Maslak Kasırları Hakkında Bilgiler | Tarihi, Kahvaltı, Ulaşım

Mâbeyn-i Hümâyûn, Kasr-ı Hümâyûn, Limonluk Külhanı, Paşa Dairesi ve Çadır Köşkü gibi farklı bölümlere ayrılan Maslak Kasırları (Maslak Kasrı), bu bölümlerin bir araya gelmesiyle oluşan bir tür kompleks. İlgi çekici birçok farklı mimariye sahip olan kasır içerisinde ister güzel bir hafta sonu kahvaltısı yapabilir isterseniz yapılar içerisindeki dönem mobilyalarını ve dekorasyonunu inceleyebilirsiniz.

Şehri İstanbul’un en görkemli ve en özel tarihi yapılarından biri olan Maslak Kasırları”, küçük ama etkileyici bir saray yapıları topluluğu olarak bilinir. Yani bir nevi kompleks de diyebiliriz.

Yeşilin her tonuna hakim bir koruluğun içerisinde 170 dönümlük bir alanda kurulu olan bu tarihi yapılar topluluğu, 19. yüzyıl Osmanlı mimarlık ve süslemeciliğinin en önemli örneklerine sahip olmasıyla dikkat çekiyor.

İstanbul’un en popüler gezi duraklarından biri olan Maslak Kasırları, daha çok hafta sonu kahvaltısı ve mimarisiyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor olsa da, iç mekandaki mobilyalar, süslemeler ve dekorasyonda kesinlikle görülmeye değer.

Şehrin kuzeyinde Büyükdere Caddesi üzerinde, ordu evinin hemen yanında yer alan, yemyeşil bir alanın yanı başına kurulmuş, buram buram tarih kokan bu kasır II. Abdülhamid’in şehzadelik dönemlerinde 8 yıl boyunca gözlerden ırak yaşadığı yer olması bakımından da önemli bir yere sahip.

Maslak Kasırları Hakkında Bilgiler

Çadır Köşkü
Çadır Köşkü – foto kaynak ; binbirdemetyasemen

Görkemli mimarisi, kırmızı kiremitleri ve panjurlu pencereleri olan yapılara sahip Maslak Kasırları, Mâbeyn-i Hümâyûn, Kasr-ı Hümâyûn, Limonluk Külhanı, Paşa Dairesi ve Çadır Köşkü gibi farklı bölümlere ayrılıyor. Her bir bölüm görülmeye değer bir sanat eseri olsa da, en etkileyici iç dekorasyona ve mobilyalara sahip olan yer Kasr-ı Hümâyûn diyebiliriz.

Bunun yanında alandaki Çadır Köşkü ve bahçesi günümüzde bir kafe olarak hizmet veriyor. Burada kasır gezisi sonrası veya öncesi oturup bir şeyler içebilir veya yemyeşil bir atmosfer içinde güzel bir hafta sonu kahvaltısı yapabilirsiniz.

Günümüzde bir müze-saray olarak hizmet veren Maslak Kasırları’nın büyük bir bölümü rehberler eşliğinde geziliyor. Bireysel gezilere maalesef izin verilmiyor. Ayrıca iç mekanların bazı bölümlerinde fotoğraf çekimine de izin verilmiyor.

Maslak Kasırları Tarihi

Maslak Kasrı Tarihçesi
Paşa Dairesi’nde bulunan hamam – foto kaynak ; binbirdemetyasemen.blogspot.com

Kasırların yer aldığı alandaki ilk yapılaşmalar 1808-1839 yılları arasında II. Mahmut döneminde başlıyor. İlerleyen dönemlerde ise sultanların av partilerinden dönüşlerinde bir dinlenme yeri olarak kullanılmaya başlanır. Ancak kasırların büyük bir bölümünün tam olarak ne zaman yapıldığına dair net bir bilgi bulunmuyor. Bununla beraber alandaki yapıların çoğunun 1861-1876 yılları arasında Sultan Abdülaziz döneminde yaptırıldığı tahmin ediliyor. Bu yapılar topluluğu arasından günümüze kadar ulaşabilen yapılar ise ; Kasr-ı Hümâyûn, Mabeyn-i Hümayun ile Limonluk, Çadır Köşkü ve Paşa Dairesi olmuş.

Sultan II. Abdülhamid, Veliahtlığının büyük bir dönemini Kasr-ı Hümâyûn’da geçirmiş, Mithat Paşa ile Sadrazam Rüştü Paşa tarafından da Osmanlı tahtına çıkmaya burada davet edilmiş.

Sultan V. Mehmed Reşad’ın ara sıra buraya gelerek dinlendiği ve II. Abdülhamid’in oğlu Nureddin Efendi’nin de annesi Behice hanım ile beraber burada bir süre ikamet ettiği biliniyor.

