerel halkın favorileri arasında olan bu yemeği, şehirdeki hemen her restoranda bulabilirsiniz.

Chelow kebabın sunumu da eşsizdir : Önce pilav ve domates servis edilir, ardından et gelir, son dokunuş ise safranlı pirincin üzerine bir parça tereyağı konur. Yemek genellikle Orta Doğu bölgesine özgü bir baharat olan sumakla zenginleştirilir ve yoğurt ile eşleştirilir.

  • Nerede yenir ? ; Dubai’deki lüks restoranların hemen hepsinde bu yemeği bulabilirsiniz, fakat özellikle Deyra bölgesindeki restoranları tercih edin deriz. Burada çok daha uygun fiyatlara Chelow Kebabı yiyebilirsiniz.

3.Al Harees

Al Harees

Çoğunlukla Ramazan, bayram ve düğünlerde tercih edilen Al Harees, Dubai’nin en popüler geleneksel yemeklerinden biridir.

Dubai mutfağının en iyi yemeklerinden biri olan Al Harees, birçok farklı varyasyonlara sahiptir. Orta Doğu ülkelerinde Harees’ler genellikle su, tereyağı ve etle karıştırılan iri öğütülmüş buğday ile hazırlanır ve daha sonra gece boyunca dinlenmeye bırakılır. Fazla sıvı boşaltılır ve tüm bileşenler, kalın bir yulaf lapasına benzeyen homojen ve hafif elastik bir karışım oluşturmak için iyice karıştırılır. Tavuk ve kuzu, Harees’lerde kullanılan en yaygın et çeşitleridir, ancak bazı bölgesel varyasyonlar koyun eti de içerir.

Hazırlıkta kullanılan baharatlar da bölgesel olarak değişebilir: Arap ülkelerinde kakule, tarçın ve kimyon yaygın olarak kullanılır, sarımsak ve zeytinyağı genellikle Lübnan’da bulunurken, Hint çeşitlerinde biber ve zerdeçal kullanılır. Dubai’de bu çeşitlerin hepsini bir arada farklı restoranlarda bulabilirsiniz.

  • Nerede denemeli ? ; Al Barza Restaurant veya Aseelah adlı mekanı tavsiye ederiz.

4.Al Machboos

Al Machboos

Machbous olarak da bilinen Machboos, Bahreyn’in ulusal yemeği ve Körfez mutfağının tipik bir yemeğidir. Adı Arapça sıkıştırılmış kabs kelimesinden türetilmiştir. Fars ve Hint biryanilerinden yoğun bir şekilde etkilenmiştir. Balık veya et pişirmek için kullanılan sudan yararlanan ve içindeki baharatlı pirinci pişirmek için yeniden kullanan, tüm lezzetleri ve baharatları mükemmel bir şekilde harmanlayan bir pişirme yöntemine sahip olan Machboos, hem turistlerin hem de yerel halkın ev sevdiği akşam yemeklerinden biri.

Machboos, Dubai’de ne yenir ? sorusuna cevap olabilecek en lezzetli yemeklerden biri olsa da, bu yemeği yiyebileceğiniz restoran sayısının sınırlı olduğunu da unutmayın.

5.Mandi

Mandi

Mandi, kuzu veya tavuk eti, kokulu basmati pirinci ve çeşitli baharatların karışımından oluşan, Yemen’in Hadhramaut eyaletine özgü ulusal yemeğidir. Ancak Dubai’nin de sevilen lezzetleri arasında yer alır ve şehirdeki birçok restoranda bu yemeği bulabilirsiniz.

Yemek, baharatlarla karıştırılmış pirinç ve etten oluşur ve kesinlikle damak zevkinize hitap edecek çok güzel bir tat verir. Yemeğin, et veya tavuğun uzun saatler boyunca pişirildiği ve pilavla servis edildiği uzun bir süreci vardır. Yemek genellikle eski şehirde bulunur ve Dubai’de geleneksel bir yemektir.

Yanında pilav, salata, yoğurt, baharatlı domates turşusu gibi malzemelerle servis edilir. Yemen’de ve Arap Yarımadası’nın geri kalanında sevilen mandi, genellikle bayramlar ve düğünler gibi özel etkinlikler için servis edilir.

6.Oozie

Dubai

Oozie, Körfez bölgesinin en bilinen yemeklerinden biridir. Düğün ve bayram kutlamaları gibi özel günlerde öne çıkmaktadır. Etli Oozie ayrıca, Ramazan ayında da Arapların yemek masasında özel bir yere sahiptir.

