Zeytinburnu Gezilecek Yerler & Popüler Gezi Rotası (Haritalı)

Birbirinden eski tarihi yapıları ve turistik cazibe merkezleriyle İstanbullunun son zamanlarda uğrak yerlerinden biri olan Zeytinburnu, tarihi yarımada ve Bakırköy'e komşu olmasıyla da sevilen gezi duraklarından...

Kültürel değerleri ve doğal alanları ile keyifli gezi rotalarından biri olan Zeytinburnu, çok sayıda gezip görülecek yerleri, birbirinden güzel kahvaltıcıları ve restoranları ile İstanbul’un en güzel ve en sevilen ilçelerinden biri olmaya devam ediyor. İstanbul’un Çatalca Yarımadası bölümünde bulunan, tarihi yarımadadan surlar ile ayrılan Zeytinburnu, hem tarih hem sanatseverlerin sıkılmadan birkaç saatini geçirebileceği popüler destinasyonlar arasında.

Zeytinburnu’nda gezilecek yerler, daha çok tarihi yapıları ve yeşil alanları ile dikkat çekiyor olsa da ilçede yapılacak daha çok sayıda turistik aktiviteleri de bulabiliyorsunuz.

İlçe adını, tarihi yarımadanın marmara kıyılarından doğuya bakıldığında bir burun gibi gözüken ilçe kıyılarından ve bu alanda yer alan zeytinliklere ithafen yapılan ”Zeytin Burnu” isimlendirilmesinden aldığı söyleniyor.

Zeytinburnu konum olarak, İstanbul surları ve Bakırköy arasında yer alır. 1953 yılına kadar da doğusu Fatih, batısı ise Bakırköy ilçesine bağlı olarak yönetilmiş.

1953 yılında Fatih ilçesine bağlı Zeytinburnu Bucağı olarak örgütlendirilmiş olan ilçenin batı bölümü yine Bakırköy ilçesine bağlı olarak kalmış. Hızlı nüfus artışı nedeniyle yerinden yönetilmesine karar verilen Zeytinburnu, 01 Eylül 1957 tarihinde İstanbul’un 14. ilçesi olmuş.

Özellikle son zamanlarda yapılan çalışmalar sayesinde turizme kazandırılmış çok sayıda tarihi ve turistik cazibe merkeziyle Zeytinburnu, İstanbul’da gezilecek en güzel yerler arasında yerini aldı.

Zeytinburnu Gezilecek Yerler

Zeytinburnu Gezilecek Yerler Haritası
Zeytinburnu Gezilecek Yerler Haritası – Haritayı Google Maps’te görmek için tıklayın

Tarihi Yarımada’nın hemen yanı başında bulunuyor olmasından dolayı tarihi güzellikler bakımından oldukça zengin olan Zeytinburnu, eşsiz bir kültür deneyimi sunan, dolu dolu 1 gününüzü sıkılmadan geçirebileceğiniz şehrin en popüler gezi duraklarından biri. Ayrıca Zeytinburnu, yeme içme ve alışveriş konusunda da oldukça zengin ilçelerden bir tanesi. Çok sayıda kahvaltıcıya ev sahipliği yapan ilçede, alışveriş için birçok mağaza ve AVM’de bulabilirsiniz.

Gelelim Zeytinburnu gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz en popüler 12 yere ;

1.Topkapı Kültür Parkı

Topkapı Kültür Parkı, Zeytinburnu
foto kaynak ; orayanasilgiderim.com

Huzur dolu bir atmosfere sahip olan Topkapı Kültür Parkı, Zeytinburnu gezinize mola verebileceğiniz en güzel ve en yeşil alanlardan biri.

Parkın bulunduğu alan eskiden Trakya Otogarı veya Topkapı Otogarı olarak bilinen dağınık bir yermiş. Günümüzde ise, İstanbullunun nefes alabileceği, sessiz ve huzurlu bir park olarak hizmet veriyor.

