İsviçre‘nin en büyük ikinci şehri olan Basel, çok sayıda ev sahipliği yaptığı müzeleriyle öne çıkan popüler gezi duraklarından biri. Fransa ve Almanya’nın bazı şehirlerine de yakın olmasından dolayı, günübirlik gezilecek en kolay şehirlerden. Zürih‘e ve Strazburg‘a yaklaşık 1 saat uzaklıkta olan Basel’e, Stuttgart, Bern ve Colmar gibi şehirlerden de çok kısa sürede gidebiliyorsunuz.
Avrupa’nın en şirin ve en samimi şehirlerinden olan Basel’de gezilecek yerler, daha çok müzelerden oluşuyor olsa da, şehir, tarih ve mimariye meraklı olanlara da unutulmayacak bir deneyim sunuyor.
Basel, gezinmesi oldukça kolay ve küçük bir şehir. Turistik cazibe merkezlerinin büyük bir bölümüne yürüyerek rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca Basel, konumu itibariyle diğer Avrupa ülkelerine günübirlik gidilecek en ideal konumda olan şehirlerden.
Renzo Piano, Frank O. Gehry ve Mario Botta gibi büyük mimarlar tarafından tasarlanan, kendileri sanat eseri olan binalarda bulunan çok sayıda müzesiyle öne çıkan Basel, dolu dolu 1 günde rahatlıkla gezilebiliyor. Fakat yeteri kadar zamanınız varsa, şehrin kültürel cazibe merkezlerini tam anlamıyla keşfetmek adına, en azından 2 gün bu şehirde konaklayın deriz…
Yazı İçerisindeki Başlıklara Git
2 Günde Basel’de Nereler Gezilir ?
1.GÜN
- Spalentor
- Marktplatz
- Basel Belediye Binası
- Orta Köprü (Mittlere Brücke)
- Basel Manastırı
- Pfalz
2.GÜN
- Basel Oyuncak Dünyaları Müzesi
- Offene Kirche Elisabethen
- Basel Güzel Sanatlar Müzesi
- Basel Kağıt Fabrikası (Basel Paper Mill)
- Tinguely Müzesi
- Basel Hayvanat Bahçesi
- Fondation Beyeler
Basel’de Nerede Kalınır ?
Basel’de 1 ya da 2 gün konaklamak için en ideal bölge, Old Town (Eski Kent) veya Vorstadte’dir. İki bölge de, Basel şehir merkezi sınırları içerisinde yer alıyor. Daha ekonomik bir konaklama bölgesi olarak da Clara bölgesine de göz atılabilir.
Basel şehir merkezinde otel önerisi olarak da ; Eski Kent’in kalbinde yer alan 4 yıldızlı Sorell Hotel Merian, Vorstadte’deki 3 yıldızlı Gast – und Kulturhaus Der Teufelhof Basel veya 1 yıldızlı ibis budget Basel City adlı tesise göz atabilirsiniz.
Basel Gezilecek Yerler
Rahat, yürünebilir ve Ren nehrinin iki yanında yer alan Basel, İsviçre, Almanya ve Fransa sınırlarının kesiştiği noktada güzel bir konumda bulunuyor. Basel’in sanatı ve kültürü, onu dünyadaki hemen hemen her şehirle eşit bir zemine oturtuyor.
Rönesans, Barok ve modern sanatla dolu parlayan ışık olan Basel’de gezilecek yerler arasında popüler olan çekim merkezlerinin büyük bir bölümü, Altstadt’ta, yani Eski Kent bölgesinde bulunuyor. Bu yüzden Eski Kent, şehir gezisine başlangıç için en ideal yerlerden biri olabilir.
1.Spalentor
Tarihi 1370 yılına uzanan bir kapı olan Spalentor, eski şehir merkezindeki en eski yapılardan biri.