Bu yemek pirinçle yapılır ve tavukla servis edilebilir. Bazen salata ve yoğurtla da servis edilir ya da kızarmış veya kavrulmuş fındık karışımı ile süslenir.

7.Tabbouleh (Tabbule)

Tabbouleh (Tabbule)

Tabbouleh, temel olarak taze, ince kıyılmış maydanoz yaprakları, zeytinyağı, bulgur ve doğranmış nane yaprakları ile yapılan, gevrek ve çiğnenebilir bir dokuya sahip, genellikle salata olarak kabul edilen renkli bir Lübnan ulusal yemeğidir. Orta çağdan beri Araplar tarafından tabbulede kullanılan yenilebilir bitkilerin tüketildiği Lübnan ve Suriye dağlarında ortaya çıkmıştır.

Genellikle meze olarak servis edilir, bazen pide, baba ghanoush veya humus eşlik eder. Doğranmış kırmızı domates, doğranmış salatalık, taze limon suyu ve kıyılmış soğan, salataya keskin bir tat katmak için eklenebilir. Tadını iyileştirmek için servis yapmadan önce tabbouleh birkaç saat soğutulur.

  • Nerede yenir ? ; Kesinlikle Zaroob adlı mekanı deneyin deriz. Bu mekan, daha çok lezzetli bir salata olan Tabbule’ler ile öne çıkmaktadır.

8.Baba Ganoush (Babagannuş)

Baba Ganoush (Babagannuş)

Baba Ghanoush, çoğunlukla Lübnan ile ilişkilendirilen bir Orta Doğu yemeğidir ve ara sıra nane, soğan ve çeşitli baharatların eklenmesiyle közlenmiş ve püre haline getirilmiş patlıcan, sarımsak, zeytinyağı, limon suyu ve tahinden oluşur. Genellikle meze olarak servis edilir ve et yemekleriyle muhteşem bir şekilde eşleşir.

  • Nerede denemeli ? ; Şehirdeki hemen her restoran Baba Ganoush’lar konusunda uzmandır. Herhangi bir Arap restoranına girerek bu mezeyi deneyebilirsiniz.

9.Falafel

Falafel

Bu protein dolu nohut börekleri İsrail’in ulusal yemeklerinden biri olarak listelense de, falafel’in Mısır, Lübnan veya Filistin kökenli olduğu tahmin ediliyor. Dubai’de ne yenir ? sorusuna cevap olabilecek en popüler ve en geleneksel lezzetlerden biri olan Falafel’i şehirdeki hemen her restoranda bulabilirsiniz.

10.Shish Tawook (Şiş Tavuk)

Shish Tawook (Şiş Tavuk)

Bildiğiniz Şiş Tavuk, fakat soslanması biraz daha farklı olan varyasyonlara sahip. Yani bizdeki Şiş Tavuklarla tam olarak aynı lezzette olduğunu söylemek doğru olmaz. Aslın Şiş Tavuk bir Türk yemeği olsa da, bazı Arap ülkeleri bu yemeği kendilerinin bulduğunu iddia ederler. Her şekilde Dubai’de ne yiyeceğinize karar veremezseniz, güzel bir Şiş Tavuk menüsü almayı da düşünebilirsiniz.

Lezzetli Türk tavuk kebabına tipik olarak çeşitli soslar ve taze sebzelerin yanı sıra pide ve yanında pilav veya kuskus eşlik eder.

  • Nerede yenir ? ; Türk restoranlarında denemek yerine, kesinlikle Arap restoranlarını tercih edin deriz.

11.Shawarma (Döner)

Shawarma (Döner)

Kökenleri Osmanlı İmparatorluğu’na kadar uzanan Shawarma, bildiğiniz döner. Bizdeki versiyonlarla hemen hemen aynı olan Shawarma’ları Dubai’nin hemen her köşesinde bulabilirsiniz.

Shawarmalar, kuzu, hindi, tavuk, sığır eti veya saatlerce yavaş pişirilmiş ve kendi suları ve yağlarında pişen farklı etlerin bir karışımı ile yapılır, ancak mükemmel bir shawarma için gerçek sırrı turşusu ve içindeki malzemeleridir. Alışık olmadığınız şekilde hazırlayan dönerleri de yine Dubai’deki farklı Arap restoranlarında bulabilirsiniz.

  • Nerede yenir ? ; Dünya çapında ünlü olan Shawarmalar için Shawarma Twist, Ikea Bistro, Al Mallah ve Doors Freestyle Grill gibi mekanlardan birini tercih etmenizi tavsiye ederiz. En iyisini ve en lezzetlisini bu mekanlarda bulabilirsiniz.

