Ana SayfaNorveçOslo Gezi RehberiOslo'da Gezilecek Yerler & 2 Günlük Haritalı Gezi Rotası

Oslo’da Gezilecek Yerler & 2 Günlük Haritalı Gezi Rotası

Dünyanın en büyük ve en güzel başkentlerinden biri olan Oslo”, daha çok doğal güzellikleri ve müzeleri ile görenleri büyülüyor. Parklar ve açık alanlar Oslo şehir silüetinin ayrılmaz bir parçası ve şehrin hemen her yerinden kolaylıkla ulaşılabilir bir konumda bulunuyor. Parklar, bahçeler ve göllerin yanı sıra Oslo’da gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz daha birçok tarihi ve turistik cazibe merkezinden bahsetmek mümkün.

Birbirinden değerli sanat eserlerine ev sahipliği yapan müzeler, tarihi yapılar ve eğlence merkezleriyle Oslo’da yapılacak birçok şey bulabilirsiniz.

Oslo, genel olarak yürüyerek keşfedebileceğiniz kolay bir şehir. Özellikle tarihi şehir merkezinde yer alan çekim merkezleri birbirine oldukça yakın bir konumda bulunuyor. Şehirdeki gezilecek noktaların büyük bir bölümü giriş ücretine tabii olduğundan dolayı da, kombineli biletler veya birçok müzeyi ücretsiz olarak ziyaret etme olanağı sunan şehir kartlarından almayı da düşünün deriz.

2 Günde Oslo’da Yapılacak En Güzel Şeyler

1.GÜN

Oslo Gezilecek Yerler Haritası
Oslo’da gezilecek yerler haritası – Haritayı Google Maps’te Açmak İçin Tıklayın
  • Akershus Kalesi
  • Oslo Belediye Binası
  • Nobel Barış Merkezi
  • Aker Brygge
  • Astrup Fearnley Modern Sanat Müzesi
  • Fram Müzesi
  • Kon-Tiki Müzesi
  • Viking Gemi Müzesi
  • The Norwegian Museum of Cultural History (Norveç Kültür Tarihi Müzesi)
  • Vippa
  • SALT
  • Oslo Opera Binası

2.GÜN

Oslo da Gezilecek Yerler Haritası
Oslo Gezi Haritası 2. GÜN
  • Oslo Katedrali
  • Karl Johans Gate (Karl Johans Caddesi/Kapısı)
  • Ulusal Sanat, Mimarlık ve Tasarım Müzesi (Nasjonalgalleriet)
  • The Royal Palace (Oslo Kraliyet Sarayı)
  • Mathallen Oslo
  • Oslo Üniversitesi Botanik Bahçesi
  • Grünerløkka
  • The Vigeland Park
  • Holmenkollen ve Kayak Müzesi

Bu İki Günlük Rotaya Göre Oslo’da Nerede Kalmalı ?

Oslo, Norveç

Yukarıdaki haritaya göz atacak olursanız, Oslo’da gezilecek turistik yerlere yakın olmak için konaklayabileceğiniz en ideal ve en merkezi bölgenin Sentrum, yani Oslo şehir merkezi olduğunu görebilirsiniz.

Oslo, genel olarak pahalı bir şehir, şehir merkezi ise Oslo’nun en pahalı olduğu yer. Sadece konaklama değil, yeme içme de şehir merkezinde ciddi anlamda pahalı olabiliyor. Bu yüzden şehir merkezinde bütçenize uygun bir konaklama birimi bulamazsanız, şehrin en ekonomik konaklama bölgeleri olan ‘Gamle Oslo’ ve ‘Grünerløkka’ bölgesine de göz atabilirsiniz.

Oslo da gezilecek yerler haritası
Oslo’da gezilecek yerler haritası – Haritayı google maps‘te açmak için tıklayın

OSLO ŞEHİR MERKEZİ ; Şehrin kalbinin attığı yer olduğundan otel fiyatları ciddi anlamda pahalı olabiliyor. 100$’ın altında bu bölgede otel bulmak pek kolay değil. Ancak bütçe probleminiz yoksa, Oslo’da konaklayabileceğiniz en iyi bölge burası. Bu bölgede şehrin önde gelen popüler otellerinden olan 4 yıldızlı Radisson Blu Scandinavia Hotel veya 3 yıldızlı Citybox Oslo adlı oteli inceleyebilirsiniz.

GAMLE OSLO BÖLGESİ ; Bu bölge şehir merkezine 1-1.5 km uzaklıkta bulunan otellere ev sahipliği yapıyor. Yani Oslo şehir merkezindeki oteller arasında konum bakımından ciddi farklılıklar yok. Ancak fiyat konusunda Gamle Oslo’da çok daha ekonomik konaklama birimleri bulabiliyorsunuz. Bu bölgede konaklayarak da şehirdeki önemli turistik noktaların büyük bir bölümüne yürüyerek ulaşabilirsiniz. Bölgedeki tüm otellere göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

GRÜNERLØKKA BÖLGESİ ; Oslo’nun en havalı bölgelerinden biri. Çok sayıda konaklama birimi olmasa da, birkaç bütçeli otel ve daire konseptindeki konaklama birimleriyle ucuz bir konaklama için göz atılabilecek yerlerden. Bölgenin en popüler oteli 3 yıldızlı Anker Hotel‘dir.



