Ana SayfaYunanistanAtina Gezi RehberiAtina'da Gezilecek Yerler & 2 Günlük Haritalı Gezi Rotası

Atina’da Gezilecek Yerler & 2 Günlük Haritalı Gezi Rotası

“Atina’da gezilecek yerler” listesine eklenebilecek çok sayıda antik yapı, müze ve birbirinden ilgi çekici mahallelerden bahsetmek mümkün. Diğer adalara ve şehirlere gitmek için bir üs konumunda olan, 3 bin yıllık tarihi ile dikkat çeken Yunanistan’ın güzel başkenti Atina, Batı Medeniyetinin en görkemli sembollerinden biri olarak biliniyor. Birbirinden güzel antik yapıları ve Sokrates, Perikles ve Sofokles’in doğum yeri olmasıyla ünlü olan bu şehirde gezip görülecek birbirinden önemli ve popüler çekim merkezleri bulunuyor. Ayrıca Atina, Yunan Adaları’nın birçoğuna kolay ulaşım sunmasından dolayı bir üs olarak da kullanılıyor.

Bugün, geçmişin kalıntısından çok daha fazlası olan Atina, oldukça hareketli ve canlı bir şehir olmasının yanında, ülkenin en önemli turistik cazibe merkezlerine de ev sahipliği yapıyor. Plaj konusunda çok zengin bir şehir olmasa da, yine de şehirde denize girebileceğiniz birkaç plaj bulabiliyorsunuz.

Şehrin ana cazibe merkezi olan Atina Akropolisi, dünyanın en iyi bilinen ve en çok ziyaret edilen tarihi cazibe merkezlerinden biri. Şehirde çok fazla zamanınız yoksa, sadece Akropolis kompleksinde yer alan tarihi kalıntıları görerek de Atina gezinizi tamamlayabilirsiniz.

2 Günde Atina’da Nereler Gezilir ?

1.GÜN

Atina gezilecek yerler haritası
Atina’da gezilecek yerler haritası – Haritayı Google Maps‘te Açmak için tıklayın
  • Akropolis Müzesi
  • Dionysos Tiyatrosu
  • Partenon
  • Erehteyon (Old Temple of Athena)
  • Atina Akropolisi
  • Athena-nike Tapınağı
  • Herodes Atticus Odeon
  • Ares Tepesi
  • Atina Agorası
  • Hephaistos Tapınağı
  • Roma Agorası
  • Hadrianus Kütüphanesi
  • Monastiraki
  • Panaghia Kapnikarea Kilisesi
  • Psyri

2.GÜN

Atina da Gezilecek Yerler Haritası
Atina gezi haritası 2. gün
  • Plaka Bölgesi
  • Olimpos Zeus Tapınağı
  • Panathenaic Stadyumu
  • Ulusal Bahçe (National Garden)
  • Sintagma Meydanı
  • Benaki Müzesi
  • Lycabettus Dağı
  • Ulusal Arkeoloji Müzesi
  • Edem Beach

Atina’nın olmazsa olmaz cazibe merkezlerinden olan bu 24 yer, Edem Plajı olmadan 2 günde normal tempoda rahatlıkla gezilebiliyor. Atina’da plajda da zaman geçirmeyi planlıyorsanız, en azından 1 gün daha konaklayacağınız süreye ekleyin derim.

Birinci günde toplamda 15 cazibe merkezi çok gibi görünebilir, fakat hemen hepsi birbirine kısa yürüyüş mesafesinde olduğundan ve çok detaylı bir geziyi gerektirmediğinden dolu dolu bir günde bu 15 yeri rahatlıkla görebilirsiniz. Ayrıca müzeler için detaylı bir gezi planı yapıyorsanız, Atina’da 3 gün konaklamayı da düşünebilirsiniz.

Atina’da Nerede Kalmalı ?

Atina da gezilecek yerler haritası
Haritayı Google Maps‘te görmek için tıklayın

Atina’da konaklama için birçok farklı bölge bulunuyor. Bunlar arasında en iyi bilinenler ise, Psiri, Plaka ve Monastiraki. Eğer her şeyin tam ortasında olmak istiyor ve şehri çabucak keşfetmeyi planlıyorsanız, yukarıdaki 2 günlük gezi rotasına göre konaklayabileceğiniz en ideal ve en merkezi yer Plaka olacaktır. Fakat alternatif olarak diğer 2 bölgeye de göz atmayı unutmayın.

Psiri ; Orta bütçeli gezginlerin en fazla tercih ettiği bölgelerden. Burada konaklayacak olursanız, birçok turistik noktaya yürüyerek gidebilirsiniz. Ancak kısa yürüyüş mesafesinde çok fazla turistik yer bulunmuyor. Bu yüzden uzun yürüyüşler için hazırlıklı olun. Otel önerisi olarak, şehrin en popüler otellerinden olan 4 yıldızlı O&B Athens Boutique Hotel ve 2 yıldızlı Evripides Hotel‘e göz atabilirsiniz.

