Her ne kadar adı doğuyla alakalı olsa da, mimarisinin doğu tarzıyla uzaktan yakından hiç bir ilgisi bulunmuyor. İstiklal Caddesi’nin zarif ve şık yapılarından biri olan “Mısır Apartmanı”, bir tarih ve sanat üssü olarak biliniyor. İstanbul’un en nadide yapılarından biri olan bu apartman, Beyoğlu’nda İstiklal’in kalbinin attığı yerde kolay ulaşılabilir bir konumda bulunuyor.
Art Nouveau tarzında oldukça etkileyici bir mimariye sahip olan apartmanın, içi ayrı dışı ayrı. Dışı, batılı bir anlayışa sahip, içinde yaşananlar ise doğuyla alakalı. Dünyanın en iyi istihbarat örgütlerinden olan MOSSAD’ın doğduğu yer olması bakımından önemli bir yere sahip olan Mısır Apartmanı, Beyoğlu’nda kaçırılmaması gereken kültür merkezlerinden…
Mısır Apartmanı Hakkında Bilgi
İstanbul’un ilk betonarme yapılarından biri olan Mısır Apartmanı, birçok ünlü isme ev sahipliği yapmasının yanı sıra, birçok olaya da tanık olmuş. 6 katlı olan bu apartman, özellikle Mehmet Akif Ersoy ile sık sık anılıyor. Zira İstiklal Marşı’mızın yazarı Mehmet Akif Ersoy bu apartmanda hayata gözlerini yummuş. Zaten apartmanın hemen kapısında ünlü şairimizin burada vefat ettiğini gösteren bir bilgilendirme yazısı da yer alıyor.
İstiklal Caddesi ile Acara Sokağı’nın kesiştiği noktada yer alan apartmanın her bir katında sanat galerileri bulunuyor. Bu yönüyle bir sanat üssü olan Mısır Apartmanı, hem tarih ve sanat hem de mimariye meraklı olanları bir araya getiriyor.
Ünlü Ermeni mimar Hovsep Aznavuryan’ın tasarlamış olduğu bu Art Nouveau bina aslında Mısır Prensi Abbas Halim Paşa’nın kışlık konağı olarak yapılmış. Paşa öldükten sonra da apartmana dönüştürülmüş.
Mehmet Akif Ersoy’un yaşamının son 6 ayını burada geçirmiş olması, İsrail istihbarat örgütü MOSSAD’ın temellerinin bu binada atılmış olması ve yapının Beyoğlu’nun tam kalbinde merkezi bir konuma sahip olması, Mısır Apartmanı’nın ününe ün katmış.
Mısır Apartmanı Ve Mehmet Akif Ersoy
Mehmet Akif Ersoy, 1926-1936 yılları arasında 10 yıl boyunca yurt dışında yaşadıktan sonra 1936 yılının haziran ayında İstanbul’a döner ve Mısır Apartmanı’na yerleşir. Kiracı olarak hayatının son 6 ayını burada geçirmiş olan ünlü şairimiz, apartmanın ikinci katında hayatını kaybetmiş.
O dönemde Türk hükümetinin Mehmet Akif Ersoy’un ölümüne ilgi göstermediği ve ölümünün birçok kişinin dahi duymadığı bile söylenir. Fakat Türk gençliğinin çalışmaları sayesinde bir cenaze merasimi düzenlenir ve Mehmet Akif Ersoy Edirnekapı Şehitliği’ne gömülür.
Mısır Apartmanı Mossad
Mısır Apartmanı’nda yaşayan birçok ünlü ve ilginç isimler bulunuyor. Bunlardan biri de, Reuven Shiloah. Çoğumuzun tanımadığı, hatta ismini hiç duymadığı bu zat, İsrail devlet görevlisi olarak hizmet vermiş.
Zamanla apartmanda siyaset, doğu ve İsrail sohbetleri başlamış. Rivayete göre İsrail gizli servisi MOSSAD da bu konuşmalardan doğmuş. Bu da apartmanın tanık olduğu olaylardan en önemlisi olarak bilinir.
Mısır Apartmanı’nda Kimler Oturdu ?
Mısır Apartmanı’nda çok sayıda ünlü isim kaldı. Bunlardan en iyi bilineni Mehmet Akif Ersoy. Ünlü şair bu apartmanın ikinci katında hayatının son 6 ayını geçirdi. Bir diğer Türk şair Cemal Kuntay da bu apartmanda yaşamış ve hayatını kaybetmiş.
Musevi asıllı Sami Günzberg’in muayenehanesi de burada bulunuyordu. M. Kemal Atatürk’ün dişçisi olan Sami bey, birçok kez Atatürk’ün diş muayenesini yaptığı biliniyor.
