Ana SayfaİrlandaDublin Gezi RehberiDublin'de Gezilecek Yerler & 3 Günlük Haritalı Gezi Rotası

Dublin’de Gezilecek Yerler & 3 Günlük Haritalı Gezi Rotası

İrlanda‘nın başkenti ve Avrupa’nın en hareketli şehirlerinden biri olan Dublin, kültürel mirası ve misafirperverliği ile tanınan şehirlerden bir tanesi. Kuzeyde Howth ve güneydeki Dalkey burnu arasında geniş bir koyda yer alan şehir, müzeleri, tarihi yapıları, barları ve eşsiz gece hayatı deneyimiyle öne çıkıyor.
Dublin’de gezilecek yerler, daha çok şehir merkezi etrafında toplanıyor. Bu sayede yürüyerek şehri çok kolay bir şekilde keşfedebiliyorsunuz.

Dublin için 2 günlük bir süre genelde yeterli oluyor, ancak Dublin çevresindeki turistik noktaları görmeyi de planlıyorsanız, en azından 3 gününüzü Dublin için ayırmanızda yarar var.

Dünyaya Yeats, Beckett, Joyce, Shaw ve Wilde gibi ünlü edebi şahsiyetler kazandırmış olan şehir, 2010 yılında UNESCO Edebiyat Şehri olarak adlandırılmış. Tarihine, kültürüne ve tabii ki içkilerine köklü bir şekilde bağlı olan şehir her yönüyle seviliyor…

3 Günde Dublin’de Nereler Gezilir ?

1.GÜN

Dublin gezilecek Yerler Haritaso
Dublin’de gezilecek yerler haritası – Haritayı Google Maps‘te Açmak için tıklayın
  • Iveagh Bahçeleri
  • St Stephen’s Green
  • The Little Museum of Dublin
  • National Museum of Ireland (İrlanda Ulusal Müzesi)
  • Merrion Square
  • National Gallery of Ireland (İrlanda Ulusal Galerisi)
  • Grafton Street
  • Irish Whiskey Museum
  • Trinity College Kütüphanesi

2.GÜN

Dublin de Gezilecek Yerler Haritası
Dublin Gezi Haritası 2. Gün
  • The Famine Memorial (Heykeller Grubu)
  • Spire of Dublin
  • GPO Museum
  • The Church Bar
  • Ha’penny Bridge
  • The Temple Bar
  • Dublin Kalesi
  • Christ Church Cathedral

3.GÜN

Dublin de Gezilecek Yerler Haritası
Dublin Gezi Haritası 3. gün
  • St Patrick Katedrali
  • The Old Jameson Distillery (Eski Jameson içki Fabrikası)
  • Guinness Storehouse
  • Kilmainham Gaol
  • Phoenix Parkı
  • Glasnevin Cemetery Museum (Glasnevin Mezarlık Müzesi)
  • National Botanic Gardens (Ulusal Botanik Bahçeleri)

Dublin’de gezip görülecek bu 24 yeri, 3 günde çok rahat bir şekilde keşfedebiliyorsunuz. Eğer şehirde 2 gün süreniz varsa, birkaç müzeyi es geçerek de Dublin’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında olan bu listeyi tamamlayabilirsiniz. Eğer gece hayatı için de planınız varsa, gezi sürenize mutlaka fazladan 1 gün eklemeniz de yarar var.

3 Günlük Rotaya Göre Dublin’de Nerede Kalmalı ?

Dublin'de Gezilecek Yerler Haritası
Haritayı Google Maps‘te görmek için tıklayın

Dublin, Avrupa’nın en pahalı şehirlerinden biri. Özellikle konaklama, yeme ve içme konusunda bu şehir ciddi anlamda pahalı olabiliyor. Dublin’de 1-2 gün konaklamayı planlıyorsanız, şehir merkezinin dışına çıkmanıza gerek kalmayabilir, fakat 3-4 gün Dublin’de konaklamayı planlıyorsanız, mümkün olduğunca şehir merkezine uzak yerlerde konaklamaya çalışın.

Dublin’de otel fiyatları şehir merkezinden uzaklaştıkça ucuzluyor. Tabii yine toplu taşıma araçlarını kullanarak şehirdeki turistik noktaların hemen hepsine çok kolay bir şekilde ulaşabiliyorsunuz.

Dublin’de konaklama için en popüler ve en ideal 3 bölge var. Bunlar ; Dublin şehir merkezi, Trinity ve Temple Bar bölgesi.

Dublin Şehir Merkezi ; Şehrin en pahalı konaklama bölgesi, fakat çok çeşitli otel ve diğer konaklama birimlerine ev sahipliği yaptığından dolayı ilk olarak göz atılabilecek bölgelerden biri. Burada konaklayarak şehirdeki cazibe merkezlerinin büyük bir bölümüne yürüyerek ulaşabilirsiniz. Merkezde otel tavsiyesi olarak da ; lüks bir konaklama için 4 yıldızlı Riu Plaza The Gresham Dublin‘e, 3 yıldızlı Holiday Inn Express‘e veya düşük bütçeli bir konaklama için de 2 yıldızlı My Place Dublin Hotel‘e göz atılabilir.