Plaka bölgesi; Atina’nın en pahalı ve en havalı bölgesi. Birbirinden güzel küçük restoranları, barları ve alışveriş yapabileceğiniz küçük dükkanları ile, şehirdeki en güzel yer diyebiliriz. Burada konaklayacak olursanız, şehirdeki en pahalı konaklama birimleri arasından seçim yapmak zorunda olacağınızı da unutmayın. Fakat bölgede 2-3 yıldızlı oteller de olduğundan, ilk olarak bu bölgede bütçenize uygun bir tesisin olup olmadığına da göz atmanızda yarar var. Otel önerisi olarak ; şehrin en ünlü otellerinden 5 yıldızlı Electra Metropolis‘e veya 3 yıldızlı Athos Hotel‘e göz atabilirsiniz.

Monastiraki ; Atina Akropolisi’ne kolay bir ulaşım sunan, şehrin kalbinin attığı yerlerden biri. Birçok turistik noktaya bu bölgeden çok kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Burası, akşam saatlerinde dışarı çıkmak için de en güzel ve en güvenli bölgelerden. Manzara için de tercih edilebilecek Monastiraki, turistlerin konaklama için en çok tercih ettiği yerlerden biri. Bu bölgedeki tüm konaklama birimlerine göz atmak için tıklayın.

Detaylı bir konaklama rehberi için Atina’da nerede kalınır ? adlı yazımıza göz atabilirsiniz.



Booking.com

Atina’da Gezilecek Yerler

Atina’da gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz çok sayıda tarihi ve turistik cazibe merkezinden bahsetmek mümkün. Bu cazibe merkezlerinin büyük bir bölümü, birbirine yakın konumda bulunduğundan şehri 2 günde çok rahat bir şekilde keşfedebiliyorsunuz. Atina’ya sadece Yunanistan’ın adalarına ulaşım için gidiyor ve birkaç yer göreyim yeter diyorsanız, Akropolis kompleksi günübirlik bir gezi için yeterli olabilir.

1.Akropolis Müzesi

Akropolis Müzesi
Akropolis Müzesi

Nispeten yeni bir müze olan Akropolis Müzesi, mimarisi için bile görülmeye değer cazibe merkezlerinden biri. Atina Akropolisi’nden çıkar çıkmaz, kısa bir yürüyüş sonrası müzeye ulaşabilirsiniz.

2007 yılında açılmış olan müzede, dünyadaki Yunan sanatının en değerli koleksiyonlarını görebilirsiniz. Antik müzelere merakınız yoksa bile, içeride ilginizi çekebilecek eserleri ve modern mimariyi bulmak mümkün.

Eğer Atina’yı yaz aylarında ziyaret ediyorsanız ve öğle saatlerinin sıcağından kaçmak için bir yer arıyorsanız, Akropolis Müzesi’ni seveceksiniz.

Yüksek sezonda bu müze için bir gezi düzenliyorsanız, uzun kuyruklarda beklememek adına, ”Hızlı Giriş Bileti” aldığınızdan da emin olun.

2.Dionysos Tiyatrosu

Atina Gezi Rehberi Blog
Dionysos Tiyatrosu – kaynak ; flickr / faungg’s photos

Dionysos (Dionysus) Tiyatrosu, MÖ 6. yüzyıldan beri bir tiyatro olarak kullanılmış. Yaklaşık 17 bin kişilik kapasitesiyle büyüleyen tiyatro, Atina’da inşa edilen ilk ve en büyük tiyatro olmasıyla öne çıkıyor.

Akropolis’in güney tarafında yer alan tiyatroya, Akropolis Müzesi ziyaretinizin ardından kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Yunan tiyatrosunun doğum yeri olarak da kabul edilen Dionysos Tiyatrosu, kurulduğu dönemde Sophocles, Aeschylus, Euripides, Menander ve Aristophanes gibi oyun yazarlarının katıldığı Dionysia Festivali’ne ev sahipliği yapmasıyla tanınıyor. Ayrıca Yunan tarihindeki tüm klasik başyapıtların sergilendiği yer olmasıyla da biliniyor.

3.Partenon

Atina da Görülecek Yerler
Partenon – kaynak ; flickr / Phanatic

Antik Yunan mimarisinin en etkileyici örneklerinden biri olarak kabul edilen Partenon (Parthenon), kurulduğu ilk dönemde bir hazine yeri olarak kullanılmış. Daha sonradan bir Hıristiyan kilisesine ev sahipliği yapmış olan Partenon, bugün tartışmasız Akropolis’in en önemli yapılarından biri.

Batı medeniyetinin ve Atina demokrasisinin bir sembolü olarak kabul edilen Partenon, Ictinus ve Callicrates tarafından tasarlanmış. 6. yüzyılda bir kilise ve 1460’lı yıllarda bir camii olarak kullanılmış olan yapı, Atina gezilecek yerler listesinin en önemli eserlerinden biri.

