İstanbul’un en lüks ve en sevilen ilçelerinden biri olan Şişli, çok sayıda moda butikleri, lüks oteller ve Cevahir AVM gibi birçok alışveriş merkezine ev sahipliği yapmasıyla tanınıyor. Avrupa ve Dünya mutfağına sahip birbirinden şık restoranlarının yanı sıra, çok sayıda barların olduğu Halaskargazi Caddesi gibi ünlü bir caddeye de ev sahipliği yapan Şişli, şehirdeki en popüler kültür ve eğlence merkezlerinden bir tanesi. Şişli gezilecek yerler listesine eklenebilecek cazibe merkezleri ise, tarihi yapılar, caddeler, parklar ve diğer çekim merkezlerinden oluşuyor.
Şehirdeki en önemli iş, finans, alışveriş ve ulaşım merkezlerinden biri olan Şişli’de gezip görülecek yerler, alışveriş merkezleriyle de öne çıkıyor. Özellikle yabancı turistlerin sık sık ziyaret ettiği Cevahir Alışveriş Merkezi, Trump Alışveriş Merkezi ve Astoria Alışveriş Merkezi gibi yerler turistlerin en popüler çekim merkezleri arasında.
Yazı İçerisindeki Başlıklara Git
Şişli Gezilecek Yerler
Çok sayıda kültür ve sanat merkezine de ev sahipliği yapan Şişli, müzeleri, kiliseleri, alışveriş merkezleri ve birbirinden ünlü mekanlarıyla şehirdeki popüler gezi güzergahları arasında yer alıyor. Şişli’deki görülmeye değer tüm turistik yerleri yukarıdaki haritada görebileceğiniz gibi, harita üzerinden ilçedeki sürenize göre de güzel bir gezi rotası oluşturabilirsiniz.
1.Atatürk Müzesi
İnkilap Müzesi olarak da bilinen Atatürk Müzesi, Şişli’nin en önemli turistik yerleri arasında. M. Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele çalışmaları sırasında kiracı olarak kaldığı bu ev, 1928 yılında Belediye tarafından satın alınmış ve 1942 yılında Atatürk İnkilabı Müzesi olarak ziyarete açılmış.
Müze, Atatürk’ün yaşamı ile alakalı çok sayıda fotoğraf, özel eşyalar, kıyafetler, Milli Mücadele ile ilgili tablolar ve İnkilaplarla alakalı çok sayıda belgeleri sergiliyor.
3 katlı olan bu müzenin girişinde sizi Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi karşılıyor. Yemek odası Milli Mücadele tablolarına ayrılmış. Oturma odası olan bölümde ise, Atatürk’ün doğumundan I. Dünya Savaşı’na kadar olan yaşamından fotoğraflar sergileniyor. Müzenin birinci katında yatak odası, çalışma odası ve diğer odalar yer alır. Bu odalarda Atatürk’ün kullandığı eşyalar, kıyafetler, Atatürk’ün gerçekleştirdiği İnkilaplarla ilgili belgeler ve Milli Mücadele yıllarının doğuşuna ait fotoğraflar sergileniyor.
Müzenin ikinci katı ise, Atatürk’ün ölümü ile ilgili olan fotoğraflara ayrılmış. Ayrıca bu katta çok sayıda belgeler de görülebiliyor. Müzenin son katı olan 3. katta, devrimlerle alakalı fotoğraflar, gazeteler, bir kavanoz içerisinde Anıtkabir’den getirilmiş toprak ve Atatürk hakkında yazılmış çeşitli kitaplar sergileniyor.
Müzeye giriş ücretsiz. Ayrıca müzenin bulunduğu yer, Şişli’nin kalbinin attığı yerlerden biri. Bu yüzden göz atmaya değer. Müze, pazar ve perşembe günleri ziyarete kapalı.