Bir zamanlar şehir surlarının bir parçası olan bu tarihi kapının hemen bitişiğinde ise, şehrin önde gelen dini yapılarından biri olan Peterskirche (Aziz Petrus Kilisesi) bulunuyor.
Spalenvorstadt’ta bulunan kapıya, eski kent merkezinden yürüyerek kısa bir sürede gidebilirsiniz.
2.Marktplatz
Basel’in ana meydanı olan Marktplatz, şehrin en kalabalık ve en canlı yeri.
Meydandaki ana cazibe merkezi ise, Basel-Stadt Kantonu hükümetinin merkezi olan Belediye Binası’dır. Belediye Binası’nın yanı sıra, daha birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapan meydan, hafta içinde bir pazara da ev sahipliği yapıyor. Taze meyve, sebzelerin ve çiçeklerin satıldığı bu pazar, Basel halkının günlük yaşamını görebileceğiniz yer olmasıyla da ilgi görüyor.
Basel’de yeme içme ve konaklama için de popüler olan meydan çevresinde, birçok restoran ve cafeleri de bulabilirsiniz. Ayrıca meydana 5 dakikadan daha kısa bir yürüme mesafesinde olan çok sayıda otel var.
3.Basel Belediye Binası
Hans Holbein tarafından 1552 yıllında boyanmış freskleriyle dikkat çeken Basel Belediye Binası, Marktplatz adlı meydana hakim bir konumda bulunuyor.
Kırmızı cephesi ve kendine has karakteristik kulesiyle öne çıkan Belediye Binası, günümüzde Basel hükümetinin ve parlamentosunun merkezi olarak hizmet veriyor.
16. yüzyılın başlarından kalma bu binanın cephesinde, Basel’inki de dahil olmak üzere Eski İsviçre Konfederasyonunun 12 armasını da görebiliyorsunuz. Ayrıca günümüzde binanın avlusu ziyaretçiye açık. Bu avluda, Lucius Munatius Plancus’un heykelini ve Hans Holbein’in fresklerini görebilirsiniz.
- Basel Belediye Binası’na girişler ücretsiz. Hafta sonu kapalı olan binayı, hafta içinde her gün 08:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
4.Mittlere Brücke (Orta Köprü)
Mittlere Brücke olarak da bilinen Orta Köprü, Basel Belediye Binası’na kısa bir yürüme mesafesinde bulunuyor. Gross Basel’i Klein Basel’e bağlamak için 1225 yılında ahşap ve taştan inşa edilmiş olan köprü, 1905 yılında tamamen yeni bir köprü ile değiştirilerek günümüzdeki halini almış.
Şehrin sembolü haline gelmiş olan köprü, Konstanz Gölü ve Kuzey Denizi arasındaki en eski Ren geçişlerinden biri olması bakımından da önemli bir yere sahip.
Mittlere Brücke başlangıçta yerel trafik için kullanıldı ve uluslararası ticaret yolu olarak Gotthard Geçidi üzerindeki güzergahın geliştirilmesi ile bağlantılı olarak 14. yüzyılda Ren Nehri üzerinden uluslararası ticaret için bir geçiş olarak önem kazanmış.
5.Basel Manastırı / Katedrali
Basel Minster veya Basler Münster olarak da bilinen Basel Manastırı/Katedrali, şehirde görülmesi gereken en önemli yerlerden biri.
9. ve 13. yüzyıllar arasında Fransa’nın Vosges dağlarından getirilen kırmızı kum taşından inşa edilmiş olan yapı, 1356’daki bir depremden sonra Gotik tarzda yeniden inşa edilerek günümüzdeki görkemli halini almış.
Erasmus’un mezarına ev sahipliği yapmasıyla dikkat çeken Basel Manastırı’nın bulunduğu meydan ise, bugün konserler ve etkinlikler için kullanılıyor.
- Basel Katedrali’ne girişler ücretsiz. Ancak kuleye çıkmak isterseniz 5 CHF ödemeniz gerekiyor.
