İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’e açılan kapısı olan “Anadolu Kavağı”, her noktasında denizi hissedebileceğiniz, tarihi, doğası ve birbirinden ünlü mekanlarıyla eşsiz bir balıkçı kasabası. İstanbullunun popüler hafta sonu gezi duraklarından biri olmasının yanında, yerli ve yabancı turistlerin de gezi rotasında yer alan bu balıkçı kasabası, dolu dolu bir gününüzü sıkılmadan geçirebileceğiniz ve atmosferiyle çok çabuk sevebileceğiniz bir yer.
Kurulduğu günden günümüze İstanbul’un en önemli çekim merkezlerinden biri olmayı sürdüren Anadolu Kavağı, uzun yıllardan beri ”Balıkçı Kasabası” özelliğini koruyor. Suyu ve inciriyle meşhur olan kasaba, şifalı olduğu söylenen birçok su kaynağına da ev sahipliği yapıyor.
İstanbul’un Beykoz ilçesinde, ulaşımı kolay bir yerde olduğundan daha çok sahilinde yer alan balık mekanları ve kahvaltıcılarıyla ilgi görüyor olsa da, yemyeşil tepeleri ve Boğaz manzarasıyla da dikkat çekiyor. Ayrıca Anadolu Kavağı gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz birçok ilgi çekici cazibe merkezini de bulabilirsiniz.
Kasaba gezinizden sonra Beykoz’un önemli turistik cazibe merkezlerini de görmek isterseniz Beykoz gezilecek yerler adlı yazımıza da göz atabilirsiniz. Ayrıca diğer tüm İstanbul yazıları için İstanbul Gezi Rehberi adlı sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Yazı İçerisindeki Başlıklara Git
Anadolu Kavağı Gezilecek Yerler
Maviyle yeşilin buluştuğu Anadolu Kavağı’nda gezilecek yerlerin büyük bir bölümü tarihi yapılardan oluşuyor olsa da, bu kasabada yapılacak birçok şey de bulabilirsiniz. Kasabanın nostaljik sokaklarını birçok İstanbullunun yaptığı gibi kaybolarak gezmeyi, deniz kenarında güzel bir manzara eşliğinde yürüyüş yapmayı ve gezinizi bir balık restoranında tamamlamayı unutmayın derim. Kasabanın en popüler gezi durakları ise ;
1.Yuşa Tepesi
Yuşa Tepesi, Çamlıca Tepesi’nden sonra İstanbul’un en yüksek tepesi olarak biliniyor. Daha çok Hz. Yuşa Hazretleri’nin Türbesi için ziyaret edilen bu tepe, İstanbul’daki en etkileyici Boğaz manzarasını seyredebileceğiniz yerlerden biri.
Yuşa Tepesi’nde türbenin dışında, kadınlar ve erkeklerin ibadetlerini gerçekleştirebileceği bir camii, girişte çok sayıda hediyelik eşya satan dükkanlar ve gözünüzün önünde açılıp, pişirilen gözlemecileri bulabilirsiniz. Anadolu Kavağı’yla özdeşleşmiş bir yer olan Yuşa Tepesi, hem manzarası hem de türbesi ile görülmeye değer en özel gezi duraklarından.
2.Midillili Ali Reis Camii
Midillili Ali Reis Cami‘nin tarihi 1593 yılına kadar uzanıyor. Aslında camii mimari ve süsleme bakımından oldukça sade bir yapıya sahip. Ancak caminin hemen yanında bulunan, camiyi yaptıran, Midillili Ali Reis’in türbesini görmek için bu tarihi yapıyı da listenize ekleyebilirsiniz.
3.Yoros Kalesi
Anadolu Kavağı sırtlarında bulunan Yoros Kalesi’nin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmiyor olsa da, Doğu Roma döneminden kalma bir kale olduğu tahmin ediliyor. Roma İmparatorluğu zayıfladıktan sonra Cenevizlilerin eline geçmiş ve uzun yıllar Cenevizliler tarafından kullanılmış. İşte bu yüzden kale, Ceneviz Kalesi olarak da biliniyor. Ancak bilinenin aksine kaleyi yaptıran Cenevizliler değildir. Kalenin tarihi Cenevizlilerin burayı almasından çok daha öncesine uzanıyor.
Kalenin adını Yunanca dağ anlamına gelen ”oros”tan ya da ”iyi rüzgarlar” anlamına gelen ”ourious”tan aldığı sanılıyor.
Günümüzde kalenin sadece kalıntıları bulunuyor olsa da, yine de görülmeye değer önemli bir tarihi yapıdır.
Ayrıca bu kalenin bulunduğu yerden de, İstanbul’un en eşsiz manzarasını seyredebilirsiniz. Kalenin hemen aşağısında 2 tane kafe bulunuyor. Bunlardan biri Yoros Kafe, diğeri ise daha sessiz ve huzurlu bir mekan olan Çam Vadisi’dir. İki mekanın da manzarası oldukça etkileyici. Ancak Yoros Kafe, Çam Vadisi’ne nazaran biraz daha gürültülü ve kalabalık olabiliyor.