2.Şişli Merkez Camii
Halaskargazi Caddesi ile Abide-i Hürriyet Caddesi arasında merkezi bir konumda yer alan Şişli Merkez Camii, Cumhuriyet döneminde şehirde inşa edilen ilk camii olması bakımından önemli bir yere sahip. Mimar Ali Vasfi Egeli’nin maddi ve manevi katkılarıyla 1945 yılında yapımına başlanan camii inşaatı 1950 yılında tamamlanmış.
İlçedeki en iyi bilinen yerlerden biri olan Şişli Camii, merkezi konumundan dolayı da ilçedeki önemli ibadet yerlerinden biri. Sade bir dış mimariye sahip olan caminin iç süslemeleri ise görülmeye değer. Ayrıca Şişli Camii, 1665’te yapımı tamamlanmış olan Eminönü Yeni Camii’nden sonra Klasik Türk Mimarisi tarzında inşa edilen ilk cami olması bakımından önemli bir yere sahip.
3.Aya Dimitri Rum Kilisesi
Şişli’nin en güzel semtlerinden biri olan Kurtuluş semtinde bulunan Aya Dimitri Rum Kilisesi‘nin inşa tarihi tam olarak bilinmiyor olsa da, 16. yüzyılın sonlarında yazılmış olan bir kaynağa göre burada bir kilise bulunuyormuş. Buna dayanarak da kilisenin 16. yüzyıl içerisinde veya daha öncesinde inşa edilmiş olabileceği tahmin ediliyor.
Kilisenin dış duvarındaki kitabeye göre ise kilisenin 1726 yılında restorasyondan geçtiği biliniyor. Günümüzde hâlâ kullanılmakta olan çan kulesinin tarihi ise 1857 yılına uzanıyor. Bu çan kulesi de 1955 yılında yeniden inşa edilerek günümüzdeki halini almış.
Tarihi bir öneme sahip olmasının yanında Aya Dimitri Rum Kilisesi, mimari bakımdan da oldukça önemli yapılar arasında. Dış ve iç mekanda oldukça süslü olan kilisenin ahşap oymalı ve altın kaplamalı ikonastasisi ise, kilisenin en önemli eserleri arasında. Kurtuluş Rum Cemaati Vakfı’nın merkez kilisesi olmasıyla da önemli olan Aya Dimitri Rum Kilisesi, her gün ibadete ve ziyarete açık.
4.Saint Esprit Katedrali
Harbiye mevkiinde Şişli’de gezilecek en önemli tarihi yerler arasında olan Saint Esprit Katedrali, Hillereau tarafından 1845 yılında mimar Gaspard Fossati’ye yaptırılmış.
Harbiye Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’nin bahçesinde yer alan bu yapı, şehirdeki birçok önemli yapı gibi depremlerden nasibini almış. 1865 yılında restore edilerek günümüzdeki görkemli haline kavuşmuş olan katedral, bahçesinde bulunan ”Barışçıl Papa” olarak anılan Papa XV. Bededictus heykeliyle de turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor.
Saint Esprit Katedrali’nin bulunduğu sokak ise, Türk Dostu Papa olarak tanınmış Papa XXIII. Ioannes ismini taşıyor. Barok mimari yapısıyla ilgi gören bu tarihi yapıyı da Şişli gezilecek yerler listenize eklemeyi düşünebilirsiniz.
5.Bomonti Bira Fabrikası
Osmanlı İmparatorluğu döneminde ilk modern yerli bira üretimine başlamış olan Bomonti Bira Fabrikası, adını şehirdeki en eski semtlerden birine vermiş olmasıyla öne çıkıyor.
Efes Pilsen’e ait olan fabrika, İsviçreli Bomonti kardeşler tarafından 1890 yılında kurulmuş.