Trinity Bölgesi ; Dublin’deki en ekonomik otelleri ve diğer konaklama birimlerini bulabileceğiniz popüler bir bölge. Şehir merkezine 15-20 dakika yürüme mesafesinde olduğundan, en az şehir merkezi kadar ilgi görüyor. Bu bölgede otel önerisi olarak 3 yıldızlı Arlington Hotel O’Connell Bridge veya 4 yıldızlı Marlin Hotel Stephens Green‘e göz atılabilir.

Temple Bar Bölgesi ; Dublin gece hayatına en yakın olacağınız bölge. Çok sayıda bütçeli ve lüks otellere ev sahipliği yapan bölge, turistik cazibe merkezlerine de yakın bir konumda bulunuyor. Bölgedeki en popüler otellere göz atmak için tıklayın.

Daha detaylı bir konaklama rehberi için Dublin’de nerede kalınır ? adlı yazımıza göz atabilirsiniz.



Booking.com

Dublin’de Gezilecek Yerler

Dublin’de gezilecek ve görülecek yerlerin çoğu birbirine yakın konumlarda bulunuyor olsa da, bazı turistik cazibe merkezleri için toplu taşıma araçları kullanmanız gerekebiliyor.

Dublin, Avrupa’nın en yürünebilir şehirlerinden biri olarak da biliniyor, bu yüzden şehirde yeteri kadar zamanınız varsa şehri kesinlikle yürüyerek keşfedin derim.

Phoenix Park’ın kuzeyinden başlayın ve güneye Liffey Nehri’ne gidin, ünlü Ha’Penny Köprüsü’nden geçin ve Temple Bar’ın bulunduğu Orta çağ sokaklarına doğru yürüyün. Yol üzerinde görülmeye değer birbirinden ilgi çekici cazibe merkezlerini de bulabilirsiniz. Ayrıca yukarıdaki harita yer alan gezi rotasını takip edebilir, temponuza ve zevkinize göre de kendinize özgü bir gezi rotası çıkarabilirsiniz.

1.Iveagh Bahçeleri

Iveagh Bahçeleri – kaynak ; flickr / Michael Foley

Dublin’in en az bilinen parklarından biri olmasına rağmen, en güzel cazibe merkezlerinden biri olan Iveagh Bahçeleri, şehirdeki en güzel fotoğraf karelerini yakalayabileceğiniz noktalardan.

St Stephen’s Green adı verilen, şehrin en ünlü parkına kısa bir yürüyüş mesafesinde olduğu için listenize ekleyebileceğiniz Iveagh Bahçeleri’nde, mağaralar, ormanlık alanlar, gül bahçesi, Amerikan bahçesi ve okçuluk alanları gibi ilgi çekici bölümler yer alıyor.

Tarihi 19. yüzyılın ilk yıllarına kadar uzanan gül çeşitlerini içeren bu bahçeye, şehir merkezinden de kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

  • Ivaegh Bahçeleri’ne giriş ücretsiz.

2.St Stephen’s Green

St Stephen’s Green – kaynak ; flickr / Dronepicr

St Stephen’s Green, Dublin’in en ünlü yeri. Hemen her turistin mutlaka zaman geçirdiği şehir parklarından biri ve yapılacak birçok aktivitesiyle ilgi görüyor.

Dublin şehir merkezinde, kolay ulaşılabilir bir konumda bulunan park, Dublin halkının günlük rutinlerini izleyebileceğiniz veya Dublin’in yoğun turist trafiğinden bir nebze de olsa uzaklaşabileceğiniz bir yer.

James Joyce ve Arthur Edward Guinness gibi İrlanda’nın en önemli figürlerinden bazılarına adanmış birkaç anıta da ev sahipliği yapan parkın ana girişi de, Dublin’in en hareketli caddelerinden biri olan Grafton Street’te bulunuyor.

  • St Stephen’s Green’a girişler ücretsiz.
  • Park haftanın her günü 07:30’dan akşam karanlığına kadar ziyaretçiye açık.

3.The Little Museum of Dublin

Dublin de Görülecek Yerler
The Little Museum of Dublin – kaynak ; flickr / William Murphy

Şehrin tam ortasında bulunan, Dublin’in en önemli ve en popüler müzelerinden biri olan The Little Museum of Dublin (Küçük Müze), Dublin ve halkının geçtiğimiz yüzyılda yaşamlarını nasıl yaşadıkları ve nasıl geliştirdikleri ile ilgilenenler için mutlaka görülmesi gereken bir yer.

2011 yılında ziyarete açılmış olan müze, daha çok şehrin tarihine merakı olanlar tarafından ziyaret ediliyor. Müzedeki eserler ve efemeraların çoğu Dublin’deki insanlar tarafından bağışlandığından, müzedeki her nesnenin kendine özgü bir hikayesi var. Filmlerden müziğe, politikadan tarihe ve kültüre kadar değişen sergilere ev sahipliği yapan bu müze de, hem tarih hem de sanatseverlere farklı bir deneyim sunuyor.

  • The Little Museum of London giriş ücreti 10€.
  • Müze çok küçük olduğundan dolayı, yeterli sayıda ziyaretçi kabul ediliyor. Bu yüzden online olarak biletinizi almanızda yarar var.

