Beşiktaş gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Parkı ve Ihlamur Kasrı olsa da, Beşiktaş’ta gezilecek daha birbirinden farklı cazibe merkezlerinden bahsetmek mümkün.
Bizans dönemine kadar uzanan tarihiyle Boğaziçi’nin en eskilerinden olan Beşiktaş, çok katmanlı kültürel mirası, kozmopolit yaşamı, sarayları, parkları, genç nüfusu, aktif kültür hayatı ve ÇARŞI’sı ile gönüllerde taht kuran enerjisi bol bir ilçemiz. Peki Beşiktaş’ta nereler gezilir, ne yapılır ? gibi sorulara yazının devamında cevap bulabilirsiniz.
Beşiktaş’ın tarihi ilk çağlara kadar uzanır. O dönemde adı ”Taş Beşik” anlamına gelen ”Kune Petr” olarak biliniyormuş. Bölgenin ilk sakinleri ise Traklar’mış. İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında Ortaköy ve Tophane arasında yer alan Beşiktaş, İstanbul’un sur dışındaki en eski semtlerinden biri olarak biliniyor. Her ne kadar mitolojik dönemlerden beri özelliğini koruyan bir bölge olarak biliniyor olsa da, Beşiktaş daha çok Bizans döneminde tanınmış. Günümüzde Beşiktaş gezilecek yerler denildiğinde akla gelen cazibe merkezlerinden bazıları da Tophane ve Ortaköy’e oldukça yakın bir konumda bulunuyor.
Osmanlı dönemi ile bir yerleşim kimliği kazanmış olan ilçede hem devlet görevlileri hem de sıradan halk yaşadığından dolayı bölgede birçok farklı yapı tipleri mevcut. Osmanlı döneminde Beşiktaş, Kaptan-ı Deryaların semti olarak da biliniyormuş.
İlçeye neden ”Beşiktaş” denildiği konusunda birçok rivayet bulunur. Bunlardan biri, Barbaros Hayrettin Paşa’nın gemilerini bağlamak için sahile 5 direk diktiğini ve bundan dolayı ”Beş-Taş” ismini aldığını ve daha sonraki yıllarda kelimenin değişikliğe uğrayarak Beşik-Taş olduğu söylenir.
Yazı İçerisindeki Başlıklara Git
Beşiktaş Gezilecek Yerler Listesi
Beşiktaş’ta gezilecek yerler genellikle Dolmabahçe Sarayı çevresinde toplanıyor olsa da, saraya biraz uzak olan görülmeye değer birbirinden güzel yerler de var.
Beşiktaş gezisine sahilden veya meydandan başlanabilir. Boğaza karşı güzel bir yürüyüş yaptıktan sonra, kentin en önemli sarayları arasında olan Dolmabahçe Sarayı, yerli/yabancı turistlerin favori müzeleri arasında olan Deniz Müzesi ve Yıldız Parkı gibi bir rota izlenebilir.
Yukarıdaki haritada Beşiktaş’ta gezip görülecek en önemli yerler arasından sürenize ve zevkinize göre bir gezi rotası oluşturabilirsiniz.
Her mevsim hareketli ve cıvıl cıvıl olan Beşiktaş, sahil yürüyüşleri, müzeleri, tarihi yapıları ve kültürel dokusuyla sıkılmadan dolu dolu 1 gününüzü geçirebileceğiniz bir yer. Kentin en gözde restoran ve kafelerinden bazılarına da ev sahipliği yapan Beşiktaş’ta, gezilecek birçok yer olduğu gibi, yapılacak da birbirinden güzel turistik aktiviteler bulunabilir.
1.Dolmabahçe Sarayı
Kentin en ünlü sarayları arasında yerini uzun bir süredir koruyan Dolmabahçe Sarayı, Beşiktaş’ın en sembolik yapıları arasında yer alıyor. Sultan Abdülmecid (1839-1861) tarafından Dolmabahçe’den Beşiktaş’a uzayan sahil şeridine yaptırılmış olan saray, 1856 yılında kullanıma açılmış.
Deniz kenarındaki görkemli duruşuyla görenleri büyüleyen saray 3 bölümden oluşuyor. Bunlar ; Mâbeyn-i Hümâyûn (Selamlık), Harem-i Hümâyûn ve Muâyede Salonu’dur (Tören Salonu).
Devletin yönetim işleri için Selamlık, Padişah ve ailesinin özel yaşamı için Harem-i Hümâyûn ve Muâyede Salonu devletin ileri gelenlerinin kabulü ve önemli devlet törenleri için ayrılmış.
