St Petersburg gezilecek yerler listesindeki cazibe merkezlerinin çoğu tarihi şehir merkezinde birbirine oldukça yakın konumda bulunuyor. Bu yüzden de şehri yürüyerek çok rahat bir şekilde keşfedebiliyorsunuz. Yürüyerek gidemeyeceğiniz yerlere de gelişmiş toplu taşımayla gidebilirsiniz.
Nasıl Moskova Rusya’nın en modern ve en kozmopolit şehri ise, St Petersburg da (Saint Petersburg), ülkenin kültürel ve tarihi kalbidir.
Petersburg, dünyanın en büyük ve en etkileyici sanat müzelerinden biri olan, kanallarla çevrili Hermitage (Ermitaj) Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Sırf bu müze için bile ziyaret edilmeye değer şehirlerden olan St Petersburg’da, gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz daha birçok müzeden, saraylardan ve diğer turistik cazibe merkezlerinden bahsetmek mümkün.
St Petersburg’un kalbinin attığı yer olan ‘Nevsky Bulvarı’ ise, bir şehirde ihtiyacınız olabilecek hemen her şeye ev sahipliği yapıyor. Şehrin en iyi restoranlarından barlarına, lüks ve butik otellerden alışveriş mağazalarına her şeyi burada bulabiliyorsunuz. Bu yüzden Petersburg gezinize buradan başlamayı da düşünebilirsiniz.
Moskova‘ya nazaran biraz daha ucuz diyebileceğimiz St Petersburg’un Rusya’nın en pahalı şehirlerden biri olduğunu da unutmamak gerek. Ancak hemen her bütçeye uygun konaklama birimi bulabileceğinizden dolayı, otel konusunda çok da endişe etmenize gerek kalmayabilir.
Petersburg için en az 3 gün ayırın. 1-2 günde bu şehri keşfetmek gerçekten çok zor. Hem şehirde yapılacak o kadar çok şey var ki, sırf bu aktiviteler için bile bir günden fazla süreye ihtiyacınız oluyor. Gece hayatıyla ilgilenmiyorsanız 3 gün, gece hayatı için de planınız varsa 4 gün bu şehir için ayırın deriz. Daha uzun süre konaklayacak olursanız da, inanın yapılacak birçok şey ve görülecek birbirinden güzel cazibe merkezleri bulunabilir.
Yazı İçerisindeki Başlıklara Git
3 Günde St Petersburg’da Nereler Gezilir ?
1.GÜN
- Mariinski Tiyatrosu
- Yusupov Sarayı
- Saint (Aziz) Isaac Katedrali
- Bronze Horseman (Bronz Atlı)
- Amirallik Binası (Admiralty Building)
- Saray Meydanı
- Ermitaj Müzesi ve Kışlık Saray
- Rostral’naya Kolonna (Rostral Sütunları)
2.GÜN
- Kazan Katedrali
- Dom Knigi (Kitap Evi)
- Rus Devlet Müzesi
- Voskresenia Khristova Kilisesi (Savior of the Spilled Blood)
- Eliseyev Emporium
- Faberge Müzesi
- Nevski Bulvarı (Nevsky Avenue)
3.GÜN
- Yaz Bahçesi
- Smol’nyy Sobor (Smolny Katedrali)
- Cruiser Aurora (Avrora)
- Petro ve Pavel Kalesi
- Tsarskoye Selo Sarayı(Catherine Palace)
- Peterhof Sarayı
- Naval Cathedral of St. Nicholas (Aziz Nicholas Deniz Katedrali)
St Petersburg’da Nerede Kalınır ?
St Petersburg, her ne kadar pahalı bir şehir olsa da, bu şehirde hemen her bütçeye uygun bir konaklama birimi bulunabiliyor. Tabii bunun için bazı olanaklardan feragat etmeniz gerekebiliyor.
Şehirde konaklama için farklı bütçelere ve ziyaret amacına göre en popüler ve en ideal 2 bölge ; Tsentralny (Şehir merkezi) ve Nevsky Prospekt’tir.
⇒Tsentralny (St Petersburg Şehir Merkezi) ; Petersburg’un en hareketli ve en merkezi bölgelerinden biri. Fakat bu semt ciddi anlamda büyük olduğundan ve bazı kısımların merkeze 2-2.5 km uzaklıkta olmasından dolayı, her bütçeye uygun bir oteli burada bulabiliyorsunuz. Bu bölgede konaklayacak olursanız, şehirdeki turistik yerlerin büyük bir bölümüne yakın olursunuz, ancak her yere bu bölgeden yürüyerek gidemeyeceğinizi unutmayın.