Bomonti Bira Bahçeleri’ne de sahip olup, Avrupa’nın birçok ülkesinde olan ”Biergarten”e (Bira Bahçesi) rakip olmuş. Ancak 1934 yılında Cumhuriyet döneminin ulusallaştırma ve millileştirme kararıyla fabrika Tekel’e devredilmiş. Tekel birası üreten fabrikanın da 1991 yılında kapatılmasıyla, 100 yıllık tarihi yapı uzun bir süre kaderine terk edilmiş. Daha sonra Efes Pilsen’in yeniden satın aldığı fabrika içerisine 2015 yılında Doğuş Grubu tarafından ”Bomontiada” adı verilen yaratıcı kültür kampüsü açılır. Her geçen gün yeni yeni mekanların açılmasıyla Şişli’nin en sevilen ve en çok ziyaret edilen yerleri arasına girmiş olan Bomontiada (Bomonti Bira Fabrikası) günümüzde şehirdeki en önemli turistik cazibe merkezlerinden biri.
6.Vali Konağı Caddesi
Şişli’nin en iyi bilinen caddelerinden biri olan Vali Konağı Caddesi, Nişantaşı’nda birçok turistik yere oldukça yakın bir konumda bulunuyor. Şehir halkının daha çok alışveriş için tercih ettiği caddelerden biri. Ayrıca birbirinden güzel cafeleri ve restoranlarıyla da ünlü olan Vali Konağı Caddesi, Türkiye’deki en zengin caddelerden biri olarak da biliniyor.
Abdi İpekçi ve Teşvikiye ile beraber sıkça anılan Vali Konağı Caddesi, dünyaca ünlü markalara ait mağazaların yanı sıra, birbirinden güzel sanat galerileri, tasarım atölyeleri ve moda okullarıyla sanatın ve modanın buluştuğu yerlerden biri olarak biliniyor. Şehirde modanın kalbinin attığı yer olarak kabul edilen bu caddeyi, alışveriş veya yeme içme için mutlaka ziyaret edin deriz.
7.Maçka Demokrasi Parkı
Şehirdeki en güzel ve en renkli parklardan biri olarak kabul edilen Maçka Demokrasi Parkı, kedisini köpeğini gezdirmeye gelen İstanbullu ile dolu renkli bir park.
Parkta yürüyüş yollarından, tuvalet, cafe ve diğer olanaklara kadar ihtiyacınız olabilecek birçok imkan var. Parkın bulunduğu alanın tarihinin ise 19. yüzyıla kadar uzandığı tahmin ediliyor. Önceden bu alan at sürme, mesire ve piknik alanı olarak kullanılıyormuş. 90’lı yıllarda sevgililerin buluşma yeri olmuş ve ”Aşk Parkı” olarak anılmış.
1993 yılından sonra restore edilerek Maçka Demokrasi Parkı adını almış olan bu park ile Beyoğlu Evlendirme Dairesi arasında hizmet veren bir teleferik de inşa edilmiş. Günümüzde bu teleferik sayesinde hem şehrin hem de parkın muhteşem manzarasını seyredebiliyorsunuz. Park, Beşiktaş ilçesiyle sık sık anılıyor olsa da, bu park da Şişli gezilecek yerler arasında yer alıyor.
8.Teşvikiye Camii
Bulunduğu semte adını veren camilerimizden biri olan Teşvikiye Camii, Şişli’deki en önemli tarihi yapılar arasında. Eskiden Haseki Meydanı olarak bilinen caminin bulunduğu yer Osmanlı döneminde padişahlar tarafından gezinti ve spor faaliyetleri için ziyaret edilirmiş.
Bölgeye III. Selim tarafından 1794 yılında yapılmış olan ilk camii, zaman içerisinde harap olduktan sonra 1853 yılında Abdülmecid tarafından yeniden inşa edilmiş. 1981 yılında restore edilerek günümüzdeki haline kavuşturulmuş olan camii, bugün ibadete ve ziyarete açık.
Teşvikiye Camii, daha çok avlusunda yer alan iki nişan taşı ile tanınıyor. Zamanında atış hedefi olarak kullanılan bu iki taş günümüzde de görülebiliyor.