Sarayın içerisine girdikten sonra maalesef fotoğraf çekimine izin verilmiyor. Turlar ile sarayı geziyorsunuz ve saray gezisi yaklaşık 45 dakika sürüyor. Sarayın bahçesinden görebileceğiniz manzara güzel. Burada fotoğraf çekebilirsiniz. Ayrıca girişteki saat kulesini de incelemeyi unutmayın deriz.
- Dolmabahçe Sarayı giriş ücreti 2022 yılı itibariyle, selamlık tam 50 TL, öğrenci 10 TL. Harem 40 TL, öğrenci 10 TL. Selamlık + harem kombineli bilet fiyatı tam 60 TL, öğrenci 10 TL. Selamlık + Harem + Milli Saraylar Resim Müzesi kombineli bilet fiyatı ise tam 80 TL, öğrenci 20 TL’dir.
- Pazartesi günleri ziyarete kapalı olan saray 09:00-16:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
- Dolmabahçe Sarayı’nın Selamlık bölümü hariç diğer bölümlerinde müzekart geçerli.
2.Deniz Müzesi
İçerdiği koleksiyon çeşitliliği açısından dünyanın önde gelen sayılı müzelerinden biri olarak kabul edilen Deniz Müzesi, Beşiktaş gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında yer alıyor.
Birbirinden değerli eserleriyle Türk denizcilik tarihini ortaya koyan müze, hem tarih hem de sanatseverlerin ilgisini çekiyor. Tarihi kadırga ve saltanat kayıkları gibi Osmanlı’nın ihtişamını ve görkemini yansıtan eserler, müzede en çok ilgi gören eserlerden oluyor.
Deniz Müzesi ilk kez 1897 yılında II. Abdülhamid döneminde Tersane-i Amire’de küçük bir binada kurulmuş. Eserlerin zarar görmemesi için II. Dünya Savaşı sırasında Anadolu’ya gönderilmiş. 1946’da tekrar İstanbul’a getirilen eserler, 1948 yılında Dolmabahçe Camii’nde yeniden ziyarete açılmış ve müze bugünkü bulunduğu binaya 1961 yılında taşınmış.
Her biri birbirinden değerli 20 binden fazla esere ev sahipliği yapan Deniz Müzesi’ndeki koleksiyonlar arasında, Atatürk’ün kişisel eşyaları, silahlar, haritalar, kayıklar, fermanlar, gemi modelleri, sancaklar, fenerler gibi binlerce eser görülebiliyor.
- Deniz Müzesi giriş ücreti ; Tam 25 TL’dir ve öğrenciler ücretsiz olarak müzeyi ziyaret edebiliyor. Pazartesi günleri kapalı olan müze hafta içi 09:00-17:00 ve hafta sonu 10:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
- Resmi Web Sitesi’nde Deniz müzesinin güncel giriş ücretini ve müzenin tadilatta olup olmadığı gibi bilgileri bulabilirsiniz.
- Ayrıca müze içerisinde fotoğraf çekmek için 50 TL ve video çekmek için de 100 TL ücret ödemeniz gerektiğini unutmayın.
3.Saray Koleksiyonları Müzesi (Milli Saraylar)
Osmanlı döneminde saray mutfağı olarak kullanılan Matbah-ı Amire Binası, Dolmabahçe Sarayı’nın deposunda yer alan eserlerin gün ışığına çıkması fikriyle bir depo müze olarak 2006 yılında kapılarını aralamış. Daha sonra ihtiyaçların karşılanmadığı gerekçesiyle tüm bina restorasyona alınmış ve 2011 yılında Saray Koleksiyonları Müzesi olarak yeniden açılmış.
Müzede 40 binin üzerinde eserin olduğu söyleniyor. Koleksiyon ise ağırlıklı olarak Dolmabahçe Sarayı başta olmak üzere, 19. yüzyıl Osmanlı saraylarında gündelik yaşamda kullanılmış olan objelerden oluşuyor.
Müze, Dolmabahçe Sarayı’nın yanı sıra, Aynalıkavak, Küçüksu, Ihlamur, Maslak Kasırları ile Beylerbeyi ve Yıldız sarayında Osmanlı’nın son 70 yıllık sürecine tanıklık etmiş eserlere de ev sahipliği yapıyor. Tarih ve sanatseverlere eşsiz bir deneyim sunan bu müze de listeye eklenebilir.