4.National Museum of Ireland

National Museum of Ireland Arkeoloji Bölümü – kaynak ; flickr / Bro. Jeffrey Pioquinto

National Museum of Ireland (İrlanda Ulusal Müzesi), üç farklı müzenin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Bu yüzden de, özellikle sanatseverler için Dublin’de mutlaka görülecek yerlerden biri.

Bunlar; Arkeoloji Müzesi, Dekoratif Sanatlar ve Tarih Müzesi ve Tabiat Tarihi Müzesi. Zengin tarihi eserler, kostümler, zoolojik modeller ve çok daha fazlasını içeren geniş koleksiyonlarıyla, keyifli bir deneyim sunan Ulusal Müzeyi de listenize ekleyin.

İrlanda Ulusal Müzesi’nin en güzel yanı ise ücretsiz oluşu.

Modernist tasarımcı Eileen Gray’in retrospektifi dahil olmak üzere başka kalıcı sergiler de var. 17. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan İrlanda Gümüşü, Asya Sanatı, İrlanda Taşra Mobilyaları ve tarihi askeri eserleri ve üniformaları sergileyen koleksiyonları da müzede bulabiliyorsunuz.

Dublin’deki Kildare Caddesi‘nde bulunan İrlanda Ulusal Müzesi’nin Arkeoloji bölümü, 1890 yılından beri hizmet veriyor.

Müzedeki en dikkat çeken sergilerden biri olan Viking İrlanda sergisi, İrlanda’daki Viking Çağı’nı, 9. ve 10. yüzyıl Viking mezarlarından ve 10. ila 12. yüzyıl yerleşim alanlarından gelen nesneler de dahil olmak üzere günümüze ulaşan nesnelerle araştırıyor. Serginin merkezinde, İrlanda’nın en önemli Viking bölgesi olan Wood Quay’de, Dublin’deki Müzenin kazılarından elde edilen buluntuların bir sergisi yer alıyor.

Sanata merakınız varsa İrlanda Ulusal Müzesi’ni kesinlikle Dublin’de gezilecek yerler listenizin ilk sıralarında yer alması gerekir. Şehrin en ünlü müzesi olduğu gibi Avrupa’nın da en tanınan ve en sevilen müzelerinden biri.

  • İrlanda Ulusal Müzesi’ne girişler ücretsiz.
  • Ziyaret saatleri ; 10:00-17:00

5.Merrion Square

Merrion Square – kaynak ; flickr / Julie Delio

Merrion Meydanı, Ulusal Galeri’nin ana portalından çıkar çıkmaz karşınıza çıkacak olan yer. Gürcü bir bahçe meydanı olan Merrion, şehrin en çok fotoğraflanan yerlerinden biri.

Meydanın merkezinde Dublin zekası Oscar Wilde‘nin bir heykelinin bulunduğu güzel bir park var. Hafta sonları yerel sanatçılar parkın çevresinde görülebiliyor. Ayrıca meydan çevresindeki birçok tarihi binayı da görebiliyorsunuz.

6.İrlanda Ulusal Galerisi

Dublin Gezi Rehberi
İrlanda Ulusal Galerisi – kaynak ; flickr / Enrico Strocchi

National Gallery of Ireland (İrlanda Ulusal Galerisi), 1854 yılından beri Dublin’in en popüler çekim merkezlerinden biri olmaya devam ediyor.

Şehirdeki en geniş koleksiyona sahip galerilerden biri olan Ulusal Galeri, Merrion Meydanı’nın hemen yanı başında bulunuyor. Burada Caravaggio, Vincent van Gogh ve Fransız izlenimciler gibi ünlü sanatçıların sayısız eserini görebilirsiniz. Ancak galerinin ana cazibesi, William Leech, Roderic O’Conor ve Jack B. Yeats gibi önemli isimlerin etkileyici bir koleksiyonuna sahip eserleri oluyor.

İrlanda Ulusal Galerisi ayrıca, geçici sergilere, konserlere ve konferanslara da ev sahipliği yapıyor. Galerinin resmi web sayfası üzerinden, yıl içerisinde düzenli olarak yapılan geçici sergilerin tarihlerini bulabilirsiniz.

  • İrlanda Ulusal Galerisi’ne girişler ücretsiz.
  • Pazar günleri 11:00-17:30 saatleri arasında açık olan galeriyi, haftanın diğer günleri 09:30-17:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

7.Grafton Street

Grafton Street – kaynak ; flickr / İrish Jaunt

Dublin’de görülecek en popüler ve en hareketli cadde olan Grafton Caddesi, şehirdeki olmazsa olmaz cazibe merkezlerinden biri. Hem yerel halkın hem de turistlerin Dublin’de en çok zaman geçirdiği yerlerden biri olan cadde, büyüleyici tuğlalarla döşenmiş, araç trafiğine kapalı bir alan.

Sokak çalgıcılarıyla ünlü olan cadde, İrlanda’nın ünlü sanatçılarının bir zamanlar konser verdiği yer olmasıyla dikkat çekiyor.

Grafton Sokağı, kuzeyden güneye düz bir çizgide ilerler, bu nedenle gezinmesi kolaydır. Tarihi binaların yanı sıra daha modern binaları da görebileceğiniz bu caddede, birçok hediyelik eşya dükkanı ve yeme içme için birbirinden güzel mekanları bulabilirsiniz.