Etrafının 2.5 metre yüksekliğindeki duvarlarla çevrili olan tarihi yapılar, 1924 yılına kadar hanedan mensupları tarafından kullanılmış. 1924 yılında Saltanatın kaldırılmasıyla beraber, Osmanlı Hanedanına mensup olan kişiler yurt dışına çıkarılmış, kullandıkları yerler ise içindekilerle beraber millet adına korunmak üzere TBMM’ye verilmiş.

Cumhuriyet Dönemi’nden sonra, 1937 yılında Maslak Kasırları, askeri bir prevantoryum (Askeri Öğrencilerin tedavi edildiği hastane) olarak kullanılmış. 1970’lı yılların sonuna kadar 50 yatak kapasiteli hastane olarak kullanılmış olan yapılar, 1982 yılında da Milli Saraylara devredilerek restorasyonu yapılmış ve 1986 yılında da bir müze-saray olarak kapılarını aralamış. Açıldığı günden günümüze de İstanbul’un en önemli çekim merkezlerinden biri olmaya devam ediyor.

Maslak Kasırları Bölümleri

En başta da belirttiğimiz gibi burası tek bir kasır değil, farklı türde yapıların bir araya gelmesiyle oluşmuş kompleks tarzında bir alan. Maslak Kasırları’nda Kasr-ı Hümâyûn, Mabeyn-i Hümâyûn ile Limonluk, Çadır Köşkü ve Paşa Dairesi gibi görülmeye değer birçok bölüm bulunuyor.

1.Kasr-ı Hümâyûn (Harem Dairesi)

Kasr-ı Hümâyûn (Harem Dairesi)
Kasr-ı Hümâyûn (Harem Dairesi) – foto kaynak ; gezmeyegidiyoruz.blogspot.com

Alandaki en önemli yapı olan Kasr-ı Hümâyûn, Harem Dairesi olarak da biliniyor ve görkemli yapısıyla diğer yapılardan ayrılıyor. Günümüzde ziyarete açık olan bu bölüm, Sultan Abdülmecid’in veliahtlığının büyük bir bölümünü geçirdiği yer. Sultanın günlük yaşantısını sürdürdüğü ana bina olmasının yanında, dönemin izlerini en iyi yansıtan yer olmasıyla da dikkat çekiyor.

Harem Dairesi’ne girdiğinizde büyükçe bir hol sizi karşılıyor. Hemen holün devamında da görkemli bir merdiven. Burası iki katlı, ancak bodrum ve tavan arası da bulunuyor. Bodrum ve tavan arası günümüzde ziyarete kapalı. Bu bölümün en dikkat çeken yeri, mermer sütunlar üzerine oturtulmuş olan balkonu.

İçeri girdiğinizde hemen sağ tarafta yer alan bölüm, şehzadenin yatak odası olarak kullandığı yerdir. İstanbul’da gerçekleşen depremlerden dolayı Sultan Abdülhamid’in giriş katında uyumayı tercih ettiği tahmin ediliyor.

Kasr-ı Hümâyûn orta sofa etrafında sıralanan odalardan oluşan geleneksel mimari yapısıyla Osmanlı konut mimarlığının en seçkin örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Duvarlarda ve tavanlarda yer alan doğadan esinlenilmiş resimler, natürmortlar ve zengin kalem işleri oldukça dikkat çekicidir.

Kasr-ı Hümayun merdivenleri - foto kaynak ; binbirdemetyasemen.blogspot.com

Görkemli merdivenlerden yukarı çıktığınızda büyükçe bir başka hol ve bu holün ortasında masa ve sandalyeler yer alıyor. Köşke gelen misafirler burada karşılanırmış. Yine bu kattaki yemek odasında yer alan sandalyelerin bizzat sultan tarafından tasarlandığı biliniyor.

Buradaki salonun tarihsel bir önemi bulunuyor. Burası, Sultan Murad’ın akıl sağlığından dolayı, tahttan indirilmesi gündeme gelince şehzade Abdülhamid, Mithat Paşa ve Sadrazam Rüştü Paşa ile bu salonda görüşmüş ve birçok kaynağa göre de tahta geçtiğinde Meşrutiyeti ilan edeceğine dair sözü işte tam bu salonda vermiş. Yine bu katta bulunan piyanolu odada, sultanın ara sıra piyano çaldığı, çok sayıda besteler yaptığı da biliniyor.

2.Mabeyn-i Hümayun ile Limonluk

Mabeyn-i Hümayun ile Limonluk
Mabeyn-i Hümayun – foto kaynak ; gezmeyegidiyoruz.blogspot.com

Tek katlı kagir bir yapı olan Mabeyn-i Hümayun, Limonluk adı verilen büyük bir seraya açılıyor. Burada, Sultan II. Abdülhamid’in Fransa’dan getirttiği kamelya ağaçlarının yanı sıra, Grolto ve Cycos gibi endemik ağaç örnekleri de bulunur. Ancak günümüzde burası ziyarete kapalı.