9.Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu
Bir konser ve gösteri mekanı olan Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu, Şişli’nin Harbiye semtinde Dolmabahçe Vadisi’nde bulunuyor.
1947 yılında açılışı yapılmış olsa da, tüm eksiklerinin giderilmesi ve tiyatronun tam anlamıyla tamamlanması 1950 yılını bulmuş. Çok sayıda gösterilere, konserlere ve tiyatrolara ev sahipliği yapan bu açık hava tiyatrosu da Şişli’de görülecek önemli tarihi yapılardan.
10.KüçükÇiftlik Park
1975’ten beri şehrin eğlence merkezi olarak bilinen Küçükçiftlik Park, Maçka Parkı yakınında yer alıyor.
Şehirdeki en büyük etkinlik alanı olmasıyla ünlü olan Küçükçiftlik park, yaz aylarında haftanın en az 3-4 günü konserlere veya etkinliklere ev sahipliği yapar. Oldukça geniş bir alana kurulu olan bu etkinlik alanında sadece yerli sanatçılar değil, yabancı sanatçılarda sahne alır.
11.Abide-i Hürriyet Anıtı
Kağıthane vadisine hakim bir tepe üzerinde inşa edilmiş olan Abide-i Hürriyet Anıtı, İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından 31 mart vakası ile II. Meşrutiyet’in gerçekleşmesi sırasındaki çarpışmalarda hayatını kaybedenlerin hatıralarını canlı tutmak amacıyla anıt mezar olarak yaptırılmış.
13 nisan 1909 yılında gerçekleşen 13 günlük ayaklanma sonucunda çok sayıda insan anıtın bulunduğu bu tepede hayatını kaybetmiş.
Tasarımı Mimar Muzaffer Bey’e ait olan yapı 23 temmuz 1911 yılında Harbiye Nazırı Enver Paşa’nın hazır bulunduğu bir törenle açılmış.
Hürriyet-i Ebediye Abidesi olarak da bilinen bu anıt, Osmanlı’da hürriyetin sembollerinden biri haline gelmiş olması bakımından da oldukça önemli.
12.Askeri Müze
Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı olarak da bilinen Askeri Müze, Şişli’nin en güzel semtlerinden biri olan Harbiye’de Cumhuriyet Caddesi’nde bulunuyor. 54 bin metrekarelik oldukça geniş bir alana sahip olan bu kompleksteki Mekteb-i Harbiye Binası, Osmanlı döneminde subay yetiştirmek amacıyla 1862 yılında kurulmuş. Günümüzde ise Şişli gezilecek yerler listesinin en önemli cazibe merkezlerinden biri olarak hizmet veriyor.
Askeri Müze’deki arkeolojik eserlerin artışı nedeniyle birçok eser Çinili Köşk’e taşınmış. Böylece günümüzdeki İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin temeli atılmış.
Müzenin en önemli özelliği, müzedeki sinemanın, müze kütüphanesinin, yayınlarının ve mehterinin günümüzdeki çağdaş müzecilik anlayışla örtüşüyor olması. Müze, 1940 yılına kadar Topkapı Sarayı içerisinde yer alan Aya İrini‘de faaliyet göstermiş ve II. Dünya Savaşı’nın Türkiye’ye sıçrayabileceği endişesiyle 9 yıl boyunca kapalı kalmış olan müzedeki eserler, 1949 yılına kadar Maçka Silahhanesi’nde depolanmış. 1959 yılından sonra ise, Harbiye Mektebi Jimnastikhanesi binasında tekrar sergilenmeye başlamış.
Bu binanın da müzedeki eserler için yetersiz kalmasından dolayı, 1966 yılından itibaren onarım çalışmaları sürdürülen eski Harbiye binasının ”Askeri Müze” olarak kullanılmasına karar verilmiş ve 10 şubat 1993 tarihinde ziyarete açılmış.