Booking.com

Oslo’da Gezilecek Yerler

Düzenli olarak dünyanın yaşanabilecek en iyi şehirlerinden biri olarak gösterilen Oslo, zengin bir kültürel manzaraya ve yapılacak çok sayıda şeye sahip. Oslo için 2 günlük bir gezi planı yeterli olsa da, yeteri kadar bütçeniz varsa bu şehirde 3 gün konaklamayı da düşünün derim. Çünkü şehir, gezip görülecek turistik yerlerinin yanı sıra, hareketli gece hayatı ve yapılacak aktiviteleriyle de ilgi çekiyor.

Gelelim Oslo’da gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz en popüler cazibe merkezlerine ;

1.Akershus Kalesi

Akershus Kalesi, Oslo

Oslo’nun tarihini keşfetmek için en ideal yer olan Akershus Kalesi‘nin tarihi Kral V.Kon’un yönetimine, 1299 yılına kadar uzanıyor. 1300’lü yılların başında tamamlanan bu görkemli Orta Çağ kalesi, Kral Christian IV (1588-1648) tarafından modernize edilmiş ve Rönesans kalesi ve kraliyet konutuna dönüştürülmüş.

Limanın hemen yanında günümüzde bir müze olarak hizmet veren kale, hem şehrin hem de sahilin güzel bir manzarasına ev sahipliği yapıyor. Özellikle güneşli günlerde zaman geçirilebilecek popüler gezi duraklarından biri.

Tarihinde birçok farklı amaca hizmet etmiş olan Akershus Kalesi, bir hapishane, kilise ve kraliyet ikametgâh yeri olarak kullanılmış. Günümüzde ise bir ziyaretçi merkezine, devlet dairelerine ve iki müzeye ev sahipliği yapıyor (Norveç Silahlı Kuvvetler Müzesi ve Norveç Direniş Müzesi).

  • Günümüzde Norveç ordusuna ait kışlalara ev sahipliği yapan kaleyi bireysel olarak veya turlar ile ziyaret edebiliyorsunuz. Kaleye giriş ücreti ise 70NOK (yaklaşık 8$).

2.Oslo Belediye Binası

Oslo Belediye Binası
Oslo Belediye Binası

Oslo Fiyordu’na bakan Belediye Binası, 1950 yılından bu yana şehrin en popüler çekim merkezlerinden biri olmaya devam ediyor. Kırmızı tuğla cephesi, 66 ve 63 metre yükseklikteki iki kulesiyle dikkat çeken bu tarihi binanın içi, günümüzde ziyaretçiye açık.

Belediye Binası’nın hem içi hem de dışı 20. yüzyılın önde gelen sanatçıların Norveçli tarihi figürlerinin tasvirleriyle dekore edilmiş. Ayrıca iç mekandaki mermer kaplı Ana Salon, Henrik Sørensen ve Alf Rolfsen tarafından şehrin büyümesini ve tarihindeki önemli anları gösteren fresklerle kaplanmış.

Her yıl Nobel Barış Ödülü törenine ev sahipliği yapmasıyla da ünlü olan bina, Norveçli mimarlar Arnstein Arneberg ve Magnus Poulsson tarafından 1931-1950 yılları arasında inşa edilmiş. Haftanın her günü sabah 9 akşam 4 arası ziyarete açık olan Belediye Binası, Oslo’da ücretsiz gezilecek yerlerden biri.

Nasıl Gidilir ? ; Karl Johans Caddesi’ne ve Akershus Kalesi’ne oldukça yakın bir konumda bulunan binaya, şehirdeki cazibe merkezlerinin hemen hepsinden yürüyerek rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca binaya 12, 13, 17, 18 ve 19 nolu tramvaylarla da kısa sürede ulaşım mümkün.

3.Nobel Barış Merkezi

Nobel Barış Merkezi, Oslo

Dünyanın en beğenilen ödüllerine ev sahipliği yapan Nobel Barış Merkezi, Oslo’nun en önemli cazibe merkezlerinden biri. 2005 yılından beri hizmet veren kültür merkezi, kalıcı sergilerin yanı sıra düzenli olarak geçici sergilere de ev sahipliği yapıyor.

Geçici koleksiyonlar, nükleer silah tehdidi ve insan hakları ihlallerine maruz kalan bireyler gibi konulara değinirken, merkezin kalıcı “Nobel Barış Ödülü ve Ödül Sahipleri” sergisi, her Nobel Barış Ödülü sahibinin hayatı ve çalışmaları hakkında videolar, fotoğraflar, metinler ve animasyonlar sunuyor.

Önceki ödül sahipleri arasında Nelson Mandela, Rahibe Teresa, Dalai Lama ve Martin Luther King Jr. yer alıyor.

Aker Brygge tramvay istasyonu, Oslo Belediye Binası, Kraliyet Sarayı ve Akershus Kalesi gibi Oslo’da mutlaka görülmesi gereken yerlere yürüme mesafesinde olan bu kültür merkezini pazartesi günleri dışında haftanın her günü 10:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Nobel Barış Merkezi giriş ücreti ise 120 kron (14$)

Giriş ücretleri, tüm sergilere erişimi, dokuz dilde sesli rehberi ve rehberli turları içerir. İngilizce turları saat 2 ve 3’te başlıyor.

4.Aker Brygge

Aker Brygge, Oslo

Manzara ve kültür, alışveriş, yemek ve turizm için canlı bir merkez olan Aker Brygge, Oslo’nun en ünlü bölgelerinden biri. Çok sayıda restoranı, cafesi ve barlarının yanı sıra şehirdeki en fazla otele ev sahipliği yapan bölgelerden.

