Eminönü’nde Gezilecek Yerler | Haritalı Gezi Rotası

İstanbul Avrupa Yakası'nın kalbinin attığı yerlerden biri olan Eminönü, ilgi çekici tarihi yapıları, alışveriş spotları ve gezilecek yerleriyle dolu dolu bir gününüzü geçirebileceğiniz popüler gezi duraklarından biri. İstanbul'da mutlaka görülmesi gereken birçok turistik yapıya ev sahipliği yapan Eminönü, ayrıca diğer semtlere ve bölgelere yakınlığıyla da öne çıkıyor. Buradaki turistik yerlerden Sultanahmet, Çemberlitaş ve Karaköy gibi bölgelere de kısa sürede kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

“Eminönü’nde gezilecek yerler” listesine eklenebilecek en popüler ve en önemli cazibe merkezleri. Tarihi yapılar, çarşılar ve haritalı gezi rotası…

Kimine göre İstanbul’un ta kendisi kimine göreyse sadece kalabalık. Surların içinde, İstanbul’un tarihi çekirdeği içerisinde yer alan Eminönü, her daim şehrin gözbebeği olmuş, tarihi dokusunu yüzyıllar boyunca korumuş bir semt. Sirkeci de Eminönü de hemen hemen aynı kaderi paylaşmış.

Yıllar boyunca Sirkeci ve Eminönü bir ticaret merkezi olmuş, dışarıdan malların geldiği ve depolandığı bir liman görevi görmüş olan Sirkeci ise, İstanbul’un bir liman semti olarak uzun bir süre hizmet vermiş.

Eminönü, sınırları içinde küçük bir İstanbul yaşatır. Farklı ve kozmopolit havası sayesinde hem İstanbullunun hem de yabancı turistlerin popüler gezi duraklarından biri olan semt, çok sayıda gezip görülecek tarihi yerleri, turistik cazibe merkezleri ve alışveriş olanaklarıyla İstanbul’un en turistik semtlerinden biri.

Eminönü’nde gezilecek yerler, daha çok Mısır Çarşısı ve Kapalıçarşı etrafında toplanıyor. Birçok camii, müze ve diğer tarihi yerleri burada görebilirsiniz. Ancak Eminönü’ndeki bazı turistik noktalardan bahsederken, Sirkeci’deki turistik cazibe merkezlerinden de bahsetmek gerekir.

Semtte gezip görülecek çok sayıda yer olduğu gibi yapılacak şeyler de oldukça fazla. Eminönü balıkçısında ekmek arası bir balık yaptırıp vapurları seyretmek burada yapılacak en güzel şeylerin başında geliyor. Eminönü’ne yapılan bir gezi balık-ekmek ile başlamadıysa, balık-ekmek ile bitmeli. Çünkü yaklaşık 70 yıldır buradaki iskeleden satılan ekmek arası balık, bir geleneğe dönüşmüş ve yolu düşen herkesin mutlaka uğradığı mekanlardır.

Ayrıca birbirinden güzel hediyelik eşyalar alabileceğiniz, İstanbul’un alışveriş telaşını yaşayabileceğiniz yer olan Mısır Çarşısı ve Kapalıçarşı, Eminönü’nde alışveriş yapılabilecek en popüler ve en ideal yerlerdir. Son olarak, çiğ köfteci Ali Usta’da çiğ köfte yemeden de Eminönü’nden ayrılmayın.

Eminönü Gezilecek Yerler Haritası
Eminönü gezilecek yerler haritası – Google haritada açmak için tıklayın

Eminönü’nde Gezilecek Yerler

Eminönü’nde gezilecek yerler genel olarak Eminönü Meydanı etrafında toplanıyor. Semte yapılacak bir gezi, genel olarak bu meydandan başlar. Önce meydanı ve meydandaki tarihi yerleri keşfedin. Daha sonra zamanınıza ve zevkinize göre yukarıdaki gezi haritasından kendinize göre bir rota çıkarabilirsiniz.

Haritadaki turistik noktaların bazıları Eminönü çevresinde gezilecek yerler arasında yer alıyor. Ancak hemen hepsi Eminönü Meydanı’na 15 dakikadan daha kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunduğundan listeye eklenebilir.

1.Eminönü Meydanı

Eminönü Meydanı
Eminönü Meydanı – Foto Kaynak ; flickr / Ayhan Çakar

Martı seslerinin hakim olduğu Eminönü Meydanı, semtin kalbi olarak bilinir.