Bu bölgenin en güzel yanı, şehrin en güvenli bölgelerinden biri ve her bütçeden turiste hitap ediyor olması. Bölgenin bazı kısımlarında oteller 50-100$ arası, bazı kısımlarında ise 150-300$ arası değişiyor. Ayrıca restoran ve bar konusunda da yine her bütçeye uygun bir mekan bulunabilir. Bu bölgedeki tüm otellere göz atmak için buraya tıklayın. Otel tavsiyesi olarak da ; 3 yıldızlı Sapphire Hotel‘e veya 5 yıldızlı Radisson Royal Hotel‘e göz atılabilir.
⇒Nevsky Prospekt Bölgesi ; Teknik olarak şehir merkezi sınırları içerisinde yer alıyor olsa da, tamamen farklı bir bölgedir. Eğer St Petersburg’da gece hayatı için çok fazla planınız varsa, bu bölgeye yakın bir tesiste konaklamak isteyebilirsiniz. Çünkü şehirdeki en iyi gece kulüplerini ve barlarını bu bölgede bulabiliyorsunuz. Bu bölgede konaklayarak da, St Petersburg’da görülecek yerlerin bazılarına çok yakın olursunuz. Ayrıca restoran, cafe ve otel konusunda da çok fazla seçeneğiniz olur. Otel olarak, 4 yıldızlı Golden Triangle Boutique Hotel‘e göz atılabilir.
St Petersburg Gezilecek Yerler
St Petersburg da gezilecek tarihi ve turistik yerlerin büyük bir bölümü Nevsky Prospekt ve şehir merkezi etrafında toplanıyor. Bu yüzden şehir turunuza bu iki bölgeden birinden başlayabilir veya yukarıdaki haritadan şehirdeki sürenize ve zevkinize göre bir gezi rotası oluşturabilirsiniz.
1.Mariinski Tiyatrosu
Neo-Bizans tasarım öğeleriyle Neoklasik mimarinin bir başyapıtı olan Mariinsky Tiyatrosu, U şeklindeki oditoryumdan tavan duvar resmine ve masif kristal avizeye kadar her açıdan gösterişli bir mimariye ve iç dekorasyona sahip.
Rusya’nın en görkemli ve en büyük tiyatrolarından biri olan Mariinski Tiyatrosu, adını sanat patronu İmparatoriçe Maria Alexandrovna’dan alıyor ve genellikle “Avrupa’nın en iyi tiyatrosu” olarak anılıyor. Tiyatro aynı zamanda Rusya’nın en eski müzik kurumlarından biri olan Mariinsky Tiyatro Orkestrası’na da ev sahipliği yapıyor.
Eskiden Kirov Opera ve Bale Tiyatrosu olarak bilinen Mariinsky Tiyatrosu, Albert Carlos tarafından yaptırılan, üç katmanlı, İtalyan tarzı ünlü bir oditoryum. 1860 yılında kapılarını aralayan tiyatro, o günden günümüze Saint Petersburg’un en önemli çekim merkezlerinden biri olmaya devam ediyor.
Ayrıca, Anna Pavlova, Galina Ulanova, Mikhail Baryshnikov ve Matilda Kshesinskaya gibi birçok ünlü sanatçının muhteşem resitallerine ev sahipliği yapmış olmasıyla ünlü olan bu tiyatroya şehir merkezinden veya Nevsky Prospekt bölgesinden yürüyerek gidebilirsiniz.
Tiyatronun iç mekanını görmek için konserlere ve etkinliklere katılmanız da gerekmiyor. Rehberli turlarla tiyatroyu boşken de ziyaret edebiliyorsunuz. St Petersburg gezilecek yerler listesi içerisindeki en çok ziyaret edilen Mariinski Tiyatrosu’nu görmek için konser bileti almanıza da gerek yok. Turlar ile tiyatroyu gezebilirsiniz.
2.Yusupov Sarayı
Bazen Moika Sarayı olarak da anılan Yusupov Sarayı, St Petersburg’da kaçırılmaması gereken cazibe merkezlerinden biri. İç mekan süslemeleri ve nehir kenarındaki muhteşem konumuyla öne çıkan saray, Mariinski Tiyatrosu’na çok kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunuyor.
Saraya dışarıdan bakıldığında çok da etkileyici bir görünüme sahip olmadığını söyleyebilirim, fakat iç dekorasyon kesinlikle görülmeye değer, ayrıca içeride çok sayıda tarihi eseri ve resimleri de görebiliyorsunuz.
18. yüzyılın sonlarına doğru bir Fransız mimar tarafından inşa edilen Yusupov Sarayı, adını Rus soylularının en ünlü ailelerinden biri olan Yusupov’lardan alıyor. Bir zamanlar bu aileye ait olan saray, günümüzde bir müze-saray olarak hizmet veriyor.