Eskiden tershane ve fabrikaların olduğu bir bölge olan Aker Brygge, 20. yüzyılın sonlarına doğru çehre değiştirerek günümüzdeki hareketli ve dinamik haline dönmüş. Bölge, sadece turistlerin değil, Norveç halkının da en çok zaman geçirdiği yerlerden.

Gece gündüz canlı bir yer olmasından dolayı, yapılacak birçok turistik aktiviteye ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Oslo’da görülecek birkaç önemli cazibe merkezini de bu bölgede bulabilirsiniz.

Aker Brygge’de yapılacak en güzel şeylerden biri iskele üzerinde gezintiye çıkmak. Buradan hem gün batımı manzarasını seyredebilir hem de birbirinden değerli sanat koleksiyonlarına ev sahipliği yapan galerileri ve müzeleri görebilirsiniz.

Oslo şehir merkezine yakın konumu nedeniyle konaklama için de popüler bölgelerden biri. Burada konaklayacak olursanız, Oslo’nun en önemli çekim merkezlerine çok kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ayrıca bölge, şehirdeki en fazla restoranın, cafenin ve alışveriş mağazalarının olduğu bölgelerden. Konaklama için bölgedeki en popüler otellerden olan 5 yıldızlı The Thief ve 3 yıldızlı Hotel Verdandi‘ye göz atabilirsiniz.

5.Astrup Fearnley Modern Sanat Müzesi

Oslo da Gezilecek Yerler

Oslo’daki en modern binalardan birinde hizmet veren Astrup Fearnley Modern Sanat Müzesi, sadece Oslo’nun değil, Norveç’in de en çok ziyaret edilen müzelerinden biri.

1993 yılında kapılarını aralamış özel sektöre ait bu çağdaş sanat müzesi de, şehrin en hareketli ve en canlı bölgesi olan Aker Brygge’de bulunuyor. Varlıklı bir denizcilik hanedanı olan Fearnley ailesi tarafından kurulan bir vakıf tarafından yönetilen müze, Norveç ve uluslararası modern sanatın kapsamlı bir kalıcı koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Özellikle soyut ifade koleksiyonları ve genç İngiliz ve Amerikalı sanatçıların eserleriyle dikkat çekiyor.

Müzenin en önemli sergilerinden biri, Amerikalı sanatçı Jeff Koons tarafından yapılan Michael Jackson’ın büyük porselen heykelidir. Galeride ayrıca Francis Bacon, Damien Hirst ve Andy Warhol’un kalıcı eserleri de yer alıyor.

Astrup Fearnley Modern Sanat Müzesi, Oslo’nun merkezindeki Tjuvholmen’de bulunuyor. Yeni müze binası ise 2012 yılında mimar Renzo Piano tarafından tasarlanmış. Bu yeni müze binası, müzenin kalıcı koleksiyonunu ve geçici sergileri barındıran iki binadan oluşuyor. Ayrıca iki bina da, şehirdeki en modern ve en sanatsal yapılardan biri olarak kabul ediliyor.

  • Giriş ücreti ; Yetişkin 140 NOK (yaklaşık 13-14€), 18 yaş altı ise ücretsiz.
  • Ziyaret saatleri ; 11:00-17:00

6.Fram Müzesi

Fram Müzesi, Oslo

Kutup araştırmaları için özel olarak inşa edilen ilk Norveç gemisinin adını taşıyan Fram Müzesi, Kuzey Kutbu keşiflerine ilgi duyan herkesin severek gezebileceği müzelerden biri. Ayrıca Fram’ın ana güvertesinden her 20 dakikada bir kuzey ışıkları gösterisinin keyfini çıkarabilirsiniz.

Müzedeki en önemli parça, Kuzeybatı Ge→çidi’nin tamamını dolaşan ilk gemi olan Gjøa‘dır. Daha çok bu gemi ile ilgi gören Fram Müzesi, ayrıca kuzey kutbu ile ilgili birkaç objeyi de sergiliyor. Müzenin içerisinde bir de, her on beş dakikada bir kutup tanıtım filmi gösteren 116 koltuklu bir sinema bölümü bulunuyor.

→Fram Müzesi giriş ücreti 120NOK (11-12€) ve müze haftanın her günü 10:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık.

7.Kon-Tiki Müzesi

Kon-Tiki Müzesi, Oslo

Fram Müzesi’nin hemen yanında bir diğer ilgi çekici müze ise, 20. yüzyılın antropologlarından Thor Heyerdahl’ın maceraları ile ilgili bilgileri ve sergileri görebileceğiniz Kon-Tiki Müzesi‘dir. Müzede Heyerdahl’ın Kon-Tiki, Ra, Dicle, Paskalya Adası, Fatu-Hiva, Tùcume, Galapagos, 30 metrelik mağara turu dahil olmak üzere Heyerdahl’ın keşif gezilerindeki orijinal gemileri ve güncel sergileri görebilirsiniz.

Oslo’da çocuklarla gezilecek yerler arasında olan Kon-Tiki Müzesi’ni ister turlar ile isterseniz de bireysel olarak ziyaret edebiliyorsunuz. Ayrıca Fram Müzesi ile kombineli olan biletleri de online olarak satın alabilirsiniz.

  • Kon-Tiki Müzesi giriş ücreti 140NOK (13-14€).

