Finlandiya Körfezi’nin kuzey kıyısında Baltık Denizi’ne bakan granit bir yarımada üzerinde yer alan Helsinki, soğuğu ve pahalılığıyla bilinen Nordik şehirlerinden biri. Finlandiya’nın başkenti ve en çok ziyaret edilen şehri olan Helsinki’de gezilecek yerler için çok sayıda tarihi ve turistik çekim merkezinden bahsetmek mümkün.
Helsinki, yürüyerek veya bisikletle keşfetmek için harika bir şehir, tabii Helsinki’yi dondurucu soğukların olduğu bir zamanda ziyaret etmiyorsanız. Şehirdeki turistik noktaların büyük bir bölümüne yürüyerek ulaşabiliyorsunuz, yürüyerek gidemediğiniz yerlere tramvaylar ve otobüslerle çok kısa bir sürede ulaşım da mümkün.
Helsinki, İskandinavya şehirlerinin hemen hepsinde olduğu gibi ciddi anlamda pahalı olan bir şehir, bu yüzden toplu taşımayı kullanmayı planlıyorsanız mutlaka 2 veya 3 günlük ‘Pass Card’ adı verilen kartlardan satın almayı düşünün deriz. Bu kartlar sayesinde şehirdeki turistik yerlerin büyük bir bölümünü ücretsiz olarak görebilir, toplu taşıma araçlarında da indirimden yararlanabilirsiniz.
Yenilikçi ve son teknoloji bir mimariye sahip olan Helsinki’de, gezip görülecek tarihi ve turistik cazibe merkezlerinden kendinizi alabilirseniz, 315 ada ve bir yarımadayı kapsayan bir ada şehri olan Helsinki’de yapılacak birçok şey de bulabilirsiniz. Muhteşem bir manzara, eşsiz bir gece hayatı ve birbirinden hoş saunalar sunan şehir, güzel vakit geçirmeniz için hemen her şeye sahip…
Yazı İçerisindeki Başlıklara Git
Helsinki Kaç Günde Gezilir ?
Helsinki’de gezilecek noktalar için dolu dolu 2 günlük bir gezi yeterli oluyor, fakat şehirde çok fazla yapılacak şey olduğundan ve şehir turunu aceleye getirmemek adına en azından 3 gününüzü Helsinki için ayırın deriz. Ayrıca Helsinki’ye birkaç saat uzaklıkta olan diğer şehirlere de gitmeyi düşünebilir, alışveriş ve gece hayatı için de zaman ayırabilirsiniz.
Helsinki’de Hangi Bölgede Kalmalı ?
Avrupa’nın en pahalı şehirlerinden biri olan Helsinki, en az Oslo ve Stockholm kadar pahalı olan İskandinavya şehirlerinden biri. Bu yüzden otel tercihi yapmadan önce, hangi bölgede konaklayacağınıza karar vermek isteyebiliyorsunuz. Çünkü Helsinki’de konaklama fiyatları bölgelere göre ciddi anlamda değişiklik gösterebiliyor.
Şehirdeki en popüler bölgeler ise ;
ΞHelsinki Şehir Merkezi ; Şehirdeki en fazla konaklama birimine ev sahipliği yapan bölge. Bütçenize uygun bir konaklama birimini bu bölgede bulabilirseniz, başka bir yere göz atmanıza gerek kalmayabilir. Çünkü bu bölgeden, hem şehrin öne çıkan turistik noktalarına hem de alışveriş ve gece hayatı için popüler olan bölgelere yürüyerek kısa sürede gidebiliyorsunuz. Şehir merkezindeki otellere göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.
ΞKallio Bölgesi ; Helsinki’de en ucuz konaklama birimlerini bulabileceğiniz bölge. Şehir merkezine 1-2 km uzaklıkta olduğundan dolayı, merkeze nazaran daha ekonomik tesislere ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Helsinki’de görülecek bazı turistik noktalara da yakın bir konumda bulunuyor. Kallio bölgesindeki popüler otellere göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Daha detaylı bir konaklama rehberi için Helsinki’de nerede kalınır ? adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
Helsinki’de Gezilecek Yerler
Helsinki’de gezilecek noktaların büyük bir bölümü şehir merkezi etrafında toplanıyor. Bu yüzden şehir turunuza buradan başlamayı düşünebilirsiniz. Zaten gezip görülecek yerler birbirine yakın konumda bulunduğundan, sıralama çok da önemli olmayabilir.