- Manastırı haftanın her günü 09:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
6.Pfalz
Basel’in en güzel manzarasını sunan teras olan Pfalz, şehirdeki en popüler cazibe merkezlerinden biri. Gün batımı manzarasıyla da dikkat çeken bu teras, Münsterfähre iskelesinin yukarısında ve Basel’in eski piskoposluk sarayının bulunduğu yerde yer alıyor.
“Pfalz” kelimesi, “saray” anlamına gelen Latince “Palatium” kelimesinden türemiş.
Ayrıca terasın bulunduğu yerde, 16. ve 19. yüzyıllar arasında önde gelen Basel ailelerinin üyelerinin zengin bir şekilde dekore edilmiş mezar taşlarını da görebilirsiniz.
7.Basel Oyuncak Dünyaları Müzesi
Bebek evleri, mağaza modelleri ve atlı karıncalar dahil 6.000’den fazla oyuncağın koleksiyonuna ev sahipliği yapan Basel Oyuncak Dünyaları Müzesi, daha çok çocuklara hitap eden bir müze olsa da, her yaştan ziyaretçinin keyifli dakikalar geçirebileceği cazibe merkezlerinden biri.
Bir bölüm, ayrıntılı kostümler giymiş figürlerle, erken Napoli’de günlük yaşam bağlamında geçen Napoliten halk sanatı doğum sahnelerine ayrılmış.
Müzedeki 2.500 oyuncak ayı koleksiyonunun, dünyadaki en büyük ayı koleksiyonu olduğu düşünülüyor.
Müzenin bulunduğu yer ise, Basel’in tam kalbi. Çok sayıda restoran, cafe ve alışveriş mağazalarını bu cadde çevresinde bulabilirsiniz. Ayrıca henüz Basel’de nerede konaklayacağınıza karar vermediyseniz bu müzeye yürüme mesafesindeki otelleri inceleyebilirsiniz. Müzeye yakın bir yerde konaklayacak olursanız Basel gezilecek yerler listesindeki popüler çekim merkezlerinin çoğuna yürüme mesafesinde olursunuz.
- Basel Oyuncak Dünyaları Müzesi giriş ücreti 7 CHF.
8.Offene Kirche Elisabethen
Basel Tiyatrosu’nun yanında 19. yüzyıldan kalma bir kilise olan Offene Kirche Elisabethen veya diğer adıyla Elisabethenkirche, Basel’de görülecek en dikkat çekici mimariye sahip kiliselerden biri.
19. yüzyıldan kalma Neo-Gotik tarzdaki kilise, bir ibadet yerinden çok daha fazlası. Kilise, aynı zamanda ilk İsviçre “Açık Kilisesi”dir ve ziyafetler, moda şovları, sanat sergileri, konserler ve hatta disko dahil olmak üzere her türlü baştan sona modern etkinliğe ev sahipliği yapan canlı bir kültürel mekan olarak da hizmet verir.
Ayrıca kilisenin 72 metre yüksekliğindeki kulesine çıkarak Basel’in eski şehir bölgesinin manzarasını da seyredebilirsiniz.
9.Basel Güzel Sanatlar Müzesi (Kunstmuseum Basel)
Basel Güzel Sanatlar Müzesi (Kunstmuseum Basel), 2015 yılında eklenen sergi alanıyla zenginleştirilmiş, hem eski ustaları hem de modern sanatı temsil eden İsviçre’deki en iyi resim koleksiyonuna ev sahipliği yapmasıyla öne çıkıyor.
Birinci katta, Fransız ve Hollanda resimlerinden oluşan bir koleksiyon var. Bunların arasında Konrad Witz’in 15. yüzyıl Heilsspiegelaltar (Kurtuluş Sunağı Aynası) adlı eseri, Holbein tarafından kaleme alınmış 16. yüzyıl portreleri, Mathias Grünewald’ın Çarmıha Gerilme adlı eseri ve Rembrandt’ın David’i kaçırılmaması gerekenlerden.