Mısır Apartmanı’nda Cumhuriyet’in ilk yıllarında önemli moda ve dikimevleri de bulunuyordu. Buna bağlı olarak, Safiye Ayla, Emel Sayın ve Muazzez Abacı da sık sık apartmanı ziyaret eden isimlerden. Bunun yanında siyaset tarihimizin en önemli isimlerinden biri olan Hüsamettin Cindoruk apartmanın üçüncü katını 55 yıl boyunca ofis olarak kullanmış.
Mısır Apartmanı Hikayesi
Apartmanın tarihi 1910 yılına kadar uzanıyor. Apartmanın bulunduğu yerde 1910 yılında Trocadero Tiyatrosu bulunuyormuş. Bu tiyatro 1910 yılında yıkıldıktan sonra, Mısır Prensi Abbas Halim Paşa araziyi satın alarak hiç zaman kaybetmeden ünlü Ermeni mimar Hovsep Aznavuryan’a bir ev yaptırmak istiyor.
Bu alana mimar Aznavuryan, ilk başta kışlık bir konak inşa ediyor. Prens Abbas 1934 yılında öldükten sonra, varisleri konağı bir apartmana çeviriyor ve her katı da kiraya veriyorlar. Böylece İstanbul’un en zarif binası olan Mısır Apartmanı doğmuş oluyor.
Apartman, 1940 yılında dönemin ünlü işadamlarından olan Hayri İpar’a satılmış. İpar ailesi de, mülkiyette birtakım değişiklikler yapmış ve binayı restore etmiş.
Mısır Apartmanı’nın ikinci sahibi olan Hayri İpar, İstanbul’dan ayrılıp Brezilya’ya yerleşmesinden sonra yapı büyük ölçüde boşalmış. Uzun bir süre bakımsız kalan binanın büyük bir bölümü 2000 yılında Koray İnşaat adlı firmaya satıldı. Daha sonra bu firma tarafından geniş çaplı bir restorasyon çalışması başlatıldı ve 5 yıl içinde bina tümüyle onarıldı. Günümüzde ise apartmanda çok sayıda sanat galerisi bulunuyor…
Mısır Apartmanı Nerede ve Nasıl Gidilir ?
İstanbul’un sanat ve eğlence merkezi olarak bilinen Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi üzerinde yer alan Mısır Apartmanı’na şehrin hemen her yerinden çok rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Taksim Meydanı’na gelerek buradan yürüyerek bu tarihi yapıya ulaşabileceğiniz gibi Galata ve Karaköy’den de rahatlıkla gidebilirsiniz.
YAKINLARDA NELER VAR ?
Beyoğlu’nun kalbinin attığı yerde, İstiklal’de bulunan apartman yakınlarında çok sayıda tarihi ve turistik cazibe merkezi bulunuyor. Taksim-Beyoğlu gezilecek yerler adlı yazımızdaki çekim merkezlerinin büyük bir bölümü apartmana kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunmaktadır.
Ayrıca İllüzyon Müzesi, Çiçek Pasajı ve Galata Mevlevihanesi Müzesi apartmana en yakın turistik noktalardan.
Mısır Apartmanı Mimari Özellikleri
Art Nouveau tarzındaki binanın inşaatında kullanılan malzemelerin büyük bir bölümü Fransa’dan getirilmiş. Yapının orijinal planında zeminde dükkanlar olmak üzere bina 6 kattan oluşuyordu. En üst katın bir bölümü çamaşırhane, kalan kısmı da teras olarak kullanılıyordu.
İstiklal Caddesi, Acara Sokağı ve Akarsu Sokağı olmak üzere 3 cepheden yola bakan binanın giriş kapısı ve ön caddesi İstiklal Caddesi üzerindedir. Ön cephede gösterişli balkonlar loca boşlukları ve ilk katın oldukça geniş pencereleri dikkat çekiyor. Cephedeki en önemli özellik ise kesme taştan yapılmış duvarlar ve cephede yer alan heykellerdir.
Mısır Apartmanı Giriş Ücreti
Mısır Apartmanı’na girişler ücretsiz. Ancak bina içerisindeki bazı galeriler için giriş ücreti ödemeniz gerekiyor.
Sadece binanın içini görmek istiyorsanız, hiçbir ücret ödemenize gerek yok.
Apartman ziyaretinizden sonra İstiklal ve Beyoğlu’nda zaman geçirmeyi de unutmayın. Burada daha birçok tarihi yapılar, müzeler ve eğlence merkezleri bulabilirsiniz.