1.GÜN
- Suomenlinna
- Uspenski Katedrali
- Helsinki Katedrali
- Senato Meydanı
- Market Square (Pazar Meydanı)
- Esplanadi
- Ateneum (Finlandiya Ulusal Sanat Müzesi)
2.GÜN
- St. John Kilisesi
- Design District (Tasarım Bölgesi)
- Cafe Ekberg
- Kamppi Chapel
- Kiasma (Çağdaş Sanat Müzesi)
3.GÜN
- Rock Kilisesi (Temppeliaukion Church)
- Finlandiya Ulusal Müzesi
- Finlandia Hall
- Kaisaniemi Botanik Bahçesi
- Puu-Vallila Wooden House District
- Linnanmaki Eğlence Parkı
- Mannerheimintie Caddesi
- Sibelius Anıtı
- Seurasaari Açık Hava Müzesi
1.Suomenlinna
7 adaya yayılmış dev bir deniz kalesi olan Suomenlinna (Fin Kalesi), Helsinki’nin en önemli ve en popüler cazibe merkezlerinden biri. Kauppatori’den hareket eden feribotlarla adaya 15-20 dakikada gidebiliyorsunuz (Otobüs veya tramvay için kullandığınız biletler feribotlarda geçiyor).
İsveçliler tarafından 1800’lerin ortalarında doğu bölgelerini savunmak için kurulmuş. 1808-1809 İsveç-Rus savaşı sırasında, Rusların eline geçen Suomenlinna, yıllar içinde genişleyerek güçlenmiş.
Bir zamanlar Suomenlinna, bir deniz üssü olarak hizmet vermiş ve burada savaş gemileri bile yapılmış.
1918 yılında Finlerin eline geçince Suomenlinna adını alan kale, 1950-1960 yıllarında ordu tarafından sivil makamlara teslim edilmiş. Daha sonra restorasyonu yapılan kale, kültürel amaçlı kullanım için günümüzdeki halini almış.
Bir müze, park ve sanat mekanı olan Suomenlinna, günümüzde UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Tüm yıl açık olan bölge, özellikle yaz aylarında piknik yapmak için giden Fin halkı ve turistlerle dolu oluyor.
2.Uspenski Katedrali
Helsinki’nin tarihi Katajanokka semtinde bir tepenin üzerinde duran, Batı Avrupa’daki en büyük Rus Ortodoks Kilisesi olan Uspenski, Finlandiya’daki Rus İmparatorluğu’ndan kalan tarihi yapılardan biri.
Gösterişli mimarisiyle dikkatleri çeken katedralin hemen yanındaki tepeden de bölgenin eşsiz bir manzarasını seyredebilirsiniz.
Şehirdeki Lutheran kiliselerinden çok daha farklı olduğu için Uspenski Katedrali, kesinlikle görülmeye değer. Süslü dekorasyonu ve birbirinden değerli sanat eserlerine ev sahipliği yapan katedralin iç mekanını ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
Mimar Aleksei Gornostajev tarafından tasarlanan yapı, Kırım Savaşı’nda yıkılan Aland’daki Bomarsud Kalesi’nde bulunan tuğlalardan yapılmış. 1862 yılında inşaasına başlanmış olan katedral, 6 yıl sonra 1868’de ibadete açılmış.
Uspenski Katedrali, Helsinki’nin merkezinde, ana karadan bir kanal ile ayrılmış bir bölge olan Katajanokka’da yer alıyor. Helsinki Üniversitesi, Senato Meydanı, Helsinki Katedrali ve Pazar Alanı katedrale kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunuyor.
- Katedrale girişler ücretsiz.
3.Helsinki Katedrali
Bembeyaz cephesi ve Neoklasik mimarisiyle Helsinki’de gezilecek yerler listesinin olmazsa olmaz çekim merkezlerinden biri olan Helsinki Katedrali‘ne, Uspenski Katedrali’nden yürüyerek gidebilirsiniz.
830-1852 yılları arasında Finlandiya Büyük Dükü, Çar I. Nicholas’ın anısına inşa edilmiş. 1917’de Finlandiya’nın bağımsızlığına kadar St Nicholas Kilisesi olarak da biliniyormuş. Bu tarihten sonra da ‘Helsinki Katedrali’ olarak anılmaya başlanmış.
Dört küçük kubbeyle çevrili uzun ve yeşil kubbesi ile Helsinki şehir silüetinin ayırt edici bir simgesi olan katedral, Senato Meydanı’nda bulunuyor. Zaten katedral de meydan gibi, Alman mimar Carl Ludvig Engel tarafından tasarlanmış.
- Katedrale girişler ücretsiz.
4.Senato Meydanı
Ünlü Alman mimar Carl Ludvig Engel‘in mimarisinin birkaç örneğine ev sahipliği yapan, aynı zamanda Helsinki Katedrali’nin de bulunduğu Senato Meydanı, görülmesi gereken başka tarihi ve turistik cazibe merkezlerine de ev sahipliği yapıyor.
Meydanın karşısında yer alan en önemli yapılardan biri de 1832 yılında inşa edilmiş ana üniversite binası. Meydanın ortasında ise, İmparator II. Alexander’ın bir heykeli yer alıyor. 1894 yılında dikilen heykel, 1863’te Finlandiya Diyeti’ni yeniden kurmasının yanı sıra Finlandiya’nın Rusya’dan özerkliğini artıran çeşitli reformlar başlatmasının anısına inşa edilmiş.
