Ana SayfaBulgaristanSofya Gezi Rehberi3 Günde Sofya'da Gezilecek Yerler & Haritalı Gezi Rotası

3 Günde Sofya’da Gezilecek Yerler & Haritalı Gezi Rotası

Sofya‘nın karmaşık geçmişine yeni bir bakış açısı kazandıracak çok sayıda tarihi yapısı bulunuyor. Bulgaristan’ın bu güzel şehrinde camilerden kiliselere, Sovyet mimarisinden modern yapılara kadar eklektik bir mimari karışım da var. “Sofya’da gezilecek yerler” listesine eklenebilecek bu tarihi ve turistik çekim merkezleri ise, genel olarak şehir merkezi etrafında toplanıyor. Ayrıca turistik noktalar birbirine çok uzak olmadığından dolayı, yürüyerek Sofya’nın büyük bir bölümünü keşfedebiliyorsunuz.

İki günlük hafta sonu kaçamaklarının sevilen rotalarından biri olan Sofya, turist magneti bir şehir olmasa da, sıcak yaz aylarında çok kalabalık olabiliyor. Türkiye’den kolay gidilebiliyor olması, daha cazip Karadeniz kasabalarına, harika bir yemek ortamına, çok sayıda tarihi yapılara ve müzelere sahip olması Sofya’nın her geçen gün popülaritesini artırmaya devam ediyor.

Sofya, çoğu zaman gözden kaçan, çok sık geçiştirilen ve hiç düşünmeden ”atla” listesine eklenen bir şehir olsa da, yine de ziyaretçilerine sunacağı yüzlerce şey var. Kasvetli dış görünümüne rağmen Sofya, ziyaretçilerini geleneksel olarak daha güzel bir şehir kadar cezbetme olasılığı olan canlı bir metropoldür. Şehrin enerjisini ve Sofya’nın sokaklarında yaşayan modaya uygun yerleşim bölgelerini ve sanatsal havasını biz çok sevdik, sizin de seveceğinizi iddia ediyoruz.

Sofya (Sofia), gezip görülecek tarihi ve kültürel cazibe merkezlerinin dışında, hareketli bir gece hayatı ve eğlenceli bir alışveriş deneyimi sunuyor. Ayrıca şehirde çocuklarla veya çift olarak yapılacak birbirinden eğlenceli aktiviteleri de bulabiliyorsunuz.

Sofya Kaç Günde Gezilir ?

Sofya’da gezilecek ve görülecek yerler için dolu dolu 2 gün yeterli oluyor, fakat şehirde çok fazla tarihi ve turistik cazibe merkezi olduğundan ve şehir turunuzu aceleye getirmemek adına, Sofya için 3 gün en ideal süre olabilir. Ayrıca bu süre içerisinde Sofya gece hayatı veya alışveriş için de zaman ayırılabilir.

Sofya’da Nerede Kalmalı ?

Sofya, Bulgaristan

Sofya’da konaklama için en ideal ve en popüler bölge, Centrum olarak da bilinen Sofya Şehir Merkezi’dir. Burası, Sofya’da en fazla konaklama birimine ev sahipliği yapan bölge. Bu yüzden de hemen her bütçeye ve zevke uygun bir tesisi bu bölgede bulabiliyorsunuz.

Centrum bölgesi, şehir merkezinin tam kalbine 5 dakika yürüme mesafesinde olan otellere ev sahipliği yaptığı gibi, tam merkeze 1.5 km uzaklıkta olan otellere de ev sahipliği yapıyor. Daha ekonomik bir konaklama için şehir merkezine uzak olan tesisler tercih edilebilir. Merkeze yaklaştıkça fiyatlar az da olsa artıyor.

Centrum bölgesindeki en popüler otellere göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz. Otel önerisi olarak da; aşağıdaki haritada da yer alan 3 yıldızlı Hotel Lion Sofia, 4 yıldızlı Best Western Plus Bristol Hotel veya daha lüks bir konaklama deneyimi için de 5 yıldızlı Hotel Anel‘e göz atılabilir. Bu 3 otel de, Centrum bölgesinin en çok rezervasyon alan otellerinden olduğu gibi, Sofya da gezilecek yerler listesindeki çekim merkezlerinin büyük bir bölümüne yakın konumda yer alıyor.

Daha detaylı bir konaklama rehberi için Sofya’da nerede kalınır ? adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Sofya’da Gezilecek Yerler

Sofya Gezilecek Yerler Haritası
Sofya’da gezilecek yerler haritası – Haritayı Google Maps‘te Açmak İçin Tıklayın

1.GÜN

  • Aziz Nedelya Kilisesi
  • Aziz George Rotunda Kilisesi
  • Bulgaristan Arkeoloji Müzesi
  • Şehir Parkı
  • Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu
  • Ulusal Sanat Galerisi
  • Serdika Amfitiyatro
  • Sveti Nikolay Mirlikiyski Rus Kilisesi
  • Ayasofya (St. Sophia Church)
  • Aleksandr Nevski Katedrali
  • Vasil Levski Anıtı

2.GÜN

  • Banyabaşı Camii
  • Merkez Sofya Pazarı (Sofia’s Central Market Hall)
  • Sofya Sinagogu
  • Aslanlı Köprü
  • Rus Anıtı Meydanı (Russian Monument Square)
  • Vitosha (Vitoşa) Bulvarı
  • Ulusal Kültür Sarayı

3.GÜN

  • Eagle Bridge (Kartal Köprüsü)
  • Borisova Bahçe Parkı
  • Muzeiko (Çocuk Müzesi – Çocuklarınızla Sofya’yı ziyaret etmiyorsanız, es geçilebilir)
  • Park-Museum Vrana
  • Dragalevski Manastırı
  • Boyana Kilisesi
  • Ulusal Tarih Müzesi (Bölgesel Tarih Müzesi ile karıştırmayın)



Booking.com

1.Aziz Nedelya Kilisesi

Aziz Nedelya Kilisesi, Sofya

TZUM Alışveriş Merkezi ile Vitosha Bulvarı’nın alt kısmı arasında yer alan Aziz (Sveta) Nedelya Kilisesi, Aziz Kyriaki Katedral Kilisesi olarak da biliniyor ve daha çok 1925’te düzenlenen, 150 kişinin ölümüne sebep olan Bulgar komünist saldırısıyla tanınıyor.