Yusupov Sarayı içerisinde kaçırılmaması gereken bölümler ise ;
Rasputin Müzesi ; Sarayın bodrum katında yer alıyor ve balmumu figürenleriyle dikkat çekiyor.
Saray Tiyatrosu ; Yusupov Sarayı’ndaki tiyatro, 18. yüzyıla ait ihtişamını hala koruyor. Günümüzde burada da birçok konserler ve etkinlikler yapılıyor. Mariinski Tiyatrosu’ndaki konserler pahalı gelecek olursa, Yusupov Sarayı’nın tiyatrosunun etkinlik takvimine de göz atabilirsiniz. Ayrıca tiyatro, boşken de görülmeye değer bir mimariye ve dekorasyona sahip.
Kilise ; Resmi olarak “Tanrı’nın Annesini Koruma Evi Kilisesi” olarak bilinen, Yusupov Sarayı’nın içindeki nispeten mütevazı diyebileceğimiz bu kilise, yine de binanın geri kalanı kadar etkileyici bir tarihe sahip ve görülmeye değer.
3.Saint Isaac Katedrali
14.000 kişi kapasiteli, altın kubbeli, 19. yüzyıldan kalma St. Isaac Katedrali (Aziz İshak Katedrali), dünyanın dördüncü büyük katedrali olması bakımından önemli bir yere sahip.
St Petersburg’un en önemli simgesel yapılarından biri olan bu katedrale Yusopov Sarayı’ndan yürüyerek gidebilirsiniz.
Katedral, adını Konstantinopolis’te önemli bir manastır kuran Hıristiyan bir keşiş olan Aziz İshak’tan (Isaac) almış.
40 yıllık bir çalışmanın ardından 1858 yılında tamamlanarak ibadete açılmış olan Aziz Isaac Katedrali, antik ikon resmi, mozaik resim ve renkli taş işçiliği ve mermerlere ev sahipliği yapan müze bölümü ve 43 metre yükseklikteki platformdan sunduğu 360 derecelik şehir manzarasıyla St Petersburg’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
4.Bronz Atlı (Bronze Horseman)
St.Petersburg’un en ünlü halka açık anıtı olan Büyük Peter’in bu atlı heykeli, şehrin en önemli sembolik yapılarından biri. Isaac Katedrali’nden çıkar çıkmaz, kısa bir yürüyüşün ardından ulaşabileceğiniz heykel, Fransız heykeltıraş Étienne Maurice Falconet tarafından, 12 yıllık bir çalışmanın ardından 1782 yılında tamamlanmış.
Saint Petersburg Senato Meydanı’ndaki bu heykel, Bakır Atlı olarak da biliniyor ve adını Rus edebiyatının en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen Aleksander Puşkin’in ‘Bakır Atlı’ şiirinden almış.
Sadece bu heykeli görmek için bir plan yapmanıza sanıyoruz gerek yok, fakat heykel şehir merkezine ve diğer turistik cazibe merkezlerine oldukça yakın bir konumda olduğundan göz atmaya değer.
5.Amirallik Binası (Admiralty Building)
Büyük Peter tarafından Rus donanmasının büyüklüğünü dünyaya göstermek için inşa edilmiş olan Amirallik Binası, Bronz Atlı Heykeli’ne ve Isaac Katedrali’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunuyor.
Başlangıçta dört burçlu bir tersane olan Amirallik Binası’nın inşaatı 1704 yılında başlamış ve teknik olarak 1730 yılında tamamlanmış. Fakat binanın günümüzdeki görkemli haline gelmesi, Adrian Zakharov tarafından 1806 yılında gerçekleştirilmiş.
Neva Nehri’nin sol yakasında merkezi bir konumda olan Amirallik Binası, günümüzde Rus Donanması’nın Karargahı olsa da, yine de ziyaret edilebiliyor.
72,5 metrelik kulenin tepesinde, bir gemi şeklinde yaldızlı bir rüzgar gülü olan St. Petersburg’un sembolü de bulunuyor.
6.Saray Meydanı
Ermitaj Müzesi’ne ev sahipliği yapan Saray Meydanı, şehrin ana meydanı ve en iyi bilinenidir. Meydanı sabahın erken saatlerinde ziyaret edecek olursanız, askerlerin tören geçitlerini izleyebilirsiniz. Ayrıca St Petersburg gezilecek yerler listesinin olmazsa olmaz çekim merkezlerinden biri olan Ermitaj Müzesi’nin yanı sıra, gösterişli birçok tarihi binayı da burada görebilirsiniz.