12.Samboosa (Samosa)

Samboosa (Samosa)

Gevrek dokusu ve çeşitli farklı lezzetleriyle Hint yemeklerinin en tanınmış lezzetlerinden biri olan Samboosa da, Dubai’de mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden bir tanesi.

Bu derin yağda kızartılmış üçgen hamur işleri, sebzelerden soğan, mercimek, baharatlı patates, bezelye veya kıyma gibi ete kadar çeşitli malzemelerle doldurulur. Bu tuzlu üçgenler tipik olarak sıcak servis edilir ve nane, kişniş veya demirhindi gibi çeşitli malzemelerle yapılmış doğranmış soğan, yoğurt veya taze, ev yapımı Hint turşusu ile eşlik eder.

Fakat Dubai’deki bazı mekanlarda Samosa’lar et, balık ve sebzelerle dolduruluyor. Yani tercih edeceğiniz mekana göre Samosa’ların içerisindeki malzemelerde değişebiliyor.

13.Luqaimat (Lokma)

Luqaimat (Lokma)

Dubai’de ne yenir ? sorusuna en tatlı cevaplardan biri olan Luqaimat, yani Lokmalar bizdekilerin aynısı. Tabii farklı varyasyonlara sahip lokmaları da Dubai’nin restoranlarında ve kafelerinde bulabilirsiniz.

Lokmalar, Dubai’nin geleneksel mutfağının tanınmış bir yönüdür ve Emirates boyunca düzenlenen çeşitli kültürel etkinlikler için hazırlanırlar. Evde veya restoranda, özellikle özel günlerde ‘olmazsa olmaz’ bir tatlı olarak kabul edilirler.

Bu sade tatlı hamur işleri, ağızda eriyen hassas altın toplar halinde şekillendirilir. Un, susam tohumları, zerdeçal, süt, şeker, tuz ve biraz mayadan yapılırlar. Hamur yoğurulur ve sonra yağda kızartılmadan ve şurupla çırpılmadan önce bir süre dinlenmek için bırakılır. Bazıları, Luqaymat’ın Halwa al-Luqaymat veya ‘Awama olarak bilinen Arap dünyasından geldiğine inanıyor, ancak Yunanlıların da Loukoumades dedikleri bir versiyon var. Tabii birçok kaynağa göre de Osmanlı’dan geldiğine inanılıyor.

  • Nerede yenir ? ; Al Fanar Restaurant veya Siraj Restaurant lokmaları denemek için gidilebilecek en iyi ve en popüler mekanlar.

14.Knafeh (Künefe)

Knafeh (Künefe)

Tarifi bizdeki künefenin aynısı olsa da, bir Hatay künefesinin yerini asla tutmaz. Ayrıca Dubai’de künefeyi sıcak yiyebileceğiniz gerçekten çok az mekan var. Bu yüzden Dubai’de künefe yemeyi planlıyorsanız sıcak mı soğuk mu servis edilip edilmediğini mutlaka öğrenin deriz.

15.Meat Biryani

Meat Biryani

Biryani, Babür İmparatorluğu’na dayanan bir grup klasik yemektir. Biryani’nin ana bileşenleri pirinç (ideal olarak basmati), baharatlar, et, yumurta veya sebze bazı ve kuru meyveler, fındık ve yoğurt gibi çok sayıda isteğe bağlı bileşendir.

1600’lü yıllarda İmparator Şah Cihan’ın kraliçesi Mümtaz Mahal’in yemeğe ilham verdiğine inanılıyor. Biryani kelimesi, kızartılmış veya kavrulmuş anlamına gelen Farsça birian kelimesinden türetilmiştir ve yemek, tüccarlar ve göçmenler aracılığıyla İran’dan Hindistan’a doğru yol almıştır. Zamanla, biryani’nin popülaritesi Hindistan ve diğer ülkelere yayılmış. Bu nedenle bugün sindhi biryani (yoğurt ile yapılır), Bombay biryani (birçok baharat ve kevra ile yapılır) veya Lucknowi biryani gibi çok çeşitli biryani vardır. Ancak Meat Biryani (Tavuk eti veya kuzu etiyle yapılmış olanı Dubai’de oldukça meşhurdur.

  • Nerede yenir ? ; Güçlü aromaları ve lezzetleri ile ünlü Hint baharatlarıyla yapılan Meat Biryani’yi deneyebileceğiniz en popüler mekanlar ise, Indego by Vineet adlı mekandır.

