Kuzguncuk Gezilecek Yerler & Haritalı Gezi Rotası

Boğaz'ın mavi sularının hemen yanına kurulmuş, yeşillikler içinde, farklı renk tonlarına sahip sokaklarıyla uzun yıllardır hoşgörünün simgesi olan Kuzguncuk, hem turistlerin hem de İstanbullunun uğrak yerleri arasında. Birbirinden güzel tarihi ve turistik gezilecek yerleri ile öne çıkan semt, yeme içme bakımından da gurmelere eşsiz bir deneyim sunuyor.

Üsküdar‘ın en samimi ve en sevilen semtlerinden biri olan Kuzguncuk, Anadolu Yakası sakinlerinin yanı sıra, Avrupa Yakası’ndan da birçok müdavi olan, güzel, şirin, tarihi bir mahalle. Evet mahalle ve İstanbul’da mahalle kültürünün hâlâ hayatta kalabildiği birkaç yerden biri. Paşalimanı ile Beylerbeyi arasında yer alan Kuzguncuk, mahalle kültürüne özlem duyan her İstanbullunun mutlaka uğraması gereken çekim merkezlerinden bir tanesi. Kuzguncuk gezilecek yerler ise daha çok tarihi yapılardan oluşuyor olsa da, renkli evleri, leziz kahvaltıcıları, arnavut kaldırımlı sokakları ve birbirinden güzel cafeleri de yine bu semtte bulabiliyorsunuz.
2002-2005 yılları arasında yayınlanan Ekmek Teknesi dizisinin burada çekilmiş olması, Kuzguncuk’un günümüzdeki popülaritesini kazanmasında önemli bir rol oynamış. İnsanı dinlendiren ve İstanbul koşuşturmacasından çok uzaklaştıran bu semt, dolu dolu bir gününüzü sıkılmadan geçirebileceğiniz bir yer.

Birçok diziye ve filme konu olmuş olan Kuzguncuk’un tarihi Sultan Mehmet dönemine kadar uzanıyor. Mahalle adını, Fatih Sultan Mehmet döneminde (1451-1481) buraya yerleşmiş olan ”Kuzgun Baba” olarak bilinen bir Veliden almış. Semtin eski adı ise ”Altın Kiremit” anlamına gelen Hrisokeramos imiş. Şehirdeki ilk Musevi yerleşim bölgesi olarak da bilinen Kuzguncuk, yüzyıllar boyunca hoşgörüsüyle tanınmış. Müslümanlardan Musevilere, Rumlar’dan Ermeniler’e ve Türkler’e kadar birçok farklı kültürün bir arada yaşadığı yer olmuş.

!İstanbul gezilecek yerler arasında popüler semtlerden olan Beşiktaş, Sultanahmet ve Balat hakkındaki yazılarımıza da göz atmayı unutmayın.

Kuzguncuk Gezilecek Yerler

Kuzguncuk gezilecek yerler haritası
Kuzguncuk gezilecek yerler haritası – Haritayı google maps‘te açmak için tıklayın

Kuzguncuk gezilecek yerler listesine eklenebilecek cazibe merkezleri genelde bölgenin ana caddesi olan İcadiye Caddesi yakınlarında toplanıyor. Eskiden bir dere yatağı olan bu caddenin iki yanı da birbirinden güzel ağaçlar ile dizili. Ayrıca birçok cafe ve restoran bu caddeye oldukça kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunuyor.

Bölgedeki cafelerde ve restoranlarda çalışanlardan esnaflara kadar herkesin çok cana yakın olduğunu söylemeden geçmeyelim. Özellikle orta yaş üzeri esnaflar, garipsenecek kadar nazik, anlayışlı ve cana yakın. Şehirde bu tür mahallelerin sayısının çok az olduğunu düşününce, Kuzguncuk’un önemini çok daha iyi anlıyorsunuz.