Trinity College’dan St. Stephen’s Green’e uzanan bu yaya caddesi, Dublin’in önde gelen alışveriş bölgesi olarak da biliniyor. Ayrıca cadde, Stephen’s Green Alışveriş Merkezi ve lüks Powerscourt Alışveriş Merkezi’ni bulabileceğiniz yer. Hem atmosferi hem de birbirinden güzel barları, restoranları, mağazaları ve sokak sanatçılarıyla Dublin’de ücretsiz gezilecek yerler arasında.

8.Irish Whiskey Museum

Irish Whiskey Museum – kaynak ; flickr / Northfielder

İrlanda denince akla iki şey gelir, biri viski diğeri ise tarih. İkisini birden tek çatı altında bulabileceğiniz bir yer olan İrlanda Viski Müzesi, Grafton Caddesi’nin en popüler çekim merkezlerinden biri.

Müze turu size her tür viskinin tarihini verir. Turun sonunda 3 farklı viskiyi de tadabiliyorsunuz.

Şehir merkezine yakın tarihi bir binada yer alan müze, kapsamlı bir viski barı, tarihi sergiler, bir tadım odası ve iyi stoklanmış bir hediyelik eşya dükkanından oluşuyor. Dublin’deki diğer birkaç içki temalı cazibe merkezinin aksine, İrlanda Viski Müzesi tamamen bağımsızdır, yani bir viski markasının sponsorluğunda değil. Bu yüzden de turistler arasında Dublin’de yapılacak en güzel şeylerden biri.

  • Irish Whiskey Museum tur ücretleri 20€’dan başlıyor ve 30€’ya kadar çıkıyor.

9.Trinity College Kütüphanesi

Dublin Gezi Rehberi Blog
Trinity College Kütüphanesi – kaynak ; flickr / Julia Mrozek

Geçmişi 18. yüzyılın başlarına kadar uzanan bu muazzam üniversite kütüphanesi, kitap severler için bir cennet. Aslında kütüphaneyi ziyaret edenlerin büyük çoğunluğu, buranın mimarisi için geliyor.

Gösterişli mimarisi ve alışılmışın dışındaki görünümüyle dikkat çeken Trinity Üniversitesi’nin bu kütüphanesi, Dublin’de kaçırılmaması gereken cazibe merkezlerinden.

İrlanda’nın en büyük kütüphanesi olma ünvanına sahip Trinity College Kütüphanesi, ünlü ‘Book of Kells’ ile de ilgi görüyor. Süslü, güzelce aydınlatılmış bir el yazması, Yeni Ahit’in 1000 yıldan daha eski olan dört İncilini de içeriyor. Kütüphanenin en ilgi gören bölümü ise ‘The Long Room’ adı verilen oda oluyor.

Ana kütüphane sadece üniversite çalışanlarına, mezunlarına ve öğrencilerine açık, fakat ‘Eski Kütüphane’ bölümü turistlerin ziyaretine de açık.

10.The Famine Memorial

The Famine Memorial – kaynak ; flickr / William Murphy

The Famine Memorial, açık bir alanda bulunan heykeller grubu. Özellikle Dublin’de gezilecek yerler arasında olmasa da, Trinity Üniversitesi’ne yakın bir konumda bulunduğundan göz atmaya değer.

Dublin Docklands’daki Custom House Quay’de bulunan bu heykeller, 1997’de bugünkü bulunduğu yere yerleştirilmiş. O günden günümüze Dublin’in popüler çekim merkezlerinden olan bu heykeller, 19. yüzyılın ortalarında yaşanan Büyük Kıtlığı anıyor. Dublin’deki kıtlık sırasında yaklaşık 1 milyon insan öldü ve bir milyon kişi de İrlanda’nın dışına göç etti.

Kıtlık Heykelleri, heykeltıraş Rowan Gillespie tarafından tasarlanmış ve yapılmış.

11.Spire of Dublin

Spire of Dublin – kaynak ; flickr / Bro. Jeffrey Pioquinto, SJ

O’Connell Caddesi‘nin ortasında, ünlü GPO’nun hemen karşısında duran Spire of Dublin, şehirdeki en sembolik anıtlardan biri. Bir iğne gibi sivrilen bu tarihi yapının üst kısmı rüzgar estiğinde hafifçe sallanarak şehrin ikliminin karakterini yansıtıyor. Anıtın ucu, aşırı rüzgar yükü altında maksimum 1,5 m’ye kadar sallanabiliyor.

Yaklaşık 120 metre uzunluğundaki bu anıt, daha çok çevresindeki cazibe merkezleriyle ilgi görüyor. Anıt etrafında Dublin’in önde gelen bazı turistik noktalarını görebileceğiniz gibi, birçok restoran ve cafeleri de bulabiliyorsunuz. Anıt Dublin şehir merkezinde, kolay ulaşılabilir bir konumda bulunuyor.