Topkapı Surlarının manzarasına sahip olmasıyla da bilinen Topkapı Kültür Parkı, ayrıca şehirdeki en çok ziyaret edilen müzelerden biri olan Panorama 1453 Tarih Müzesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Bunun yanında park, çok sayıda oyun alanı, göleti, süs havuzu ve sosyal tesisiyle ailenizle vakit geçirebileceğiniz keyifli bir yer.

2.Panorama 1453 Tarih Müzesi

Panorama 1453 Tarih Müzesi, Zeytinburnu
Panorama 1453 Tarih Müzesi

2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla açılmış olan Panorama 1453 Tarih Müzesi, adından da anlaşılacağı üzere, 1453 Fethinin 38 metre çapında bir küre üzerinde canlandırıldığı müze. Burası Topkapı, İstanbul kuşatmasının en çetin geçtiği, aşılamaz denilen surların aşıldığı, İstanbul’un fethe açılan kapısı..

İstanbul’un fethine an be an tanık olabileceğiniz, Sultan II. Mehmed’in binlerce askerinin tekbir seslerini ve mehter marşını duyabileceğiniz bu müzedeki yarım kürenin iç yüzeyini kaplayan 3 boyutlu resimler sayesinde, kendinizi o kutlu günün tanıklarından biri gibi hissedebileceksiniz.

Dünyada üzeri kapalı tek panorama müzesi ünvanına sahip olan tesis, Zeytinburnu gezilecek yerler listesinin olmazsa olmaz cazibe merkezleri arasında yer alıyor.

Topkapı Kültür Parkı içinde yer alan Panorama 1453 Tarih Müzesi‘nde panoramik resmin bulunduğu platforma çıktığınızda kısa süreli de olsa bir şok yaşıyorsunuz. Top seslerinden at kişnemelerine ve savaş naralarına kadar hoparlörden gelen ses sayesinde de görülen resimler çok daha gerçekçi bir hal alıyor.

3.Yenikapı Mevlevihanesi

Yenikapı Mevlevihanesi, dünyanın 14 sufi harikalarından biri olarak biliniyor.

1598 yılında Yeniçeri Başhalifesi Malkoç Mehmed Efendi tarafından inşa ettirilmiş olan bu Mevlevihane, tekke ve zaviyelerin kapatıldığı tarihe kadar 20 Mevlevi büyüğünün şeyhlik yaptığı yer olarak da bilinir. Sanat, siyaset ve düşünce hayatında derin izler bırakmış, Şeyh Galip, Itri Efendi, Ali Nutku Dede ve Hammamizade İsmail Dede Efendi gibi Mevlevi büyüklerinin yetiştiği yer olmuş.

18 derviş hücresi, meydan odası, semahane, mescid, müştemilat binası, harem, hünkar mahfili, mutfak, sarnıç, türbe ve türbedar odasından oluşan Yenikapı Mevlevihanesi, günümüzde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi içinde yer alıyor. Topkapı surlarının hemen dışında Topkapı Kültür Parkı’na kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunan bu Mevlevihane de, görülmeye değer turistik yerlerden.

4.Merkez Efendi Camii ve Türbesi

Merkez Efendi Camii ve Türbesi, Zeytinburnu
Merkez Efendi Camii – foto kaynak ; flickr.com/ömer

Kanuni Sultan Süleyman‘ın kız kardeşi Şah Sultan tarafından 1552-1572 yılları arasında Mimar Sinan’a inşa ettirilmiş olan Merkez Efendi Camii, 1837 yılında Sultan II. Murad tarafından yenilenerek günümüzdeki halini almış.

Dikdörtgen şeklinde, kagir duvarlı ve kırma çatılı olan caminin kapı ve pencereleri tuğladan yuvarlak kemerlerle yapılmış.

Oldukça geniş avlusunda ise, Merkez Efendi ve ailesine ait olan türbe, şadırvan, camiye su sağlayan kutu ve çilehane bulunuyor.