Günümüzde Senato Meydanı, Helsinki’nin başlıca turistik yerlerinden biri. Konserlerden kar inşa etme yarışmalarına ve snowboard etkinliklerine kadar çeşitli kültürel etkinlikler burada düzenlenmiş.
5.Market Square
Kauppatori olarak da bilinen Market Square (Pazar Meydanı), yüzlerce yıldır bir ticaret merkezi olmuş. Bugün hala Finlandiya’nın en bilinen etkinliklerinden bazılarına ev sahipliği yapıyor ve hem yerel halk hem de turistler için önemli bir alışveriş noktası.
Pazar Meydanı, güney limanı ve Esplanade Parkı arasında, Helsinki merkezinin doğu tarafında yer alıyor. Yani şehir merkezinden ve diğer gezilecek noktalardan meydana kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Burada limandan yeni yakalanmış balıklar, meyve ve sebzeler, kahve, yerel sanat ve el sanatları gibi çok çeşitli ürünlerin satıldığı büyüleyici pazar tezgahları bulabilirsiniz. Hediyelik eşya için de birçok farklı seçeneğe ev sahipliği yapan meydan, 1743’ten beri düzenlenen ve Finlandiya’nın en eski devam eden etkinliklerinden biri olan ünlü Baltık Ringa Pazarı gibi birkaç özel etkinliğe ve temalı pazarlara ev sahipliği yapıyor.
Yeme içme konusunda da birçok seçeneğe ev sahipliği yapan pazarda, etle doldurulmuş bir tür hamur işi olan “lihapiirakksa” mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden.
Market Square, hem şehrin nabzını tutmak hem de yeme içme ve alışveriş için Helsinki’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
6.Esplanadi Park
Kurulduğu 1812 yılından beri, Helsinki’nin en önemli çekim merkezlerinden biri olan Esplanadi Park, şehir kalabalığından bir nebzede olsa uzaklaşmak için gidilecek yerlerden biri. Pazar Meydanı’na yakın bir konumda yer alan park, yaz aylarında caz konserlerine katılmak için de güzel bir yer.
Helsinki’nin kalbinde, iki işlek cadde arasında yer alan park, yerel halk arasında da oldukça popüler gezi duraklarından.
Helsinki’nin bu ünlü parkında sokak sanatçılarını da görebilir, cafesinde oturup bir şeyler içebilir veya geniş yeşil alanın keyfini çıkarabilirsiniz.
7.Ateneum (Finlandiya Ulusal Sanat Müzesi)
Helsinki de ücretsiz gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz popüler müzelerden biri olan Ateneum (Finladiya Ulusal Sanat Müzesi), Esplanadi Park’ına kısa bir yürüme mesafesinde yer alıyor ve aynı binada bulunan 3 müzeden biri.
Burada yer alan eserlerin çoğu, 18. yüzyıl rokoko portresinden 20. yüzyılın deneysel sanat hareketlerine kadar Fin sanatçılarının eserlerinden oluşuyor.
Finlandiya Ulusal Sanat Müzesi’nin bulunduğu bina, aynı zamanda ünlü Finlandiya Sanat Akademisi’ne de ev sahipliği yapıyor. Theodor Höijer tarafından tasarlanan ve 1887’de tamamlanan Ateneum, Finlandiya’nın en iyi tarihi eser sanat koleksiyonunun yanı sıra çağdaş sanat koleksiyonunu kendi galerisinde barındırıyor.
Müzenin Finlandiya bölümünde, A. Edelfelt (1854-1905), E. Järnefelt (1863-1937), P. Halonen (1865-1933) ve A. Gallén-Kallela (1865-1935) tarafından yapılan çalışmalar yer alıyor. Koleksiyonlar ayrıca Van Gogh, Gauguin, Cèzanne, Rodin ve Edvard Munch’ın eserleriyle birlikte yaklaşık 650 uluslararası sanat eserini de barındırıyor.
Müze binası ise, başlı başına görülmesi gereken bir mimari cazibeye sahip. Görkemli binanın cephesi heykeller ve kabartmalarla süslenmiş. Ana girişin üstünde, ikinci katta üç ünlü klasik sanatçının büstleri var (İtalyan mimar Donato Bramante, İtalyan ressam Raphael ve Yunan heykeltıraş Phidias).
8.St. John Kilisesi
St. John Kilisesi, İsveçli mimar Adolf Melander tarafından Gotik Uyanış tarzında tasarlanmış bir Lutheran kilisesi ve Helsinki’de gezilecek yerler listesindeki en önemli tarihi yapılardan biri.
Oturma kapasitesine göre Finlandiya’daki en büyük taş kilisesi olma ünvanına sahip olan St. John Kilisesi, Helsinki’nin Ullanlinna semtinde bulunuyor ve 1888 ile 1893 yılları arasında inşa edilmiş. Kilise, hem iç hem de dış mekan süslemeleriyle dikkat çekiyor.