- Saray Koleksiyonları Müzesi giriş ücreti ; Tam 15 TL, öğrenci ise 5 TL’dir.
4.Yıldız Parkı
Şehrin ortasında huzurlu bir gün geçirebileceğiniz yerlerden olan Yıldız Parkı, Beşiktaş’ın tarihi korusu olarak da bilinir.
Yıldız Sarayı ve Çırağan Caddesi arasında yer alan parkın tarihi 1600’lü yıllara kadar uzanıyor. O dönemde Kazancıoğlu Bahçesi olarak bir aileye ait olan mülk, Osmanlı Padişahlarından IV. Murat tarafından satın alınarak kızı Kaya Sultan’a hediye edilmiş.
Eskiden Çırağan Sarayı’nın arka bahçesi olarak bilinen park, 1877’den sonra Yıldız Sarayı’na dahil edilmiş ve Yıldız Parkı olarak anılmaya başlanmış. Beşiktaş’ın en ünlü köşkleri olan Malta ve Çadır Köşkü’de bu park içerisinde bulunuyor. Oldukça büyük bir alana yayılmış olan bu park içerisinde kahvaltı yapabileceğiniz kafeler veya yemek yiyebileceğiniz şık restoranlar da bulunuyor. Yıldız Parkı’nı kentin diğer parklarından ayıran özelliği ise, bu parkı her kesimden ve her bölgeden insanın ziyaret ediyor olmasıdır.
Açık büfe kahvaltısıyla ünlü Malta Köşkü ile güzel bir hafta sonuna burada başlayabilir, 287 bin metrekarelik bir alanda yürüyüş yapabilir ve eşsiz fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.
- Yıldız Parkı’na girişler ücretsizdir.
5.Ihlamur Kasrı
Daha çok kahvaltısı ile ünlü olan Ihlamur Kasrı, Beşiktaş gezilecek yerler arasında önemli bir yere sahip. Büyüleyici tarihinin yanı sıra, görkemli yapısı ve içerisindeki birbirinden değerli tarihi eserleriyle ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sunuyor.
Sultan Abdülmecid tarafından (1849-1855) dönemin ünlü mimarlarından olan ”Karabet Balyan”a yaptırılmış olan Ihlamur Kasrı, Merasim ve Maiyet Köşkü’nden meydana geliyor. Süslü ve etkileyici görünümüyle görenlerin beğenisini toplayan Merasim Köşkü, günümüzde bir müze olarak rehber eşliğinde ziyaret edilebiliyor. Maiyet Köşkü ise, Merasim Köşkü’ne nazaran biraz daha sade ve geleneksel mimari anlayışı ile tasarlanmış. Maiyet Köşkü’nün bahçesi ise oturup dinlenebileceğiniz veya bir şeyler yiyip içebileceğiniz bir mekana ev sahipliği yapıyor.
- Ihlamur Kasrı giriş ücreti ; Tam 20 TL ve Öğrenci 10 TL’dir.
6.Çırağan Sarayı
Geçmişte Osmanlı Padişahları’nın yaşadığı, görkemli ve estetik yapısıyla görenleri kendine hayran bırakan Çırağan Sarayı tarihimizdeki en güzel saraylardan biri olma özelliğini taşıyor.
Günümüzde lüks bir otel olarak hizmet veren bu sarayı da Beşiktaş gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. İçeriye otel müşterisi olmadan giremiyor olsanız da, girişteki açık kapıdan bu tarihi yapıyı görmek sarayın eşsiz mimarisine hayran kalmak için yeterli oluyor.
Eğer İstanbul’da konaklamayı planlıyor ve lüks bir otelde konaklayabilecek bir bütçeniz varsa, sarayı içeriden görmek ve eşsiz bir deniz manzarasına karşı uyanmak için bu oteli de konaklama için düşünebilirsiniz. Fiyatlar biraz pahalı olsa da, lüks severler için güzel bir deneyim olabilir.
7.Dolmabahçe Camii
Bezm-i Alem Valide Sultan Camii olarak da bilinen Dolmabahçe Camii, sarayın çok yakınında denize nazır güzel bir konumda bulunuyor. 1852 yılında Sultan Abdülhamid’in annesi Bezm-i Alem Valide Sultan tarafından yaptırılmış. 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin batılı unsurlar ile harmanlaştırılarak taş ve mermerden inşa edilmiş.
Camii, 1948-1961 yılları arasında Deniz Müzesi’ndeki eserlerin İstanbul’a getirilmesinden sonra bir müze olarak hizmet vermiş. Müze, yeni binasına 1966 yılında taşındıktan sonra camii restore edilerek yeniden ibadete açılmış. Caminin mimarı ise 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinde birçok önemli esere imza atmış olan Nikogos Balyan‘dır.