Merkez Efendi Camii ve Türbesi, Zeytinburnu
foto kaynak ; flickr.com/ömer

Doğal bir besin olan, kuvvet vermesiyle meşhur mesir macunun mucidi ve Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan’ı iyileştirmesiyle tanınan Merkez Efendi’nin Türbesi’de camide yer alıyor. Kanuni Sultan Süleyman’ın bile sık sık ziyaret ettiği rivayet edilen bu türbe de, cami ziyaretinizden sonra uğrayabileceğiniz bir yer olabilir.

Merkez Efendi Camii, Zeytinburnu Belediyesi tarafından 2010-2013 yılları arasında yapılan son restorasyondan sonra günümüzdeki halini almış.

5.Balıklı Ayazması (Balıklı Meryem Ana Rum Ortodoks Manastırı)

Balıklı Ayazması, Zeytinburnu
Balıklı Ayazması – foto kaynak ; gezilecekyerler.com

Zeytinburnu’nun en önemli tarihi yapıları arasında, İstanbul’un en tanınmış ayazması olan Balıklı Ayazması’nın asıl adı ”Zoodohos Piyi”dir ve ”Yaşam Bağışlayan Kaynak” anlamına geliyor. Balıklı Meryem Ana Rum Ortodoks Manastırı içinde yer alır ve tarihi ise 5. yüzyıla kadar uzanıyor.

Tarihinde birçok kez onarılmış olan Balıklı Ayazması’nın ilk tadilatı İmparator I. Justinianos tarafından yaptırılmış. Hatta bu onarımı Ayasofya’nın yapımından arta kalan malzemeyle yaptırmış ve yanına da bir şapel inşa ettirdiği söylenir.

Eskiden şehrin dışında yer alan bu bölge, Bizans İmparatorlarının ve eşlerinin uğradığı bir sağlık merkezi olmasının yanı sıra, halk tarafından mesire yeri olarak da kullanılırmış. 18. yüzyıldan sonra, havuzundaki balıklardan dolayı burası Müslüman halk tarafından ”Balıklı Ayazması” olarak adlandırılmış ve günümüze kadar da bu isimle anılagelmiş.

Hem manastır hem de manastırın avlusunda bulunan Balıklı Ayazma, Zeytinburnu’nda görülmesi gereken en önemli tarihi yerler arasında.

6.Kazlıçeşme Fatih Camii

Kazlıçeşme Fatih Camii, Zeytinburnu
Kazlıçeşme Fatih Camii

Fatih Sultan Mehmet‘in İstanbul’u fethetmeden önce, kuşatmaya katılan askerlerin ibadetinin gerçekleştirebilmesi için yapılmış olduğu rivayet edilen Kazlıçeşme Fatih Camii’nin en büyük özelliği minaresinin diğer camilerin aksine sağda değil solda olması.

Kim tarafından ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen bu camii, 1813 yılında II. Mahmut, 1954 yılında derici esnafı ve 2010 yılında Zeytinburnu Belediyesi tarafından son kez restore edilerek günümüzdeki haline getirilmiş.

Caminin hemen yanında yer alan kalıntılar ise, camii ile aynı dönemde inşa edilen hamamın kalıntılarıdır. Şehirdeki birçok camimiz gibi sade bir dış mimariye sahip olan Kazlıçeşme Fatih Camii’nin içindeki mozaikler ve mimari yapısı görülmeye değer.

Camii, Zeytinburnu Tarihi yerler arasında önemli bir yere sahip olsa da, sade mimarisiyle turistlerin pek ilgisini çekmiyor. Fakat yine de içeriden görülmesi gereken mabedlerimizden biri.