Hem yerli hem de yabancı turistlerin en uğrak yerlerinden biri olan bu meydan, semtteki cazibe merkezlerine açılan bir kapı görevi görüyor.

Meydandan görülebilen Yeni Camii, başınızı yukarı kaldırdığınızda ilk göreceğiniz tarihi yapı oluyor. Tabii meydan, Eminönü gezinizde mola verebileceğiniz, oturup balık-ekmek keyfi yapabileceğiniz ve vapurları seyredebileceğiniz bir yer olmasıyla da ilgi görüyor.

Semtin en hoş karmaşasına ev sahipliği yapan meydan, uzun yıllar şehrin ticari merkezi olmuş ve bu özelliğini de günümüzde koruyor.

2.Yeni Camii

Yeni Camii, Eminönü

Eminönü meydanını süsleyen en önemli tarihi yapılardan biri olan Yeni Camii, hem yerli hem de yabancı turistlerin semtteki en çok ziyaret ettiği yapılar arasında yer alıyor. Görkemli mimarisi ve iç mekan süslemeleriyle dikkat çeken yapı, Valide Sultan Camii olarak da biliniyor.

Boğaz kıyısındaki sultan camilerinin en gösterişlisi olan Yeni Camii, Eminönü’nün simge yapılarından biri olarak da kabul edilir.

Caminin yapımı tam olarak 66 yıl sürmüş. Böylece Yeni Camii, Osmanlı mimarisinin en uzun sürede tamamlanan camisi ve külliyesi ünvanına sahip olmuş.

Yapımı sırasında 3 farklı mimar ve 7 padişah gören, İstanbul’un tarihi silüetinde önemli rol oynayan bu camii, Eminönü’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Özellikle iç mekandaki çini süslemeleri kaçırılmaması gereken eserlerden.

III. Mehmed’in annesi, Sultan III. Murad’ın eşi Safiye Sultan tarafından Mimar Sinan’ın öğrencilerinden olan mimar Davud Ağa’ya 1598 yılında yaptırılmış olan camii, tamamlanamadan 57 yıl boyunca kaderine terk edilmiş. Ancak uzun bir aranın ardından yapımına tekrardan başlanmış olan camii 1665 yılında ibadete açılmış. Caminin inşasına başlayan mimar Davud Ağa, devam ettirenler ise mimar Mustafa Ağa ve Dalgıç Ahmed Paşa’dır.

3.Mısır Çarşısı

Mısır Çarşısı, Eminönü

Eminönü meydanından baharat kokularının izini sürerek İstanbul’un en önemli tarihi çarşılarından biri olan Mısır Çarşısı‘na ulaşılabilir.

Eskiden Mısır’dan ve Kahire’den gelen malların ve baharatların satıldığı bu çarşı, İstanbul’da alışveriş yapabileceğiniz en iyi ve en popüler yerlerden biri. Çünkü burası hem yerli ve yabancı turistlere, hem de İstanbulluya hitap ediyor. Fiyatlar da çok abartılı değil.

Yeni Camii Külliyesi’nin arastası olarak 1664 yılında hizmete girmiş olan çarşı, Osmanlı döneminin son zamanlarında yabancı turistler tarafından ‘Baharatlar Çarşısı’ olarak da anılırmış. Günümüzde yine birçok yabancı kaynakta ‘Spice Bazaar’ yani Baharatlar Çarşısı olarak anılıyor.

İstanbul’un en eski kapalı çarşılarından biri olan Mısır Çarşısı, gün ortası iğne atsan yere düşmeyecek kadar kalabalık olabiliyor. Özellikle öğle saatlerinde hareketlenen çarşı, yüksek sezonda yabancı turistlerin akınına uğruyor.

4.Kapalıçarşı

Kapalıçarşı, Eminönü

Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilmiş olan Kapalıçarşı da, Eminönü’nde gezilecek yerler arasında önemli bir yere sahip. En az Mısır Çarşısı kadar turistik olan bu çarşı da, hemen Eminönü Meydanı’nın yakınında yer alıyor.

Tarihteki adı ‘Çarşu-yı Kebir’ olan Kapalıçarşı’nın çekirdeğini iki bedesten oluşturuyor. İlk bedesten 1460 yılında inşa edilmiş ve Cevahir ismi verilmiş. Bu bedestenin geliri ise Ayasofya’ya verilmek üzere Sultan Mehmet’e bırakılmış. Daha sonra Sultan Mehmet bedestenin bulunduğu yere çok sayıda dükkanlar ve alışveriş tezgahları yerleştirilmesini emretmiş, böylece burayı ticari hayatın merkezi haline getirmiş.