Camii, sarayın gölgesinde kaldığından dolayı çok fazla ziyaretçisi olmasa da görülmeye değer bir mimariye sahip diyebiliriz.
8.Maçka Demokrasi Parkı
Dolmabahçe Sarayı’na yaklaşık 15 dakika yürüme mesafesinde olan Maçka Demokrasi Parkı, köpeğini alan İstanbullunun akın ettiği parklardan. Parkta insandan çok köpek var. Birbirinden farklı türdeki köpekler ortama farklı bir hava katıyor. Aileler çimlere uzanmış küçük piknikler yaparken, parkın iç kesimleri daha çok gençler tarafından tercih ediliyor. Burası, Beşiktaş’ın en güzel ve en hareketli parklarından. Daha çok İstanbullunun zaman geçirdiği bir park olarak biliniyor olsa da, turist olarak da günün yorgunluğunu atabilir, çimlere uzanıp güneşin keyfini çıkarabilirsiniz.
Parka giriş ücretsiz. Ayrıca çocuklar için de birçok oyun alanı bulunuyor ve bu oyun alanları çocukların ilgisini çekecek kadar büyük. Özellikle hafta sonu aşırı kalabalık olan parka teleferiklerle de ulaşabiliyor olmanız güzel. Maçka ile Taşkışla arasında kullanılan bu teleferik ile kısa bir yolculuğa çıkabilir, eşsiz Kadıköy, Kız Kulesi ve Tarihi Yarımada Silüeti’nin manzarasını seyredebilirsiniz.
9.Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii)
Yıldız Parkı’ndan yürüyerek yaklaşık 15 dakika içerisinde ulaşabileceğiniz Ortaköy Camii, denize nazır muhteşem bir konumda bulunuyor. Görkemli yapısının ve tarihinin yanı sıra sunduğu manzara ile de görenleri büyülemeyi başarıyor.
Ortaköy camii Patrona Halil Ayaklanması sırasında yıkıldığı tahmin edilen Mahmud Ağa Mescidi’nin yerine inşa edilmiş. Camii, diğer Selatin camilerinde olduğu gibi Harim ve Hünkar bölümlerinden oluşuyor. Abdülmecid tarafından Nigogos Balyan’a 1853 yılında yaptırılmış olan Ortaköy camii, Neo Barok bir mimariye sahip. Boğaziçi’nde eşsiz bir konuma sahip olan bu caminin çevresinde ise, birbirinden güzel kafeler ve restoranlar bulunuyor.
10.Kahvaltıcılar Sokağı
Sadece Beşiktaş’ta değil, İstanbul’da da kahvaltı dendiğinde akla ilk gelen yerlerden biri Beşiktaş Kahvaltıcılar Sokağı oluyor. Birbirinden lezzetli kahvaltı tabakları ile ünlü olan birçok mekana ev sahipliği yapan bu sokak, Beşiktaş halkının hafta sonu kahvaltıları için vazgeçilmez adreslerinden. Yüzlerce Müdavimi olan Kahvaltıcılar Sokağı Beşiktaş’ta kahvaltının tek ve en iyi adresi.
Mekan tavsiyesi olarak da ; Çakmak Kahvaltı Salonu, Faruk Cafe Kahvaltı, Siyah Cafe Kahvaltı ve Fiskos Cafe gibi yerler düşünülebilir. Fiyatlar üç aşağı beş yukarı her yerde aynı. Sadece en ünlüsüne gittiğinizden emin olun yeter.
11.Akaretler Caddesi
Son zamanlarda açılan birbirinden güzel mekanları sayesinde popülaritesi artan Akaretler Caddesi de Beşiktaş gezilecek yerler arasında.
Buradaki sıra evlerde eskiden Dolmabahçe Sarayı’nda çalışan memurlar yaşarmış. 1875 yılında Sultan Abdülaziz tarafından Sarkis Balyan‘a inşa ettirilmiş olan bu sıra evler, tarihin ilk toplu konut projesi olarak da biliniyor.
12.Beşiktaş Sahil
Beşiktaş’ta nereler gezilir ? veya neler yapılır ? diyorsanız Beşiktaş sahiline mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz.