Müzedeki eserler toplamda 28 salonda sergileniyor. Yaklaşık 5 bin eserin sergilendiği koleksiyonda, Askeri kıyafetlerden silahlara ve kılıçlara, çadırlardan sancak ve bayraklara kadar çok sayıda değerli eser yer alıyor. Pazartesi ve salı günleri kapalı olan müzeyi haftanın diğer günleri 09:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
13.Abdi İpekçi Caddesi
Milliyet Gazetesi eski Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi’nin öldürüldüğü noktaya adı verilen Şişli’nin en ünlü caddelerinden biri olan Abdi İpekçi Caddesi, Maçka – Nişantaşı boyunca uzanıyor.
Çok sayıda lüks giyim mağazalarına, cafelere ve restoranlara ev sahipliği bu yapan cadde, Şişli turunuzda mola verebileceğiniz birbirinden güzel ve ünlü mekanlara ev sahipliği yapıyor.
İlçedeki en elit caddelerden biri olan Abdi İpekçi Caddesi üzerinde bulunan mağazalar ise daha çok lüks kesime hitap eder. Bunun yanında cadde, Şişli gezilecek yerler listesine başlamak için en ideal spotlardan. Çünkü cadde, Şişli’deki cazibe merkezlerinin çoğuna yürüme mesafesinde bulunuyor.
14.Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı
Yaklaşık 112 hektarlık bir alana sahip olan, 2011 yılında Tabiat Parkı ilan edilen Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı, zengin bir floraya sahip olmasının yanı sıra birçok canlıya da ev sahipliği yapıyor. Yaban domuzundan kurtlara ve çakallara, sincaptan köstebek ve tilkiye kadar çok sayıda canlı türleri bulunuyor. Ayrıca bölgede Gürgen, Anadolu Kestanesi, Doğu Çınarı, Boylu Dişbudak, Defne Yapraklı Kartopu, Kasnak Meşesi ve Orman Sarmaşı olmak üzere çok çeşitli bitki türleri de var.
Güzel bir piknik alanı olmasının yanı sıra, yürüyüş parkurları, çocuk oyun alanları ve bisiklet parkuru gibi imkanlarıyla da her yaştan ziyaretçiye hitap eden Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı’nda büfe, tuvalet ve otopark gibi olanaklar da bulunuyor. Bu tabiat parkına girişler ise ücretli. Araçlarla 100 TL, bisiklet 50 TL ve yaya olarak girecek olursanız da 25 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor.
15.Ara Güler Müzesi
Son zamanların popüler kültür ve eğlence merkezlerinden biri olarak bilinen Bomontiada‘da 2018 yılında kapılarını arayalan Ara Güler Müzesi, açıldığı günden günümüze şehirdeki en önemli çekim merkezlerinden biri olmayı sürdürüyor.
Türkiye’de uluslararası niteliğe sahip ilk fotoğraf müzesi olma özelliğini taşıyan Ara Güler Müzesi, Doğuş Grubu’nun Ara Güler ile yaptığı işbirliği sonucunda kurulmuş ve usta sanatçının ”Islık Çalan Adam” sergisi ile 2018 yılında ziyarete açılmış.
16.Karanlıkta Diyalog Müzesi
Herkesin engelli bireylerin yaşadıkları zorlukları görüp anlayabilmesi ve daha bilinçli bir toplum yaratılması için yaşaması gereken bir deneyim sunan Karanlıkta Diyalog Müzesi, küçük çocuklar için biraz ürkütücü bir yer olsa da, kesinlikle her yaştan ziyaretçinin mutlaka Şişli gezilecek yerler listesine eklemesi gereken çok özel bir müze.