1461 yılında temeli atılmış olan çarşı adeta bir labirenti andırıyor. Çarşı içerisinde kaybolmadan dolaşmak neredeyse imkansız. Çarşıda 60’a yakın sokak ve 3600’den fazla dükkan bulunuyor. Toplamda 30.700 metrekarelik bir alanı kaplayan çarşı, Sandal ve Cevahir Bedesteni olmak üzere ikiye ayrılır. Cevahir Bedesteni ise, 15 bölüme ayrılır ve her bir bölüm kendi içinde kubbe ile örtülmüş bir görünüme sahip. Sandal bedesteni de 50 kubbeyle çevrelenmiş bir tasarıma sahip.

Hem tarihsel dokusu hem de geçmişin izlerine ışık tutan sanatsal öğeleriyle önemini koruyan Kapalıçarşı, hediyelik eşya için de en ideal ve en güzel adres.

5.Tahtakale

Eminönü gezilecek yerler blog

Eminönü’nde yapılacak en güzel şeylerden biri de, canlı, hareketli ve popüler bir alışveriş noktası olan Tahtakale’ye uğramaktır.

Burası bijüteriden hasıra, oyuncaktan hırdavata alabildiğince çeşit barındıran satıcıların yer aldığı, Eminönü’nün en hareketli yeri. Alışveriş için olmasa da ortama göz atmak için bile ziyaret edebileceğiniz Tahtakale’de kalabalığın çınlayan sesine ve gürültülü bir atmosfere de hazır olun.

6.Rüstem Paşa Camii

Eminönü, İstanbul

Tahtakale’de bulunan Rüstem Paşa Camii, Eminönü’nün en görkemli tarihi yapılarından biri.

Semtin en eski camilerinden biri olma özelliğine de sahip olan yapı, Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle 1564 yılında Mimar Sinan’a yaptırılıyor. Camii ilk yapıldığı dönemde çok sade bir mimariye sahip olmasından dolayı eleştiriliyor. Bunun üzerine Mimar Sinan, iç mekanı İznik çinileriyle süsleyerek çok daha gösterişli bir hale getiriyor. Böylece dış cephesi sade ancak iç mekanda oldukça gösterişli bir yapı ortaya çıkarılıyor.

Hasırcılar Çarşısı içerisinde güzel ve kolay ulaşılabilir bir konumda yer alan Rüstem Paşa Camii, daha çok çini süslemeleriyle biliniyor. Tarihinde birçok kez restore edilmiş olan camii, 1660 ve 1766 yıllarında çıkan yangından ciddi anlamda hasar alıyor. Bunun üzerine çöken kubbesi ve minaresi yenileniyor. 1960’lı yıllarda da restore edilen camii en son onarımı 1990 yılında gördükten sonra günümüzdeki halini alıyor.

7.Türkiye İş Bankası Müzesi

Eminönü gezilecek yerler
Türkiye İş Bankası Müzesi

14 Kasım 2007 tarihinde kapılarını aralayan Türkiye İş Bankası Müzesi, son zamanlarda Eminönü’nün en popüler gezi duraklarından biri olmaya devam ediyor. 83 yıllık bir süre zarfında biriktirilmiş olan fotoğraflar, belgeler, belgeseller ve hatıralar toplanmış ve özenle düzenlenerek bir sergi alanına dönüştürülmüş.

Müzenin bulunduğu binanın tarihi ise 1890 yılına uzanıyor. Bu bina 1892 yılında faaliyete giren postane binasıymış. Ancak binanın postane olarak kullanılması çok uzun sürmedi. Çünkü postane, Sirkeci’de yapılan yeni postane binasına taşınmıştı.

Bu tarihi bina, 2004 yılına kadar Türkiye İş Bankası’nın bir şubesi olarak kullanılmış. 2005 yılında ise binanın bir müzeye dönüştürülmesi için çalışmalar başlamış. 2 yıllık bir çalışmanın ardından 2007 yılında açılan müze, açıldığı günden günümüze sadece Eminönü’nün değil, İstanbul’un da en önemli çekim merkezlerinden biri olmaya devam ediyor.

Bankacılık tarihi ile sergilenen çok sayıda esere ev sahipliği yapan müzede, duvarlar ve mobilyalar orijinal olarak değiştirilmeden korunmuş. Ayrıca bankanın en alt katında yer alan kasalar da günümüzde görülebiliyor.