İkinci kat ise, 19. ve 20. yüzyıl Empresyonistleri, Ekspresyonistler ve Sürrealistlerin etkileyici bir koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Gauguin, Van Gogh, Corot, Cézanne, Braque, Picasso, Kandinsky, Léger, Chagall, Klee, Dali, Max Ernst gibi isimlerin birbirinden değerli eserlerini burada görebilirsiniz.
- Basel Güzel Sanatlar Müzesi giriş ücreti 16 CHF (15€).
- Müzeye ücretsiz olarak, her salı, çarşamba, perşembe ve cuma günleri saat 17:00’dan sonra girebilirsiniz. Ayrıca her ayın ilk pazar günü müzeye girişler de ücretsiz.
10.Basel Kağıt Fabrikası (Basel Paper Mill)
Çalışan bir su çarkına sahip bir Ortaçağ kanalında yer alan eski bir kağıt fabrikası, gerçek çalışma makineleriyle baskı ve kağıt yapma süreçlerini gösteren bir yazı, baskı ve kağıt müzesi olarak hizmet veriyor.
Burada, el yapımı kağıdın zahmetli üretimini izleyebilir, 1980’lerde kurşun tipinin ölümüne kadar Gutenberg’in baskı makinesinden önceki baskının evrimini keşfedebilir ve kitapların nasıl ciltlendiğini görebilirsiniz.
Günümüzde hala kullanılan geleneksel tekniklerin çoğunun yanı sıra birkaç antika eşyayı sergileyen, kağıt üretiminin tarihine benzersiz bir bakış açısı sunan bu Orta Çağ kağıt fabrikasını mutlaka ziyaret edin derim.
11.Tinguely Müzesi
Kağıt Fabrikası’na yürüme mesafesinde olan Tinguely Müzesi‘ndeki koleksiyon, Tinguely’nin heykel ve çizimlerinin yanı sıra kapsamlı bir belge ve fotoğraf kütüphanesi içerir.
Müze ayrıca, üç ayda bir değişen, Tinguely’ye ilham veren sanatçıların yanı sıra çağdaş sanatçıların çalışmalarına odaklanan ziyaret enstalasyonlarına da ev sahipliği yapıyor. Koleksiyonun bulunduğu bina ise, ünlü mimar Mario Botta tarafından tasarlanmış.
- Giriş ücreti ; 18 CHF
- Ziyaret saatleri ; Pazartesi günleri kapalı. Diğer günler 11:00-18:00
12.Basel Hayvanat Bahçesi
Yerel halk tarafından Zolli olarak da bilinen Hayvanat Bahçesi, Basel’de çocuklarla gezilecek yerler listesindeki en popüler çekim merkezi.
1874 yılında 510 Avrupa hayvanı ile kurulan hayvanat bahçesi, bugün daha çok egzotik türlerle tanınıyor.
Yırtıcı hayvanlar, primatlar, memeliler, sürüngenler, kuşlar ve su yaşamı ile nüfus, deniz atlarından fillere kadar değişiyor.
Balık ve sürüngenleri de barındıran vivaryumdaki penguenlerin yanı sıra aslan muhafazası ve maymun evi de Hayvanat Bahçesi’nde en dikkat çeken bölümler ve hayvanlar oluyor.
- Basel Hayvanat Bahçesi giriş ücreti yetişkinler için 21 CHF, 16-24 yaş arası gençler için 15CHF ve 6-15 yaş arası çocuklar için de 6 CHF. Basel Card’ınız varsa, hayvanat bahçesine %50 indirimle giriş yapabilirsiniz.
13.Fondation Beyeler
Fondation Beyeler, ziyaretçilerin Klasik Modernist sanattan oluşan kapsamlı kişisel koleksiyonunun keyfini çıkarmasını sağlamak için 1997’de Ernst ve Hildy Beyeler tarafından açılmış bir sanat müzesi.