8.Viking Gemi Müzesi

Viking Gemi Müzesi, Oslo

Norveç’e kadar gidip de, ülkenin Viking geçmişine adanmış çok sayıda müzesinden en azından birini görmeden de olmaz. Oslo’daki Viking Gemi Müzesi, şehirdeki en çok ziyaret edilen müzelerden biri.

9. yüzyıldan kalma üç tarihi gemiye ev sahipliği yapan bu müzenin en ilgi gören gemisi ise, 21 metre uzunluğuyla dikkat çeken Oseberg Gemisi’dir.

İskandinavya’da hayatta kalan en büyük Hıristiyanlık öncesi eser olan bu muhteşem şekilde dekore edilmiş gemi, MS 800 civarında inşa edilmiş ve bir şefin karısı ve iki kadının gömülmesi için kullanılmış. Viking yaşamı hakkında büyük bir fikir veren mobilyalar, giysiler ve kişisel eşyalar dahil olmak üzere çok çeşitli eşyalarla gömüldüklerinden dolayı, o dönemin yaşamı hakkında az çok fikir sahibi olabiliyorsunuz.

Sergilenen diğer gemiler arasında küreklerle kullanılmak üzere tasarlanmış bir açık deniz gemisi olan 23 metre uzunluğundaki Gokstad Gemisi ve yelken ve daha az sağlam olan Tune Gemisi yer alıyor.

Müzenin Vikings Alive filmi, bu eserlere büyüleyici bir bakış sağlıyor ve CGI animasyonunu kullanarak Viking gemi yapımının uzun sürecini gösteriyor. Müze ayrıca denizlerdeki Viking yaşamını keşfeden birkaç ek sergi ve filme de ev sahipliği yapıyor.

  • Viking Gemi Müzesi giriş ücreti 140NOK (12-14€), 18 yaş altı çocuklar ise ücretsiz.

9.The Norwegian Museum of Cultural History (Norveç Kültür Tarihi Müzesi)

Norveç Kültür Tarihi Müzesi, Oslo

Norveç Kültür Tarihi Müzesi (Folk Museum), Kral II. Oscar tarafından 1880’lerin başlarında oluşturulmuş ve en önemli eseri, 12. yüzyılın ortalarında inşa edilen ve 1884’te buraya taşınan Gol Stave Kilisesi’dir.

Bir açık hava müzesi olarak hizmet veren bu cazibe merkezinde çok sayıda birbirinden değerli anıtları da görebiliyorsunuz. 150’nin üzerinde tarihi anıtın olduğu bu açık hava müzesi, Viking Gemi Müzesi’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunuyor (Zaten teknik olarak bu gemi müzesi de bu açık hava alanında yer alıyor).

Mumyalar ve cenaze eşyaları dahil olmak üzere Norveç’teki en büyük Mısır eserleri topluluğuna ev sahipliği yapmasıyla dikkat çeken bu müzede ayrıca, son 2.600 yıllık madeni para örnekleri de dahil olmak üzere, altın madeni para tarihine adanmış büyük bir sergi de bulunuyor.

Müzenin diğer alanları, yerli halkın yaşamlarını keşfetmeye ve ayrıca insanlığın kontrolünün ötesinde tehdit ve zorlukların üstesinden gelme yeteneği hakkında düşündürücü bir sergiye odaklanıyor.

Norveç Kültür Tarihi Müzesi giriş ücreti ise 130NOK (12-13€). Ayrıca bu açık hava müzesini 10.00-16:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

10.Vippa

Vippa, Oslo
Vippa – Kaynak ; flickr / Morten F

Oslo’da yapılacak en güzel şeylerden biri de, daha çok genç nüfusun takıldığı yerlerden biri olan Vippa’da bir şeyler yemek veya içmek. Vippa, muhteşem ambiyansı ve manzarasıyla Oslo’da görülmesi gereken bir yer, ancak buranın asıl cazibesi bir şeyler yiyip içebileceğiniz birbirinden kaliteli mekanlara ev sahipliği yapıyor olması.

Vippa, Oslo fiyordunun kenarında yer alan bir yemek alanı. 11 farklı tezgaha ev sahipliği yapıyor. Daha çok günün yorgunluğunu atabileceğiniz, bir şeyler içmek için uğrayabileceğiniz bir yer diyebilirim. Ayrıca fiyatlar da şehrin geneline göre uygun.

11.SALT

SALT Oslo
SALT – kaynak ; flickr / Jon Arne Foss

3 sauna, sanat sergileri, bir kafe, konser alanı, bir pazar ve diğer etkinliklerin bulunduğu bir kompleks olan SALT, Oslo’nun en hareketli ve en canlı yerlerinden biri.

Oslo’yu yaz aylarında ziyaret ediyorsanız, SALT’a mutlaka akşam saatlerinde uğrayın. Çok sayıda konsere ve etkinliğe ev sahipliği yapan bu kültür merkezinde, bir şeyler yiyip içebileceğiniz mekanlar da bulunuyor.

SALT, göçebe bir sanat projesi olarak da biliniyor. Proje, sanat, müzik, yemek ve mimariyi Sami Rintala (Rintala Eggertsson Architects) tarafından tasarlanan birkaç muhteşem ahşap yapıda bir araya getiriyor. Ayrıca yıl boyunca açık olan Oslo’nun en büyük açık oturma alanlarından birine sahip. Burada yazın fiyorttan gelen serin esintinin, kışın şöminelerin sıcaklığının keyfini çıkarabilirsiniz.