Saray Meydanı’nı akşam saatlerinde ziyaret etmeyi de unutmayın. Şehirdeki sokak sanatçılarının büyük bir bölümü, bu meydan etrafında sahne alıyor.
1830’larda tek parça kırmızı granitten inşa edilmiş olan Alexander Sütunu, meydanın ortasında 47 metre yüksekliğiyle dikkat çekiyor. Bu sütun, Alexander I tarafından Napolyon’a karşı kazanılan zaferi anmak için inşa edilmiş.
Saray Köprüsü ve Vasilievsky Adası ile Nevsky Prospekt dahil şehrin büyük bölümünü birbirine bağlayan Saray Meydanı, Kışlık Saray, Genelkurmay Binası ve Rus Donanmasının tarihi evi olan Amirallik Binası’nın hemen yanında yer alıyor.
7.Ermitaj Müzesi ve Kışlık Saray
Dünyanın en büyük sanat ve antika hazinelerinden biri olarak kabul edilen Hermitage Museum (Ermitaj Müzesi), St Petersburg’un en ünlü cazibe merkezlerinden. Ermitaj Müzesi teknik olarak altı binayı kaplar, ancak müzenin ana kısmı 1917’ye kadar Rus imparatorlarının evi olarak hizmet veren Kışlık Saray’da bulunuyor.
Avrupa güzel sanatlarını ve zengin bir Yunan ve Roma antikaları koleksiyonunun yanı sıra, Rusya’nın imparatorluk ailesinin zengin 18. ve 19. yüzyıl devlet odalarını da burada görebilirsiniz.
İmparatoriçe Catherine the Great, 1700’lerin sonlarında sanat eserleri almaya başladığında kurulan bu müze, 1852’ye kadar resmi olarak halka açılmamış. Bugün, Ermitaj Müzesi Louvre’dan sonra dünyanın en büyük ikinci sanat müzesi olma ünvanına sahip.
Fransız Neoklasik ve Empresyonist sanat, Flaman Barok ve İtalyan Rönesansı sergilerine ek olarak, müze ayrıca 11. ila 19. yüzyıllardan etkileyici bir Rus sanatı koleksiyonuna, 19. yüzyıldan kalma oldukça büyük bir Mısır antik koleksiyonuna ve tarih öncesi sanatın sergilendiği bir salona sahip.
8.Rostral’naya Kolonna (Rostral Sütunları)
Rostral Sütunları da, St Petersburg gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz ilgi çekici cazibe merkezlerinden. Bu sütunlar Ermitaj Müzesi’nin karşısında, Vasilyevsky Adası’nda bulunuyor.
Sütunların dibinde, Rusya’nın dört büyük nehrini temsil ettiği varsayılan dört alegorik figürün heykelleri de bulunuyor ; kuzey sütunda Volga ve Dinyeper ve güney sütununda Neva ve Volkhov. Dinyeper figürü, Anversli Jozef Camberlein tarafından, diğer üç heykel ise ünlü Rus serf heykeltıraş Samson Sukhanov’un yardım ettiği Jacques Thibault tarafından yapılmış.
Rostral Sütunları, şehrin sembolik yapılarından biri olduğundan görülmeye değer. Ayrıca sütunların bulunduğu Vasilyevsky Adası da, şehirdeki görülmesi gereken popüler yerlerden.
Rostral Sütunları’nın yanı sıra bu küçük ada, bir Elektrik Taşımacılığı Müzesi de dahil olmak üzere birkaç simge yapıya ve güzel parklara ev sahipliği yapıyor.
9.Kazan Katedrali
Mimar Andrei Voronikhin tarafından 1801 ile 1811 yılları arasında inşa edilen Kazan Katedrali, St Petersburg’un bir diğer sembolik yapılarından. Küçük bir bahçe ile merkezi bir çeşmeyi çevreleyen etkileyici bir taş sütuna sahip olan katedral, Nevsky Prospekt adı verilen bulvarın bulunduğu bölgede, merkezi bir konumda bulunuyor.
Katedral, Roma’daki Aziz Petrus Bazilikası’ndan esinlenmiş ve ülkenin ana Ortodoks Kilisesi olması amaçlanmış. 1812 yılından sonra ise (Napolyon’un yenildiği tarihten sonra) Rus zaferinin anıtı haline gelmiş.
İmparatorluk tarzında inşa edilmiş, Saint Petersburg’un en büyük tapınaklarından biri olan Kazan Katedrali, Kazan Meryem Ana’ya ithaf edilmiş olmasından dolayı bu ismi almış.
1932’den 1991’e kadar Din Tarihi Müzesi’ne ev sahipliği yapmış olan katedral, 1991’den günümüze bir dini mekan olarak hizmet veriyor.