12.GPO Museum

Dublin Gezi Rehberi
GPO Museum – kaynak ; commons.wikimedia / Kaihsu Tai

Spire of Dublin anıtının hemen karşısında bulunan GPO’nun (Genel Postane) tarihi 1814 yılına kadar uzanıyor. Başarısızlıkla sonuçlanan, 1916 Paskalya Ayaklanması da tam olarak burada patlak vermiş.

GPO’nun içerisinde yer alan müzenin resmi adı ise Tanık Tarih Müzesi ve şehirdeki en yeni cazibe merkezlerinden biri. İrlanda tarihindeki bu önemli olayı (1916 Paskalya Ayaklanması) daha iyi anlamak isteyenler için mutlaka görülmesi gereken bir yer diyebiliriz.

Ağırlıklı olarak ayaklanma ve ayaklanmanın kendisine giden döneme odaklanırken, İrlanda Bağımsızlık Savaşı’ndan Kuzey İrlanda barış sürecine kadar olan diğer önemli olaylar hakkında etkileşimli ekranlar aracılığıyla bilgiler de veriliyor.

13.The Church Bar

The Church Bar – kaynak ; flickr / aa440

Hem kilise hem de bar & restoran olan The Church Bar, tarihi bir kilisenin içerisinde hizmet veriyor ve Dublin halkının eğlenmek veya bir şeyler yiyip içmek için en çok tercih ettiği mekanlardan biri.

Şehrin en özgün ve güzel barlarından biri olmasının yanında, turistlerin en çok ziyaret ettiği barlardan biri. Günümüzde barın bulunduğu kilise eskiden ‘St. Mary Kilisesi’ymiş. 1964 yılında kapatılan bu kilise, 2007 yılında restore edilmiş ve popüler bir bar ve gece kulübüne dönüştürülmüş. Pazar-Çarşamba günleri 19:00-21:00 saatleri arasında canlı geleneksel İrlanda müziğine de ev sahipliği yapan mekan, hem eğlenmek hem de yeme içme için gidilecek yerlerden.

Özellikle cuma ve cumartesi günleri kalabalık olan mekanın gece kulübü bölümüne 30€ gibi bir ücret ödeyerek girebiliyorsunuz (Özel parti ve dj günü varsa. Diğer günler ücretsiz). Bu giriş ücretine de bir içki dahil.

14.Ha’penny Bridge

Ha’penny Bridge – kaynak ; flickr / Ron Cogswell

Liffey nehri boyunca uzanan ilk yaya köprüsü olarak ünlenmiş olan Ha’penny Köprüsü, adını 1816 yılında inşa edildiğinde, yayaların köprüyü geçmeleri için ödemek zorunda oldukları fiyattan (Yarım Peni) alıyor. Köprünün ilk yapıldığı dönemdeki ismi ise Wellington Köprüsü’ymüş.

Bugün orijinal dekoratif demir işçiliğinin yaklaşık yüzde 85’ini koruyan köprü, Dublin’de gezilecek yerler arasında. Hem fotojenik yapısı hem de tarihiyle ilginizi çekebilecek bir cazibe merkezi.

15.The Temple Bar

The Temple Bar – kaynak ; flickr / William Murphy

Dublin’in en ünlü barlarından biri olan The Temple Bar, daha çok dekorasyonuyla dikkat çekiyor olsa da, Dublin’de güzel bir gece hayatına başlangıç için en ideal adres.

Geleneksel bir İrlanda Pub’ı olan The Temple Bar, Dublin’deki turistik cazibe merkezlerine de oldukça yakın. Bu yüzden şehir gezinize mola verebileceğiniz güzel spotlardan olabilir. Bir bar olarak öne çıkıyor olsa da, mutfağıyla da adından söz ettiriyor.

Samimi atmosferiyle Pub, hemen her gün canlı müzik performanslarına da ev sahipliği yapıyor. Dublin halkıyla kaynaşabileceğiniz en ideal ve en sevilen barlardan biri olan The Temple Bar, Dublin’deki diğer barlara kıyasla biraz daha pahalı olsa da, çok büyük fiyat farkı olmadığından göz atabilirsiniz.

The Temple Bar, bulunduğu merkezi konumuyla da dikkat çekiyor. Pub’ın bulunduğu yer, Dublin’de gece hayatı için popüler çok sayıda mekanlarla çevrili.

16.Dublin Kalesi

Dublin Kalesi – kaynak ; flickr / William Murphy

İrlanda üzerindeki İngiliz egemenliğinin bir kalıntısı olarak duran Dublin Kalesi‘nin tarihi 13. yüzyıla kadar uzanıyor. Şehrin tam kalbinde, kolay ulaşılabilir bir konumda yer alan kalede bulunan en eski yapı olan ‘Record Tower’ adı verilen 13. yüzyıldan kalma bir kuleyi de görebilirsiniz.

Şehre yapılan yabancı saldırılara karşı bir kale olarak kullanılmasının yanı sıra, kale ve arazisi aynı zamanda bir hapishane, bir kayıt ofisi, bir su istasyonu, bir parlamento sarayı, bir kraliyet eğlence merkezi ve bir askeri ikametgah yeri olarak da kullanılmış.

Kale aynı zamanda 1916 Paskalya İsyanı’nın başladığı ve beş yıllık savaştan sonra İrlanda’nın bağımsızlığını aldığı antlaşmanın imzalandığı yer olması bakımından da tarihsel bir öneme sahip.