74 metre yüksekliğindeki ikiz kuleleriyle dikkat çeken kilise, mükemmel bir akustiğe sahip olmasından dolayı, yıl içerisinde birçok konser ve etkinlikler için hizmet veriyor.
St. John Kilisesi, yüzyıllar boyunca yaz ortası şenlik ateşlerinin yapıldığı bir tepenin üzerinde, kolay ulaşılabilir bir konumda yer alıyor.
9.Design District (Tasarım Bölgesi)
Şehirdeki en yoğun turist trafiğine sahip bölgelerden biri olan Design District, çok sayıda butik mağazaları, restoranları ve cafeleriyle ilgi çekiyor. Ayrıca birkaç cazibe merkezine de ev sahipliği yapan bölge, eğlenceli saatler sunuyor.
Bu bölge, Helsinki de gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz çekim merkezlerinden olan Design Museum Helsinki‘ye (Helsinki Tasarım Müzesi) ev sahipliği yapıyor.
Helsinki’nin son teknoloji mimari ve tasarımı kucaklayan bir şehir olduğunu bu bölgede görebilirsiniz.
10.Cafe Ekberg’de Kahve Keyfi Yapın
Helsinki’de yapılacak en güzel şeylerden biri de, şehrin en ünlü cafelerinden olan Ekberg‘de güzel bir kahve keyfi yapmak. Ekberg, Helsinki’deki diğer mekanlara nazaran pahalı değil, ayrıca konum olarak şehrin hemen her yerinden kolaylıkla ulaşılabilecek bir yerde bulunuyor.
Helsinki’nin ve aslında Finlandiya’nın en eski ve en şık kafesi olarak kabul edilen Cafe Ekberg’in tarihi ise 1852 yılına uzanıyor. Açıldığı günden günümüze Helsinki’nin en popüler kahve duraklarından biri olmuş bu mekanda, Napolyon pastasını denemeyi de unutmayın (Hem mekanın hem de Finlandiya’nın en ünlü pastalarından biri).
11.Kamppi Chapel
Kamppi Şapeli, Helsinki gezilecek yerler listesinin en popüler çekim merkezlerinden olan Narrinkkatori Meydanı’nda bulunuyor. Ultra modern bu şapel, ‘Sessizlik Şapeli’ (Chapel of Silence) olarak da biliniyor.
Alışılmışın dışında bir tasarıma sahip olan şapelin iç mekanı oldukça sade tutulmuş. Şehirdeki diğer kiliselerde olduğu gibi, burada konser veya düğün etkinlikleri yapılmıyor. Bu yüzden de sadece sessizliğe katkı sağlayan tasarımıyla dikkat çekiyor.
Kilise, 2012 yılında açılmış olmasına rağmen birçok yenilikçi tasarım ödülü almış.
Helsinki’nin kalbinin attığı bir yerde, tüm kalabalığın ve yoğun turist trafiğinin ortasında yer alan bu kiliseyi, listenize mutlaka ekleyin deriz. Ayrıca kiliseye girişler ücretsiz.
12.Kiasma (Çağdaş Sanat Müzesi)
Finlandiya’nın modern mimarisinin simge yapılarından biri olarak kabul edilen Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi‘nin bulunduğu bina, Amerikalı mimar Steven Holl tarafından tasarlanmış.
1960 sonrası Fin sanat koleksiyonlarının yanı sıra, müzede deneysel drama, müzik ve dansa adanmış bir tiyatro var.
Helsinki şehir merkezinde Parlamento’nun yakınında bulunan Kiasma Müzesi, Finlandiya Ulusal Galerisi’nin bir parçası olarak hizmet veriyor.
4.000’den fazla sanatçının eserlerini görebileceğiniz müzede ayrıca düzenli olarak geçici sergilere de yer veriliyor. Kiasma Müzesi’nin resmi web sitesinden bu geçici sergi takvimine de göz atabilirsiniz.
13.Rock Kilisesi (Temppeliaukio Church)
1960’ların sonlarında Timo ve Tuomo Suomalainen tarafından tasarlanan Rock (Kaya) Kilisesi, Helsinki yarımadasının eski katı kayasına oyulmuş ve inşa edilmiş olması bakımından dikkat çekiyor.
Şehirdeki en ilgi çekici tasarıma sahip kiliselerden biri olan Temppeliaukio, akustik özelliği sayesinde sürekli olarak konserler için kullanılıyor.
Merkez kubbenin etrafında, gün boyunca güneş ışığının ana odaya aktığı dairesel bir tavan penceresi var. Kilise, Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunuyor ve giriş ücretsiz.
14.Finlandiya Ulusal Müzesi
Hemen herkesin ilgisini çekebilecek eserlere ev sahipliği yapan Finlandiya Ulusal Müzesi, 1916 yılında kapılarını aralamış olsa da, müze binası 1900’lerin başında Finlandiya’ya has Ulusal Romantik tarzda tamamlanmış.