Bu Doğu Ortodoks Kilisesi, tarihi boyunca birçok kez yıkıma uğrayan ve yeniden inşa edilen kiliselerden biri. Günümüzdeki mevcut yapı, Sofya’nın en önemli simge yapılarından biri olarak kabul ediliyor.

Günümüzdeki kilise Vasilyov-Tsol tarafından tasarlanmış. Fakat bu kilisenin bulunduğu yerde, tarihi 10. yüzyıla kadar uzandığı tahmin edilen başka bir dini yapı bulunuyormuş.

Sveta Nedelya isminin kökeni ise oldukça belirsiz olsa da, günümüzde Kutsal Pazar veya Aziz Nedelya olarak tercüme ediliyor.

Çok gösterişli bir kilise olmasa da, hem tarihi önemi hem de şehrin tam kalbinde, merkezi bir konumda bulunduğu için gidilecek yerlerden biri.

  • Kiliseye girişler ücretsiz.

2.Aziz George Rotunda Kilisesi

Aziz George Rotunda Kilisesi, Sofya

Sofya’da ayakta kalan en eski yapı olma (300’lü yıllarda yapıldığı tahmin ediliyor) ünvanına sahip Aziz George Rotunda Kilisesi, köşelerinde yarım daire nişler bulunan kare kaide üzerine yuvarlak planlı kırmızı tuğla kubbeli bir yapı. Şehirdeki en turistik yerlerden biri olan bu rotundaya Aziz Nedelya Kilisesi’nden kısa bir yürüyüşün ardından ulaşabilirsiniz.

Rotunda, daha büyük bir arkeolojik kompleksin parçasıymış. Apsisin arkasında antik kalıntılar bulunur ve kalıntıların, korunmuş bir Roma caddesinin bir bölümü, büyük bir bazilikanın temelleri, muhtemelen bir kamu binası ve bazı küçük binalara ait olabileceği tahmin ediliyor.

Duvarlarda beş kat kısmen korunmuş fresk yer alıyor, bunlardan en eskisi ise 4. yüzyıldan kalma çiçek motifli Roma-Bizans dönemi freskidir.

16. yüzyılda, Osmanlı döneminde Rotunda camiye dönüştürülmüş olsa da, 19. yüzyılın ortalarında Osmanlı şehri terk edince, yeniden bir kilise olarak kullanılmaya başlanmış.

  • İç mekanı günümüzde ücretsiz olarak ziyaret edebiliyorsunuz.

3.Bulgaristan Arkeoloji Müzesi

Bulgaristan Arkeoloji Müzesi

Sofya ve Bulgaristan’ın etrafına dağılmış tüm önemli arkeolojik buluntuları tek bir çatı altında toplamak amacıyla 1905 yılında açılmış olan Bulgaristan Arkeoloji Müzesi, Aziz George Rotunda Kilisesi’ne oldukça yakın bir konumda yer alıyor.

Prehistorya, Ana Salon (klasik uygarlıklardan eşyalar içerir), Ortaçağ Bölümü ve Hazine’den oluşan ana bölümlerin hepsi, birbirinden değerli eserlere ev sahipliği yapıyor. Müzenin en dikkat çeken bölümü ise, iki Trakya Altını olan Valchitran ve Lukovit Hazinelerine ev sahipliği yapan Hazine Bölümü oluyor. 1953’te keşfedilen Lukovit Hazinesi, Büyük İskender’in MÖ 400’de Trakya’yı işgal ettiği zamana kadar uzanıyor.

Müze, şehrin en büyük ve en eski Osmanlı camisi olan Büyük Camii’nin (Ulu Camii) bulunduğu yapı içerisinde hizmet veriyor.

  • Giriş ücreti 10 Bulgar Levası (Yaklaşık 7$).

4.Şehir Parkı/Bahçesi

Şehir Parkı/Bahçesi, Sofya

Sofya Şehir Bahçesi, Bulgaristan Arkeoloji Müzesi’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde olmasının yanında, çok sayıda turistik cazibe merkezleriyle çevrili. Park ilginizi çekmezse, etrafındaki turistik noktalara göz atabilirsiniz.

Turist trafiğinden bir nebze de olsa uzaklaşmak için gidilecek bir yer olan Şehir Bahçesi’nde birkaç çeşme, heykel ve cafeler de var. Yorucu bir günün ardından dinlenmek için ziyaret edilebilecek popüler gezi duraklarından biri.

5.Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu

Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu, Sofya

Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu, Bulgaristan’ın en büyük tiyatrosu olmasının yanı sıra ülkedeki en eski ve en dikkat çekici tiyatro. Sofya’da gezilecek yerler listesinin olmazsa olmaz çekim merkezlerinden olan bu tiyatroya, Şehir Bahçesi ziyaretinizin ardından kısa sürede gidebilirsiniz.

Birinci sınıf konumu ve görkemli mimarisi nedeniyle Sofya’nın en önemli simgelerinden biri olan tiyatro, 750 kişilik iyi donanımlı bir ana sahneye sahip.

1904 yılında “Salza i Smyah” tiyatrosunun sanatçıları tarafından kurulan, başlangıçta sadece Ulusal Tiyatro olarak adlandırılan tiyatro, kısa bir süre sonra ünlü Bulgar yazar Ivan Vazov’un adını alarak Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu olarak anılmaya başlanmış.

Viyanalı ünlü tiyatro mimarları Hermann Helmer ve Ferdinand Fellner tarafından tasarlanan Neoklasik tarzdaki tiyatro binası, 1906 yılında tamamlanmış. Tarihinde birçok kez onarılmış ve eklemeler yapılarak günümüzdeki halini almış olan tiyatro binası, orijinalliğini büyük ölçüde korumuş.

Yüksek sezonda Sofya’yı ziyaret ediyorsanız, buradaki konserlerden veya etkinliklerden birine katılabilirsiniz. Tiyatronun iç mekanını görmek için bir gösteriye katılmanız da şart değil, turlarla da tiyatro binasının içerisini gezebiliyorsunuz.

6.Ulusal Sanat Galerisi

Ulusal Sanat Galerisi, Sofya
Ulusal Sanat Galerisi – flickr & damian entwistle

Şehir Bahçesi’ne ve Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu’na kısa bir yürüyüş mesafesinde olan Ulusal Sanat Galerisi, 50.000’den fazla Bulgar sanat eserine ev sahipliği yapıyor.