Bu bölgede hayat oldukça sakin. Yani Beyoğlu veya Taksim gibi sürekli bir hareket yok. Zaten Kuzguncuk, bu özelliğiyle turistleri ve İstanbulluyu cezbediyor…

Şimdi gelelim Kuzguncuk’ta görülmesi gereken mekanlara ve turistik yerlere ;

1.Kuzguncuk Bostanı

Kuzguncuk Bostanı
Kuzguncuk Bostanı

90’lı yılların veya daha öncesi dönemlerin çocukları hatırlar bu bostanları. Bostanların bulunduğu bu yerlerde her zaman taptaze meyveler bulunur, hem de saklanmak için güzel yerler olurdu. Günümüzde bu bostanların bulunduğu mahallelerin büyük bir bölümünde şimdilerde gökdelen büyüklüğünde binalar bulunuyor.

Yaklaşık 700 yıl boyunca bostan olarak kullanılmış olan arazi günümüzde hala görülebiliyor. Betonlaşmaya karşı korunan bu bostanda her yıl etkinliklerde düzenlenir. Kuzguncuk denince akla ilk gelen yerlerden biri olan bu bostanın bulunduğu yerden de gezinize başlayabilirsiniz.

2.Tarihi Kuzguncuk Evleri

Tarihi Kuzguncuk Evleri
Tarihi Kuzguncuk Evleri

Her gelen ziyaretçiye keşke burda otursak dedirten Renkli Kuzguncuk Evleri 2-3 katlı oldukça renkli bir mimariye sahip. Mahallenin otantik havasına farklı bir ambiyans katan bu evler, eski tip şemsiyeli evlerden ve köşklerden oluşuyor. Tarihinde yangın ve deprem gibi birçok badire atlatmış olan evler, aslına uygun olacak bir şekilde restore edilebildiğinden dolayı günümüzde hala nostaljik yanını koruyor.

Kuzguncuk sokaklarının hemen hemen hepsinde görebilirsiniz bu tarihi evleri. Evlerin alt kısımları da dükkan olarak düzenlenmiş ve yıllanmış Kuzguncuk esnafı tarafından işletiliyor. Yani bir şey satın almasanız dahi, dükkanlara girip göz gezdirebilir, Kuzguncuk’u bir de bu kibar esnaflardan dinleyebilirsiniz.

3.İcadiye Caddesi

İcadiye Caddesi, Kuzguncuk

Kuzguncuk’un kalbi denen bir yer varsa o da İcadiye Caddesi diyebiliriz. Dizilerin ve filmlerin çekildiği, edebiyata dahi konu olmuş bu ana cadde, asırlık çınar ağaçları ve tarihi yapılar ile çevrili oldukça renkli bir yer. Ünlü Kuzguncuk mekanlarının büyük bir bölümü de bu cadde üzerinde bulunur.

Hem Perihan Abla hem de Ekmek Teknesi dizilerinde kullanılmış olan Asude Cağ Kebap da tam olarak bu caddede bulunuyor.

Cafelerin ve restoranların yanı sıra, birçok kitapçı, antikacı ve galerinin de bulunduğu bu cadde birçok sokağa açılmasıyla da seviliyor. Her sokak arası farklı bir Kuzguncuk manzarasına ve mekanlarına açılıyor. Bu yüzden zamanınız varsa cadde üzerindeyken ara sokaklara girmeyi de unutmayın.

4.Ekmek Teknesi ve Perihan Abla Sokağı

Ekmek Teknesi ve Perihan Abla Sokağı, Kuzguncuk

Her bir köşesi bir dizi ve film sahnesini andıran Kuzguncuk, 80’li yıllara damgasını vuran Perihan Abla ve 2002-2005 yılları arasında ekranların sevilen dizisi Ekmek Teknesi’nin çekildiği yer olmasıyla da tanınıyor.

Perihan Abla dizisinin çekildiği yer günümüzde Perihan Abla Sokağı olarak adlandırılmış ve başlı başına bir hikayeyi barındırıyor. Bu sokak üzerinde bir de ikinci el dükkanı yer alıyor. Bir nevi antikacı olan bu dükkanda oyuncak bebeklerden daktilolara kadar ne ararsanız bulabiliyorsunuz. Her bir eşyanın farklı bir hikayeye sahip olduğu bu dükkan, bir şey satın almasanız da nostaljik dakikalar yaşayabileceğiniz bir yer.