10.Dom Knigi (Kitap Evi)
St. Petersburg’un en büyük ve en ünlü kitapçısı olan Dom Knigi, kitaplardan çok mimarisiyle dikkat çekiyor. Kitapçı, yenilikçi ve zengin bir Art Nouveau şaheseri ve Nevsky Prospekt’teki en güzel binalardan biri olan Singer Company Binası‘nda yer alıyor.
Kazan Katedrali’nin hemen karşısında yer alan bu tarihi kitap evinde çok fazla İngilizce kitap yok, fakat kitaplar için olmasa da süslemeler ve dekorasyon için iç mekana da mutlaka göz atın.
Art Nouveau dış cepheyi görmek için bile gidilecek yerler arasında Dom Knigi’de bir cafe ve hediyelik eşya dükkanı bulunuyor.
11.Rus Devlet Müzesi
Dom Knigi adlı kitap evine çok kısa bir yürüme mesafesinde olan Rus Devlet Müzesi, güzel binaları ve 20. yüzyıl eserlerinden oluşan zengin koleksiyonu sayesinde St Petersburg gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz popüler çekim merkezlerinden biri.
Görkemli Mikhailovsky Sarayı’nda bulunan müzede, 400.000’den fazla eser bulunuyor. Bu eserlerin tamamını görmek mümkün olmasa da, rehberli turlar ile öne çıkan eserleri ve bölümleri görebilirsiniz.
Müzedeki eserler 6. yüzyıldan 21. yüzyıla Rus sanat tarihinin tüm tarihi dönemlerini ve eğilimlerini ve tüm ana türlerinin çeşitliliğini kapsıyor. Ayrıca müze, ulusal el sanatlarını, işlemeleri, kumaşları, Rus kütük kulübelerinin parçalarını, farklı Rus bölgelerinin kadın kıyafetlerini temsil eden farklı nesneler de dahil olmak üzere zengin bir halk ve uygulamalı sanat koleksiyonu içerir.
12.Voskresenia Khristova Kilisesi (Savior of the Spilled Blood)
Voskresenia Khristova Kilisesi, şüphesiz St Petersburg’un en popüler gezilecek yerlerinden biri. Gösterişli mimarisiyle göz kamaştıran kilise, tavan ve duvarları kaplayan 7.500 metrekareden fazla mozaikleriyle öne çıkıyor.
Geleneksel Orta Çağ Rus tarzında tasarlanmış bu çok renkli kilise, Alexander II tarafından 1883’te babasının iki yıl önce suikasta kurban gittiği yerde inşaat edilmiş. 20 yıldan fazla bir sürede tamamlanmış olan kilise, 1917 Rus Devrimi sırasında ciddi anlamda hasar almış, II. Dünya Savaşı sırasında ise morg ve hemen ardından bir patates deposu olarak kullanılmış.
Günümüzde bir mozaik müzesi olarak hizmet veren Voskresenia Khristoca Kilisesi giriş ücreti ise 250 Rubles (Yaklaşık 3.5$).
13.Eliseyev Emporium
1903 yılında açılmış olan Eliseyev Emporium binası, ilk açıldığı dönemde St Petersburg’un en lüks binasıymış. Günümüzde ise, şehirdeki en turistik yapılardan biri.
Art Nouveau detayları, vitray pencereler, kristal ve metal şamdanlar ve el boyaması duvar desenleriyle hala oldukça etkileyici bir mimariye sahip olan bina, Kazan Katedrali’ne ve Kitap Evi’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alıyor.
Rusya’nın en eski şekerleme dükkanı olan Eliseevy Merchants Shop’a ev sahipliği yapan, daha çok gıda ürünleri satıcılarının yer aldığı bu binanın içerisine de mutlaka bir göz atın.
Elisseeff Kardeşler için inşa edilen, ünlü bir yemek salonu da dahil olmak üzere büyük bir perakende ve eğlence kompleksi olarak da bilinen Eliseyev Emporium’da Rus masallarından fırlamış, el oyması ahşap hediyelik eşyaları da bulabilirsiniz.
14.Faberge Müzesi
Viktor Vekselberg ve Link of Times vakfı tarafından kayıp kültürel değerli eşyaları Rusya’ya iade etmek için kurulmuş özel bir müze olan Faberge Müzesi, şehir merkezinde Eliseyev Emporium Binası’na oldukça yakın bir konumda bulunuyor.
Dünyanın en büyük Faberge yumurta koleksiyonuna ev sahipliği yapmasıyla dikkat çeken Faberge Müzesi, 18. yüzyıldan kalma tarihi Shuvalov Sarayı’nda bulunuyor ve 2013 yılından beri şehrin en popüler çekim merkezlerinden biri.