Madeni paralar, madalyalar ve süslemelerden oluşan hazine bölümü, koleksiyoncuların ilgisini çekerken, Taş Devri’ne kadar uzanan eserlere ev sahipliği yapan ‘Finlandiya Prehistorya’ bölümü antik dönem eserlerine merakı olanların ilgisini çekiyor.
Müzenin en sevilen sergilerinden biri, uygulamalı, interaktif bir bölüm olan INTTI‘dir. Bu bölüm ziyaretçileri müzeye tamamen dahil olmaya teşvik eder ve oradaki sergilerin altı bölümünün tümüne bir önizleme sunar.
Müze binasında bir de restoran bulunuyor. Yeteri kadar zamanınız ve tarihi sanat eserlerine merakınız varsa, Finlandiya Ulusal Müzesi için en azından 1-2 saatinizi ayırın deriz.
Orta çağlardan 19. yüzyıla kadar Fin tarihini gösteren bu müze, Rock (Kaya) Kilisesi’ne yürüme mesafesinde, merkezi bir konumda bulunuyor. Eğer yukarıdaki haritaya göre bir rota izlemiyorsanız, 4 veya 10 nolu tramvayları kullanarak müzeye gidebilirsiniz.
- Giriş ücreti 14€
15.Finlandia Hall
Finlandia Hall, çarpıcı modern mimarisiyle büyük saygı gören bir kongre ve etkinlik mekanı. Helsinki’de gezilecek yerler listesinin olmazsa olmaz çekim merkezlerinden olan bu modern binaya, Finlandiya Ulusal Müzesi’nden yürüyerek gitmek mümkün.
Bu tesis, yaklaşık 1.700 koltuklu bir oditoryum, kaliteli bir restoran ve Töölönlahti Körfezi’nin mükemmel manzarasına sahip büyük bir veranda dahil olmak üzere birçok farklı bölüme ev sahipliği yapıyor.
Ünlü Finli mimar Alvar Aalto tarafından tasarlanmış olan Finlandia Hall, 20. yüzyılın sonlarında tamamlanmış. Ana oditoryum, uluslararası zirve toplantıları, büyük eğlence etkinlikleri ve kongreler gibi birçok önemli olay için kullanılmış ve kullanılmaya da devam ediliyor.
Finlandiya’nın meşhur Las Vegas Gösteri Merkezi olarak da bilinen Finlandia Hall, düzenli olarak konserlere ve geçici sanat sergilerine de ev sahipliği yapıyor.
Konserlere veya etkinliklere katılmadan da binanın içerisini görebilirsiniz. Ayrıca içeriye girmeyi düşünmüyorsanız bile Finlandia Hall, görülmeye değer gösterişli modern bir dış mimariye sahip.
- Giriş ücreti 16€
16.Kaisaniemi Botanik Bahçesi
Helsinki Üniversitesi Botanik Bahçesi olarak da bilinen Kaisami Botanik Bahçesi, şehrin tam ortasında bir yaşam vahası.
Şehir merkezinden yürüyerek kolaylıkla gidebileceğiniz bu bahçe, Botanikçi Peter Kalm tarafından 1678 yılında Turku’da açılışı yapılan ve sonunda büyük bir yangın sonucu 1829’da Helsinki Üniversitesi’nin bakımına devredilen Finlandiya’nın en eski bilimsel bahçesi.
Bahçe, toplamda 800 bitki türüne ev sahipliği yapıyor.
17.Wooden House District
Finlandiya geçen yüzyıla kadar çoğunlukla ahşaptan inşa edilmiş. Bugün hala kırsal kesimde, neredeyse onlarca ve hatta yüzyıllar önce olduğu gibi duran tüm ahşap kasabalar var. Bu tarihi yerlerden birini ziyaret etmek, Finlandiya’nın geçmişine, yaşayan bir zaman kapsülüne girmek gibi.
Puu-Vallila Bölgesi, bunlar arasında şehir merkezine en yakın olanı. Fakat Helsinki’de daha fazla zamanınız varsa, diğer ahşap evlere ev sahipliği yapan bölgelere de göz atabilirsiniz.
Puu-Vallila Ahşap Ev Bölgesi, şehir merkezinin biraz dışında yer alıyor olsa da, tramvaylarla çok rahat bir şekilde bu bölgeye ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu bölge, hem Helsinki’de konaklama hem de yeme içme konusunda şehir merkezine ve şehirdeki diğer bölgelere nazaran biraz daha ucuz.
18.Linnanmaki Eğlence Parkı
Helsinki Olimpiyat Stadı‘nın doğusunda, demiryolu hattının ötesinde, bir su kulesi, bir geçiş ve dev bir dönme dolap ile Linnanmaki eğlence parkı bulunuyor. Daha çok çocuklarla gidilecek yerlerden biri olarak biliniyor olsa da, her yaştan turistin keyifli saatler geçirebileceği şeyler de var.