Galeri, şehir merkezinde, Battenberg Meydanı’nda yer alıyor.

Galeri, 1934 yılında kurulmuş ve monarşinin kaldırılmasından sonra 1946’da saraya taşınmış.

Kraliyet sarayı, ilki 1880-1882 yılları arasında Knyaz Alexander Battenberg, ikinci aşama ise Knyaz (daha sonra Çar) Ferdinand döneminde olmak üzere iki aşamada inşa edilmiş. Galerinin içerisindeki birbirinden değerli eserler bulunuyor olsa da, müze binası, yani saray da görülmesi gereken eşsiz bir mimariye sahip.

Ulusal Sanat Galerisi’ndeki koleksiyonda, Bulgar Ulusal Uyanış sanatçılarının eserleri, yabancı sanatçılara ait eserler ve 1878’de Bulgaristan’ın Kurtuluşundan sonraki birinci nesil Bulgar ressamların eserleri yer alıyor.

Ulusal Sanat Galerisi, yalnızca çağdaş ve Ulusal Uyanış sanatının örneklerini değil, aynı zamanda dört binden fazla ikon içeren ülkenin en büyük Ortaçağ resim koleksiyonunu da barındırıyor.

  • Giriş ücreti 6 BGN

7.Serdika Amfitiyatro

Serdika Amfitiyatro, Sofya

Serdika Amfitiyatro, 2004 yılında keşfedilen ve 2005 ve 2006 yıllarında yapılan kazılarda çıkarılan kalıntılara ev sahipliği yapıyor.

Amfitiyatro, ‘Arena di Serdica Hotel’in içerisinde bulunuyor. Fakat bu amfitiyatroyu görmek için otelin müşterisi olmanıza gerek yok.

Ulusal Sanat Galerisi’ne yakın bir konumda yer alan bu Amfitiyatro’nun bulunduğu Arena Di Serdica Hotel ise 5 yıldızlı olarak hizmet veriyor. Şehir merkezinde lüks bir otelde konaklamayı planlıyorsanız, otelin fiyatına ve konuk yorumlarına da göz atabilirsiniz.

8.Sveti Nikolay Mirlikiyski Rus Kilisesi

Sveti Nikolay Mirlikiyski Rus Kilisesi, Sofya

Aziz Nikolas Rus Kilisesi olarak da bilinen Sveti Nikolay Mirlikiyski Rus Kilisesi, Sofya’da gezilecek en güzel yerler arasında. Görkemli mimarisinin yanı sıra, iç mekan süslemeleriyle de dikkat çeken kilise, 1907-1914 yıllarında arasında Rus Mimar M. Preobrazhensky tarafından inşa edilmiş.

Muhteşem altın kubbeleriyle göz kamaştıran kilisenin çanları Rusya Çarı II. Nikolay tarafından bağışlanmış, bu yüzden de kiliseye çarın ismi verilmiş.

Sofya’nın gözbebeği olarak adlandırılan kilise, Serdika Amfi Tiyatrosu’na da yakın bir konumda bulunuyor.

Kilisenin içerisinde yer alan tablolar ise, Vasiliy Perminov idaresindeki Rus sanatçılara ait.

  • Giriş ücretsiz

9.Ayasofya (St. Sophia Church)

Ayasofya (St. Sophia Church), Sofya Bulgaristan

Sofya’daki en eski Doğu Ortodoks Kilisesi, büyük restorasyon ve yenileme çalışmalarının ardından 1999 yılında yeniden açılmış ve bir kez daha Sofya halkının günlük ritüellerinde önemli bir rol oynuyor.

14. yüzyılda bugünkü başkente adını veren, aslında Sofya’nın en yüksek noktasında inşa edilen bu kilisedir.

Tarihi 6. yüzyıla uzanan bu kilise, Güneydoğu Avrupa’daki Erken dönem mimarisinin en değerli parçalarından biri olarak kabul ediliyor.

Kilisenin zemini karmaşık Erken Hristiyan süsleri veya flora ve fauna temalı mozaiklerle kaplı.

Ayasofya Kilisesi, eski bir nekropolün ortasında duruyor ve kilisenin hem altında hem de yakınında birçok mezar ortaya çıkarılmış. Hatta bazı mezarların içerisinde freskler bile yer alıyor. Kilise ayrıca St. George ve St. Vladimir gibi tarihi azizlerin simgelerini sergilemesiyle de ilgi görüyor.

Kilise, Osmanlı döneminde yaklaşık 200 yıl boyunca bir camii olarak kullanılmış. Fakat 1800’lerde meydana gelen depremden dolayı camii minaresi yıkıldıktan sonra terkedilmiş, daha sonra da kilise olarak yeniden restore edilmiş.

10.Aleksandr Nevski Katedrali

Aleksandr Nevski Katedrali, Sofya

Altın kubbeli Alexander Nevsky Katedrali, 1877-1878 Rus-Türk Savaşı’nda ölen 200.000 Rus, Ukraynalı, Beyaz Rusya ve Bulgar askerinin anısına 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiş.

Dünyanın en büyük Doğu Ortodoks katedrallerinden biri olan bu dini yapı, Ayasofya Kilisesi’nin yakınında bulunuyor. Katedralin altın kaplama kubbesi 45 m yüksekliğinde ve çan kulesi ise 51 metre yüksekliğiyle dikkat çekiyor.

Katedral, Neo-Bizans tarzında inşa edilmiş, Bulgaristan Patriği’nin katedral kilisesi olarak hizmet veriyor ve dünyanın en büyük Doğu Ortodoks katedrallerinden biri olmasının yanı sıra Sofya’nın sembolleri ve başlıca turistik yerlerinden biri.

Belgrad’daki Aziz Sava Katedrali’nden sonra Balkan Yarımadası’nda bulunan ikinci büyük katedral olan Aleksandr Nevski Katedrali, yaldızlı kubbeler, süslü kapılar, taş oymalar, duvar resimleri ve mozaikleri ile Sofya’da gezilecek yerler listesinin en popüler çekim merkezlerinden biri.