4.Erehteyon Tapınağı

Atina da Görülmesi Gereken Yerler
Erehteyon Tapınağı

Erehteyon (Erechtheion) Tapınağı, Akropolis kompleksi içinde Partenon’un hemen kuzeyinde yer alıyor. Atinalıların, Atina’nın efsanevi kralı Erechtheus’a ve çeşitli Yunan tanrılarına tapmak amacıyla MÖ 421 ve 406 yılları arasında inşa edilmiş olan tapınak, çok sayıda heykel (Karyatlar olarak bilinir) ve diğer benzersiz ayrıntılara sahip olmasıyla öne çıkıyor.

Akropolis kompleksinin en göz alıcı yapılarından biri olan Erehteyon Tapınağı’nı Akropolis için satın alabileceğiniz kombineli biletler ile görebiliyorsunuz.

5.Atina Akropolisi

Atina Akropolisi
Atina Akropolisi

Yukarıdaki 4 cazibe merkezine de ev sahipliği yapan Atina Akropolisi, çok sayıda tapınak ve tarihi kalıntılara ev sahipliği yapan bir kompleks. Fakat bu kompleks içerisinde çok sayıda tarihi kalıntılar bulunduğundan dolayı, özellikle gezilecek yerler listesinde bulunması gereken bir yer.

Antik Atina’nın ihtişamını hatırlatan Akropolis, eskiden antik kentin merkeziymiş ve tepenin bulunduğu yerde bir kale olarak işlev görüyormuş.

Genişleyen modern bir metropolün içerisinde hâlâ göz kamaştıran Atina Akropolisi’ni ziyaret için daha çok turlar tavsiye ediliyor olsa da, rahat rahat dilediğiniz gibi fotoğraf çekmek için bireysel olarak ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Turlar ile burayı gezecek olursanız, sabahın erken saatlerinde birçok tur kafilesi ile aynı anda ziyaret etmek zorunda kalıyorsunuz.

Atina Akropolisi’nde kaçırılmaması gereken birçok yer olsa da, Tanrıça Athena’ya adanmış Partenon/Parthenon Tapınağı kesinlikle görülmesi gerekir. Ayrıca Partenon Dünyanın en iyi ”Dor” şaheseri olarak kabul edilir ve tepedeki en popüler yapıdır. Atina’da gezilecek yerler listesindeki ana cazibe merkezi olan Atina Akropolisi’ni kombineli biletlerle gezebilirsiniz. Gün içinde ciddi anlamda sıcak olan bu kompleksi mümkün olduğu kadar sabah saatlerinde ziyaret etmeyi de unutmayın.

6.Athena-Nike Tapınağı

Atina da Görülecek Yerler
Athena-Nike Tapınağı – kaynak ; flickr / Andy Hay

Kalikrates tarafından tasarlanan Athena-Nike Tapınağı, ön ve arka portiklerinde dört zarif ve dar sütuna sahip bir İyon Tapınağı olmasıyla ilgi görüyor. Akropolis kompleksi sınırları içerisindeki en görkemli yapılardan biri olmasının yanında, en çok ziyaret edilen kalıntılarından biri.

Athena Nike Tapınağı, Miken döneminde Akropolis’in girişini koruyan bir burç üzerinde, kutsal kayanın güneydoğu ucunda duruyor. MÖ 426-421’de inşa edilen klasik tapınaktaki Epistilin yukarısında yer alan heykeltıraş Agorakritos’un bir frizinde, üç tarafta Yunanlılar ve Persler arasındaki savaş sahneleri ve doğu tarafında, bu savaşları seyreden Olimpiyat tanrılarının bir meclisi tasvir edilmiş. Her haliyle görülmesi gereken yerler arasında olan tapınak, kombineli biletler ile ziyaret edilebilir.

7.Herodes Attikus Odeonu

Herodes Attikus Odeonu - Atina Gezilecek Yerler
Herodes Attikus Odeonu

Roma döneminden kalma konser salonu, karısı Aspasia Annia Regilla‘nın anısına Atticus‘un emriyle yapıldığı tahmin ediliyor.

Tarihi MS 161 yılına kadar uzanan ”Herodes Attikus Odeonu” da, Atina’nın en sevilen ve en çok ziyaret edilen antik kalıntılarından biri. Tiyatro’nun günümüze kadar çok sağlam bir şekilde durmasının nedeni ise, 1950 yılında yapılmış olan restorasyon çalışması. Çok daha yıpranmış bir haldeyken, Pentelicus Dağı’ndan aynı mermer kullanılarak yeniden inşa ediliyor ve günümüzdeki görkemli halini alıyor.