16.Chicken Saloona

Chicken Saloona

Batı mutfağının Emirlikler’deki restoranlara adeta akmasına rağmen, Saloona Birleşik Arap Emirlikleri halkının kalbindeki yerini korumuş. Bu nedenle, Dubai’deyken, basit hazırlanışı, harika lezzetli tadıyla bilinen bu Emirati yahnisini mutlaka deneyin deriz.

Saloona, en yaygın çeşidi tavuk (dejaj) ile hazırlanır, ancak sebzeler, dana veya kuzu gibi diğer et türleri ve balık da ana malzeme olarak kullanılabilir.

Genellikle pilav veya ekmek eşlik eder.

Tavuk parçaları, zerdeçal, zeytinyağı, rendelenmiş zencefil, kıyılmış sarımsak, soğan, kırmızı biber, baharatlar ve beyaz pirinç ile hazırlanır. Vitamin ve protein açısından zengin bir yemektir ve Emirates’teki hemen hemen her özel gün veya ziyafette yer alır ve hem yerel halkın hem de ziyaretçilerin kalbinde özel bir yer tutar.

17.Khanfaroosh

Dubai

Dubai’deki en iyi tatlıyı arıyorsanız, Khanfaroosh tam olarak aradığınız şey olabilir. Dubai’de ne yenir ? sorusuna en tatlı cevaplardan biri olan Khanfaroosh, şehrin her köşesinde bulabileceğiniz lezzetlerden bir tanesi.

Khanfaroosh, un, yumurta, şeker, maya, kakule, safran ve gül suyundan yapılır. Oldukça tatlıdır ve yüksek miktarda kalori içerir.

18.Mahalabiya

Dubai

Üzerine gülsuyu ve antep fıstığı serpilmiş zengin bir muhallebi olan Mahalabiya, bizdeki Muhallebinin hemen hemen aynısı diyebiliriz. Bu tatlıyı şehirdeki Arap restoranlarının hemen hepsinde çok uygun fiyatlara bulabilirsiniz. Bizdeki gibi Mahalabiya da soğuk servis edilir ve üzerine Antep fıstığı veya daha farklı malzemeler serpilerek servis edilebilir.

19.Tabun Ekmeği (Taboon Bread)

Tabun Ekmeği (Taboon Bread)

Taboon, geleneksel olarak kil fırında pişirilen ve ekmeğe karakteristik kabarcıklı şeklini veren bir Orta Doğu gözlemedir. Un, su, maya ve şekerden oluşur. Ekmek genellikle sokaklarda satılır, içi falafel, kıyılmış et veya humusla doldurulur.

20.Fattoush

Dubai'de Ne Yenir ?

Fattoush, geleneksel pide ekmeği ile yapılan basit bir salatadır. Pide ekmeği küçük parçalara bölünür veya kesilir, ardından kızartılır veya ızgara yapılır. Daha sonra marul, turp, salatalık, çeri domates veya normal domates, biber, soğan ve (bazen) sarımsak gibi çeşitli sebzelerle karıştırılır.

Tüm malzemeler doğranır ve parçalar halinde kesilir ve çoğunlukla nane ve maydanoz olmak üzere bol miktarda otla karıştırılır. Bu otantik salataya son dokunuş, genellikle zeytinyağı, limon suyu ve nar ekşisi ile yapılan sostur. Çıtır çıtır pidenin yanındaki ana bileşen, Levanten bölgesinde yaygın olarak kullanılan bir baharat olan sumaktır.

Sosuna sumak eklenebilir ve genellikle hazırlanan salatanın üzerine serpilir. Salataya hafif ekşi bir tat ve lezzet verir, bu da taze ot ve sebzelerin yumuşak tatları ve aromalarıyla mükemmel bir uyum sağlar.

Lübnan, Suriye, İsrail, Filistin, Ürdün ve Irak’ta sıkça yenen en ünlü salatalardan biridir. Bu ferahlatıcı salata, yıldız bileşen olarak bayat pide veya başka herhangi bir gözleme kullanan, popüler olarak fattat adı verilen bir yemek grubuna aittir.

  • Nerede yenir ? ; Mezza House adlı mekan, bu salatayı deneyebileceğiniz en iyi mekanlardan biri.

21.Kellaj

Dubai

Dubai’de mutlaka denenmesi gereken bir yemek olan Kellaj, hellim peyniri ve ızgara kömürle doldurulmuş bir ekmektir. Birkaç yıldır Dubai’de ne yenir ? sorusuna cevap olabilecek en popüler lezzetlerden olan Kellaj’ları restoranlarda bulabileceğiniz gibi şehrin bazı bölgelerindeki sokak yemekleri satan yerlerde de bulabilirsiniz.

POPÜLER YAZILAR