11.Vasil Levski Anıtı

Vasil Levski Anıtı, Sofya

Bulgaristan’ın ulusal kahramanı Vasil Levski’nin anısına dikilmiş olan anıt, Levski’nin başının bronz bir kabartması ile gri Balkan granitinden yapılmış 13 metre yüksekliğinde bir dikilitaş şeklindedir.

Anıt tam olarak 18 Şubat 1873’te Osmanlılar tarafından Vasil Levski’nin asıldığı yerde bulunuyor. 1895 yılında açılmış olan anıt da merkezi konumu nedeniyle göz atılmaya değer.

12.Banyabaşı Camii

Banyabaşı Camii, Sofya

Sofya’nın tek camisi olan Banyabaşı Camii, Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş en görkemli yapılardan biri. 1576 yılından kalma camii, Sofya merkezinden yürüyerek ulaşabileceğiniz bir konumda yer alıyor.

Caminin adı, 1500’lerde bölgenin her yerinden ziyaretçi çeken Sofya’nın mineral banyolarından geliyor. Bulgarca ‘Banya Bashi’ banyolar anlamına geliyor. Caminin en dikkat çeken özelliği ise, termal kaynakların üzerine inşa edilmiş olması. Bu durum o kadar nettir ki, caminin duvarlarında yer alan deliklerinden çıkan buharlar bile görülebiliyor.

Geniş kubbesi ve 15 metrelik minaresiyle dikkat çeken caminin dış tasarımı çok gösterişli olmasa da, iç mekan biraz daha süslü ve gösterişli bir dekorasyona sahip.

Sofya’nın en ünlü ve en büyük caddelerinden biri olan Maria Luiza Caddesi’nde yer alan camii halen ibadete açık. Namaz vakitleri dışında camiyi dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.

  • Girişler ücretsizdir.

13.Merkez Sofya Pazarı (Sofia’s Central Market Hall)

Merkez Sofya Pazarı (Sofia's Central Market Hall)

Merkez Sofya Çarşısı / Pazarı, şehir merkezinde, Maria Luiza Caddesi üzerinde, Banyabaşı Camii’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunuyor. Halite veya Tsentralni Hali olarak da bilinir.

Pazarın bulunduğu yapının tarzı Neo-Rönesans’tır ve Neo-Bizans ve Neo-Barok mimarisinin unsurlarını da içerir.

Dış cephedeki ilginç özellikler arasında ana girişin üzerindeki Sofya armasının kabartması ve yapının üstünde üç kadran bulunan ünlü küçük saat kulesi yer alıyor. Pazar başlangıçta 4 girişi olacak şekilde inşa edilmiş olsa da, bugün sadece 3 girişi var.

Zemin katta hamur işleri, zeytin, kuruyemiş ve tatlılar, gül yağı ürünleri, meyve suları vb. Gibi gıda maddeleri satan tezgahlar vardır. Üst katta dükkanlar giysi, aksesuar ve mücevherler yer alır. Zemin katın bir kat altında fast-food restoranı, ofisler ve bazı antik kalıntılar var. Hem alışveriş hem de yeme içme için göz atmaya değer.

14.Sofya Sinagogu

Sofya Sinagogu

Balkan bölgesindeki en büyük, Avrupa’da ise en büyük üçüncü Sinagog olan Sofya Sinagogu, 1909’da Sofya’nın hatırı sayılır Sefarad Yahudi nüfusu için inşa edilmiş.

Merkez Sofya Pazarı’nın hemen yakınında yer alan yapı, Bulgaristan’daki Yahudi topluluklarının tarihiyle ilgili kalıcı bir sergiye ev sahipliği yapıyor.

15.Aslanlı Köprü

Aslanlı Köprü, Sofya
Aslanlı Köprü – flickr / jbdodane

“Lavov Most” olarak da bilinen Aslanlı Köprü, Vladaya Nehri üzerindeki muhteşem konumuyla Sofya’da gezilecek yerler listesinin en popüler çekim merkezlerinden biri.

Maria Louise ve Slivnitsa Bulvarlarının kesişme noktasında yer alan köprüye, şehir merkezinden ve sinagogdan yürüyerek gidebilirsiniz.

Adını köprünün her iki ucundaki bronzdan yapılmış dört önemli aslan heykelinden alan bu tarihi köprü, şehrin kuzeyindeki Merkez Tren İstasyonunu St. Alexander Nevsky Katedrali, Bulgaristan Ulusal Meclisi binası, TZUM Merkez Alışveriş Merkezi ve Aziz Kiril ve Methodius Ulusal Kütüphanesi gibi tanınmış turistik yerlere bağlar.

Ayrıca Aslanlı Köprü çevresinde yer alan konaklama birimleri, Sofya’nın en ekonomik tesisleri arasında yer alıyor. Birkaç lüks oteli de bu bölgede bulabilirsiniz, fakat köprü yakınındaki tesislerin hemen hepsi bütçeli bir konaklama deneyimi sunar. Sofya’da henüz nerede konaklayacağınıza karar vermediyseniz, bu köprü çevresindeki tesisleri de inceleyebilirsiniz.

16.Rus Anıtı Meydanı (Russian Monument Square)

Rus Anıtı Meydanı, Sofya
Rus Anıtı Meydanı

Bulgaristan’ın yeni kurtarılan Prensliği’nin başkentinde inşa edilen bu meydandaki ilk anıt, 29 Haziran 1882’de açıldı ve Osman Nuri Paşa’nın 22 Aralık 1877’de Sofya’dan Pernik’e kaçmak için kullandığı yolda yer alıyor.

Anıtın bulunduğu meydan çevresindeki bölgede, şehrin en popüler restoranlarından ve cafelerinden bazılarını bulabilirsiniz. Ayrıca bu meydan çevresindeki daire ve oteller de Sofya’da konaklama için düşünülebilir.

17.Vitosha (Vitoşa) Bulvarı

Vitosha (Vitoşa) Bulvarı, Sofya
Vitoşa Bulvarı – flickr / dan_lundberg

Sofya’nın ana alışveriş caddesi olan Vitoşa Bulvarı, dünyaca ünlü markaların mağazalarına ev sahipliği yapıyor. Genel olarak pahalı bir alışveriş noktası olsa da, hem turistler hem de yerel halkın alışveriş için en çok tercih ettiği yer olarak bilinir.

Vitoşa Bulvarı, alışverişin yanı sıra yeme içme için de tercih edilebilecek popüler yerlerden. Cadde üzerinde çok sayıda restoran ve bar da bulunuyor.