Árdna ;
SALT’ın en büyük saunası ve 80 kişilik kapasiteye sahip.
Sauna Skroget ; Árdna’nın hemen yanında ve hafta sonları çeşitli sauna ritüellerinin yapıldığı yer.
Himmelsauna ; Banklar ve şömineli bir terasa sahip bu sauna, Oslo fiyordunun muhteşem manzarasına sahip yüksek bir platform üzerinde yer alıyor. Manzaranın ve saunanın keyfini çıkarmak için en ideal olan yer. Ancak diğerlerine nazaran biraz daha pahalı.
Naustet (Tekne Evi) ; Kısmen deniz kıyısında bulunan ve rahat oturma alanlarıyla ilgi gören cafe/bar.
Langhuset ; Bu konser mekanı, kulüp, sergi alanı ve münazara arenasında 350 ayakta ve yaklaşık 170 oturan misafir kapasiteli. Hafta sonları Oslo’nun en güzel ve en canlı partilerinden bazılarına katılabilirsiniz.

12.Oslo Opera Binası

Oslo Opera Binası

Norveç Ulusal Opera ve Balesi’nin yanı sıra Ulusal Opera Tiyatrosu’na da ev sahipliği yapan 1.364 koltuklu Oslo Opera Binası, şehrin en dikkat çeken çekim merkezlerinden bir tanesi. İtalyan mermeri ve beyaz granitle kaplı bu bina, 14. yüzyılda Trondheim’ın Nidaros Katedrali’nden bu yana Norveç’te inşa edilmiş en büyük kültürel yapı olarak biliniyor.

Çok sayıda gösteriye katılabileceğiniz gibi, sahne arkası turlarına katılabilir veya binanın çatısına çıkıp şehrin muhteşem manzarasını seyredebilirsiniz. Gösteriler ciddi anlamda pahalı. Bu yüzden iç mekanı görmeyi planlıyorsanız, sahne arkası turlarından birini satın alabilirsiniz.

Çağdaş tasarımıyla da dikkat çeken Oslo Opera Binası, yıl boyunca Norveç’in en büyük müzik ve sahne sanatları organizasyonu olan Norveç Ulusal Opera ve Balesi’nin performanslarına da ev sahipliği yapıyor.

Oslo Opera Binası giriş ücreti 130NOK (14€). Bu ücret, 50 dakikalık rehberli tur, ana sahne, kostüm atölyesi ve sahne boyama odası gibi alanların perde arkasını içerir.

13.Oslo Katedrali

Oslo Katedrali

Tarihi ve görkemli mimarisiyle Oslo’da gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz popüler yapılardan biri olan Oslo Katedrali, Karl Johans Caddesi’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde, şehir merkezinde kolay ulaşılabilir bir konumda bulunuyor.

Oslo’daki Norveç Piskoposluk Kilisesi’nin ana kilisesi olan bu dini yapı, 1657 yılında kutsanmış ve Norveç Kraliyet Ailesi ve Norveç Hükümeti tarafından düğünler ve cenazeler için kullanılıyor.

Tarihinde birçok kez restore edilen ve yeniden inşası yapılan kilisenin kulesi 1850’li yıllarda yeniden inşa edilirken, iç mekan II. Dünya Savaşı sonrasında, 1950’li yıllarda Barok tarzda yeniden tasarlanmış. Dikkate değer özellikler arasında, süslü bronz kapıları ile ana giriş kapısı, H.L.Mohr’un tavan resimleri, Barok minber, sunak ve Emanuel Vigeland’ın vitrayları sayılabilir.

  • Katedrale girişler ücretsiz.

14.Karl Johans Caddesi

Karl Johans Caddesi, Oslo

Oslo’nun kalbinin attığı yerlerden biri olan Karl Johans Caddesi, şehirdeki en ünlü ve en yoğun turist trafiğine sahip olan yer. Oslo’nun şehir merkezindeki tren istasyonu ile Kraliyet Sarayı’nı çevreleyen geniş bir park olan Palace Park arasında uzanıyor. Karl Johans Gate olarak adlandırılmasına rağmen burası uzunca bir cadde ve çok sayıda restorana, cafeye ve barlara ev sahipliği yapıyor.

Bulvarın doğu ucunda bulunan bronz kaplan heykeline de bakmayı unutmayın. 2000 yılında Oslo’nun 1000. yıldönümünü onurlandırmak için şehre hediye edilmiş olan heykel, caddenin en ilgi gören yerlerinden. Oslo’da nerede yenir ?, nerede alışveriş yapılır ? veya en iyi gece kulüpleri nerede bulunur ? sorularınıza bu caddede cevap bulabilirsiniz.

Oslo gece hayatı için bir planınız varsa, şehrin önde gelen popüler barlarını ve gece kulüplerini bu caddede bulabileceğinizi unutmayın. Ayrıca caddenin çevresi de, şehrin en kaliteli mekanlarına ev sahipliği yapıyor. Yani kısaca, Oslo gezisi Karl Johans Caddesi görülmeden tamamlanmamalı diyebilirim.

15.Ulusal Sanat, Mimarlık ve Tasarım Müzesi (Nasjonalgalleriet)

Ulusal Sanat, Mimarlık ve Tasarım Müzesi, Oslo
Ulusal Sanat, Mimarlık ve Tasarım Müzesi – kaynak ; ronald woan / flickr

2003 yılında kurulan Ulusal Sanat, Mimarlık ve Tasarım Müzesi aslında eskiden ayrı olan dört müzenin birleşmesiyle oluşuyor (Çağdaş Sanatlar Müzesi, Ulusal Mimarlık Müzesi, Dekoratif Sanatlar ve Tasarım Müzesi ve Ulusal Galeri). Yani bir müzeler kompleksi de diyebiliriz.