8.Dördüncü Vakıf Han

Dördüncü Vakıf Han, Eminönü
Dördüncü Vakıf Han – Legacy Ottoman hotel

Simgeleşmiş çağdaş yapılardan biri olarak İstanbul kent kültürünün bir parçası konumunda olan Dördüncü Vakıf Han, mimar Kemaleddin tarafından şehre kazandırılmış eserlerden biri. Binanın tarihi 1911 yılına kadar uzanıyor. İlk kez 1911 yılında yapımına başlanmış olan binanın inşaatı I. Dünya Savaşı nedeniyle durdurulmuş olsa da, bir süre sonra tekrardan başlayarak 15 yıl sonra 1926 yılında tamamlanabilmiş.

1990’ların sonuna doğru bir adliye binası olarak kullanılmak için boşatılmış olan bina, uzun bir süre kaderine terk edilerek harabe haline gelmiş. 2005 yılında 25 yıllığına kiraya verilen bina günümüzde 5 yıldızlı Legacy Ottoman adlı otele ev sahipliği yapıyor. Binanın dış mimari yapısını görmek için bile Eminönü’nde gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz yapılardan.

9.Büyük Postane

Büyük Postane, Eminönü
Büyük Postane

Sirkeci’de, Eminönü Meydanı’na kısa bir yürüyüş mesafesinde olan Büyük Postane binası, görkemli yapısı ve mimarisiyle görülmeye değer.

Sirkeci PTT Merkezi veya Büyük Postane olarak bilinen yapı, Türkiye’deki en büyük postane binası olma ünvanına sahip. Mimar Vedat Tek tarafından 1905-1909 yılları arasında inşa edilmiş olan binanın ilk adı ‘Yeni Postane’ymiş. Daha sonra Büyük Postane olarak değiştirilmiş.

Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilen Büyük Postane’nin giriş kapısında çini işlemeleriyle ‘Postane Telgraf Nezareti’ yazıyor.

Büyük Postane, kurulduğu günden günümüze sadece postane binası olarak kullanılmamış. 1927-1936 yılları arasında İstanbul Radyoevi olarak da kullanılmış. 1958 yılından itibaren ise posta ve telgraf işlerinde kullanılmaya başlanmış.

10.Sirkeci Tren Garı (Marmaray Sirkeci İstasyonu)

Sirkeci Tren Garı (Marmaray Sirkeci İstasyonu)
Sirkeci Tren Garı (Marmaray Sirkeci İstasyonu) – Foto Kaynak; Wikipedia.org

Avrupa Yakası’ndaki ilk tren garı olma özelliğine sahip olan Sirkeci Tren Garı, sevinç ve hüznün birbirine karıştığı mısralarda yerini almış, kurulduğu günden günümüze İstanbul’un her daim öne çıkan tarihi yapılarından biri olmuş.

İstanbul’dan Avrupa’ya ulaşan yolun başlangıç noktasıydı Sirkeci Tren Garı. Aynı zamanda İstanbul Demiryolları Müzesi’ne ev sahipliği yapan gar, şehirde nostalji yaşamak isteyenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri.

Bizans, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin bir arada kullanılarak yapıldığı bu tarihi garın temeli 11 Şubat 1888 tarihinde atıldı ve 2 yıl sonra, 3 Kasım 1890 tarihinde büyük bir törenle açıldı.

Alman mimarisine ait izler de taşıyan bu tren garı, II. Abdülhamid’in demiryollarıyla ulaşıma olan inancının bir ürünü olarak gösteriliyor. Taş ve tuğlalarla örülmüş olan Bizans tarzındaki duvarı, Selçuklu üslubunu yansıtan oymalı kapısı ve at nalı şeklindeki kemerli pencereleriyle Sirkeci Eminönü gezilecek yerler listesinin olmazsa olmaz cazibe merkezlerinden biri.

11.Galata Köprüsü

Galata Köprüsü

Eminönü’nde görülmesi gereken yerler arasında önemli bir paya sahip olan Galata Köprüsü, Eminönü Meydanı’ndan bile görülebiliyor. Ancak bu tarihi köprü, daha çok semti ve denizi seyredebileceğiniz balık restoranlarına ev sahipliği yapmasıyla dikkat çekiyor. Köprünün hemen altında yer alan geçidin bulunduğu yerde çok sayıda balık restoranları bulunuyor. Daha çok akşam yemekleri için tercih edilen bu mekanlar gündüz vakitlerinde de bir hayli ilgi görüyor.