Koleksiyonun çekirdeğini oluşturan dokuz Faberge yumurtası, 2004 yılında Amerikalı girişimci Malcolm Forbes’tan 100 milyon dolara satın alınmış.
Müzede, türe ve tarihe göre güzelce restore edilmiş 12 odada sergilenen yaklaşık 4.000 eser yer alıyor. Sanata ve mücevherlere merakınız varsa, Faberge Müzesi’ni de listenize ekleyebilirsiniz.
15.Nevski Bulvarı (Nevsky Avenue)
Nevski Bulvarı/Caddesi, St Petersburg’un en ünlü caddesi olarak bilinir ve şehrin önde gelen restoranların, cafelerin ve barların çoğunu bu cadde üzerinde bulabilirsiniz. Konaklama konusunda da oldukça popüler yerlerden biri olan Nevski Caddesi, adını aynı cadde üzerinde yer alan Alexander Nevsky Lavra manastırından alıyor.
St Petersburg’un kalbi tam olarak burası ve hem turistlerin hem de yerel halkın en fazla zaman geçirdiği yer olarak biliniyor.
Dünyanın en eski alışveriş merkezlerinden biri olan 18. yüzyıldan kalma Great Gostiny Dvor’a ev sahipliği yapan cadde, aynı zamanda birçok lüks mağazaya da ev sahipliği yapar. Şehrin en lüks caddesi olduğundan dolayı, burada bulunan mekanlar genel olarak pahalı. Oteller de, şehrin geneline göre pahalı, fakat lüks bir otelde konaklamak isterseniz Nevski Caddesi bunun için en ideal adres.
1700’lü yıllardan kalma bir binada yer alan Rus Ulusal Kütüphanesi de burada bulunuyor.
Cadde, yaklaşık olarak 4.5 km uzunluğunda ve caddenin bazı bölümleri Kazan Katedrali gibi cazibe merkezlerinin hemen yanında bulunuyor.
İkinci Dünya Savaşı sırasında ciddi şekilde hasar gören ve burada olanları hatırlatmak için Nazi silahlarından çıkan mermilerin verdiği hasarın izlerini kaldırmadan restore edilen Anichkov Köprüsü’nü görmeyi de unutmayın.
Eğer St Petersburg da alışveriş yapmayı planlıyor veya şehrin en lüks barlarından birinde bir akşam geçirmeyi planlıyorsanız, Nevski Caddesi’ne mutlaka göz atın derim.
16.Yaz Bahçesi (Summer Garden)
St. Petersburg’un erken tarihindeki en önemli anlardan bazılarına tanıklık etmiş eski bir park alanı olan Yaz Bahçesi (Summer Garden), süslü çeşmeler, mermer heykeller ve göletler, abartılı bir şekilde süslenmiş ağaçlar ve çalılara ev sahipliği yapıyor.
Şehir karmaşasından bir nebze de olsun uzaklaşmak veya temiz havanın keyfini çıkarmak isteyenlerin uğrayabileceği bir yer olan Yaz Bahçesi, Voskresenia Khristova Kilisesi’ne yakın bir konumda bulunuyor.
Petersburg’u yaz aylarında ziyaret ediyorsanız, Yaz Bahçesi’ne akşam saatlerinde mutlaka uğrayın. Rus sokak sanatçılarının sahne aldığı, birçok etkinliğin yapıldığı bu parkta yapılacak birçok şey bulabilirsiniz.
17.Smol’nyy Sobor (Smolny Katedrali)
Smolny Katedrali‘nin bulunduğu yer, aslında bir kompleks. Smolny Manastırı olarak da bilinen bu komplekste katedralin yanı sıra, manastır için tasarlanmış bir bina bulunuyor.
Mavi-beyaz bir bina olan Smolny Katedrali, Kışlık Sarayı yeniden tasarlayan ve Tsarskoye’deki Büyük Catherine Sarayı’nı inşa eden İtalyan mimar Francesco Bartolomeo Rastrelli’nin mimari şaheserlerinden biri.
Katedral, günümüzde bir konser salonu olarak kullanılıyor ve çevresindeki manastır binaları çeşitli ofisleri ve devlet kurumlarını barındırıyor. Ayrıca katedrali çevreleyen bazı binalarda Saint Petersburg Devlet Üniversitesi’nin sosyoloji, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler fakülteleri de yer alıyor.
“Smolny” adı, St.Petersburg’un ilk günlerinde, gemi yapımında ve bakımında kullanılmak üzere ziftin (Rusça “smola”) işlendiği şehrin kenarındaki yerden geliyor.