7.Abdülbaki Paşa Kütüphanesi / Nağmedar

Abdülbaki Paşa Kütüphanesi / Nağmedar, Zeytinburnu
Abdülbaki Paşa Kütüphanesi – foto kaynak ; gidilmeli.com

Klasik Osmanlı üslubunu yansıtan Abdülbaki Paşa Kütüphanesi/Darülkurrası, Sultan I. Ahmed döneminde defterdarlık yapmış olan Abdülbaki Paşa tarafından Sedefkar Mehmed Ağa’ya yaptırılmış. Darülkurra’nın girişinin üzerinde yer alan mermer levhaya göre yapı 1608 yılında inşa edilmiş.

Kare planlı ve kubbeli olarak kesme küfeki taşından yapılmış olan bu tarihi yapı aslında Abdülbaki Paşa’nın kendisi için bir türbe olarak yapılmış. Yapının çok şatafatlı olduğunu gören paşa, daha sonra yapıyı Darülkurra’ya (Kuran-ı Kerim eğitimi yapılan yer) dönüştürmüş ve kabrini de bahçesine hazırlatmış.

Uzunca bir dönem sıbyan mektebi, ardından depo olarak kullanılmış olan bu tarihi yapı, 1970’li yıllarda Abdülbaki Paşa Çocuk Kütüphanesi olarak da faaliyet göstermiş. Daha sonra kaderine terk edilmiş olan yapı, 2007’de Valilikten alınan fon yardımıyla aslına uygun bir şekilde Zeytinburnu Belediyesi tarafından inşa edilmiş. Nağmedar adıyla açılmış olan yapı günümüzde çay içilip birtakım kültürel yayınların okunabileceği hoş bir mekan haline getirilmiş.

8.Soğanlı Bitkiler Parkı

Soğanlı Bitkiler Parkı, Zeytinburnu
Soğanlı Bitkiler Parkı – foto kaynak ; ibb.istanbul.com

Toplamda 264 bin çiçeğin bulunduğu, laleriyle ön plana çıkan Yedikule Soğanlı Bitkiler Parkı da, Zeytinburnu gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz en özel noktalardan.

Türkiye’de temalı parklar içinde hazırlanmış ilk ve tek park olma özelliğine sahip olan Soğanlı Bitkiler Parkı’ndaki çiçeklerin büyük bir bölümü soğanlı köklere sahip.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından Yedikule Zindanları’nın hemen yanına yapılmış olan park, toplamda 26 dönümlük bir alana kurulu. Süs kirazı ve manolya gibi 461 ağacın da yer aldığı park, sırf mis gibi kokusu ve rengarenk görüntüsü için bile ziyaret edilmeye değer.

Farklı türden lalelerin, nergis ve sümbüllerin de bulunduğu park dört mevsim farklı bir güzelliğe bürünüyor. Parkta kış aylarında soğuk havaların çiçeği olan kardelen, şahtacı ve kış çiğdemi gibi 13 çeşit bitki ve yaz aylarında ise, begonya, şakayık ve yıldız gibi 16 çeşit bitki ekilerek yetiştiriliyor.

9.Takkeci İbrahim Ağa Camii

Takkeci İbrahim Ağa Camii, Zeytinburnu
Takkeci İbrahim Ağa Camii – foto kaynak ; tripadvisor.com

Topkapı surlarının hemen dışında yer alan Takkeci İbrahim Ağa Camii, dışarıdan bakıldığında tipik bir mahalle mescidi ancak iç tezyinatıyla şehirdeki birçok selatin camilerini kıskandıracak güzelliğe sahip.

Daha çok çinileri ve süslemeleriyle tanınan, şehirdeki en güzel işlemelere sahip camilerimizden biri olan Takkeci İbrahim Ağa Camii’nin tarihi 16. yüzyıl sonlarına kadar uzanıyor. Diğer bilinen isimleriyle Arakiyeci İbrahim Ağa ve Takkeci İbrahim Çavuş Camii, Topkapı surları yakınında takkecilik yapan İbrahim Paşa tarafından 1591 yılında yaptırılmış.