1845 yılında I. Abdülmecid’in annesi Valide Sultan tarafından ahşap olarak inşa ettirilmiş olan köprü eskiden Cisr-i Cedit Köprüsü olarak anılıyormuş.

Kısa bir süre sonra eskiyen bu köprü, Kaptan-ı Derya Hasan Ahmet Paşa tarafından 1863 yılında yenilenmiş. 37 yıl boyunca bu şekilde kullanılan köprünün yerine suyun hareketiyle sallanan daha ağır bir köprü inşa ettirilmiş ve 1912 yılında da açılmış.

1914 senesine gelindiğinde de Eminönü-Karaköy elektrikli tramvay bağlantısı sağlanmış. 1987 yılında ise köprünün Haliç’e bakan tarafında başka bir köprü inşaatına başlanmış. Bu köprü tamamlanmadan önce, 1992 yılında Galata Köprüsü’nde nedeni bilinmeyen bir yangın çıkmış. Bu yangından sonra kullanılamaz hale gelen köprü yerine, inşaatına yeni başlanmış diğer köprü hızlandırılarak 1992 yılının haziran ayında tarihi köprünün yerine açılmış.

12.Ahi Çelebi Camii

Eminönü, istanbul

Eminönü Meydanı’na çok kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunan Ahi Çelebi Camii, 1480-1500 yılları arasında Mimar Sinan tarafından yapılmış. Eminönü’nün en önemli tarihi yerleri arasında olan bu camii, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin arkasındaki Yoğurtçular Sokak’ta yer alıyor.

Evliya Çelebi’nin rüyasında Hz. Muhammed’i gördüğü yer olması bakımından önemli olan Ahi Çelebi Camii, İstanbul’un da en ünlü camilerinden biri.

Ahi Çelebi Camii, tek kubbeli, tek şerefeli tek minarelidir. Bu tarihi camii, 1539 ve 1653 yıllarında yanmış, 1892 yılında yaşanan deprem de ise büyük hasar görmüş. Daha çok su baskınlarıyla tanıdığımız bu camii sade bir dış mimariye sahip olsa da, iç mekan biraz daha süslüdür.

13.Hocapaşa Sokak

Hocapaşa Sokak
Hocapaşa Sokak

Eminönü’nün en ünlü mekanlarına ev sahipliği yapan, lezzet avcılarının popüler duraklarından biri olan Hocapaşa Sokak, çok sayıda restoranıyla Eminönü’nün en ünlü yerleri arasında.

Esnaf lokantalarına da ev sahipliği yapan Hocapaşa Sokak, İstanbul Avrupa Yakası’ndan en uygun fiyata en kaliteli ve en lezzetli yemekleri yiyebileceğiniz güzel bir adres.

Eminönü’ne Yakın Gezilecek Yerler

Yukarıdaki turistik yerlerin hepsi Eminönü’nde gezilecek yerler listesine eklenebilir. Çoğu Eminönü meydanı etrafında toplanmıştır ve birbirine oldukça yakın konumdadır. Aşağıdaki gezip görülecek yerler ise, Eminönü çevresinde, yani Eminönü Meydanı’na yürüme mesafesinde olan turistik yerlerdendir.

14.Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii, Eminönü
Süleymaniye Camii

Eminönü Meydanı’na 10 dakika yürüme mesafesinde olan Süleymaniye Camii, İstanbul’da gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer alan tarihi mabedlerimizden biri.

Eminönü’ne yakın kolay ulaşılabilir bir yerde bulunan camii, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş.

15.Gülhane Parkı

Gülhane Parkı

Sirkeci Tren İstasyonu‘na kısa bir yürüme mesafesinde olan Gülhane Parkı, Eminönü’ne yakın gezilecek en güzel yerlerden biri.

Birbirinden güzel heykelleri, cafesi ve Topkapı Sarayı’na yakınlığı ile dikkat çeken bu park, asırlık ağaçların altında dinlenip, kitap okuyabileceğiniz, şehrin gürültüsünden biraz olsun uzaklaşabileceğiniz en güzel gezi duraklarından. Ayrıca park, İstanbul Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Kütüphanesi gibi popüler bir cazibe merkezine ev sahipliği yapıyor.

BENZER YAZILAR

 

İLGİLİ YAZILAR