Perihan Abla Sokağı’ndan İcadiye Caddesi’ne doğru gittiğinizde bu sokak ve caddenin tam kesiştiği yerde Asude Çay Evi var. Bir yandan çaylarınızı yudumlayıp, bir yandan günün yavaş akışını hissederek, Kuzguncuk’ta hayatın nasıl geçtiğini seyredebilirsiniz. Burası mahalleyi en iyi görebileceğiniz salaş bir mekan. Hemen çay bahçesinin karşısında bulunan Asude Çağ Kebabı’na (Ekmek Teknesi) geçerek de lezzetli bir kebabın keyfini çıkarabilirsiniz. Burası ünlü Ekmek Teknesi dizisinde yer almış fırın. Günümüzde bir kebapçı olarak hizmet veriyor olsa da, tabelada hala Ekmek Teknesi yazar.

5.Balık Severlere ; Kuzguncuk Balıkçısı

Kuzguncuk Gidilecek Cafeler, Kuzguncuk Balıkçısı
Kuzguncuk Balıkçısı

Kuzguncuk’ta yapılacak en güzel şeylerden biri de acıkmak. Ya da mahalleye aç gitmek 🙂 Şehirdeki fenomen olmuş birçok mekana ev sahipliği yapmasıyla tanınan Kuzguncuk’ta karnınız acıktığında aklınıza gelebilecek birkaç yerden biri de meşhur Kuzguncuk Balıkçısı.

Asude Kebapçısı’na yani Ekmek Teknesi’ne çok kısa bir yürüme mesafesinde bulunan bu mekan, duvar rengi ile en güzel Instagram fotoğrafları çekilebilecek yerler arasında. Mekanda balık çeşitlerinin yanı sıra Paella’ya da yer verilmiş. Avrupa Yakası’ndan bile birçok müdavimi olan Kuzguncuk Balıkçısı, lezzetli balıklarının yanı sıra salaş tarzı, dükkan önüne konmuş küçük tabureleri ve atmosferiyle de sevilen Kuzguncuk mekanları arasında yer alıyor.

6.Kuzguncuk Sinagogu

Kuzguncuk Sinagogu
Foto Kaynak ; wikipedia.org/darwinek

Bet Yaakov Sinagogu olarak da bilinir. Heybeliada’da yer alan aynı isimde bir sinagog da olduğundan Kuzguncuk Sinagogu olarak da bilmenizde yarar var. Bu Sinagog, İcadiye Caddesi’nin hemen başında bulunuyor. Tarihi 1878 yılına kadar uzanan bu Sinagog, Yahudi toplumu tarafından ”Aşağı Sinagog” anlamına gelen Kal de Abaşo olarak da anılıyor.

260 kişilik Sinagogun dış mekanı biraz sade bir mimariye sahip olsa da, iç mekan gayet süslü ve şık bir tasarıma sahip. Birkaç dakikalığına dışarıdan da olsa görülmeye değer bir mimari eser denebilir.

7.Lal Mekan ; Kuzguncuk’ta Kahvaltı’nın En Güzel Adresi

Lal Mekan, Kuzguncuk
Lal Mekan

Tam Instagramlık görüntüsüyle mutlaka dikkatinizi çekecektir. 37 numarada yer alan bu küçük mekanın rengarenk sandalyeleri ve farklı atmosferi, buranın uzun yıllardır popüler bir çekim merkezi olmasının en önemli nedeni.

Bu mekan daha çok kahvaltısı ve kekleriyle ünlü olsa da, ayrıca ev yemeklerinin tadına bakabileceğiniz en ideal adreslerden.

8.Pita

Kuzguncuk Gidilecek Yerler, Pita
Pita

Kuzguncuk’ta bir diğer güzel kahvaltı mekanı olan Pita, ”Kötü Kalpliler Giremes” (Yazım yanlışı var evet 🙂 ) sloganıyla ünlü.

Lezzetli kahvaltılarıyla Kuzguncuk’un en sevilen mekanlarından biri olan Pita’da, ilginç isimlerde kahvaltı tabakları var. Baba Nakkaş, Ayçiçeği, Çekirdek ve Simitçi Tahir birçok konuğun favorileri arasında yer alan kahvaltı tabakları.