Yakındaki Televizyon Kulesi ile birlikte, Helsinki’nin silüetinde çarpıcı bir vizyon oluşturan bu eğlence parkı, Helsinki’de gezilecek yerler listesinde olması gereken en popüler cazibe merkezlerinden. Özellikle Helsinki’yi yaz aylarında ziyaret ediyorsanız, akşam saatlerinde bu eğlence parkına mutlaka uğrayın deriz.
1950 yılında açılmış olan park, 50’ye yakın farklı eğlence araçlarıyla hizmet veriyor. Ayrıca perili bir ev, atlıkarınca ve çocuk arabaları ve acıktığınızda tercih edebileceğiniz 13 restoran bulunuyor.
19.Mannerheimintie Caddesi
Mannerheim Caddesi olarak da bilinen Mannerheimintie, Linnanmaki Eğlence Parkı’na kısa bir yürüme mesafesinde yer alıyor.
Helsinki’nin bu ana caddesi, daha çok alışveriş olanaklarıyla turistlerin ilgisini çekiyor olsa da, cadde üzerinde çok sayıda cafe ve restoranları da bulabilirsiniz.
Cadde adını, Fin askeri lideri ve devlet adamı Carl Gustaf Emil Mannerheim’den alıyor.
20.Sibelius Anıtı
Büyük Fin bestecisinin anıtı, Eila Hiltunen tarafından tasarlanmış ve aynı isimdeki bir park içerisinde bulunuyor.
1967’de dikilmiş olan bu anıt, organ borusu kümelerinden oluşan bir ses dalgasını andırmasıyla dikkat çekiyor. Sivri uçlu anıt, çeşitli yüksekliklerde eşit olmayan bir şekilde gruplanmış 600’den fazla çelik borudan oluşur ve en yüksek boru 8.5 metre uzunluğundadır.
21.Seurasaari Açık Hava Müzesi
Şehir merkezinin doğusunda, bir yaya köprüsü ile ana karaya bağlanan Seurasaari adası bulunuyor. Bu ada, tarihi çiftlik evleri, bir malikane, Kiruna’dan bir kilise (1686) ve Finlandiya’nın hemen her yerinden buraya getirilmiş diğer ahşap binalar ile ilginç bir açık hava müzesine ev sahipliği yapıyor.
Seurasaari Açık Hava Müzesi, şehir merkezine biraz uzak bir konumda bulunuyor olsa da, çok kısa sürede adaya gidebiliyorsunuz.
Burası, Finlerin modern çağdan önce nasıl yaşadığını öğrenmek isteyenlerin ziyaret edebileceği bir müze. Toplamda 87 yapıya ev sahipliği yapan bu açık hava müzesinde bazı çiftlikler ve malikaneler dört asırlık, fakat çoğunluğu 18. ila 20. yüzyıllar arasından kalma.
Müze, 1909 yılından günümüze Helsinki’nin en önemli çekim merkezlerinden biri olmaya devam ediyor. Müzenin kış aylarında kapalı olduğunu da unutmayın.
22.Finnish Museum of Natural History (Fin Doğa Tarihi Müzesi)
Finlandiya Doğa Tarihi Müzesi’nde, fosiller ve doldurulmuş hayvanlardan taşlara ve bitkilere kadar gezegenin en iyi örneklerinden oluşan muhteşem bir sergiyi görebilirsiniz. Her yaştan ziyaretçiye keyifli saatler sunan bu müze, şehir merkezinden kolayca ulaşabileceğiniz bir konumda bulunuyor.
Tarih öncesi çağlardan günümüze iklim değişikliğine ve onun kuzey bölgeleri üzerindeki etkisine odaklanan “Change in the Air” sergisi, müzedeki en ilgi gören sergilerden biri.
Ana doğa tarihi alanındaki hayvanları ziyaret ettikten sonra, dünyanın dört bir yanından bazı harika bitkilere bir göz atmak için Kumpula Botanik Bahçesi’ne gitmeyi de unutmayın.
500 yıldan daha eski görkemli bir bina olan Kumpula Malikanesi’nin içinde yer alan muhteşem jeolojik koleksiyonu kaçırmayın. Burada, Dünya’nın 4,5 milyar yıllık ömrü boyunca binlerce kayaya, fosile ve minerale ve hatta bazı göktaşı parçalarını görebilirsiniz.
23.Sipoonkorpi Ulusal Parkı
Helsinki’de yeteri kadar zamanınız varsa ve yürüyüş ve temiz hava için güzel bir yer arıyorsanız, Sipoonkorpi Ulusal Parkı’na da gitmeyi düşünebilirsiniz. Kasabanın içindeki ve çevresindeki muhteşem doğal alanlar göz önüne alındığında, bunun Helsinki’de yapılacak en güzel şeylerden biri olduğunu söyleyebiliriz.