Bu müzeler arasında en çok ilgi gören yer ise Oslo Ulusal Galerisi oluyor. J. C. Dahl ve Edvard Munch’ın en ünlü eseri The Scream dahil olmak üzere 19. yüzyıldan günümüze kadar Norveçli sanatçıların eserlerini içeren, ülkenin en büyük sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.

Çağdaş Sanatlar Müzesi ;1990 yılında açılmış olan bu müzede, kalıcı koleksiyonlar ve geçici sergiler düzenleniyor. Burada kalıcı olarak üç enstalasyon sergileniyor ; Richard Serra’nın heykeli Shaft, Inge Bjørlo’nun “Inner Room V” adlı eseri ve Ilya Kabakov’un “The Garbage Man: The Man Who Never Threw Anything Away” adlı çalışması. Çağdaş sanat koleksiyonunda 1945’ten günümüze kadar olan dönemi kronolojik olarak kapsayan yaklaşık 5.000 eser bulunuyor.

Ulusal Mimarlık Müzesi ; Christian Heinrich Grosch (1801-1865) tarafından tasarlanan eski bir banka binasında 2008 yılında açılmış. Müzenin ihtiyaçlarına göre uyarlanmış ve mimar Sverre Fehn (1924-2009) tarafından genişletilmiş. Bina, şimdi Norveç’in en önemli 19. ve 20. yüzyıl mimarları Grosch ve Fehn’i bir araya getiren klasik ve modern mimarinin bir birleşimi olarak hizmet veriyor. Müzenin sergileri hem tarihi hem de çağdaş mimari temalara adanmış. Müze koleksiyonu çizimler, fotoğraf malzemeleri, maketler, mimarların kişisel arşivlerinden oluşuyor.

Dekoratif Sanatlar ve Tasarım Müzesi ; 1876’da kurulmuş olan bu müze, Avrupa’da bu türdeki ilk müzelerden biri olmasıyla dikkat çekiyor. Müzenin kalıcı sergileri kostümler ile cam ve seramik koleksiyonlarından oluşuyor. Antik Yunan vazoları ve Oryantal sanat objelerinden başlayarak, Avrupa tasarımının en yeni örneklerine kadar, kostümler, moda, tekstil, mobilya, gümüş eşyalar, cam, seramik ve diğer zanaatların tarihini gösteren yaklaşık 35.000 eser bu müzede görülebiliyor. İlgi çeken eserler arasında, 12. yüzyıldan kalma bir duvar halısı, ilk Norveç cam üfleme atölyesinden Nøstetangen ve Herrebøe fayansından 18. yüzyıla ait cam eşyalar yer alıyor.

Ulusal Galeri ; Norveç’in en büyük ve en güzel sanatlar koleksiyonunu içeren bu müze ise 1837 yılında kurulmuş. Romantizm döneminden 20. yüzyılın ortalarına kadar koleksiyonun en önemli eserleri ve ulusal sanat örnekleri, “Art 3” kalıcı sergisinde temsil ediliyor. Galeride, Edvard Munch, Chistian Claussen Dahl, Adolph Tidemand, Hans Gude, Harriet Backer ve Christian Krohg gibi ünlü isimlerin eserlerini görebilirsiniz. Müzede kaçırılmaması gereken eserler ise ; Munch’un “Çığlık” ve “Madonna” adlı eserinin yanı sıra Cezanne ve Monet tablolarıdır.

Müze kompleksinde yer alan dört ayrı müzeyi tek bir bilet ile görebiliyorsunuz. Bu dört müzeyi kapsayan bilet ücreti ise 130NOK (14€). Ayrıca kompleksin birçok yerinde hediyelik eşya dükkanı, cafe ve tuvaletler de bulunuyor.

16.The Royal Palace (Oslo Kraliyet Sarayı)

The Royal Palace (Oslo Kraliyet Sarayı)

Karl Johans kapısının batı ucundaki Saray Parkı içinde yer alan Kraliyet Sarayı, hem tarih hem de mimariye meraklı olanların ilgisini çekebilecek görülecek yerlerden biri.

İlk olarak 1849 yılında Kral I. Oscar tarafından kullanılan bu görkemli yapı, Norveç hükümdarlarının evi ve ofisi olarak hizmet vermeye devam ediyor. Kraliyet mahkemesinin çoğu üyesi de burada çalışıyor ve yabancı devlet başkanları resmi ziyaretler sırasında düzenli olarak tesiste kalıyor.

Şehirdeki en ilgi gören turistik yerlerden biri olduğundan dolayı da ciddi anlamda kalabalık olabiliyor, haziran-eylül arasında Oslo’yu ziyaret ediyorsanız, biletinizi online olarak birkaç gün öncesinden almanızda da yarar var.

Sarayın en önemli cazibesi ise 13.30’da yapılan nöbet değişimi. Bu nöbet değişimi ilginizi çekmezse, sarayın bahçelerini ve arazisini ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. Ancak içerideki odaları, salonları ve birbirinden değerli eserleri görmek istiyorsanız 130NOK (15€) giriş ücreti ödemeniz gerekiyor.