4.Poyrazköy
Anadolu Kavağı’nın kuzeyindeki yolu takip edecek olursanız, Anadolu Feneri’ne gidebilirsiniz. Fakat Anadolu Feneri’nden önce görebileceğiniz küçük bir plaja sahip olan Poyrazköy, hem yeme içme hem de temiz havanın keyfini çıkarabileceğiniz en güzel gezi duraklarından biri. Daha çok yaz aylarında güneşlenmek için gidebileceğiniz plajıyla ünlü Poyrazköy’de yapılacak çok fazla turistik şey olmasa da, aracınız varsa bu köye de göz atabilirsiniz.
Anadolu Kavağı’nda gezip görülecek bu yerlerin dışında, kasabanın tarihi sokaklarını gezmeyi unutmayın. Burası İstanbul’un mahalle kültürünü hâlâ koruyan yerlerden biri. Eski ahşap evler, asırlık çınar ağaçları, kahvehanede oturan amcalar ve özlemini duyduğunuz mahalle atmosferini burada bulabiliyorsunuz.
Anadolu Kavağı Kahvaltı Mekanları
İstanbul’un en huzurlu adreslerinden biri olan Anadolu Kavağı’nda kahvaltı için çok sayıda popüler mekan bulabilirsiniz. Bu mekanların büyük bir bölümü deniz ve şehir manzaralıyken, bazıları sadece lezzetiyle ünlenmiş, kasabanın iç kesimlerinde bulunuyor.
Bu balıkçı kasabasındaki en popüler kahvaltı yapabileceğiniz yerler ise ;
Yoros Kafe
Yoros Kalesi’nin hemen yanındaki güzel konumu ile İstanbullunun popüler hafta sonu mekanlarından biri olan Yoros Kafe, daha çok manzarası ile büyülüyor. Hafta sonu aşırı kalabalık olsa da, kahvaltı için erken saatleri tercih edecek olursanız manzara gören köşe masalarda yer bulabilirsiniz.
Serpme kahvaltısıyla hizmet veren bu mekan, bölgedeki diğer mekanlara nazaran biraz daha pahalı olsa da, manzarasıyla bu açığı kapatıyor. Yoros Cafe’de kahvaltının yanı sıra, güzel bir öğle veya akşam yemeği de yiyebilirsiniz. Cafe, gün batımı manzarasıyla da ünlüdür.
- Adres : Anadolu Kavağı, Fener Yolu 3/A, 34825 Beykoz/İstanbul
- Telefon : (0216) 320 20 56
Çam Vadisi Kafe
Ünlü Anadolu Kavağı salıncak fotoğrafı bu kafenin hemen arka tarafında çekiliyor. Bu mekan daha çok kahvaltısı için tercih edilmektedir. Ayrıca bu kafenin manzarası da en az Yoros Kafe kadar güzel.
Birçok dizi ve filmlere ev sahipliği yapmış olan kafe, Karadayı dizisinde Mahir ile Feride’nin buluştuğu yer olarak ünlenmiş.
- Adres : Anadolu Kavağı, no 12, Fener Yolu, 34825 Beykoz
- Telefon : (0216) 320 24 25
Kavak Çapari Restoran
Anadolu Kavağı’nda nerede yenir ? sorusuna en güzel cevaplardan biri olan Kavak Çapari, kahvaltısıyla da İstanbullunun gönlünü kazanmış yerlerden. Bol çeşitli serpme kahvaltısı ve manzarasıyla kasabanın en sevilen mekanları arasında yer alır. Ayrıca bu mekan kasabadaki en iyi balık restoranlarından biri.
- Adres : Anadolu Kavağı, Eğri Boyun Cd. no.8/A, 34825 Beykoz/İstanbul
- Telefon : (0216) 320 20 06
Yosun Restoran
Daha çok gün batımı manzarası eşliğinde yenen akşam yemekleriyle ünlü olan bu mekan, son zamanlarda kahvaltısıyla da adından çokça söz ettiriyor. Kasabanın en iyi kahvaltıcısı olmasa da en iyi restoranlardan biri diyebiliriz. Yosun restoran, birbirinden çeşitli mezeleriyle keyifli bir balık sofrası sunuyor. Yemek ve kahvaltı fiyatları ise, bölgedeki birçok mekana nazaran daha uygun.
- Adres : Anadolu Kavağı, Mahallesi, Eğri Boyun Cd. No: 7/A, 34810 Beykoz/İstanbul
- Telefon : (0216) 320 21 48
Anadolu Kavağı Hakkında Bilgi
İstanbul’un kalbinde bir balıkçı kasabası olan Anadolu Kavağı, tüm gününüzü sıkılmadan geçirebileceğiniz, tarihi ve turistik cazibe merkezleri, birbirinden güzel manzaraya sahip kahvaltıcıları ve restoranlarıyla muhteşem bir deneyim sunuyor.