Burası birbirinden hoş mekanlara ev sahipliği yapmasının yanı sıra, İstanbul Boğazı’nın eşsiz bir manzarasını sunuyor. Beşiktaş İskelesi de burada bulunuyor. Beşiktaş-Üsküdar şehir hatları vapurlarının çalıştığı bu iskeleden de güzel bir manzara seyredilebilir. Eğer yeteri kadar zamanınız varsa Beşiktaş sahili boyunca manzara eşliğinde bir yürüyüşe çıkın deriz.
13.İtfaiye Müzesi
300 yıllık bir geçmişe sahip olan itfaiye teşkilatında kullanılmış olan malzemelerin bir araya getirilmesi hususu ilk kez 1928 yılında gündeme getirilmiş ve müze 1932 yılında açılmış. Birçok kez restore edilmiş olan müze, en son 1992 yılında yapılan restorasyon çalışmasından sonra günümüzdeki halini alıyor. Müze içerisinde bundan 200 yıl öncesine kadar şehirde kullanılmış olan yangın söndürme aletleri, hidroforlu tulumba, ilk motorlu pompa, atlı tulumba arabası ve itfaiye fenerleri gibi birçok materyal görülebilmektedir.
- Çocuklu ailelerin favori müzelerinden biri olarak bilinen İtfaiye Müzesi cumartesi ve pazar günleri hariç 09:00-16:00 saatleri arasında ÜCRETSİZ olarak ziyaret edilebilmektedir.
14.Küçük Mecidiye Camii
Büyük Mecidiye kadar olmasa da Küçük Mecidiye Camii de, Beşiktaş’ta görülecek tarihi yerler arasında. Çırağan Sarayı’nın arkasında Yıldız Parkı girişinde yer alan bu camii, Sultan Abdülmecit tarafından 1849 yılında yaptırılmış. Dönemin ünlü mimarlarından olan Garabet Balyan tarafından tasarlanmış camii, Misafir Camisi olarak da anılıyor.
15.Yahya Efendi Türbesi
Yıldız Parkı’na 5 dakika yürüyüş mesafesinde olan Yahya Efendi Türbesi, daha çok sunduğu eşsiz deniz manzarasıyla ünlü. İstanbul Boğazı’nı koruyan 4 manevi kişiden biri olduğuna inanılan Yahya Efendi’nin Türbesi, manevi bir atmosfere sahip olmasıyla da ilgi görüyor.
Kanuni Sultan Süleyman‘ın süt kardeşi ve denizcilerin piri olan Yahya Efendi’nin türbesine Çırağan Sarayı’ndan veya Yıldız Parkı’ndan yürüyerek çok rahat bir şekilde ulaşabiliyorsunuz. Türbede duanızı ettikten sonra, hemen yan tarafta seyir yerinden Boğaz’ın enfes manzarasını seyretmeyi de unutmayın.
16.Yıldız Sarayı
Yıldız Korusu veya Parkı olarak isimlendirilmiş Yıldız Sarayı kompleksi, İstanbul’un kentsel gelişiminden doğrudan etkilenmiş yapılardan. 500 bin metrekarelik köşk ve saray binalarından oluşan kompleks, Beşiktaş’ta görülecek en güzel yerler arasında.
Büyük Mabeyn ve Şale Köşkleri, Hünkar Dairesi, Harem Köşkleri ve Saray Kütüphanesi gibi birbirinden değerli yapıları saray kompleksi içinde görebiliyorsunuz.
17.Aşiyan Müzesi
Ünlü Türk Şairi Tevfik Fikret’in 1906-1915 yılları arasında yaşadığı Boğaz manzaralı ev, günümüzde Aşiyan Müzesi olarak hizmet veriyor.
1940 yılında bu tarihi ev, Tevfik Fikret’in eşi Nazime Hanım’dan İBB tarafından satın alınıp, 1945 yılında Edebiyat-ı Cedide Müzesi olarak açılmış. Ünlü şairin mezarı 1961 yılında bu evin bahçesine nakledilmiş ve bundan sonra müze Aşiyan Müzesi adını almış. Beşiktaş’ın en turistik yerleri arasında olan bu müzeyi de listenize ekleyin deriz.
Beşiktaş gezilecek yerler listesine eklenebilecek Barbaros Bulvarı, Beşiktaş Meydanı ve Sinan Paşa Camii gibi yerlerden de bahsetmek mümkün. Yeteri kadar zamanınız varsa bu turistik noktalara da göz atılabilir. Ayrıca İstanbul’un en popüler semtlerinden olan Balat, Sarıyer ve Sultanahmet yazılarımıza göz atmayı da unutmayın.
BENZER YAZILAR