Son yıllarda art nouveau tarzında yeniden tasarlanmış olan cadde, kesinlikle Sofya’da gezilecek yerler listesinde yer alması gereken cazibe merkezlerinden.

18.Ulusal Kültür Sarayı

Ulusal Kültür Sarayı, Sofya
Ulusal Kültür Sarayı – flickr / rob_schofield

Bulgarca’da NDK olarak kısaltılan Ulusal Kültür Sarayı, Güneydoğu Avrupa’nın en büyük çok işlevli kongre, konferans ve sergi merkezi olarak hizmet veriyor.

Bu muazzam dönüm noktası, 1981 yılında Bulgar devletinin 1300. yıldönümü kutlamaları için inşa edilmiş. Altıgen bir şekil ve bir beton ve cam kütlesiyle dikkat çeken yapının ana işlevi konser salonudur. Ayrıca sergilere ve ticaret fuarlarına da ev sahipliği yapar.

Binanın hemen önünde ise, birçok dükkan ve cafelerin yer aldığı pasaj bulunuyor. Burası, turistlerin popüler gezi duraklarından biri olsa da fiyatlar biraz pahalı olabiliyor.

Ulusal Kültür Sarayı, mimarisiyle görülmeye değer yapılardan biri. Bina, ünlü Bulgar mimar Alexander Georgiev Barov tarafından tasarlanmış oldukça şık bir görünüme sahip.

19.Eagle Bridge (Kartal Köprüsü)

Eagle Bridge (Kartal Köprüsü), Sofya
Kartal Köprüsü – flickr / malcolm_bott

Kartal Köprüsü (Orlov Most), eski şehrin iki sembolik girişinden biri ve Sofya’da görülmesi gereken en popüler cazibe merkezlerinden biri. Tıpkı Aslanlı Köprü gibi Kartal Köprüsü de adını üzerinde bulunan kartal heykellerinden alıyor.

Köprü, Çek mühendis Vaclav Prosek tarafından 1891 yılında tasarlanmış. Dört ucuna yerleştirilen kartal figürleri özgürlük özlemini alegori ediyor.

Köprünün güzel ferforje süsleri ve korkulukları ise, ünlü Viyana Şirketi Rudolf Wagner’de yapılmış.

20.Borisova Bahçe Parkı

Borisova Bahçe Parkı, Sofya

Sofya’nın en ünlü parkı olan Borisova, 1880’lerde Bulgar Uyanışı’nın hemen ardından düzenlenmiş. İsviçreli Daniel Neff, Alsaslı Joseph Frei ve ardından Bulgar Georgi Dutev gibi 3 farklı tasarımcı tarafından geliştirilerek günümüzdeki halini almış olan park, Sofya’nın en popüler turistik noktalarından biri olmaya devam ediyor.

Sofya’yı yaz aylarında ziyaret ediyorsanız, ücretsiz konserlere katılmak için mutlaka bu parka uğrayın deriz.

Borisova Gradina Parkı olarak da bilinen bu geniş yeşil alan, şehir kalabalığından ve gürültüsünden kısa bir süreliğine de olsa uzaklaşmak için en ideal yerlerden.

Sofya’daki en eski ve en iyi bilinen bu park, adını Bulgar Çarı III. Boris’den almış.

Parkın dört bir yanına yerleştirilmiş ilginç heykellerle birlikte kilometrelerce ağaçlıklı caddeler de var. Ayrıca parkta, Sovyet Anıtı, Yüzme Havuzu, Üniversite Gözlemevi, Açık Hava Okulu, Ariana Gölü, Yunak ve Levski futbol sahaları, tenis kulübü, tenis kortu ve bisiklet yolu da bulunuyor.

21.Muzeiko

Muzeiko, Sofya

Bir çocuk müzesi olan Muzeiko, şehir merkezinin dışında bulunuyor olsa da, ailece bir şehir turu yapıyorsanız bu müzeyi de mutlaka gezilecek yerler listenize ekleyin deriz.

Doğu Avrupa’da, çocuklar için en büyük Bilim Müzesi olma ünvanına sahip olan Muzeiko, 130 interaktif oyun, bilim stüdyosu ve sanat atölyesi sunuyor. Etkileşimli oyunlar bilim, mühendislik, ekoloji, iletişim ve sanata adanmış.

İç mekan çağlara ayrılmış ; geçmiş, şimdi ve gelecek. Her çağda, bilimlerinin en ilginci mevcut. Geçmişte arkeoloji ve jeoloji, günümüzde doğa ve mimari, gelecekte uzay araştırması, enerji ve iletişim. Çocuklar sergileri sadece gözlemlemekle kalmıyor, onlarla oynuyor ve böylece dünya, insanlar ve medeniyet hakkında çok şey öğreniyorlar.

22.Park-Museum Vrana

Park-Museum Vrana, Sofya
Park Müzesi – flickr / Desislava Ilieva

Vrana’daki eski Kraliyet Sarayı’nın Plovdiv yönünde Tsarigradsko Shosse boyunca uzanan bahçeleri hafta sonları halka açık. Diğer günlerde maalesef parkı ziyaret edemiyorsunuz.

Ayrıca parka giriş ücreti 5 lena, yani Vrana’daki bu park yerine Borisova Bahçe Parkı’na gitmeyi düşünebilirsiniz. Fakat çok fazla turistin listesine eklediği bu parka da, Sofya’da yeteri kadar zamanınız varsa göz atabilirsiniz.

23.Dragalevski Manastırı

Dragalevski Manastırı, Sofya

Sofya’nın şehir merkezine uzak, bir diğer tarihi yapı ise, Bulgaristan’da türünün en eskisi olan Dragalevski Manastırı‘dır. Manastıra şehir merkezinden toplu taşıma araçlarıyla gidebileceğiniz gibi, tur firmalarıyla da gidebiliyorsunuz.

1345 yılında inşa edilmiş olan manastır, yaklaşık 40 yıl sonra terkedilmiş olsa da, yıllar sonra restore edilerek yeniden hizmete açılmış. Manastır, renkli duvar resimleri içeriyor ve Türk karşıtı asi lider Vasil Levski’nin saklanma yerlerinden biri olarak biliniyor.