Balıkçı tekneleri, dükkanlar, ağlar ve yemyeşil alanıyla şehir kalabalığından kaçıp, nefes alabileceğiniz bu kasabanın çevresi de askeri bir bölge içinde kalıyor. Eskiden oldukça hareketli ve kalabalık olan yer, günümüzde sessizliği ve sakinliği ile dikkat çekiyor.
Kasaba ve çevresinde bulunan tarihi ağaçlar, eskiden kavak ağaçları olarak anılıyormuş. İster çınar ağacı, ister çam ağacı bir ağaç eskiyse kavak ağacı olarak bilinirmiş. Bundan dolayı bölgeye Anadolu Kavağı adının verildiği rivayet ediliyor. Kasabada manzara seyretmek için gidebileceğiniz çok sayıda mekan var, fakat Anadolu Kavağı’nın eşsiz manzarasını seyretmek için illa bir mekanda bir şeyler yiyip içmenize de gerek yok. Kasabanın biraz dışına doğru gidecek olursanız, çok sayıda ücretsiz olarak manzara seyredebileceğiniz yerler var.
Anadolu Kavağı Tarihi
Anadolu Kavağı Köyü, 1946 yılına kadar askeri bir bölge içinde yer alıyormuş. Zamanında bu köye Gayr-i Müslim olanlar alınmaz, vapur iskelesinde hüviyet cüzdanları kontrol edilirmiş.
Türklerden önceki medeniyetler için de oldukça önemli bir yer olan köy, Karadeniz gemicilerinin denize açılmadan kurban kestiği bir yerdi. Köyün sonraki kurucularından olan Midillili Ali Reis’in de birçok hayratı vardır. Ayrıca Evliya Çelebi 17. yüzyılda Anadolu Kavağı için ”Baştan başa Müslüman kasabasıdır” der. 800’e yakın hanenin, 7 mescidin, bir hamamın ve 200’e yakın dükkanın olduğunu söylemiştir.
Anadolu Kavağı’nda Ne Yenir ?
Burası bir balıkçı kasabası olduğundan, balığın her türlüsünü bulabiliyorsunuz. Bölgede çok sayıda balıkçı restoranları bulunduğu gibi, balık-ekmek yapan küçük büfe tarzı dükkanlar da bulmak mümkün.
Balıklar genellikle 2-3 günde bir geliyormuş, yani buzhane sistemi olmadan taptaze balıkları yiyebiliyorsunuz.
Kasabada mutlaka yenmesi gereken şeylerden biri de midye. Hatta birçok İstanbulluya göre de şehirdeki en iyi midyeyi yiyebileceğiniz yerlerden biri, Anadolu Kavağı.
Yöreye has bir diğer yiyecek ise, tost makinesinde yapılan kreplerdir. Kreplerle aranız iyiyse kasabayı çok çabuk seveceksiniz.
Anadolu Kavağı’nda Ne Yapılır ?
Anadolu Kavağı’nda yapılacak en güzel şeylerden biri, kasaba içerisinde yer alan manzaralı mekanlarda güzel bir kahvaltı yapmak. Şehrin manzarasına doyduktan sonra, kasaba merkezine gelip alışveriş yapabilir veya yukarıdaki gezilecek yerler listesindeki cazibe merkezlerini ziyaret edebilirsiniz.
Mahalle havasıyla turistlerin ilgisini çeken kasaba, sıcak ve samimi atmosferiyle de ilgi görüyor. Birçok hediyelik eşya dükkanı bulabileceğiniz kasabada, İstanbullunun müdavimi olduğu balık restoranlarını da bulabilirsiniz.
Anadolu Kavağı Nerede ?
Anadolu Kavağı, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda Beykoz ilçesinde bulunuyor. Semte, şehrin birçok noktasından kara ve deniz yoluyla ulaşabilirsiniz.
Anadolu Kavağı’na Nasıl Gidilir ?
Eminönü, Sarıyer veya Kadıköy’den kalkan vapurlarla Anadolu Kavağı’na gidebilirsiniz. Üsküdar’dan 15KÇ ve 15ŞN İETT otobüsleriyle önce Kavacık’a gidebilir, buradan 15A nolu otobüslere binerek kasabaya ulaşabilirsiniz.
Toplu taşıma araçlarıyla kasabaya gidebileceğiniz tek yol, Kavacık’tan hareket eden 15A İETT otobüslerini kullanmaktır.
Şahsi araçlarınızla, Anadolu Yakası’ndan Kavacık’a, daha sonra tabelaları takip ederek Beykoz’u geçtikten sonra kasabaya ulaşabilirsiniz.
Göz At ;
Anadolu Kavağı Vapur Seferleri
Sarıyer’den geçen veya hareket eden vapurlarla kasabaya ulaşabiliyorsunuz. Sarıyer’den yaklaşık her saatte bir Anadolu Kavağı’na hareket eden vapur bulabilirsiniz. Vapurlar haftanın her günü 07:15’den başlamakta ve son sefer 23:00’dır.
Kasaba gezinizden sonra Beykoz gezilecek yerler adlı yazımıza göz atarak, çevredeki diğer tarihi ve turistik yerleri de görebilirsiniz.