18.Cruiser Aurora
Avrora olarak da bilinen Cruiser Aurora, zırhlı güverteye sahip emekli bir Rus deniz gemisidir. 1900’lerin başlarında inşa edilmiş, 1904-1905 Rus-Japon Savaşı sırasında hizmet etmiş ve Rusya’nın hem insan hayatında hem de batan ya da yok edilen gemi sayısında büyük kayıplara uğradığı Tsushima Savaşı’ndan sağ çıkmış olmasıyla dikkat çekiyor.
Aurora şimdi Neva nehrine demirlemiş durumda ve Merkez Deniz Müzesi’nin en çok ziyaret edilen bölümü. Gemide, günlük yaşamın yeniden oluşturulmuş parçalarını (insanların nasıl yediği ve uyuduğu dahil), fotoğrafları ve resimleri ve model gemileri görebilir, gemideki altı farklı odayı gezebilirsiniz.
Aurora’nın güvertesinden görülen manzara da muhteşem, ayrıca gemiye girişler de ücretsiz. Sadece makine dairesine giriş için cüzi bir ücret ödemeniz gerekiyor.
19.Petro ve Pavel Kalesi
Avrora adı verilen tarihi gemiden yürüyerek gidebileceğiniz bir yer olan Petro ve Pavel Kalesi, St Petersburg’un en çok ziyaret edilen cazibe merkezlerinden.
Rusya’yı yabancı saldırılardan korumak için inşa edilmiş olan kale, 1703 yılında inşa edilmiş. Ancak daha sonraki 40 yıl boyunca genişletilerek günümüzdeki görkemli halini almış. Kale, 20. yüzyılın başlarındaki Bolşevik devrimi sırasında bir hapishane ve infaz bölgesi olarak hizmet verdiği için arkasında karanlık bir de hikayesi var.
Kalenin duvarları içerisinde etrafı güzel bahçeler ve taş patikalarla çevrili birkaç bina bulunuyor. Bunlar arasında en dikkat çeken ise, şüphesiz Rus çarlarının mezarlarına ev sahipliği yapan 18. yüzyıldan kalma Peter ve Paul Katedrali oluyor. Ayrıca Hapishane hücreleri, bir şehir müzesi ve Saint Petersburg Darphanesi binası (1724’te madeni para üretmek için kurulmuş ve halen faaliyette olan) da burada bulunuyor.
20.Tsarskoye Selo (Catherine Palace)
İki büyük 18. yüzyıl sarayına ev sahipliği yapan güzel bir şekilde düzenlenmiş park alanıyla çevrili olan Tsarskoye Selo, St Petersburg gezilecek yerler listesinde olmazsa olmaz cazibe merkezlerinden biri.
Şehir merkezinin 24 kilometre güneyinde bulunan saray, şimdi Puşkin kasabasının bir parçası. Ulaşımı biraz zor olsa da, kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri.
Klasik Rokoko tarzında inşa edilen Catherine Sarayı, birinci sınıf mimariye sahip bir anıt ve bahçeden oluşuyor. Nazi askerleri tarafından yağmalandıktan sonra titizlikle eski ihtişamına kavuşturulan Amber Odası da sarayda görülmesi gereken en önemli bölüm.
Dünyanın en büyük kraliyet konutlarından biri olarak kabul edilen Catherine Sarayı, Rus Barok tarzında inşa edilmiş, Lüks ve çeşitli iç kaplamalara ve benzersiz mobilyalarıyla dikkat çekiyor.
21.Peterhof Sarayı
St Petersburg’un merkezine yaklaşık 30 km uzaklıkta bulunan Peterhof Sarayı, aslında birkaç yapının bulunduğu bir kompleks. Tarihi 18. yüzyıla uzanan bu saray kompleksi, bahçe ve yeraltı kaynaklarından beslenen toplam 173 çeşmeden oluşuyor.
Versay Sarayı tarzında tasarlanan Peterhof, sarayın ana girişinin dışındaki bir dizi terasta yer alan 64 çeşmeden oluşan “Grand Cascade” ile öne çıkıyor.
Sarayda, çok sayıda mermer ve Barok tarzı şömineler, dev aynalar ve Asya’dan getirilen eşyalarla dekore edilmiş 30 oda bulunuyor.
Saraya otobüsle gitmek mümkün olsa da, en eğlenceli yol St. Petersburg merkezinden hareket eden tekneleri kullanmak. Yolculuk, Neva Nehri’nde 45 dakika sürer ve yol boyunca sahil şeridinin harika manzaralarını sunar.