41 numarada yer alan bu mekanda kahvaltının yanı sıra, sıcak yemekler de bulunabiliyor. Ayrıca tatlı veya güzel bir kahve molası için de göz atabileceğiniz popüler mekanlardan biri.

9.Fethi Ahmet Paşa Yalısı

Fethi Ahmet Paşa Yalısı, Kuzguncuk
Fethi Ahmet Paşa Yalısı – foto kaynak ; wikipedia.org/moonik

Kuzguncuk’ta gezilecek en güzel yerler arasında başı çeken Fethi Ahmet Paşa Yalısı, 1840 yılında Fethi Ahmet Paşa tarafından inşa ettirilmiş. Pembe Yalı olarak da bilinen bu tarihi yapı, en nadide eserlerle paşa tarafından süslenmiş. Hatta bu durum Sultan Abdülmecid’in bile dikkatini çekmiş ve bu yüzden Dolmabahçe Sarayı’nın iç süslemesi bile Fethi Ahmet Paşa’ya bırakılmış.

Harem ve Selamlık olmak üzere iki bölümden oluşan yalı, cephesiyle ve planıyla tipik bir Osmanlı sivil mimarisini yansıtıyor. 2 katlı olan yalının 16 odası ve 2 salonu var. Yalı günümüzdeki görünümüne 1973 yılında yapılan restorasyon çalışması sonucunda kavuşmuş.

10.Ayios Panteleimon Rum Ortodoks Kilisesi

Ayios Panteleimon Rum Ortodoks Kilisesi, Kuzguncuk
Foto kaynak ; wikipedia.org/ihsandenizzkilicoglu

Telafuzu bile zor olan Ayios Panteleimon Rum Ortodoks Kilisesi, Kuzguncuk gezilecek yerler listesinin kalbi konumunda olan İcadiye Caddesi üzerinde bulunuyor.

Tarihi 1831 yılına kadar uzanan bu kilise, 1872 yılında çıkan bir yangından dolayı harap olmuş. Ardından mimar Nikola Ziko’nun katkılarıyla kilisenin 1890 yılında yeniden inşasına başlanmış ve 1892 yılında ise inşaat tamamlanarak kilise ibadete açılmış.

Kilise Kapalı Yunan Haçı planına sahip olmasıyla da dikkat çekiyor. Zarif ve görkemli bir mimariye sahip olan kilisenin 1911 yılında yaptırılmış olan çan kulesi de oldukça ilgi çekici. Aziz Panteleimon’a ithaf edilmiş olan bu tarihi yapı da Kuzguncuk sokaklarını dolaşırken göz atmaya değecektir.

11.Üryanizade Ahmet Esat Efendi Camii

Üryanizade Ahmet Esat Efendi Camii, Kuzguncuk
Üryanizade Ahmet Esat Efendi Camii

Farklı mimarisiyle dikkat çeken tarihi camilerimizden biri olan Üryanizade Ahmet Esat Efendi Camii, Boğaz’ı süsleyen Kuzguncuk yapıları arasında.

Tarihi 1878 yılına kadar uzanıyor olsa da, kurulduğu günden günümüze orijinal olarak kalan bölümü sadece minaresidir. Küçük bir köşke benzetilen caminin 40 günde yapılmış olması da etkileyici. Camii inşaatı 40 günde bitmiş olsa da, 2013 yılında başlayan restorasyon çalışması 4 yıl sonra 2017 yılında tamamlanabilmiş.

Oldukça şirin ve farklı bir minareye sahip olan camii, dikdörtgen bir plana sahip ve sırf manzarası için bile gidilecek yerler arasında.

12.Zahir Cafe & Restaurant

Kuzguncuk Gezilecek Yerler Zahir Cafe & Restaurant
Zahir

67 numaralı binada yer alan 3 katlı Zahir adlı cafe de, Kuzguncuk’taki sevilen mekanlar arasında yer alıyor. Tarihi bir evin dönüşerek hayat bulduğu bu cafenin terası, hem caddeye hem de Kuzguncuk Bostanı’na bakıyor. Özellikle sıcak yaz günlerinde teras kahvaltısıyla ünlü bu mekanın giriş katı açık mutfak alanı olarak kullanılıyor. Bir üst katta yer alan odalar ise daha çok doğum günü gibi organizasyonlar için kullanılıyor.