3.Çadır Köşkü

Maslak Kasrı Kahvaltı
Çadır Köşkü – foto kaynak ; gezmeyegidiyoruz.blogspot.com

Maslak Kasırları’nda kahvaltı yapabileceğiniz yer olan Çadır Köşkü, bir kafe olarak hizmet veriyor. Alt katta ocaklı bir mekan ile üst katta bir odadan oluşan sekizgen bu yapının etrafı ise balkon ile çevrili.

4.Maslak Kasrı Paşa Dairesi

Maslak Kasrı Paşa Dairesi
Paşa Dairesi – foto kaynak ; gezmeyegidiyoruz.blogspot.com

Tek katlı olan Maslak Kasrı Paşa Dairesi, alandaki kasırları korumak için inşa edilmiş. Uzunca bir koridoru olan yapı, Kasr-ı Hümayun’un hemen arkasında yer alıyor. Ayrıca bu yapı içerisinde tuvaletler ve hamam da bulunuyor.

Maslak Kasırları Düğün

Maslak Kasrı’nda düğün ve nişan gibi organizasyonlar da bir hayli rağbet görüyor. Özellikle yaz aylarında aşırı yoğun bir programa sahip alanın bazı bölümleri, düğün davetiyeleri için kullanılabiliyor.

Alandaki ön ve arka bahçe, gölet çevresi ve Limonluk olarak bilinen sera düğün organizasyonlarında kullanılabilen alanlar. Burada düğün yaptırmak isteyen çiftlerin çok önceden de rezervasyon yaptırması şart. Özellikle temmuz ve ağustos aylarının hafta sonları düğün programları çok çabuk dolabiliyor. Rezervasyon ve fiyat için de Milli Saraylar Daire Başkanlığı Tahsisler Birimi ile iletişime geçmeniz gerekiyor.

Maslak Kasırları fotoğraf çekimi için de tercih edilebiliyor. İster düğün, isterseniz de nişan fotoğrafları için kullanılabilecek bu kasırlarda ayrıca özel gün davetiyeleri de verilebiliyor.

Maslak
Foto Kaynak ; binbirdemetyasemen

Maslak Kasırları Kahvaltı

İstanbul’un gürültüsünden ve kalabalığından bir nebze de olsa uzaklaşabileceğiniz yerlerden biri olan Maslak Kasrı’nda güzel bir hafta sonu kahvaltısı da yapılabiliyor.

Çadır Köşkü’nde hizmet veren kafede, kahvaltı tabağı ve serpme kahvaltı seçeneklerini bulabiliyorsunuz. Pazartesi ve perşembe günleri kapalı olan kafe, haftanın diğer günlerinde 08:30-18:00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Güncel kahvaltı fiyatları için 0212 346 19 07 telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

Kasır Bahçesi

Maslak Kasırları Giriş Ücreti

Maslak Kasrı giriş ücreti 2024 yılı itibariyle tam 100 TL, öğrenci ise 50 TL’dir. Bahçe için ayrıca 30 TL ücret ödemeniz gerektiğini de unutmayın.

Maslak Kasrı ziyaret saatleri Kasrı kış aylarında 09:00-16:00 saatleri arasında, yaz aylarında ise 09:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Kasrın bahçesi
foto kaynak ; gezmeyegidiyoruz.blogspot.com

Maslak Kasrı Nerede ve Nasıl Gidilir ?

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde, İstinye ve Tarabya kavşakları arasında, Büyükdere Caddesi üzerinde yer alan Maslak Kasırları’na şehrin birçok noktasından toplu taşıma araçlarıyla rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

25G, 25T, 29A, 29C, 29D, 29GM ve 29T nolu İETT otobüsleriyle kasra ulaşım mümkün. İnmeniz gereken durak ise Atatürk San. kavşak otobüs durağıdır. Ayrıca Atatürk oto sanayi ve Hilal caddesi otobüs durağından geçen İETT otobüsleriyle de kasra ulaşım mümkün. Bu duraklar ile kasır arası yaklaşık 5 dakika yürüme mesafesindedir.

Maslak Kasrı’na metro ile ulaşım için de 34B, 34C ve M2 metro hatlarını kullanarak kasra 10 dakika yürüme mesafesinde olan Daruşşafaka metro istasyonuna gidebilirsiniz.

  • Maslak Kasrı Adres: Darüşşafaka, Büyükdere Cd., 34398 Sarıyer/İstanbul

YAKINLARDA NELER VAR ?

Kasır yakınlarında yürüyerek gidebileceğiniz pek fazla yer bulunmuyor olsa da, araçlarınız ile kasrı ziyaret ediyorsanız, 5 dakika sürüş mesafesindeki Emirgan Korusu’na gidebilirsiniz. Ayrıca Sarıyer gezilecek yerler adlı yazımızdaki cazibe merkezlerine de göz atmayı unutmayın.

Ayrıca İstanbul gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz diğer kasırlar olan ;

İLGİLİ YAZILAR