Özellikle yaz akşamlarında burada birçok konser ve gösteri yapılıyor. Eğer gideceğiniz tarihlerde burada gerçekleşecek bir konser veya gösteri varsa, bilet fiyatları da çok uçuk değilse mutlaka bir gösteriye katılın derim. Herodes Attikus Odeonu’nu deneyimlemenin en güzel yolunun konserlere katılmak olduğu söylenir. Bizim bütçemize uymasa da, sizinkine uyabilir, göz atın.

8.Ares Tepesi (Areopagus)

Atina da Gezilecek Yerler
Ares Tepesi’nden (Areopagus) görebileceğiniz manzara – kaynak ; flickr / Andy Hay

Atina’nın en güzel manzarasını sunan yerlerden biri olan Ares Tepesi, Attikus Odeonu’na ve Athena Nike Tapınağı’na kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunuyor.

Atina Akropolisi çıkışının hemen sağ tarafından yer alan bu tepe üzerinden Atina’nın birçok turistik yerini görebiliyorsunuz.

Ares’in burada Tanrılar tarafından Poseidon’un oğullarından biri olan Alirrothios’u öldürmekten yargılandığı söylenir. Burada yapıldığı söylenen bir başka dava, annesi Clytemnestra’yı ve sevgilisi Aegisthus’u öldürdüğü iddia edilen Orestes’e ait.

Klasik öncesi zamanlarda Ares Tepesi şehrin yaşlılarından oluşan konseyin toplandığı yermiş.

M.Ö. 480 yılında tepe, Persler tarafından Akropolis’i kuşatırken kamp yeri olarak da kullanılmış. Günümüzde ise tepede bir kalıntı yok, fakat tepeden Antik Agora’nın manzarasını seyredebilirsiniz.

9.Atina Agorası

Atina Agorası
Atina Agorası

30’dan fazla bina ve anıtın kalıntılarına ev sahipliği yapan Atina Agorası da, şehirdeki olmazsa olmaz çekim merkezlerinden.

Eski Atina’daki pazar ve günlük yaşamın bir merkezi olan agora, uzaktan daha güzel bir görünüme sahip olsa da, yakından da oldukça etkileyici bir görünüme sahip.

Antik Agoranın en çarpıcı özelliklerinden biri, aslen Kral II. Atlos tarafından yaptırılan ve 1950’lerde yeniden inşa edilen Attalos Stoası’dır.

10.Hephaistos Tapınağı

Atina Gezi Rehberi
Hephaistos Tapınağı – kaynak ; flickr / Ava Babili

Atina’nın en iyi korunmuş kalıntılarından biri olan Hephaistos Tapınağı (Temple of Hephaestus), MÖ 460 ve 420 yılları arasında inşa edilmiş. Antik Agora’nın içinde yer alan tapınak bir zamanlar Hristiyan kilisesi olarak hizmet etmiş. En az Partenon kadar ilgi gören bu tapınak, Antik Agora ve Akropolis’te bulunan çoğu turistik yer gibi sadece dışarıdan görülebilir.

Antik ateş tanrısı Hephaestus’a ve çanak çömlek ve el sanatları tanrıçası Athena’ya adanmış olan tapınak, klasik Dor mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.

Tapınağın doğu ve batı taraflarında 6, kuzey ve güney taraflarında 13 sütun var. Frizleri ve diğer süsleri yüzyıllar boyunca depremler ve istilalar nedeniyle büyük zarar görmüş olmasına rağmen, orijinalliğiyle dikkat çekiyor. Tapınak, Antik Agora ve Attalos Stoası’nın hemen üzerinde, Akropolis ve Monastiraki’ye kısa bir mesafede olan Thissio’da yer alıyor.

11.Roma Agorası

Atina da görülmesi gereken yerler
Roma Agorası – kaynak ; flickr / Ava Babili

Roma döneminde inşa edilmiş Roma Agorası, Erides mahallesinde Akropolis’in batısında ve Atina Agorası’nın doğusunda, merkezi bir konumda yer alıyor.

1. yüzyılda Atina, Roma İmparatorluğu’nun bir parçası olduktan sonra bir pazar yeri olarak inşa edilmiş olan agoraya giriş ücreti ise 6€. Roma Agorası, Atina’da gezilecek yerler listesinde olması gereken en popüler cazibe merkezlerinden olduğundan dolayı, özellikle yoğun sezonda aşırı kalabalık olabiliyor. Bu yüzden agorayı ziyaret için sabahın erken saatlerini tercih etmeyi düşünebilirsiniz.

12.Hadrianus Kütüphanesi

Atina da gezilecek yerler blog
Hadrianus Kütüphanesi – kaynak ; flickr / Ava Babili

Hadrianus (Hadrian) Kütüphanesi, İmparator Hadrian tarafından MS 132 yılında yaptırılmış. Yapıldığında birkaç okuma odası, konferans salonları ve bir iç avlusu olan kütüphaneden günümüze pek bir şey kalmamış olsa da, yine de kütüphanenin planını görebiliyorsunuz.