Vitoşa Ulusal Parkı içerisinde bulunan manastıra, 66 veya 93 nolu otobüsleri kullanarak ulaşabilirsiniz. Giriş ücretsiz.

24.Boyana Kilisesi

Boyana Kilisesi, Sofya

Vitosha Dağı’nın alçak yamaçlarında yer alan Boyana Kilisesi, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor, bu yüzden şehir merkezine uzak olmasına rağmen yine de Sofya gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken tarihi yapılardan.

Bu Ortaçağ kilisesinin konumu, şehrin sakin bir banliyösünde, uzun yumuşak ağaçlardan oluşan bir koruda yer alıyor.

1000’lerden 1800’lere kadar üç aşamada inşa edilmiş olan Boyana Kilisesi’ne en önemli ilaveler, 1200’lerde İkinci Bulgar İmparatorluğu döneminde yapılmış.

Mimarisiyle dikkat çeken kilisenin iç mekanında görülmeye değer freskler de bulunuyor. Ayrıca içeride ilginizi çekebilecek birkaç sanat eseri daha var.

25.Ulusal Tarih Müzesi

Ulusal Tarih Müzesi, Sofya

Ulusal Tarih Müzesi, 8.000 yıldan uzun bir süre öncesinden çok sayıda antika eşyayı sergiliyor. Bulgaristan halkının hikayelerini öğrenmek ve geride bıraktıkları kalıntıları keşfetmek için en ideal yer olan bu müze, Boyana Kilisesi’ne yakın bir konumda bulunuyor.

Eski diktatör Todor Jivkov’un konutunda yer alan müzede, toplamda 65.000 öğe sergileniyor. Bulgaristan tarihiyle alakalı hemen her şeyi bulabileceğiniz bu müzeye giriş ücreti ise, 10 BGN’dir.

Sofya’da Gezilecek Yerler listenize ekleyebileceğiniz alternatif cazibe merkezleri

Sofya’da 2-3 gün konaklamayı planlıyorsanız, yukarıdaki 25 cazibe merkezi ile başlayın deriz. Zaten bu çekim merkezleri, şehrin en çok ziyaret edilen ve en bilindik cazibe merkezleri arasında. Daha fazla zamanınız kalırsa da alternatif olarak aşağıdaki turistik yerlere göz atabilirsiniz.

26.Sofya Hayvanat Bahçesi

Sofya Hayvanat Bahçesi

Öğleden sonranızı, Sofya şehir merkezinin 12 dakika güneyinde bulunan Sofya Hayvanat Bahçesi’nde yaşayan çok çeşitli hayvanları gözlemleyerek geçirmeyi düşünebilirsiniz. Çocuklarla Sofya’da bir plan yapıyorsanız, Balkanların en eski hayvanat bahçelerinden olan Sofya Hayvanat Bahçesi’ne de göz atabilirsiniz.

2.000’den fazla hayvan çeşidi ve hem yerel hem de uluslararası temsil edilen yaklaşık 280 tür ile çocuklar ve yetişkin hayvan meraklılarına keyifli dakikalar sunan hayvanat bahçesine, toplu taşıma araçlarıyla da gidebiliyorsunuz.

Burada, su samuru, keçi, aslan, ayı, lama, çeşitli türden kuşlar ve çok daha fazlasını göreceksiniz.

27.Vazrazhdane Aqua Park

Vazrazhdane Aqua Park, Sofya

Serinletici bir öğleden sonra planı ile misafirlerini karşılayan, şehrin kalbinde yer alan Vazrajdane Aqua Park’a toplu taşıma araçlarıyla tren veya otobüsle kolayca ulaşılabilir ve çocuklarla Sofya’da zaman geçirebileceğiniz en özel cazibe merkezlerinden biri.

6.600 metrekareye yayılan ve geniş Vazrajdane Parkı’nın içinde yer alan bu su parkı, inanılmaz miktarda dinlenme fırsatının yanı sıra heyecan verici ve eğlenceli seçenekler sunuyor.

Grubunuzdaki herkese uygun, büyük bir kapalı yüzme havuzunun ve sauna parkının yanı sıra kıvrımlı kaydıraklı eğlenceli açık yüzme havuzlarının keyfini çıkarabilirsiniz. Ebeveynler havuz içi barın yanı sıra şezlonglarda güneşlenmenin keyfini çıkarabilir ve tesis bünyesindeki restoranda öğle yemeğinin tadını çıkarabilirler. Bir masaj, tuz odası, teğet banyolar ve çok daha fazlası ile rahatlayabilirsiniz.

28.Ulusal Askeri Tarih Müzesi

Ulusal Askeri Tarih Müzesi, Sofya
Ulusal Askeri Tarih Müzesi Helikopter

Üniformaları, aletleri, silahları, fotoğrafları, bayrakları ve diğer birçok askeri malzemeyi sergileyen Ulusal Askeri Tarih Müzesi’nde Bulgar ordusunun yoğun ve büyüleyici tarihi hakkında bilgi edinebilirsiniz.

1916 yılında kapılarını açan müzenin amacı, Bulgar vatandaşlarını milli savunma konusunda eğitmek, bilgilendirmek ve vatanı için savaşırken hayatını kaybedenler için gurur ve saygı uyandırmaktır.

Bulgarların dahil olduğu farklı savaşları sergileyen farklı sergileri gezin ve görüntüler ve eğitim yoluyla hikayelerin ve savaş stratejilerinin nasıl canlandığını görün.

29.Zaimov Parkı

Zaimov Parkı, Sofya
Zaimov Parkı – foto kaynak ; onthegrid.city

Sofya’da General Vladimir Zaimov’un adını taşıyan bir park olan Zaimov Parkı, Sofya’nın turist trafiğinden uzaklaşmak ve dinlenmek için gidebileceğiniz popüler parklardan biri.

Park, çeşme ve çevresindeki binalar ile, 20. yüzyılın ortalarına doğru güzel bir nostalji duygusu taşıyor. Ayrıca şehrin ortasında bol miktarda eğlence sunan hoş bir kentsel vahadır. Masa tenisi, tenis ve elinizde ucuz bir yerel birayla oturabileceğiniz geniş çimenlere sahip olan park, yerel halkın da zaman geçirdiği popüler gezi duraklarından biri.