Başkentin sadece 19,2 km dışında yer alan Sipoonkorpi Ulusal Parkı, uçsuz bucaksız, huzurlu ormanlara ve el değmemiş Finlandiya manzaralarına bir bakış sunan güzel patikalara sahip.
24.Helsinki Garı
Art Nouveau tarzıyla ilgi gören Helsinki Garı, daha çok dış mimarisiyle öne çıkıyor olsa da, içerisi de ilginizi çekecektir.
Bu muhteşem Art Nouveau mücevheri, belki de en çok, bir saat, bir sanat eseri ve bir şehir armatürü olarak hizmet veren devasa saat kulesiyle tanınır. İstasyon, estetik çekiciliğinin yanı sıra, gelişen bir ulaşım merkezi olmaya devam ediyor; günde 200.000’den fazla ziyaretçi ile Finlandiya’nın en çok ziyaret edilen binasıdır!
25.Allas Sea Pool
Eğer havaların sıcak olduğu bir zamanda Helsinki’yi ziyaret ediyorsanız, Allas Sea Pool’a girmeyi ve deniz suyunda yüzmeyi de düşünün deriz. Bu sevilen su kompleksi, sadece yakındaki okyanusun muhteşem manzaralarını sunmakla kalmaz aynı zamanda sauna ve restorana da ev sahipliği yapar. Ayrıca konser ve etkinliklere de ev sahipliği yapan bu su kompleksi, Helsinki’yi ne zaman ziyaret ederseniz edin, göz atmanız gereken yerlerden bir tanesi.
26.Helsinki Art Museum (HAM – Helsinki Sanat Müzesi)
Kataloğundaki şaşırtıcı 9.000 eserle burada herkesin hayran kalacağı bir şey var ve keşfedilecek tamamen yeni sanatçılar veya araçlar bulabilirsiniz. Ancak bu müzenin sahip olduklarıyla ilgili daha da benzersiz olan şey, birçoğunun aslında müzede tutulmamasıdır!
Koleksiyonuyla öne çıkan müzelerden biri olan Helsinki Sanat Müzesi’ne giriş ücreti ise 18€ ve pazartesi günleri dışında haftanın her günü müzeyi ziyaret edebilirsiniz.
27.Helsinki Parlamento Binası
Parlamento Binası, Finlandiya yönetim organının resmi yeri, ancak günümüzde ziyaretçiye açık.
Şehirdeki en iyi sanat koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapan Parlamento Binası’nın tarihi ise, 1931 yılına kadar uzanıyor.
Mimari açıdan bina, neoklasik ve 20. Yüzyıl modernist tarz tasarımının melez bir karışımıdır.
Sivil gücün merkezi olan Parlamento Binası’nı ziyaret ederek ülkenin hükümet işlevleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca geniş araştırma arşivlerini keşfetmek için Parlamento Kütüphanesini ziyaret edebilir veya burada sık sık gerçekleşen halka açık etkinliklerin keyfini çıkarmak için Ziyaretçi Merkezine uğrayabilirsiniz.
Helsinki’ye Ne Zaman Gidilir ?
Helsinki, birçok İskandinav şehirlerinde olduğu gibi ciddi anlamda soğuk olabilen bir şehir. Yani Roma veya Berlin gibi kışın da gezerim, diyebileceğiniz bir şehir değil. Bu yüzden en kötü ilkbahar aylarında ziyaret edin deriz. Ancak Helsinki’yi ziyaret için en ideal zamanın Haziran, temmuz ve ağustos ayları olduğunu da unutmayın.
Helsinki’de Alışveriş
20’den fazla alışveriş merkezine ev sahipliği yapan Helsinki’de birçok alışveriş caddesi ve yerel pazarlar da bulunuyor. Market Square adı verilen meydanda, Helsinki anısına alabileceğiniz birçok hediyelik eşya satıcısını bulabilirsiniz. Biraz daha lüks bir yerde alışveriş yapmak isterseniz de, şehrin en iyi alışveriş merkezi olan ‘Kamppi’ye göz atabilirsiniz.
Kamppi alışveriş merkezine alternatif olarak göz atabileceğiniz diğer AVM’ler ise, Itäkeskus ve Stockmann. Ayrıca şehrin ana caddesi ve Helsinki’de gezilecek yerler arasında olan Mannerheim Caddesi de alışveriş için düşünülebilecek noktalar arasında.
Helsinki’de Ne & Nerede Yenir ?
Helsinki şehri, hem ulusal hem de uluslararası mutfak için Finlandiya’nın merkezi. Bu yüzden şehirde hemen her damak zevkine uygun bir şeyler bulabilirsiniz. Geleneksel Fin yemekleri çok ünlü olmasa da, yine de Helsinki’ye kadar gitmişken birkaç Fin lezzetini deneyin derim.