E-5 karayolunun kenarında yer alan bu camii, iç mekandaki İznik çinileri ve ahşap kısımlarındaki nakışlarıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Zeytinburnu’nun en eski camilerinden biri olması ve gizli kubbeye sahip olması, bu caminin öne çıkan özellikleri arasında. Caminin kurşunla kaplı çatısından dolayı, 5.5 m çapa sahip olan ahşaptan kubbesini dışarıdan göremiyorsunuz. Ancak içeriden görülen kubbe, hem çinileri hem de kalem işleriyle sanat ve mimari bakımdan bu camiyi döneminin en önemli yapıları arasına sokuyor.

Bir süreliğine Halvetiye Tekkesi olarak kullanılmış olan Takkeci Camii, Mimar Sinan eserlerine benzemesiyle de dikkat çekiyor. Bu yüzden de birkaç kaynakta camii mimarının Mimar Sinan olduğu yazar. Ancak yapıldığı tarihi göz önüne aldığınızda bunun pek de mümkün olmadığını söyleyebiliriz. Belediye tarafından 2008’de restore edilerek ibadete açılmış olan bu camii de, Zeytinburnu’nda görebileceğiniz önemli tarihi yapılar arasında yer alıyor.

10.Olivium Alışveriş Merkezi

Zeytinburnu gezilecek yerler, Olivium Alışveriş Merkezi
Olivium Alışveriş Merkezi – foto kaynak ; avmgezgini.com

Zeytinburnu gezilecek yerler ve yapılacak turistik aktivitelerin yanı sıra, alışveriş için de birçok olanağa sahip. Olivium Alışveriş Merkezi, İstanbullu ziyaretçisinin beklentisini karşılamaya devam eden, şehirdeki en popüler alışveriş merkezlerinden biri. Mimari yapısı ve çevre düzenlenmesiyle de dikkat çeken bu alışveriş merkezinde teraslı cafeler, çocuk oyun alanları, sinema, bebek odaları, dünyaca ünlü birçok markaya ait mağaza ve Carrefour gibi alışveriş marketini bulabilirsiniz.

Zeytinburnu gezinizden sonra mola verip bir şeyler yiyip içebilmek veya vitrinlere göz atmak için Olivium Alışveriş Merkezi’ne de uğrayabilirsiniz.

11.Yedikule Zindanları

Yedikule Zindanları, Zeytinburnu
Yedikule Zindanları – Foto Kaynak; flickr.com/cybermacs/
Yedikule Zindanları, Zeytinburnu
Foto Kaynak; flickr.com/cybermacs/

Türkiye’nin en eski açık hava müzelerinden biri olan Yedikule Zindanları da, Zeytinburnu’nun turistik yerleri arasında.

Bir gözlem kulesi görünümünde olduğundan dolayı, Yedikule Hisarı olarak da bilinir ve ilk yapılış amacı da zindan değildir. Bizans döneminde misafir olarak gelen kralları ve önemli isimleri ağırlamak için inşa edilmiş. İlk inşa edildiği zamanda 3 kulesi olan hisarın, Fatih Sultan Mehmet’in fetihten sonra eklediği 4 kule ile birlikte kule sayısı 7’e çıkmış.

Kurulduğu günden günümüze şehirdeki en önemli tarihi yapılardan biri olmuş Yedikule Zindanları, tarihinde çok farklı işlevler görmüş. Bir gözlem evi, bazen konserlere ve etkinliklere ev sahipliği yapan bir mekan, bazen hayvanat bahçesi, bazen de mahkumların cezalandırıldığı bir zindan olarak kullanılmış.

Bugün Yedikule Zindanları, bir müze olarak ziyaret edilebiliyor. İsmini hisardaki 7 kuleden alan bu tarihi yapının inşa tarihi ise 390 yılıdır. Cephanelik, Genç Osman, Hazine, III. Ahmet, Zindan, Top ve Bayrak adında 7 kulesi olan bu tarihi yapıya giriş ücreti ise 2022 yılı itibariyle 15 TL’dir.