Atina Akropolisi’nin kuzeyinde yer alan Hadrian Kütüphanesi, “Yüz Sütunlu Kütüphane” olarak da biliniyormuş. 1885 yılında yapılan kazılarda kütüphaneye ait 8 metre yüksekliğindeki Korint sütunlarının yanı sıra, kireçtaşı bloklar ve üç Bizans kilisesinin kalıntıları ortaya çıkarılmış.

13.Monastiraki

Monastiraki
Monastiraki

Daha çok meydanı ile ünlü olan Monastiraki bölgesi, Atina’nın en iyi bilinen bölgelerinden biri. Plaka bölgesinden farklı olarak Monastiraki, çok daha turistik ve kalabalık. Ayrıca şehirdeki birçok önemli turistik noktalara da oldukça yakın bir konumda bulunur.

Monastiraki’de bulunan Atina Bit Pazarı‘nda ise, takılardan biblolara ve kıyafetlerden günlük eşyalara kadar her şeyi bulabilirsiniz. Turist tuzakları çok fazla olsa da, birkaç hediyelik eşya alabileceğiniz güzel bir yer arıyorsanız, bu pazara göz atabilirsiniz.

Bu bölgede yeme içme konusunda sıkıntı çekmezsiniz. Pahalı Plaka bölgesinin aksine burada çok daha uygun fiyatlara geleneksel Yunan yemeklerini deneyebileceğiniz restoranları bulabiliyorsunuz.

Monastiraki Meydanı ise, bölgenin en iyi bilinen açık alanı. Birbirinden güzel yapılarla çevrili olan bu meydan, Atina’nın en hareketli noktalarından biri olarak bilinir ve turistlerin en çok zaman geçirdiği yer. Ayrıca Atina Akropolisi’ni en iyi şekilde bu meydandan görebilir, Akropolis’in en güzel fotoğrafını çekebilirsiniz.

14.Panaghia Kapnikarea Kilisesi

Atina Gezi Rehberi
Panaghia Kapnikarea Kilisesi

Oldukça küçük yapısına rağmen Atina’da gezilecek en popüler yerlerden biri olan Panaghia Kapnikarea Kilisesi, ister istemez şehir gezisinde göreceğiniz veya yanından geçeceğiniz bir yapı.

Monastiraki Meydanı’na kısa bir yürüyüş mesafesinde olan kiliseye, şehrin birçok yerinden yürüyerek kolaylıkla gidilebiliyor. Ermoú Caddesi’nin yalnızca yayalara açık bir bölümüne açılan küçük bir meydanı süsleyen bu kilise, 11. yüzyıl Bizans döneminden kalma.

Kilisenin iç mekanı Orta Bizans döneminin ikonografik tarzındaki 19. yüzyıl tablolarıyla dekore edilmiş. Hem iç mekan hem dış cephesiyle görülmeye değer.

15.Psiri

Psiri Bölgesi – kaynak ; flickr / kosmolaut

En az Plaka bölgesi kadar ilgi gören bölgelerden biri olan Psiri bölgesi, Atina’nın en hareketli yerlerinden. Özellikle akşam saatlerinde hareketlenen bölgede, çok sayıda bar ve gece kulübü de bulabiliyorsunuz.

Plaka bölgesine nazaran daha ekonomik restoranlara, tavernalara ve otellere ev sahipliği yapan Psiri, Atina’da konaklama için de düşünülebilecek yerlerden. Bu bölgede konaklayarak, şehrin ana cazibe merkezlerine yakın olacağınız gibi, şehirdeki en fazla restorana, tavernaya, bara ve gece kulübüne ev sahipliği yapan yerin tam kalbinde olursunuz.

16.Plaka

Plaka
Plaka

Atina’nın en renkli, en güzel ve en popüler bölgesi olan Plaka, Yunan kültürünü en iyi şekilde hissedebileceğiniz yer olmasıyla ziyaretçileri büyülüyor.

Antik Tapınaklardan ve yoğun turist trafiğinden kaçmak ve biraz daha sessiz bir bölgede zaman geçirmek isterseniz, Plaka’dan daha iyisini bulamayabilirsiniz. Birbirinden güzel küçük kafeleri, tavernaları ve restoranlarıyla yeme içme için de güzel bir adres.

Bu bölgede, küçük ara sokaklara girip Yunan kültürünü çok daha yakında görebilir, bembeyaz evler arasında dolaşabilirsiniz.

Plaka, her biri seramik, müzik aletleri, el yapımı takılardan, zeytin ve baharatlarla yığılmış özel yiyecek dükkanlarına kadar, aileler tarafından işletilen küçük dükkanlarla dolu. Bu bölgeye gelip de, küçük bir alışveriş deneyimi yaşamadan da olmaz.

Ayrıca konaklama konusunda da en çok tercih edilen bölgelerden biri. Şehirdeki en pahalı bölge olarak biliniyor olsa da, birkaç ekonomik oteli de bu bölgede bulabilirsiniz.