17.Mathallen Oslo

Oslo, Norveç

Oslo’da nerede yemek yenir ? sorusuna en popüler ve en ideal cevap Mathallen Oslo diyebilirim. Burası, çok sayıda yemek tezgahlarına ev sahipliği yapan bir ‘Food Hall’ (Yemek Marketi). Norveç’e özgü birbirinden leziz yemekleri bulabileceğiniz gibi Avrupa ve dünya mutfağına hakim olan mekânları da burada bulabilirsiniz.

Beş yıldan fazla bir süredir Oslo’nun yemek sahnesinin mihenk taşı olan Mathallen, içinde 30’dan fazla restoran, bar, sokak yemeği satıcısı ve özel gıda dükkanları bulunan büyük bir tuğlalı endüstriyel yapı ve hem turistler hem de Norveç halkı tarafından rağbet görüyor.

18.Oslo Üniversitesi Botanik Bahçesi

Oslo Üniversitesi Botanik Bahçesi

Oslo Üniversitesi Botanik Bahçesi, bitki ailesinden sonra sistematik bir şekilde dikilmiş geniş ve çeşitli bir ağaç ve çalı koleksiyonuna sahip olmasıyla ilgi görüyor.

1814 yılında kurulan bahçede, Norveç’ten ve dünyanın diğer bölgelerinden gelen 7.500 farklı bitki türü bulunuyor. Toyen bölgesinde yer alan botanik bahçesinde ayrıca, sanatçı Tom Hare tarafından yapılmış çok sayıda heykeli de görebilirsiniz.

19.Grünerløkka

Grünerløkka, Oslo
Grünerløkka – kaynak ; flickr / ksenia novikova

Çok sayıda kiliseye ve tarihi yapılara ev sahipliği yapan, şehirdeki en popüler bölgelerden biri olan Grünerløkka bölgesi, Oslo’da gezilmesi gereken en güzel yerler arasında.

Eskiden bir sanayi bölgesi olan Grünerløkka, 1980’li yılların sonundan itibaren şehrin en havalı bölgelerinden biri olmaya başlamış. Günümüzde de aynı özelliğini koruyan bu bölgede, en az şehir merkezindeki kadar bar, restoran ve cafeleri de bulabiliyorsunuz.

Bunun yanında bölge, sahip olduğu tarihi ve turistik cazibe merkezleriyle de sıkılmadan yarım günlük bir gezi sunuyor.

Hipster yerlileriyle dolu olan bu bölge, ayrıca Oslo’da gece hayatı için bir plan yapan turistlerin mutlaka göz attığı bir yer. Bunun yanında bölge, şehir merkezinden veya Oslo’nun diğer bölgelerinden kolay ulaşılabilir bir konumda bulunuyor.

Oslo şehir merkezinin kuzeydoğusunda bulunan bu bölge, konaklama için de tercih edilebilecek bir yer. Burada birçok daire, otel ve diğer konaklama birimlerini bulabilirsiniz. Şehir merkezine nazaran daha ekonomik bir konaklama sunduğundan dolayı, daha çok bütçeli gezginlerin tercih ettiği bir yer.

20.The Vigeland Park – Frogner Park

The Vigeland Park - Frogner Park

Oslo’nun bir tür açık hava müzesi diyebilirim. Park, Gustav Vigeland’ın eserlerinin yanı sıra çağdaş sanat sergilerine ev sahipliği yapmasıyla dikkat çekiyor. Çok sayıda heykel çalışmasını görebileceğiniz bu parkın en güzel yanı da ücretsiz oluşu 🙂

Sadece Oslo’nun değil, Norveç’in de en ünlü yerlerinden biri olan park, Oslo’da mutlaka görülecek yerler arasında.

Yıl boyunca açık olan bu eşsiz heykel parkı, Gustav Vigeland’ın yaşam çalışmasıdır ve onun bronz, granit ve ferforje olarak 650 dinamik heykelini içerir.

Frogner Parkı içerisinde yer alan Vigeland Park’ın dışında burada Oslo Şehir Müzesi ve Vigeland Müzesi’ni de görebilirsiniz. Özellikle çocuklarla gidilecek yerler arasında olan Frogner Park, Vigeland Park ile aynı yerde bulunuyor.

21.Holmenkollen

Holmenkollen, Oslo
Holmenkollen – kaynak ; flickr / dconvertini

Norveç spor tarihine ve aynı zamanda ulusal kimliğe bir kısa yol olan Holmenkollen tepesi, 1892’den beri kayakla atlama yarışmaları düzenliyor. Kış Olimpiyatlarının kayakla atlama etkinlikleri de 1952 yılında burada yapılmış. Bu yönüyle daha çok kayak meraklılarının ilgisini çekecek yerlerden. Ayrıca tepede, kayakla atlama yapılan yerin içerisinde Norveç’teki 4.000 yıllık kayak tarihi hakkında bilgiler sunan bir ‘Kayak Müzesi’ bulunuyor.

Oslo şehir merkezine yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunan Holmenkollen tepesine, toplu taşıma araçlarıyla da gidilebiliyor.

22.Munch Müzesi

Munch Müzesi, Oslo

Oslo’daki Ulusal Galeri’de Munch’a ait birçok eseri görebilirsiniz, fakat Munch’un 1200’den fazla tablosuna ev sahipliği yapan Munch Müzesi de görülmeye değer popüler cazibe merkezlerinden biri.

Sanatçının kendisi tarafından Oslo şehrine bırakılan MUNCH koleksiyonu, tablolar, grafik baskılar ve çizimlerden oluşuyor. Tek bir sanatçının en büyük sanat koleksiyonudur. Edvard Munch, İskandinav ressamları arasında benzersiz bir konuma sahiptir ve dışavurumculuğun öncüsü olarak kabul edilir.