Kalenin bulunduğu yer aslında birkaç yapı topluluğunun bir arada bulunduğu kompleks ve bu komplekste kalenin dışında ayrıca 1680’den 1830’a kadar lüks State Apartmanları gibi korunmuş yapılar da görülebilir. Dahası, kompleks dünyaca ünlü Chester Beatty Kütüphanesi’ne ev sahipliği yapıyor.

  • Dublin Kalesi giriş ücreti yetişkinler için 9€, 12-17 yaş arası çocuklar için ise 4€.
  • Kaleyi haftanın her günü 09:45-17:15 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

17.Christ Church Cathedral

Christ Church Cathedral – kaynak ; flickr / ana rey

Dublin’deki Orta Çağ katedrallerinden ikincisi olan Christ Church Cathedral, Kutsal Üçlü Katedrali olarak da biliniyor. Görkemli mimarisi ve süslü iç mekanıyla öne çıkan yapı, Dublin’de mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında.

Dublin Kalesi’ne kısa bir yürüme mesafesinde olan katedralin tarihi ise 11. yüzyıla kadar uzanıyor. 1030 yılında ahşap bir Viking kilisesi olarak kurulmuş olan yapı, eklemeler ve yenilemeler sonrasında günümüzdeki görkemli halini almış.

Katedral içerisinde en dikkat çeken yerlerden biri, İrlanda’nın ilk Norman işgalcilerinden biri olan Strongbow’un mezarı oluyor. Ayrıca katedralin aşağı katına inerek, yapının ilk yapıldığı dönemden kalma izlerini de görebilirsiniz.

Katedralin çan kulesine çıkıp Dublin’in panoramik manzarasını seyretmek de mümkün. Giriş ücreti için ödediğiniz ücrete bu çan kulesi de dahil olduğundan, mutlaka bu muhteşem manzarayı görün.

  • Christ Church Cathedral giriş ücreti yetişkinler için 8€, 12 yaş altındaki çocuklar için ise 3.5€. Ayrıca ses rehberi satın almak da mümkün (İngilizce).
  • Katedrali 10:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

18.St Patrick Katedrali

İrlanda’nın en büyük ve en eski kilisesi olma ünvanına sahip olan St Patrick Katedrali, şehrin en çok ziyaret edilen tarihi yapıları arasında yer alıyor.

Hem şehrin kalbine hem de Dublin’deki diğer turistik noktalara yakın bir konumda bulunan katedral, bir efsaneye göre Aziz Patrick’in Hıristiyanları vaftiz etmek için kuyudan aldığı suyu kullandığı yere 5. yüzyılda inşa edilmiş.

1192’de, büyümekte olan şehrin halihazırda bir Mesih Kilisesi’ne sahip olması nedeniyle alışılmadık bir katedral statüsüne yükseltilmiş olan bu dini yapı, günümüzdeki haliyle 1199-1270 yılları arasında yeniden inşa edilmiş.

Görkemli bir dış cepheye sahip olan katedralin iç mekanı da, en az dış cephe kadar ilgi çekiyor. İç mekan, büstler, anıtlar ve anıt plaketlerle dolu. Ayrıca katedralin küçük bir de mağazası bulunuyor, buradan kitaplar, geleneksel İrlanda hediyelikleri ve çok güzel gümüş takılar satın alabilirsiniz.

  • St Patrick Katedrali giriş ücreti 8€.
  • Katedrali 09:30-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

19.The Old Jameson Distillery

The Old Jameson Distillery – kaynak ; flickr / Thomas de leeuw

1780’de kurulan Jameson, dünyada en çok satan İrlanda viskisini yapıyor. Kurucusu John Jameson hakkında videolar ve arpadan şişeye olan ilerlemeyi gösteren bu fabrika, Dublin’in en turistik cazibe merkezlerinden biri.

40-45 dakikalık rehberli turlarla görebileceğiniz fabrikada ayrıca viskilerin tadına da bakabiliyorsunuz. Viski hayranı olmasanız da Old Jameson Distillery, tarihiyle ilginizi çekecektir.

  • The Old Jameson Distillery giriş ücreti 20€.
  • Fabrikayı haftanın her günü 10:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

20.Guinness Storehouse

Guinness Storehouse – kaynak ; flickr 7 Mark Heard

Dublin şehir merkezinden yaklaşık 15-20 dakika yürüyüş sonrası ulaşabileceğiniz fabrikalardan biri olan Guinness Storehouse, hem St Patrick Katedrali’ne hem de The Old Jameson Fabrikası’na yürüme mesafesinde bulunuyor.

Jameson İçki Fabrikası gibi, Guinness Storehouse da artık işleyen bir bira fabrikası değil, ancak size hikayeli yapının arkasındaki tarih ve sürece içeriden bir bakış açısı veriyor. Bira yapım sürecinde kullanılan malzemelerden dünya çapında görülen ikonik reklamlara kadar türünün tek örneği biranın tarihini öğrenmek için eski bira fabrikasının yedi katında bireysel olarak gezebiliyorsunuz.