17.Olimpos Zeus Tapınağı

Olimpos Zeus Tapınağı - Atina da Gezilecek Yerler
Olimpos Zeus Tapınağı

Antik Yunanistan’ın en büyük tapınağı olan Olimpos Zeus Tapınağı, ”Olympieion” olarak da bilinir ve Zeus’a ithafen inşa edilmiş.

Tapınağın tarihi MÖ 6. yüzyıla kadar uzanıyor. Ancak İmparator Hadrian tarafından MS ikinci yüzyıla kadar tapınağın inşaatı tamamlanmamış.

Bugün tapınaktan sadece 15 sütun ayakta kalabilmiş ve tüm görkemiyle turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor. Ayrıca aynı bölgede yer alan Hadrian Kemeri‘ni de gördüğünüzden emin olun.

18.Panathinaiko Stadyumu

Panathinaiko Stadyumu
Panathinaiko Stadyumu

MÖ 330’da Panathenaic Oyunları için inşa edilmiş eski bir stadyumun, yeniden inşa edilmiş versiyonu olarak bilinen Panathinaiko Stadyumu da, Atina’daki en değerli turistik noktalardan biri.

U şeklindeki tasarımıyla dikkat çeken stadyum, 2004 Atina Olimpiyatları‘nda okçuluk etkinliklerinin sergilendiği yer olmasıyla da ünlü. 45 bin kişilik kapasitesiyle oldukça büyük olan bu stadyumun üst noktalarından Atina Akropolisi’ni ve Ulusal Bahçe’yi de çok iyi bir şekilde görebiliyorsunuz.

Atina’da gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz bu cazibe merkezine, Ulusal Bahçe’den ve Zeus Tapınağı’ndan yürüyerek kısa bir sürede ulaşabilirsiniz.

19.Ulusal Bahçe (National Garden)

Ulusal Bahçe (National Garden) – kaynak ; flickr / Ava Babili

Eskiden Kraliyet Bahçesi olarak bilinen, Kraliçe Amalia tarafından 1838’de inşa ettirilmiş olan Ulusal Bahçe, 24 hektarlık oldukça geniş bir alana kurulmuş. Bahçenin ana cazibe merkezi ‘Ζappeion Hall’ adı verilen tarihi yapı olsa da, daha bahçede görülmeye değer birçok yer var.

519 tür ve çeşidi oluşturan 7.000 ağaç, 40.000 çalı ve diğer bitkilere ev sahipliği yapan bahçe, ayrıca Atina’da en güzel fotoğraf kareleri yakalayabileceğiniz yerlerden.

Ulusal Bahçe’de ayrıca, tavus kuşları, yırtıcı kuşlar, kurtlar ve maymunların bulunduğu küçük bir hayvanat bahçesi ve bir botanik müzesi de var.

20.Sintagma Meydanı

Atina da Gezilmesi Gereken Yerler
Sintagma Meydanı – kaynak ; flickr / Dronepicr

Atina’da mutlaka görülmesi gereken bir yer varsa, bunlardan biri de Sintagma Meydanı.

Şehrin en hareketli ve en kalabalık noktası olan bu meydan, şehirdeki turistik yerlerin büyük bir bölümüne de yakın bir konumda bulunuyor. Ancak meydanın ana cazibesi, ‘Muhafızların Değişimi’dir.

Askerlerin bu nöbet değişimini izlemek için ziyaret edebileceğiniz Sintagma Meydanı’nda bulunan Yunan Parlementosu önünde yıl boyunca 7/24 saat askerler nöbet tutuyor. Yani bu askerleri günün her saatinde görebiliyorsunuz. Muhafızlar, pilili etekler, bacak püskülleri ve ponpon ayakkabılarıyla tamamlanmış geleneksel kostümleriyle oldukça ilgi çekici.

Muhafızların Değişimi, her gün saat 11:00’de Meçhul Askerin Mezarı’nın önünde gerçekleşir. Bu anıt, ülke için savaşırken ölen isimsiz askerleri onurlandırıyor. Anıt, antik çağlardan kalma bir savaşçı mezar stelini taklit eden mermer bir kabartmaya da sahip.

21.Benaki Müzesi

Benaki Müzesi
Benaki Müzesi

Yunan tarihi ve kültürünün neredeyse tam bir kronolojisi olan Benaki Müzesi, 1930 yılında kurulmuş oldukça popüler müzelerden biri.

Neolitik vazoların yanı sıra, Arkaik seramikler, figürinler ve Klasik heykellere sahip olan zemin kat, müzenin en dikkat çeken yerlerinden biri. Özellikle antik eserlere merakı olanların sevebileceği birçok eseri bu zemin katta görebiliyorsunuz.