Munch’un sanatına ek olarak, 13 katlı binada dünya standartlarında çağdaş sanat eserleri de sergileniyor.

Munch Müzesi’ne giriş sınırlı tutuluyor, yani biletlerinizi önceden almazsanız müze ziyaretiniz garanti değildir.

23.Ibsen Müzesi

Ibsen Müzesi

Henrik Ibsen’in son 11 yılını geçirdiği evde bulunan Ibsen Müzesi size Norveç’in kültürel devlerinden birinin hayatına ayrıcalıklı bir bakış sunuyor.

1990 yılında kurulmuş olan bu müze, şehrin merkezine yakın kolay ulaşılabilir bir konumda bulunuyor.

Müzede genç eczacı çırağı Henrik Ibsen’in çalıştığı orijinal eczanenin yanı sıra yaşadığı ve ilk oyununu yazdığı odayı görebilirsiniz.

Müzenin yeni sergisi asilerin, aşkların, dostluğun, “gayri meşru” çocuğun hikayelerini ve genç Henrik’in nasıl dünyanın önde gelen oyun yazarlarından biri haline geldiğini anlatıyor.

24.Norveç Bilim ve Teknoloji Müzesi

Norveç Bilim ve Teknoloji Müzesi

Norveç’in en büyük teknoloji, endüstri, doğa bilimleri ve tıp müzesi olan Norveç Bilim ve Teknoloji Müzesi, Oslo’da gezilecek yerler listesi içerisindeki en az tercih edilen cazibe merkezlerinden biri olsa da, bilim ve teknoloji meraklıların keyifle ziyaret edebileceği bir müze.

Müze, teknoloji, bilim, uçaklar, arabalar ve trenler gibi temalar üzerine 100’den fazla etkileşimli enstalasyon ve 25’ten fazla sergi ile tüm aile için heyecan verici deneyimler sunuyor.

Oslo Bilim Merkezi müzenin bir parçasıdır. Burada fiziğin gizemlerini deneyebilir ve şaşırtıcı doğa olaylarını keşfedebilirsiniz. Ayrıca 1850’den günümüze tıp tarihini aktaran Ulusal Tıp Müzesi de burada bulunuyor.

25.Tjuvholmen Heykel Parkı

Tjuvholmen Heykel Parkı, Oslo

Çimler üzerinde ve fiyortun yanındaki insan yapımı çakıllı bir plajda, Louise Bourgeois, Antony Gormley, Ugo Rondinone, Anish Kapoor, Ellsworth Kelly, Franz West ve Peter Fischli & David Weiss gibi modern ve çağdaş sanatın önemli isimlerinin yedi heykeli bulunuyor.

Ayrıca park, Akershus Kalesi boyunca ve Aker Brygge’ye kadar uzanan manzaraları ile Fiyort üzerinde üstün bir seyir noktasıdır.

Oslo Kaç Günde Gezilir ?

Oslo, Norveç

Oslo’da gezilecek yerler listesi için aslında en ideal süre 3 gün. Ancak Norveç’in başkenti ve en güzel bu şehri ciddi anlamda pahalı olabiliyor. Bu yüzden 2 günlük bir gezi planı Oslo’da gezilecek yerler listesi için yeterli olabilir. Zaten 2 günde şehrin önde gelen en önemli çekim merkezlerini rahatlıkla görebiliyorsunuz. Tabii çok sayıda müze olduğundan dolayı biraz daha fazla zaman ayırabilirsiniz.

Oslo’ya Ne Zaman Gidilir ?

Oslo, Norveç

Oslo’yu ziyaret etmek için en iyi zaman, Mayıs’tan Ağustos’a kadar sıcaklıkların arttığı zamandır. Stockholm ve Reykjavik gibi, Oslo da yaz aylarında neredeyse 24 saat gün ışığı yaşayabilir ve ünlü gece yarısı güneşi genellikle Haziran veya Temmuz aylarında ortaya çıkar. Bu anı ölümsüzleştirmek isterseniz de, otellerin en pahalı olduğu bu dönemde Oslo’yu ziyaret etmeyi düşünebilirsiniz.

Otel fiyatları Oslo’da ilkbahar ve sonbahar aylarında daha ucuz oluyor. Zaten soğuk olan bir şehri soğuk aylarda ziyaret etmeyi dert etmiyorsanız, yüksek sezona nazaran çok daha ekonomik otelleri bu şehirde bulabileceğinizi unutmayın.

Oslo da gezilecek yerler blog

Oslo’da Yeme İçme

Yukarıda da bahsettiğim gibi Oslo’da yemek veya bir şeyler içmek için tercih edilebilecek en popüler ve en ideal yer, Mathallen Oslo, Vippa ve SALT’tır. Bu 3 yer, bir nevi yemek pazarı gibi. Yani Mathallen’de çok sayıda bar, restoran ve cafe bulabilirsiniz. Ayrıca Vippa’da 10’a yakın mekân ve yemek standları var.

SALT, biraz daha lüks kesime hitap ediyor olsa da, güzel bir öğle veya akşam yemeği için düşünülebilir. Ayrıca Oslo’da gezilecek yerler arasında en popüler çekim merkezlerinden biri olan Karl Johans Caddesi ve Aker Brygge bölgesi de, şehirdeki en kaliteli ve en popüler mekanları bulabileceğiniz adreslerden.

BENZER YAZILAR

POPÜLER YAZILAR