Ödediğiniz giriş ücreti ile ayrıca en üst katta yer alan Gravity bar’dan ücretsiz bir bira alacak ve şehrin muhteşem bir manzarasını seyredebileceksiniz. Dublin’i yüksek sezonda, yaz aylarında ziyaret ediyorsanız bu cazibe merkezinin ciddi anlamda kalabalık olabileceğini unutmayın. Bu yüzden biletinizi online olarak almayı düşünün, biletinizi önceden alacak olursanız bilet kuyruğuna girmeden direkt içeri girebiliyorsunuz.

Guinness Storehouse, Dublin merkezinin batı ucunda, Liffey Nehri’nin güneyinde yer alıyor. Toplu taşıma araçlarına ihtiyaç duyulmadan rahatlıkla gidilecek yerlerden.

  • Guinness Storehouse giriş ücreti 17.50€ (Giriş ücretine bir bira dahil).
  • Haftanın her günü 09:30-19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

21.Kilmainham Gaol

Dublin de Gezilecek Yerler Blog
Kilmainham Gaol – kaynak ; flickr / Keith ewing

İrlanda tarihinin karanlık tarafına en eşsiz bakışlardan birini sunan Kilmainham Gaol, günümüzde ziyarete açık olan bir hapishane. 1796-1920 yılları arasında faaliyet gösteren hapishane, Thomas Francis Meagher ve James Connolly de dahil olmak üzere İrlanda’nın bağımsızlığı için savaşan birçok ünlü ismi barındırmış. Ek olarak hapishane, 19. yüzyılın başlarında Avustralya hükümlü kolonisine, yaklaşık 4.000 mahkum için bir ulaşım noktası görevi görmüş.

Şimdi korunmuş bir müze olan Kilmainham Gaol, Dublin’de gezilecek yerler arasında en çok ilgiyi gören cazibe merkezlerinden biri.

Kilmainham Gaol, Phoenix Park’ın yakınında, Dublin merkezinin hemen batısında yer alıyor. Aston Quay’den 69 ve 79 ve no. O’Connell Caddesi’nden 13 ve 40 nolu otobüsleri kullanarak hapishaneye ulaşabilirsiniz.

  • Kilmainham Gaol giriş ücreti 9€

22.Phoenix Parkı

Phoenix Parkı – kaynak ; flickr / tambako the jaguar

Dublin Hayvanat Bahçesi‘ne de ev sahipliği yapan Phoenix Parkı, Dublin’de çocuklarla görülecek en özel yerlerden biri. Tarihi 1830 yılına kadar uzanan bu hayvanat bahçesi, ülkenin en büyükleri arasında yer alıyor.

70 dönümlük hayvanat bahçesi, çeşitli büyük habitatlarda 400’den fazla hayvana ev sahipliği yapıyor. En ilgi gören hayvanlar arasında Humboldt penguenleri ve batı ova gorilleri de bulunuyor.

Yaklaşık 1750 dönümlük oldukça geniş bir alanda bulunan park, Avrupa’nın en büyük kapalı şehir parkı olma ünvanına da sahip. Birçok geyiğin dolaştığı bu parkın ana cazibe merkezi ise 18. yüzyıldan kalma tarihi bir bina olan, İrlanda’daki Amerikan Büyükelçisine ev sahipliği yapan Deerfield oluyor.

Dublin şehir merkezine yaklaşık 3 km uzaklıkta bulunan park, uzun yeşil alanların ve çok sayıda ağaç ve bitkinin yanı sıra, bir spor sahası ve Wellington Anıtı’na ev sahipliği yapıyor.

Dublin’in koşuşturmacasından bir nebze de olsun uzaklaşmak, temiz havanın keyfini çıkarmak için ziyaret edebileceğiniz Phoenix Parkı, 1600’lü yıllarda bir kraliyet avlanma yeriymiş. 1747 yılında halka açılan park, kurulduğu günden günümüze Dublin’in en önemli çekim merkezlerinden biri olmaya devam ediyor.

Parkın tarihi hakkında bilgi edinmek ve 17. yüzyıla kadar uzanan Orta Çağ kulesini gezmek için parkın ziyaretçi merkezi ve Ashtown Kalesi’nden başlayabilirsiniz. Park ayrıca 78 dönümlük Edwardian arazisine, hala çalışan bir çiftlik ve Viktorya dönemi duvarlı bir mutfak bahçesi olarak işlev gören Farmleigh evine ev sahipliği yapıyor.

  • Phoenix Parkı’na giriş ücretsiz. Dublin Hayvanat Bahçesi giriş ücreti ise 18€.

23.Glasnevin Cemetery Museum

Dublin gezi rehberi

Glasnevin Cemetery Museum (Glasnevin Mezarlık Müzesi), Tripadvisor’a göre Dublin’de görülecek en popüler yer. Turistik yerler arasında birinci sırada yer alan bu cazibe merkezi, hem tarih hem de sanatseverleri bir araya getiriyor.

Ünlü İrlandalı siyasi figürlerin, şairlerin ve yazarların mezarlarının da bulunduğu bu mezarlık, 124 dönümlük oldukça büyük bir alanı kaplıyor.

Dublin şehir merkezine yaklaşık 2.5 km uzaklıkta bulunan bu mezarlığa toplu taşıma araçlarıyla 5-10 dakikada kolaylıkla gidebiliyorsunuz.