Müzenin içi adından da anlaşılacağı üzere zifiri karanlık. Görme engelli vatandaşlarımızın neler hissettiğini ve neler yaşadıklarını çok az bir süreliğine de olsa ziyaretçiye aksettiren bu müze, kelimenin tam anlamıyla muhteşem bir deneyim sunuyor. Müzeyi bastonlar ile geziyorsunuz, görmeden duyarak, dokunarak, tadarak, koklayarak eşsiz bu 1 saatlik deneyimi mutlaka Şişli’de yapılacaklar listenize ekleyin deriz.
17.Mıstık Parkı
Daha çok çocuklu ailelerin zaman geçirdiği parklardan biri olan Mıstık Parkı, kedileriyle sevilen parklardan biri.
Birçok çocuk oyun alanına sahip olan park, Şişli ve Nişantaşı halkı tarafından tercih ediliyor olsa da, turist olarak da görülecek yerler arasında.
18.Feriköy Antika Pazarı
İstanbul’da geçmişe yolculuk yapabileceğiniz, şehrin en ünlü antika pazarlarından biri olan Feriköy Antika Pazarı da Şişli’nin önemli gezilecek yerlerinden biri. Antika silahlardan plaklara, tarihi kameralardan elbiselere ve takılara binbir çeşit antika ürünü bulabileceğiniz pazar, Şişli’de gezilecek ve görülecek en güzel yerlerden biri.
Hiçbir şey satın almayacak dahi olsanız, nostalji yapmak adına bile ziyaret edilmeye değer. Ancak bu antika pazarı sadece pazar günleri kuruluyor. Bu pazar yerinde pazartesi ve perşembe günleri sebze/meyve pazarı, cumartesi günleri ise organik pazar var.
Antika Pazarı’nın sadece pazar günü kurulmasından dolayı, oldukça kalabalık olabiliyor. Aklınıza gelebilecek her türlü eski eşyayı ve takıları bulabileceğiniz pazarda, 20-30 liraya ucuz kitapları da bulabiliyorsunuz.
Eğer pazar günü Şişli’yi ziyaret ediyorsanız, bu antika pazarını da mutlaka listenize ekleyin deriz.
Şişli Gezilecek Yerler Listesine eklenebilecek alternatif çekim merkezleri
Şişli gezilecek yerler listesine bu 18 yerin dışında birkaç yer daha eklemek pekala mümkün. Fakat ilçede turistlerin ve İstanbullunun favorisi olan bu 18 yer arasından yarım veya tam günlük güzel bir gezi rotası oluşturabilirsiniz. İlçede çok daha fazla zamanınız varsa, Şişli’nin popüler mekanlarında güzel bir kahve içmeden veya eşsiz bir yemek yemeden de ayrılmayın. Daha fazla zamanınız varsa da aşağıdaki turistik cazibe merkezlerine göz atabilirsiniz.
19.Bulgar Kilisesi / Eksarhlığı
Geniş bir bahçe içerisinde yer alan dört katlı Bulgar Eksarhlığı, ahşap karkas olarak inşa edilmiş. Eklektik tarzında tasarlanmış bu yapıdaki vitraylı camlar, ahşap işlemeli saçaklar ve sütun başlıkları, taş işçiliğinin incelikli örnekleri görülmeye değer.
Halaskargazi ve Abide-i Hürriyet caddeleri arasında yer alan bu tarihi yapı, 19. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmiş.
20.Halaskargazi Caddesi
Harbiye kavşağından başlayarak Şişli Camii’ne kadar uzanan 1.3 km uzunluğundaki Halaskargazi Caddesi de, Şişli’de göz atmanızı tavsiye edebileceğimiz cazibe merkezlerinden biri. Çok sayıda mağazaya, cafeye ve restorana ev sahipliği yapan cadde, ayrıca İstanbul’un en tanınmış tiyatrolarından olan Kenter Tiyatrosu’na ev sahipliği yapıyor.
Şehirdeki diğer popüler gezi güzergahlarından olan Balat ve Sultanahmet yazılarımıza göz atmayı da unutmayın.
BENZER İÇERİKLER