30.Ulusal Opera ve Bale

Ulusal Opera ve Bale

1890 yılında kurulan Sofya Ulusal Operası, Bulgaristan’ın en eski ve en prestijli opera tiyatrosudur. Sofya Ulusal Operası’nın profesyonel başarılarına katkıda bulunan birçok şarkıcı, şef ve yönetmen var. Nicolai Ghiaurov, Ghena Dimitrova, Nicola Guselev, Anna Tomova-Sintova gibi dünya operasının yıldızlarından bazıları sanat kariyerlerinin ilk adımlarını Sofya sahnesinde attılar.

Ulusal Opera ve Bale, Bulgaristan’da opera ve baleyi kapsayan ulusal bir kültür kurumudur. Sofya’da heybetli bir binada yer almaktadır. Bulgaristan’daki ilk opera kumpanyası 1890’da Capital Opera and Drama Company’nin bir parçası olarak kuruldu. İki bölüm 1891’de ayrılarak Salza i Smyah tiyatro kumpanyası ve Başkent Bulgar Operası’nı oluşturdu. Ancak, hükümet finansmanı eksikliği ve mali zorluklar nedeniyle ertesi yıl dağıtıldı.

Opera hayranıysanız 40 levadan (yaklaşık 20€) başlayan fiyatlarla konserlere katılabilirsiniz.

31.Knyazheska Garden

Knyazheska Garden, Sofya

Sofya’nın en sevilen yeşil alanlarından biri olan Knyazheska Bahçesi, ilgi çekici birçok heykel ve yürüyüş alanlarıyla hem yerel halkın hem de turistlerin popüler gezi duraklarından biri olmaya devam ediyor. Bahçeye, tarihi merkezden yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz.

32.Kurtarıcı Çar Anıtı (Monument to the Liberating Tsar)

Kurtarıcı Çar Anıtı, Sofya

Ayrıntılı heykeller ve portreler içeren bu görkemli bronz heykel, Sofya’nın en çok fotoğraflanan heykellerinden biri olduğu gibi, tarihiyle de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Kurtarıcı Çar Anıtı, Bulgaristan Ulusal Meclisi’nin önünde görkemli bir şekilde duruyor ve 1800’lerin sonundaki Rus İmparatoru II. Aleksandr’ı onurlandıran tarihi bir işaret olması bakımından önemli bir yere sahip.

At sırtındaki çarın zarif bronz heykeline ve siyah cilalı granit kaideyi saran süslü bronz kısma göz attığınızdan emin olun. Ülkenin verdiği mücadelenin öyküsünü hayata geçiren heykelin dekoratif detayları da oldukça ilgi çekici. Anıtın etrafını saran yarım daire şeklindeki büyük caddede dolaşmayı da unutmayın.

Anıt, İtalyan heykeltıraş Arnoldo Zocchi tarafından 1903 yılında tasarlanmış. Bunun yanında anıtın tabanında, Sofya’nın dışındaki bir dağ olan Vitosha’dan siyah granitten yapılmış bir kaide var. Ayrıca 19. yüzyılın önde gelen figürlerinin portrelerini de göreceksiniz. Bunun üzerinde, kılıç sallayan bir zafer tanrıçası tarafından yönlendirilen Rus ve Bulgar askerlerinin etrafını saran muhteşem bir bronz kabartma var.

Kurtarıcı Çar Anıtı, Sofya’nın tarihi merkezinin kalbinde yer alır ve Bulgaristan Ulusal Meclisi’nin zarif binasına bakar. Anıtı günün her saatinde ziyaret etmek ücretsizdir. Kısa bir mesafede St. Alexander Nevski Katedrali, Ulusal Sanat Akademisi, Ulusal Sanat Galerisi ve St. Sofia Kilisesi’ni bulacaksınız. En yakın metro istasyonu, anıtın güneydoğusuna birkaç dakikalık yürüme mesafesindeki Sofya Üniversitesi St. Kliment Ohridski’dir.

33.Aziz Paraskeva Kilisesi

Aziz Paraskeva Kilisesi, Sofya

Sofya’nın az bilinen kiliselerinden biri olan Aziz Paraskeva Kilisesi, bir Bulgar Ortodoks kilisesidir. Aziz Paraskeva’ya adanan kilise, şehir merkezinde Georgi Rakovski Caddesi 58 numarada yer almaktadır. Sofya’daki üçüncü büyük kilisedir.

Aziz Paraskeva Kilisesi’nin inşaatı 1930’da tamamlanmış olsa da, revaklardaki ince işler 1940 yılına kadar bitirilememiş.

Sofya’ya Ne Zaman Gidilir ?

Bu güzel ülkeyi ziyaret etmek için en iyi zaman, kış aylarında açılan kayak merkezlerini ziyaret etmediğiniz sürece Haziran ve Eylül ayları arasındaki yaz aylarıdır. Eğer kayak merkezlerini ziyaret etmeyi planlıyorsanız Sofya’yı ziyaret için en ideal zaman Aralık-Mart ayları arası.

Sofya’da Ne Yenir ?

Sofya Gezi Rehberi Blog
Kaynak ; flickr / christina_ramey

Tatlar, çeşitler, renkler ve formlar açısından zengin olan Bulgar mutfağında, her damak zevkine göre bir şeyleri bulmak mümkün. Mutlaka denenmesi gereken en popüler lezzetler ise ;

Tarator Çorbası (Yoğurt, salatalık, ekmek içi ve dere otu katılarak hazırlanan bir çorba)

Plevne Tavuğu (Arpa ve şehriye katılarak yapılır. Hemen her restoranda bulunabilir)

Bulgar Kebabı (Köfte ve kavurma karıştırılarak yapılan bir tür yöresel kebap türü)

Fırında biber dolması (Genelde lor peyniri kullanılarak yapılır – Favorilerimizden bir tanesi)

Pirinç Salatası (Haşlanmış pirinçlerin içerisine, közlenmiş biber ve yine haşlanmış bezelye katılarak yapılan bir tür salata)

Tikveynik (Kabaklı bir börek türü)

Pritnisa (Bizdeki kabak mücverine benzer)

Sofya’da Nerede Yenir ? & En Popüler Sofya Restoranları

Shtastlivetsa

Sofya da gezilmesi gereken yerler

Geleneksel Bulgar mutfağını veya uluslararası yemeklerin yerel versiyonunu bulabileceğiniz Shtastlivetsa, şehrin en hareketli yerlerinden olan Vitosha Bulvarı’nda bulunuyor. Şehir merkezinin hemen her noktasından bu restorana çok kısa sürede gidebilirsiniz.