Birinci katta ise, daha çok halk kostümlerini görebiliyorsunuz. Sizi Bizans ve Osmanlı dönemine kadar götürecek olan bu kat da, müzenin en çok ilgi gören bölümlerinden biri.

Bunun dışında üçüncü kat da oldukça ilgi çekici eserlere ev sahipliği yapıyor. İkinci kat ise bir cafe. Bu son katta ayrıca, Yunan Bağımsızlık Savaşı’ndan Osmanlı İmparatorluğu’na karşı resimler, belgeler ve silahları da fazlasıyla görebiliyorsunuz.

Eğer sanata ve antik yapılara merakınız varsa, Benaki Müzesi de listenize ekleyebileceğiniz popüler noktalardan.

22.Lycabettus Dağı

Lycabettus Dağı’ndan manzara – kaynak ; flickr / Wordridden

Lycabettus Dağı‘nın zirvesine ücretsiz olarak yürüyerek çıkabiliyorsunuz. Fakat bu dağın zirvesine çıkmanın en keyifli yolu, füniküleri kullanmak oluyor. Yaklaşık yarım saat süren yolculuğun ardından eşsiz bir gün batımı manzarası sunan zirveye ulaşıyorsunuz.

Akropolis’in, Zeus Tapınağı’nın ve Atina’nın panoramik manzarasını seyredebileceğiniz bu dağ, daha çok gün batımına yakın saatlerde ziyaret ediliyor. Özellikle çiftler tarafından tercih edilen bu dağı da Atina’da gezilmesi gereken yerler listenize ekleyebilirsiniz.

23.Ulusal Arkeoloji Müzesi

Ulusal Arkeoloji Müzesi
Ulusal Arkeoloji Müzesi

Yine Atina’da kaçırılmaması gereken noktalardan biri olan Ulusal Arkeoloji Müzesi, müzeye doyamayanların göz atabileceği, birbirinden değerli sanat koleksiyonlarına ev sahipliği yapan bir cazibe merkezi.

Dünyanın en büyük antik müzelerinden biri olarak ün yapmış olan bu müze, bulunduğu etkileyici Neoklasik tarzdaki binasıyla da öne çıkıyor.

19. yüzyılda kurulmuş olan müze, 8 bin metrekarelik oldukça büyük bir alanda yer alıyor. 11.000’den fazla sergiye sahip beş kalıcı koleksiyon, tarih öncesi ve klasik dönemden geç antik çağa kadar Yunan uygarlığına kapsamlı bir genel bakış açısı sunuyor.

Müzedeki heykel koleksiyonunda M.Ö 6. yüzyıldan 5. yüzyıla kadar olan dönemden kalma çok sayıda farklı heykeller sergileniyor. Vazo ve Dekoratif Obje Koleksiyonu ise, MÖ 11. yüzyıldan klasik Roma dönemine kadar antik Yunan çanak çömleğini sergiliyor.

24.Edem Beach

Edem Plajı

Yunanistan’da plaj dendiğinde akla gelen en son yerlerden biri Atina olsa da, şehirdeki Edem Plajı, ada plajlarını aratmayacak türden. Atina’da daha birçok plaj bulunuyor, fakat bunlar arasında en popüler ve en kaliteli olan şehir merkezine birkaç km uzaklıkta bulunan Edem Plajı‘dır.

Yunanistan’ın en iyi plajlarından biri olmasa da, dinlenmek ve denizin tadını çıkarmak için harika bir yer. Ayrıca plaja girişler de ücretsiz.

25.Filopappou Tepesi

Kaynak : flickr / nigel_hoult

Akropolis’in güneybatısında yer alan şehrin en yeşil alanlarından biri olan Filopappou Tepesi, Atina halkının en sevdiği gezi duraklarından biri olarak biliniyor olsa da, turistler arasında da bir hayli popüler.

Hem Atina’nın hem de Ege’nin muhteşem bir manzarasını sunuyor. Theseus ve Amazonların efsanevi savaş alanı, kendileri de küçük bir mimari harikası olan güzel taş yollarla birbirine bağlanan küçük kalıntılarla dolu yeşil bir parktır.

Atinalıların köpeklerini gezdirdiği bu tepeye özellikle gün batımına yakın saatlerde gidin derim.

Atina Kaç Günde Gezilir ?

Atina’da gezilecek yerler listesindeki bu 24 cazibe merkezini (Edem Plajı hariç), 2 günde görebiliyorsunuz. Fakat Atina’dan sonra Santorini, Mykonos veya daha farklı adalara gitmeyi planlamıyorsanız en azından 3 gün bu şehirde konaklayabilir, plajlar için de zaman ayırabilirsiniz.

Atina’da Ne Yenir ?

Tipik Yunan yemeklerinin en lezzetlisini bulabileceğiniz şehirlerden biri olan Atina’da hemen her bütçeye uygun bir restoranı veya tavernayı bulabiliyorsunuz. Atina’da gezilecek yerler arasında popüler olan cazibe merkezlerine yakın restoranlar ve tavernalar daha pahalı olabiliyor, bu yüzden biraz daha ekonomik mekanlar arıyorsanız turistik noktalara biraz daha uzak bölgelere göz atabilirsiniz.