Sergilenen sanatlar arasında hem Pablo Picasso hem de Henri Matisse tarafından çizimler, resimler ve heykeller bulunuyor. Ayrıca Alberto Giacometti ve Max Ernst tarafından çok sayıda heykeli ve Georges Seurat, Marc Chagall, Marlene Dumas, Paul Klee ve Vincent Van Gogh gibi ünlü sanatçıların çeşitli eserlerini de burada görebiliyorsunuz.
Koleksiyon ayrıca Beyelers’ın Afrika, Okyanusya ve Alaska’ya yaptığı dünya seyahatlerinden parçalar da içeriyor. Müze, mimar Renzo Piano tarafından tasarlanan bir binada yer alıyor.
Fondation Beyeler, şehir merkezine biraz uzak bir konumda bulunuyor olsa da, toplu taşıma araçlarıyla bu sanat müzesine kısa bir sürede gidebiliyorsunuz.
- Basel gezilecek yerler listesinin en popüler çekim merkezlerinden biri olan Fondation Beyeler giriş ücreti ise 25 CHF. 25 yaşın altındaki gençler ve çocuklar için de ücretsiz.
14.Basel Historical Museum – Barfuesserkirche (Basel Tarih Müzesi)
14. yüzyıldan kalma Barfüsserkirche (Çıplak Ayaklı Rahipler Kilisesi) 1970’lerde yerel tarih ve kültür üzerine önemli koleksiyonlara sahip Tarih Müzesi’ne ev sahipliği yapmak üzere yenilenmiş ve açıldığı günden günümüze Basel’in en önemli çekim merkezlerinden biri olmaya devam ediyor.
Müze, özellikle şehrin İsviçre, Alman ve Fransız kültürleri arasındaki kavşak noktasındaki eşsiz konumunu vurgular.
Koridorlarda silahlar ve döşenmiş dönem odaları, koroda dini sanatlar ve mahzende Reform sırasında yıkımdan kurtarılan hazine yer alır. Hem ev sahipliği yaptığı eserleri, hem de mimarisiyle ilginizi çekebilecek bu müzeyi Basel gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.
- Giriş ücreti ; Yetişkin 15 CHF, 13 yaş altı çocuklar için ücretsiz.
- Ziyaret Saatleri ; Pazartesi hariç haftanın her günü 10:00-17:00
15.Tinguely Fountain
İsviçreli sanatçı Jean Tinguely tarafından 1977 yılında tasarlanmış Tinguely Çeşmesi, kısa sürede Basel’in simgesi haline gelmiş.
Düşük voltajlı akımla çalışan bu eğlenceli ve ustaca su fışkırtan mekanik figürler, bir zamanlar bu noktada duran eski tiyatronun metal ekipman parçalarından yapılmış.
Basel’e Ne Zaman Gidilir ?
Basel’i ziyaret için en ideal zaman Mayıs-Ekim ayları arası olsa da, kış aylarında da Basel’i ziyaret etmeyi düşünebilirsiniz.
Kışın Basel’de otel fiyatları biraz daha uygun olabiliyor, ancak çok aşırı soğuk olduğundan dilediğiniz gibi gezemeyebiliyorsunuz. Basel, sıcak yaz aylarında aşırı yoğun oluyor, buna bağlı olarak da otel fiyatları ciddi anlamda pahalı olabiliyor. Ancak yaz ayları, Basel’deki birçok konseri, etkinliği ve fuarları bulabileceğiniz dönem. Bu yüzden yeteri kadar bütçeniz varsa Basel’i Mayıs-Ekim ayları arasında ziyaret edin deriz.
Basel Kaç Günde Gezilir ?
Basel için 1-2 günlük bir süre yeterli oluyor, fakat daha fazla zamanınız var Basel çevresinde gezilecek yerler için de bir plan yapabilirsiniz.
BENZER İÇERİKLER