Merkezi bir restoran olmasına rağmen bu mekanda fiyatlar çok da pahalı değil. Bu yüzden ister öğle isterseniz de akşam yemeği için burayı tercih edebilirsiniz. Mekan, Sofya’nın en popüler restoranlarından biri olduğundan, özellikle hafta sonu akşamları aşırı yoğun oluyor. Bu yüzden gitmeden rezervasyon yaptırmayı da düşünebilirsiniz.

  • Adres; 27 bulevard “Vitosha”, Sofia Center, Sofia, Sofia City Province, 1000, Bulgaria

Mr. Pizza

Birkaç şubesi olan Mr. Pizza, fast food yemekleri için gidilecek yerler arasında. Sofya’da pizza veya makarna yemek isterseniz gidebileceğiniz en popüler ve en ideal adres Mr. Pizza olmalı.

Bulgaristan’daki çoğu pizzacı, Bulgar geleneksel yemekleri ile birlikte Akdeniz’e hizmet veren düşük ila orta maliyetli yemek mekanları olmasıyla ünlüdür.

Mr. Pizza, sade atmosferi ve uygun fiyatları ile sevilen zincir pizzacılar arasında yer alıyor. Şehir merkezindeki şubesi, Vitoşa Bulvarı’na bir blok uzaklıkta yer alıyor.

Brick Café bar & dinner

Brick Café bar & dinner – kaynak ; restaurantweek.bg

Sofya’daki en samimi atmosfere sahip mekanlardan biri olan Brick Café bar & dinner adlı mekan, ister bir şeyler içmek isterseniz de güzel bir akşam yemeği için gidilecek yerlerden biri.

Akdeniz mutfağına odaklanıyorlar ve bir Amerikan burger menüsü var, ancak sağlıklı ve özel diyet yemeklerinin olduğu özel bir bölüm de var.

Şehir merkezine biraz uzak ama metroya binip Joliot-Curie istasyonunda inebilirsiniz. İstasyondan çıktığınızda Brick Cafe Bar & Dinner caddenin hemen karşısındadır.

The Hadjidragana tavern

Bu mekan, Sofya’da geleneksel Bulgar mutfağını denemek için en iyi yer diyebilirim. Hem uygun fiyatı hem de samimi atmosferi ve hızlı servisiyle adından söz ettiren mekan, daha çok yerel halkın tercih ettiği bir yer olsa da, turistler arasında da oldukça popüler.

Folklorik bir tarzda dekore edilmiş bu restorana da, şehir merkezinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Ale House

Sofya Gezi Rehberi

Ale House, Sofya’da restorandaki her masa için bir fıçı bira musluğunun bulunduğu tek yerdir. Muslukta, ne kadar bira tükettiğinize göz atabileceğiniz bir sayaç vardır. Tüm bu biraya eşlik edecek mezeler, salatalar, ızgara etler ve daha birçok yemek arasından seçim yapabilirsiniz.

Ale House, bir bira evi olarak biliniyor olsa da, şehirdeki en lezzetli yemekleri yiyebileceğiniz popüler yerlerden biri.

  • Adres; 42 ulitsa “Hristo Belchev”, Old City Center, Sofia, Sofia City Province, 1000, Bulgaria

Corso

Sofya da gezilmesi gereken yerler
Corso – kaynak ;inyourpocket.com

Özel bir akşam yemeği için kaliteli ama çok da pahalı olmayan bir mekan arıyorsanız, Cordo restoran aradığınız mekan olabilir. Güzel şehir manzarasıyla da öne çıkan bu mekan, Rus Kilisesi’nin hemen karşısında bulunuyor. Ağırlıklı olarak Avrupa mutfağından lezzetler sunan bu mekan için de, yoğun sezonda rezervasyon yaptırmanız gerekebilir.

  • Adres; 10 bulevard “Tsar Osvoboditel”, Old City Center, Sofia, Sofia City Province, 1000, Bulgaria

The Little Things

The Little Things – kaynak ; tripadvisor.com/Michael V.

Sıcak ve samimi bir atmosfere sahip küçük bir evde yer alan bu mekan, geleneksel Bulgar ve dünya mutfağından lezzetli yemekler sunuyor. Sofya’daki en popüler restoranlardan biri olmasının yanında, en uygun fiyata en kaliteli yemekleri yiyebileceğiniz yer olmasıyla da ünlü.

Sofya Pahalı Mı ?

Sofya, Bulgaristan

Avrupa’nın geneline göre kıyaslama yapacak olursak, Sofya, çok da pahalı değil. Ancak ülkemize kıyasla biraz daha pahalı diyebiliriz. Yeme içme ve konaklama Sofya’da çok daha uygun fiyatlı olabiliyor.

Sofya otel fiyatları, konuma ve sezona göre değişiklik gösteriyor olsa da, gecelik 50€’nun altında bir ücrete rahatlıkla 2-3 yıldızlı bir otel bulabilirsiniz. Bazı 4-5 yıldızlı otellerde erken rezervasyon fırsat indirimleriyle yine bu fiyata odalar bulabilirsiniz. Kişi başı sabah ve akşam yemeği toplamda 15€’yu geçmez (çok abartılı mekanlar tercih edilmedikçe). Toplu taşıma ucuzdur, ortalama 5-6€ gibi bir ücrete günlük toplu taşıma ihtiyacınız karşılayabilirsiniz.

Sofya’da Nerede Alışveriş Yapılır ?

Sofya da alışveriş
Kaynak ; flickr / phil_balchin

Her biri bir öncekinden daha büyük olan sayısız alışveriş merkezi, bir outlet merkezi, alışveriş caddeleri ve çok sayıda süpermarketlere ev sahipliği yapan Sofya, Balkanlardaki en popüler alışveriş şehirlerinden biri olarak da bilinir. Özellikle son 10 yılda hızla açılan alışveriş merkezleri sayesinde bir üne kavuşan Sofya’da en popüler alışveriş caddesi ise, Sofya’da gezilecek yerler listesinde de olan Vitoşa Bulvarı’dır.



Booking.com

BENZER İÇERİKLER

POPÜLER YAZILAR