Dünyanın en büyük Kelt haçı koleksiyonunu bulacağınız mezarlıkta yer alan tesis bünyesindeki interaktif Müze, “Ölüler Şehri” ve mezarlık tarihinin sayısız fotoğrafı dahil olmak üzere ödüllü sergilere ev sahipliği yapıyor. Her yaşa uygun turistik yerlerden biri olduğu için ailece gidilebilir.

24.National Botanic Gardens (Ulusal Botanik Bahçeleri)

Ulusal Botanik Bahçeleri – kaynak ; flickr / Sean Macentee

Her yaştan ziyaretçiye keyifli dakikalar sunan Ulusal Botanik Bahçeleri, görülecek çok sayıda bitkilere ve çiçeklere ev sahipliği yapıyor. Ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz bahçeler, Dublin şehir merkezinin dışında, Glasnevin Mezarlık Müzesi’ne yürüme mesafesinde bulunuyor.

Bir heykel bahçesi, eski bir kale gibi görünmek üzere tasarlanmış bir sebze bahçesi ve cam evler Botanik Bahçeleri’nde görebileceğiniz bölümlerden sadece birkaçı.

  • Ulusal Botanik Bahçeleri giriş ücreti 5€

Dublin Kaç Günde Gezilir ?

Kaynak ; flickr / sean_macentee

Dublin’de gece hayatı için bir planınız yoksa 2 günlük bir gezi yeterli oluyor. Ancak yeteri kadar bütçeniz varsa en azından 3 gününüzü Dublin için ayırın. Böylece Dublin çevresinde gezilecek yerler için de zaman ayırmış olursunuz.

Dublin’de Alışveriş

Dublin’de alışveriş denince akla ilk gelen yerlerden biri şüphesiz Grafton Caddesi oluyor. Burası, dünyanın önde gelen markalarına ait mağazaları bulabileceğiniz yer. Ayrıca çok sayıda yerel markaya ait mağazayı da yine bu cadde üzerinde bulabilirsiniz.

Dublin’de alışveriş için gidilecek en popüler spotlar ise ;

Brown Thomas

Brown Thomas – kaynak ; flickr / can pac swire

Dublin’de lüks alışverişin en popüler adresi olan Brown Thomas, hazır giyim, aksesuar ve kozmetik ürünleriyle ilgi görüyor. Dünyanın en ünlü markalarını bulabileceğiniz bu AVM’de ayrıca İrlanda markalı lüks ürünleri de bulabilirsiniz. Herkesin gönül rahatlığıyla alışveriş yapabileceği bir yer olmasa da, lüks severler için güzel bir alışveriş noktası olabilir.

Powerscourt Centre

Dublin de gezilecek yerler blog
Powerscourt Centre – kaynak ; flickr / William Murphy

Powerscourt Townhouse Center, bir zamanlar Powerscourt ailesine ait olan muhteşem bir Georgian şehir evinin içinde yer alan üst düzey bir butik alışveriş merkezi. Birkaç lüks perakende ve tasarım mağazası sunan bu AVM de, şehir merkezine oldukça yakın bir konumda bulunuyor.

Moore Street

Moore Street – kaynak ; flickr / William Murphy

Moore Street, Dublin’in en eski gıda pazarı olan açık hava meyve ve sebze pazarı ile ünlü olsa da, burada birçok farklı konseptte butikleri ve hediyelik eşya dükkanlarını da bulabiliyorsunuz. Cadde, daha çok meyve ve sebze almak için gelmiş Dublin halkıyla dolu, fakat ana pazar alanının arkasında bulunan caddelerde çok sayıda farklı mağaza bulunabilir. Ayrıca bu bölgede alışveriş yaparken mutlaka sıkı bir pazarlık yapmak şart.

Grafton Street

Dublin Gezi Rehberi
Grafton Street – kaynak ; flickr / PNP!

Dublin’de görülmesi gereken yerler arasında olan Grafton Caddesi, şehirdeki en popüler ve en iyi alışveriş caddesi olarak bilinir. Bu cadde üzerinde lüks mağazalarda orta bütçeli mağazalara her bütçeye hitap eden bir yer bulabiliyorsunuz. Bu yüzden de cadde, daha çok turistlerin favorisi arasında yer alıyor.

Grafton Caddesi ayrıca, Dublin’de yeme içme için de gidilecek yerlerden biri. Caddede şehrin öne çıkan popüler restoranları, cafeleri ve barları da bulabilirsiniz.

Dublin’de Nerede Yemek Yenir ?

Dublin Gezi Rehberi
Kaynak ; flickr / sean_macentee

Dublin, daha çok bar mutfağıyla öne çıkıyor olsa da, birinci sınıf çok sayıda restoranı da bu şehirde bulabilirsiniz. Grafton Caddesi çevresinde çok sayıda restoran ve cafe bulabileceğiniz gibi, The Church Bar çevresinde de, şehrin önde gelen mekanlarını bulabilirsiniz. Dublin’de gezilecek yerler arasında olan ‘The Church Bar’ öğle yemeği veya atıştırmalıklar için Dublin’in en popüler mekanlarından biri.



Booking.com

BENZER İÇERİKLER

POPÜLER YAZILAR