Ekmek Teknesi dizisinin çekildiği ev olmasıyla ünlü olan bina, cafesine uğranılmadan bile göz atmaya değer güzel bir mimariye sahip. Kahvaltısının ve içeceklerinin yanı sıra, yemekleriyle de ünlü olan Zahir Cafe & Restaurant’ta sadece geleneksel Türk yemekleri değil, Arap mutfağına ait yemekler de servis ediliyor. Geniş bir yemek menüsü olan bu mekanda fiyatlar ise, diğer mekanlara nazaran biraz pahalı.

13.Betty Blue

Betty Blue, Kuzguncuk
Betty Blue

Mavi boyası ile dikkat çeken bu cafe de, Kuzguncuk’ta gidilecek cafeler arasında. 21 numarada yer alan cafe, semtteki en eski binalardan birinde bulunuyor. Daha çok kahve keyfi için tercih edilen bir yer olsa da, öğle veya akşam yemekleriyle de adından çokça söz ettirir.

İki katlı, tarihi 1552 yılına kadar uzanan bir binada hizmet veren bu cafenin organik malzemeler ile hazırlanmış kekleri ve kurabiyeleri de oldukça meşhur.

  • NOT ; Betty Blue kalıcı olarak kapatıldı.

14.İsmet Baba Restoran

İsmet Baba Restoran, Kuzguncuk

Kuzguncuk iskelesinin yanında hizmet veren bu mekan, taze balık severlerin tercih ettiği oldukça popüler bir yer. Tarihi 1951 yılına kadar uzanan mekan, 3 kuşaktır işletiliyor ve kurulduğu ilk günden beri semtin en sevilen mekanlarından biri olarak biliniyor.

Mezeleri ve atmosferiyle dillere destan olan bu alkollü mekanın kalamarlı mezeli sofrası da oldukça popüler. Semt turunuzdan sonra günü İsmet Baba’da noktalamak güzel bir seçenek olabilir.

15.Abdülmecid Efendi Köşkü

Abdülmecid Efendi Köşkü, Kuzguncuk
abdülmecid Efendi Köşkü

Osmanlı’nın son döneminin en önemli eserlerinden biri olan Abdülmecid Efendi Köşkü, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç koleksiyonundan eserlerin 2019 yılında ”İçimdeki Çocuk” adlı sergisi ile ünlendi.

Tarihi 1880 yılına kadar uzanan köşkün kim tarafından yaptırıldığına dair kesin bilgiler bulunmuyor olsa da, köşkün 1880-1885 yılları arasında Mısır Hidivi İsmail Paşa tarafından bir av köşkü olarak yaptırıldığı tahmin ediliyor. Şehzade Abdülmecid Efendi tarafından bir yazlık olarak kullanılmış olan köşk, onun sanatsever kişiliği sayesinde o dönemin sanatçı, edebiyatçı ve siyasetçilerinin bir araya geldiği bir kültür merkezi olarak işlev görmüş.

Günümüzde bu köşk Koç Topluluğu tarafından bir sosyal tesis olarak kullanılıyor.

16.Cemil Molla Köşkü

Cemil Molla Köşkü, Kuzguncuk

Boğaz’ın bakir korusunda varlığını sürdüren 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edillen Cemil Molla Köşkü de, Kuzguncakta gidilecek yerler arasında.

Kuzguncuk ile Beylerbeyi Tüneli arasında, Nakkaştepe mezarlığının sol tarafındaki koru önünde yer alan köşk, 1885’te Şeyhülislam Üryanizade Ahmet Es’ad Efendi’nin torunu olan, şair Süleyman Bey’in oğlu Mahmud Cemil Efendi (Cemil Molla) tarafında yaptırılmış.

Köşk, İtalyan mimar Sinyoti Albeti tarafından tasarlanmış.

MESA Holding, Abdülhamit döneminin gayriresmi kültür ve sanat merkezi olan bu köşkü dillere destan mimari zenginliğiyle birlikte, yapımından tam 100 yıl sonra 1986 yılında satın aldı. 2004-2005 yıllarında sürdürülen detaylı restorasyon çalışmasından sonra günümüzdeki halini alan köşk, MESA Holding’in çalışma ofisi olarak da kullanılıyor. Bu yüzden köşkün içerisini gezemiyorsunuz.