Atina’da mutlaka denenmesi gereken lezzetler ise ;

Saganaki

Atina da gezilecek yerler blog

Bir tür meze olan Saganaki, peynirle arası iyi olanların mutlaka denemesi gereken lezzetlerden biri. Bu kızarmış peyniri, Atina’daki tavernaların ve restoranların hemen hepsinde bulabilirsiniz.

Horiatiki Salata – Greek Salad

Parlak kırmızı domatesler, salatalıklar, baharat katan arpacık soğanları ve sızma Yunan zeytinyağı ve üzerine büyük bir parça kremsi beyaz peynir serpilmiş, tuz, biber ve kekik ile tatlandırılmış bariz Yunan zeytinleriyle hazırlanan Horiatiki Salata, Atina’nın en popüler lezzetlerinden biri.

Geleneksel Yunan yemeklerinden biri olan bu salatayı, şehrin hemen her mekanında bulabiliyor olsanız da, plajlardaki tavernalar bu salata için en ideal yer.

Spanakopita

Atina Gezi Rehberi

Ispanaklı bir turta olan Spanakopita, geleneksel Yunan lezzetlerinden biri. Ispanak ve peynir içeren bu turta, daha çok kahvaltı için tercih ediliyor olsa da, öğle yemeğini geçiştirmek veya akşam yemeği için de tercih edilebilir.

Spanakopita, ıspanak, çeşitli otlar ve peynirler (çoğunlukla baharatlı beyaz peynir), taze soğan, yumurta (malzemeleri bağlamak için) ve zeytinyağı ile doldurulmuş bir yufkadır. Bu yönüyle ıspanaklı böreğe benziyor diyebiliriz.

Musakka

Musakka, sadece Yunan yemeği olmasa da, Yunanistan’ın genelinde oldukça popüler olan lezzetlerden biri. Bizdeki Musakka’nın hemen hemen aynısı, fakat biraz daha farklı versiyonları var. Ağır bir yemek olduğundan daha çok akşam yemekleri için tercih ediliyor.

Daha detaylı bir yeme içme rehberi için Atina’da ne yenir ? adlı yazımıza göz atmayı unutmayın.

Atina’da Alışveriş

Atina, tarihi ve turistik çekim merkezleriyle ünlü olduğu kadar, alışveriş olanaklarıyla da adından söz ettiriyor. Çok sayıda butik, ünlü markaların mağazaları ve hediyelik eşya dükkanlarına ev sahipliği yapan şehirde, alışveriş için birçok bölge ve cadde de bulabilirsiniz.

Atina’daki en popüler alışveriş spotlarından bazıları ise ;

Ermou Caddesi

Atina da gezilecek yerler blog
Ermou Caddesi – kaynak ; flickr / eric_fidler

Ermou Caddesi, Atina’da görülecek yerler listesinin en popüler çekim merkezlerinden biri olmasının yanında, Atina’da alıveriş için gidilecek en güzel yerlerden biri. Büyük zincir markaların mağazalarıyla dolu olan caddede, küçük bağımsız butikleri de bulabilirsiniz. Bu yüzden Ermou Caddesi, her bütçeden turistin gönül rahatlığıyla göz atabileceği en popüler alışveriş caddesi.

Kolonaki Bölgesi

Atina’nın merkezinde, kolay ulaşılabilir bir konumda bulunan Kolonaki semti, lüks alışverişin en popüler adresi. Prada, Gucci ve Cartier gibi dünyaca ünlü markaların mağazalarını bulabileceğiniz bu semt, Atina’nın en zengin semtlerinden biri olduğu için buradaki restoran ve cafeler de oldukça pahalı olabiliyor.

Kolonaki bölgesi, alışveriş veya yeme içme için lüks bir deneyim sunuyor olsa da, Atina’da gezilmesi gereken yerler arasında olduğundan göz atmaya değer.

Monastiraki Meydanı

Atina Gezi Rehberi
Monastiraki Meydanı – kaynak ; flickr / tony_fernandez

Monastiraki pazarı, turist hatıraları ve Yunan imzasını taşıyan deri aksesuarlarla dolu olduğu için turistlerin hediyelik eşya için ilk uğradığı spotlardan biri.

Şehrin tam kalbinde bulunan meydan, ayrıca Atina’da gezilecek yerler listesinin olmazsa olmaz çekim merkezlerinden biri.

Meydan yakınlarında çok sayıda butik de bulabilirsiniz, fakat hediyelik bir şeyler satın almayı planlıyorsanız, meydanın hemen yanında bulunan antika pazarına mutlaka göz atın derim.



Booking.com

BENZER İÇERİKLER

POPÜLER YAZILAR