12.Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi

Ülkemizde tek tıbbi bitkiler bahçesi olan, 14 dönümlük bir arazi üzerine 2005 yılında kurulmuş olan Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, Zeytinburnu’nda görülecek farklı gezi güzergahlarından biri.

Tıbbi bitkileri araştırıp üretmek, bitki türlerinin korunup geliştirilmesi sağlamak, Tıbbi bitkilerin kontrollü bir şekilde kullanımını sağlamak bu bahçenin en önemli amaçları arasında yer alıyor.

Zeytinburnu Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Yedikule Zindanları, Zeytinburnu
Foto Kaynak; flickr.com/cybermacs/

Zeytinburnu, İstanbul’un Avrupa Yakası’nda Bakırköy ilçesi ile surlar arasında yer alır. Şehrin birçok noktasından kolaylıkla ulaşım sağlayabileceğiniz Zeytinburnu’na en kolay tramvaylarla ulaşabilirsiniz.

Eminönü veya Sultanahmet’ten Kabataş-Zeytinburnu tramvayları ile 15-20 dakika içinde ilçenin merkezine rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca 34AS, 72T, 76D, 89A, 89B, 97 nolu İETT otobüsleriyle de Zeytinburnu’na rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Zeytinburnu’nda Nerede Kalınır ?

Radisson Blu Zeytinburnu
Radisson Blu Zeytinburnu

İstanbul’da en çok tercih edilen konaklama bölgelerinden biri olan Zeytinburnu, hem çok turistik bir yer olmaması hem de tarihi yarımadaya yakın bir konumda olmasından dolayı, konaklama için de bir hayli rağbet görüyor. İlçede çok sayıda konaklama birimi var. İster 5 yıldızlı lüks bir otel isterseniz de bütçeli, ekonomik bir butik oteli Zeytinburnu’nda bulabiliyorsunuz.

Zeytinburnu’nda otel fiyatları, Sultanahmet veya Eminönü çevresine göre daha ekonomik olduğundan dolayı, 3-4 günlük bir İstanbul gezisi için bu bölgedeki otellere göz atabilirsiniz. Lüks otel olarak Radisson Blu Zeytinburnu veya Doubletree By Hilton’a, bütçeli bir otel için de İbis Zeytinburnu veya Diamond City Hotel’e göz atabilirsiniz.

Zeytinburnu’nda Ne Yenir ?

Zeytinburnu Kahvaltı
Foto Kaynak ; zomato.com

Bu bölgede Türk mutfağının tüm lezzetleri bir arada sunuluyor. Çok sayıda iş merkezine ev sahipliği yapan Zeytinburnu’nda küçük lokantaların sayısı da oldukça fazla. Asya ve Avrupa mutfaklarının seçkin lezzetlerinin yanı sıra, Yunan, Çin ve Fransız yemeklerini de deneyebileceğiniz mekanları bulabiliyorsunuz.

Her damak zevkine uygun lezzetleri bünyesinde barındıran Zeytinburnu’nda ayrıca çok sayıda kahvaltıcı da bulabiliyorsunuz. Şömine Kahvaltı Evi veya Lamba Cafe Restaurant, ilçedeki en popüler kahvaltı mekanlarından.

BENZER İÇERİKLER

Zeytinburnu gezilecek yerler listesindeki bu 12 yerin dışında, birkaç tarihi ve turistik cazibe merkezinden daha bahsedebiliriz. Ancak ilçedeki en popüler gezi güzergahlarından olan bu 12 yer, mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Ayrıca zamanınız kalırsa Zeytinburnu’ndaki alışveriş merkezlerinde de zaman geçirebilir veya ilçeye komşu olan Bakırköy’e geçebilirsiniz. Bakırköy de en az Zeytinburnu kadar popüler yerlerden biri ve Zeytinburnu kadar tarihi ve turistik cazibe merkezlerine ev sahipliği yapıyor.

İLGİLİ YAZILAR