17.Marko Paşa Köşkü

Kuzguncuk, istanbul
Marco Paşa Köşkü – foto kaynak ; festiganblogspot.com

Marko Paşa Köşkü‘nün tam olarak ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmiyor.

4 katlı kargirden inşa edilmiş bu yapı günümüzdeki bir okul olarak hizmet veriyor. Kuzguncuk gezi rotasına eklenebilecek bu köşk de maalesef ziyaretçiye kapalı.

18.Nail Kitabevi

Nail Kitabevi, Kuzguncuk
Nail Kitabevi – foto kaynak ; kumsaatiblog.blogspot.com

Kuzguncuk’un ana caddesinde yer alan, mimarisiyle dikkat çeken Nail Kitabevi‘nin en üst katında sanatçı rezidansı var. Kuzguncuk semtine katkı sağlayacak sanatçılar burada ağırlanıyormuş. Günümüzde bu kitabevi bir cafe olarak da hizmet veriyor. Kuzguncuk gezisi sonrası mola verebileceğiniz güzel bir yer arıyorsanız, semtin tam kalbinde yer alan bu kitabevine göz atabilirsiniz.

19.Nakkaştepe Millet Bahçesi

Nakkaştepe Millet Bahçesi, Kuzguncuk

İstanbul Kuzguncuk’ta ailece gidilecek yerler arasında olan Nakkaştepe Millet Bahçesi, şelalesi, eşsiz manzarası ve mis gibi temiz hava eşliğinde piknik yapabileceğiniz yerlerden biri. Park içerisinde yemek yiyebileceğiniz birkaç yer bulunduğu gibi, çocuk oyun alanları ve Zipline gibi eğlence olanakları da var.

20.Kuzguncuk Sahili

Kuzguncuk Sahili
Kuzguncuk Sahili – kaynak ; Mapio.net

Çınaraltı Meydanı’yla tanınan Kuzguncuk Sahili, semt turunuza başlayabileceğiniz en güzel spotlardan biri. Sahil üzerinde güzel bir yürüyüş yapabilir, manzara eşliğinde kahvaltı yapabilirsiniz.

Sahil boyunca yapılacak çok fazla şey olmasa da, hem deniz manzarası ve havası hem de güzel bir yürüyüş için sahile uğrayabilirsiniz.

Kuzguncuk Kaç Saatte Gezilir ?

Kuzguncuk gezilecek yerler listesi için yarım gün yeterli oluyor, fakat semtin ünlü mekanlarında bir şeyler yiyip içmeyi planlıyorsanız Kuzguncuk için dolu dolu 1 gününüzü ayırmak isteyebilirsiniz. Semtte görülecek çok güzel tarihi binalar ve turistik cazibe merkezleri var. Fakat bu turistik yerlerin hemen hepsini 2-3 saatte rahatlıkla görebiliyorsunuz. Hızlı bir semt turu yapmak isterseniz ve mekanlara uğramak istemiyorsanız 2-3 saat yeterli olabilir.

Kuzguncuk, İstanbul

Kuzguncuk Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Üsküdar ilçesine bağlı olan Kuzguncuk, Anadolu Yakası’nda merkezi bir konumda yer alıyor. 15, 15B, 15S, 15R ve 15Y nolu otobüslerle rahatlıkla ulaşabileceğiniz semte Avrupa Yakası’ndan ulaşım için ise, öncelikle vapurlar veya Marmaray ile Üsküdar’a gelmeniz gerekiyor. Buradan hareket eden otobüsler ile Kuzguncuk’a ulaşabileceğiniz gibi minibüslerle de semte ulaşılabilir.

Kuzguncuk gezilecek yerler listesindeki bu 19 noktanın yanı sıra, daha birkaç mekandan ve tarihi yapılardan bahsetmek mümkün. Ancak yukarıdaki listeyle de zamanınıza ve zevkinize göre güzel bir gezi rotası çıkarabilirsiniz.

BENZER YAZILAR

İLGİLİ YAZILAR