22.Naval Cathedral of St. Nicholas (Aziz Nicholas Deniz Katedrali)
St.Nicholas Deniz Katedrali, Rus İmparatorluğu’nun deniz katedrallerinin en son ve en büyüğü olması bakımından önemli bir yere sahip. Petersburg’daki birçok dini yapı gibi bu katedral de, mimarisi ve iç mekan süslemeleriyle turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor.
Aziz Nikolaos Deniz Katedrali, 1753-1762 yıllarında deniz alayı bahçesinde ahşap bir kilisenin bulunduğu yerde bir “deniz alayı kilisesi” olarak inşa edilmiş. Elizabethan Barok tarzında mimar S. Chevakinsky tarafından tasarlanmış olan yapı, 5000 kişi kapasiteli olup, Petersburg’da hiç kapatılmamış birkaç dini yapıdan biri.
Görkemli mimarisiyle dikkat çeken bu katedrale de Kotlin Adası’na giden teknelerle ulaşabiliyorsunuz.
Rus filosunun tarihi ve gelenekleriyle bağlantılı olduğu XVIII yüzyılın ortalarındaki Rus mimarisinin seçkin bir anıtı olan bu katedral, tarihi görüntüsünü ve iç mekanlarını 200 yılı aşkın bir süredir koruyor. Bu yüzden iç mekana göz atmayı da unutmayın derim.
23.Tekne Turu Yapın
St Petersburg da yapılacak şeyler arasında oldukça popüler olan tekne turlarını, şehir merkezindeki turizm ofislerinden veya online olarak satın alabiliyorsunuz. Turlar 1 veya 2 saat sürer ve şehirdeki çekim merkezlerinin bazılarını su üzerinden görebilirsiniz.
St Petersburg Kaç Günde Gezilir ?
Yukarıdaki St Petersburg gezilecek yerler listesi için genelde 3 günlük bir süre yeterli oluyor, fakat yeteri kadar bütçeniz varsa bu şehirde mutlaka 4 gün konaklayın. Şehir merkezinin dışındaki gezip görülecek yerleri de görün. Gece hayatı için zaman ayırın ve şehri yaz aylarında ziyaret ediyorsanız, şehir parklarındaki etkinliklere katılmayı da unutmayın.
St Petersburg’a Ne Zaman Gidilir ?
St Petersburg, Rusya’nın en soğuk şehirlerinden biri. Petersburg kışın çok güzel olur diyenlere aldırmayın derim. Çünkü yerel halka göre bu şehir için en ideal zaman nisan, mayıs ve haziran aylarıymış. Fakat Petersburg’u sonbahar veya kış aylarında ziyaret edecek olursanız, otel fiyatlarının çok daha ucuz olacağını da unutmayın.
St Petersburg’da Alışveriş
St Petersburg gezilecek yerler listesinin en popüler çekim merkezi ve şehrin kalbinin attığı yer olan Nevksy Caddesi, bu şehirde alışveriş için en ideal yer. Cadde üzerinde dünyaca ünlü lüks mağazaları bulabileceğiniz gibi, yerel markalara ait mağazaları da bulabilirsiniz. Ayrıca caddede bir de alışveriş merkezi bulunuyor.
Şehirdeki diğer popüler alışveriş spotları ise ;
LÜKS
Bolshoy Prospekt ; Petersburg’da dünyaca ünlü markaların yanı sıra, yerel markaların mağazalarını da bulabileceğiniz en popüler alışveriş spotlarından biri. Pahalı Rus tasarımcıların birkaç mağazasına da ev sahipliği yapan cadde üzerinde, ayrıca birkaç cafe ve restoran da var.
Dom Leningradskoy Torgovli (DLT – Alışveriş Merkezi) ; Nevsky Prospect’in yakınında bulunan alışveriş merkezi, her zaman St. Petersburg’da üst düzey modanın yeri olmuş. Yine de turist olarak gidilecek en iyi AVM’lerden biri. Seçkin Rus markalarının yanı sıra, dünyaca ünlü markalara ait mağazaları da burada bulabilirsiniz.
Nevksy Caddesi ; Yukarıda da kısaca bahsettiğim bu cadde, St Petersburg’da alışveriş için en çok tercih edilen yer. Butik bir galeriye de ev sahipliği yapan bu caddede, dünyaca ünlü her markanın mağazası var.
ORTA BÜTÇELİ
Sadovaya Caddesi ; Şehirdeki en uygun fiyatlı alışveriş caddesi. Daha çok bütçeli alışveriş planı yapan turistlerin tercih ettiği bir yer olsa da, yerel halkın da alışveriş için popüler spotlarından biri. Ayrıca Sadovaya ve Spasskaya metro istasyonlarının yakınında 2 popüler ve uygun fiyatlı alışveriş merkezi de var.