Helsinki’de Michelin yıldızlı restoranları bulabileceğiniz gibi daha uygun fiyatlı lokal restoranları da bulabilirsiniz. Turistik cazibe merkezlerine yakın olan mekanlar, genellikle şehir merkezi dışındakilere nazaran biraz daha pahalı olabiliyor. Bu yüzden mekan tercihi yaparken, gezilecek yerlere biraz daha uzak olan restoranları tercih etmeyi de düşünebilirsiniz.
Helsinki’de denenmesi gereken popüler lezzetlerden bazıları ise ;
Runeberg torte
Runeberg torte, badem ve arak veya rom ile tatlandırılmış ve yaklaşık 100 gram ağırlığında bir Fin hamur işidir. Genellikle ahududu reçeli, üstüne bir krema halkası ile servis ediliyor.
Adını Finlandiya milli marşının sözlerini yazan Finlandiya’nın ulusal şairi Johan Runeberg’den alıyor. Bu kekleri süpermarketlerde de bulabilirsiniz, fakat en iyisini ve en tazesini yemek için şehirdeki herhangi bir cafeye ve pastaneye gitmeniz gerekir.
Bezelye Çorbası (Pea soup)
Pek iştah açıcı bir yemek olmasa da, Helsinki’de denenebilecek lezzetlerden biri. Genellikle çavdar ekmeğiyle servis edilen bu çorbayı geleneksel Fin restoranlarının hemen hepsinde bulabilirsiniz.
Pulla
Pulla, Finlandiya’nın popüler tarçınlı çöreklerinden biri. Bu kekler daha çok ekmek ruloları şeklindedir ve üzerine pudra şekeri ve ceviz serpilir ve genellikle ikindi çayı ile servis edilir. Birçok farklı versiyonu bulunduğundan hemen her damak zevkine hitap ediyor.
Lingonberry Pie (İsveç Kirazı Turtası)
Yaban mersini ile yapılan turtalar ve kekler, kesinlikle Helsinki’de denenmesi gereken lezzetlerden. Lingonberry Pie ise, bunlar arasında en ünlüsü ve turistler tarafından en çok tercih edileni.
Şehirdeki cafelerin ve pastanelerin birçoğunda bu kekleri ve çeşitlerini bulabilirsiniz.
Plini
Bu krepler aslında Finlandiya’nın doğu komşusu Rusya’dan geliyor, ancak Finliler tatlıya ek olarak tuzlu dolgular sunarak tarife kendi dokunuşlarını da katmış. Mutlaka denenmesi gereken bir lezzet olmasa da, öğle yemeğini geçiştirmek için tercih edilebilir.
EN POPÜLER HELSİNKİ RESTORANLARI
Shelter
Helsinki’nin en ünlü ve en sevilen restoranlarından biri olan Shelter, nispeten yeni olmasına rağmen, yerel malzemeler ve uluslararası yeteneklerle etkileyici yemekler sunuyor.
Katajanokka limanındaki eski bir depoda yer alan restoran, atmosferinin dışında yaratıcı tadımlıklarıyla da adından söz ettiriyor.
Restaurant Fisken på Disken
Deniz ürünleriyle aranız iyiyse bu restoranı seveceksiniz. Çeşit çeşit balık yemekleriyle ünlü olan bu mekan, Helsinki’de en çok tercih edilen restoranlardan biri. Orta bütçeli bir akşam yemeği için ideal olan mekana, şehir merkezinden de kolaylıkla gidebiliyorsunuz.
Merkezi bir konuma sahip Kamppi Alışveriş Merkezi’nin beşinci katında yer alan bu restoran, yenilikçi bir atmosfere, bir kabuklu deniz ürünleri barına ve şekerli beyaz balık, kömürleşmiş somon, patates blinili vendance karaca ve dana tartar gibi yemeklerden oluşan bir menüye sahiptir.
Restaurant Meripaviljonki
Helsinki’deki en şık ve en havalı restoranlardan biri olan Meripaviljonki, su kenarındaki muhteşem konumunun yanı sıra manzarasıyla da adından söz ettiriyor. Şehirdeki diğer mekanlara nazaran bu mekanda fiyatlar biraz daha pahalı. Fakat unutulmayacak bir akşam yemeği için Meripaviljonki’ye mutlaka göz atın derim.
Yemek fiyatları burada yaklaşık 45€’dan başlıyor ve 300€’ya kadar çıkabiliyor.
B-Smokery
Kaburga ve sıcak kanat gibi birinci sınıf yemekler sunan B-Smokery, et severler için muhteşem bir menüye sahip. Tabii mekan, et yemeklerinin dışında daha birçok farklı lezzete de ev sahipliği yapıyor.
Restaurant Kuu
Geleneksel Fin yemeklerinin yanı sıra, dünya mutfağından lezzetleriyle de ünlü Kuu restoran, orta bütçeli bir akşam yemeği için gidilecek en ideal yerler arasında. Helsinki’de gezilecek yerler arasında en popüler çekim merkezlerinden biri olan Temppeliaukio Kilisesi’nden yürüyerek bu restorana 5 dakika içinde gidebilirsiniz.
BENZER YAZILAR