Balat Gezilecek Yerler & Balat’ta Görülecek En Güzel 28 Yer

Biraz bohem biraz varoş  biraz entel biraz Asya biraz Avrupa olan buram buram tarih ve kültür kokan İstanbul burası... Kültür izleri, tarih, tezatlar ve kozmopolit yaşam gibi özellikler eski İstanbul semtlerinde olduğu gibi Balat'ta da var. Dar sokaklarda karşı eve gerilmiş iplerdeki renkli çamaşırları, üst katın cam kenarında çekirdek çitleyen kızı, merdiven önlerinde oturup dedikodunun dibine vuran şirin teyzeleri görebileceğiniz, kıraathanelerdeki çay kaşığı seslerini ve birbirine karışan ezan seslerini duyabileceğiniz, cafelerden gelen mis gibi pankek kokusunu içine çekebileceğiniz, her anını dolu dolu yaşayabileceğiniz bir semttir Balat.

Çok yakın bir geçmişin oldukça popüler mekanlarından biri olan Balat, Fener ve Cibali semtleri ile iç içe geçmiş olduğundan Fener-Balat olarak da biliniyor. Tarihi dokusuyla uzun yıllar cazibesini korumuş olan semt, son birkaç yıldır yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Haliç kıyısıyla sahil surlarının arka kısmından iç kısımlara doğru, Eğrikapı yönünde yükselen bölgede kurulu olan Balat, gezilecek yerler, birbirinden güzel eğlence mekanları, cafeleri, tarihi ve turistik cazibe merkezleri ile sıkılmadan birkaç saatinizi geçirebileceğiniz eşsiz bir deneyim sunuyor.

Balat, bireysel olarak keşfedebileceğiniz kolay semtlerden biri olsa da, turlar ile gezinizi çok daha eğlenceli ve anlamlı hale getirebilirsiniz. 4-5 saat süren bu tur gezileri ile, Fener, Balat ve Cibali’nin en önemli ve en popüler turistik noktalarını görebilirsiniz.

Viran hale gelmiş binaların yanında yenilenmiş rengarenk evler, tarihi camilerin yakınında yer alan sinagoglar ve çocuk dolu sokakları ile son yıllarda popüler semt kervanına katılan bir yer burası. Antika cenneti olarak da bilinir Balat. Gramafonlar, 45’lik plaklar, kırılmadan 50 yıl boyunca ayakta kalabilmiş çay bardakları, birbirinden güzel abajurlardan porselenlere Balat’ta hepsini bir arada bulabilirsiniz.

Artık nostalji olsun diye mi, yoksa annem sevinir diye mi bir parça alırsınız bilemeyiz ancak dilerseniz kapısından geçerken bir antika müzayedeyesine katılabilir, almak istemeseniz bile açık artırmayı kızıştırabilirsiniz. Ya da binlerce eski eşyanın içinde nostaljik bir fincanda kahve içebilir, unutulmaz bir hafta sonu kahvaltı deneyimi yaşayabilirsiniz. Balat’ta her keseye ve herkese göre bir şeyler mutlaka bulunur.

Balat Gezilecek Yerler

Kısaca Balat’ın tarihinden bahsedecek olursak da ; Balat’ın tarihi bir Musevi mahallesi olarak Bizanslılara kadar uzanıyor. Adını Rumca bir kelime olan, ”Saray” anlamına gelen Palatiyon‘dan almış olan semt, Osmanlılar döneminde ise Yahudi yerleşmesi olmuş. Birbirinden eski kilise ve sinagogları, mimari yapısı, rengarenk evleri, hamamı ve çarşısıyla sosyoekonomik ve kültürel açıdan İstanbul’un yaşayan en önemli semtlerinden biri.

Fener, Balat ve Cibali farklı semtler olmasına rağmen, iç içe geçmiş olduklarından dolayı bir bütün olarak düşünülebilir. Fener olarak adlandırılan yer, Fener Rum Lisesi ve Patrikhanenin bulunduğu bölge, Balat, Çıfıt Çarşısı ve Bulgar Kilisesi’nin olduğu bölge, Cibali ise, Kadir Has Üniversitesi’nin olduğu bölge olarak geçiyor.

Balat Gezilecek Yerler – Haritalı Gezi Rotası

70’li ve 80’li yılların İstanbul’unu en iyi anlatan semtlerden biridir Balat. Sokaklarda oynayan çocuklar, iplere dizilmiş çamaşırlar, her evin önünde kaldırımlara oturanlar, rengarenk tarihi evler, kiliseler, yıllara meydan okuyan konaklar ve daha neler neler…

Balat gezilecek yerler için aşağıdaki harita üzerinden semtte geçirmek istediğiniz süreye ve zevkinize göre bir liste çıkarabilirsiniz. Harita üzerinde yer alan turistik noktalar, Fener, Balat’ta kaçırılmaması gereken noktalar arasında.

Balat Gezilecek Yerler Haritası
Balat gezilecek yerler haritası – Haritayı google maps‘te görmek için tıklayın.

1.Agora Meyhanesi 1890

Agora Meyhanesi 1890
Agora Meyhanesi 1890

Balat’ın en meşhur mekanlarından biri olan Agora Meyhanesi, yıllara inat ayakta kalmayı başarmış İstanbul’un en iyi bilinen eğlence mekanlarından.

Haliç’e bakan tüm sokakların çıktığı yerde, 1890 yılında kurulmuş ve o dönemde kurulmuş meyhanelerden günümüze kadar gelebilen tek mekan. Osmanlı’nın kültürel mozaiğini de etkileyici bir biçimde gözler önüne seren bu meyhane, Sultan Abdülhamit’in şehirdeki gayrimüslim azınlıkların sosyal yaşamına gösterdiği hoşgörünün günümüze yansıması olarak değerlendiriliyor.

Uzun yıllar denizcilikle uğraşan ”Dulidis” ailesinin bir ferdi olan Rum Kaptan Asteri, Rum kızı Eleni’ye aşkından dolayı kaptanlığı bırakıp, ürettikleri şarap, şıra ve sirkeyi satabileceği bir dükkan açmaya karar verir. Sultan Abdülhamit döneminde Kaptan Asteri, kalyonunu satar ve Rumca ”Meydan” anlamına gelen Agora’yı 1890 yılında açar. Asteri Dulidis’in ardından oğlu Stelyo Dulidis mekanı devralır. Daha sonra Stelyo’nun oğlu Hresto ve en sonunda da Agora’da 4 yıl boyunca kalfa olarak çalışmış Ersin Kalkan’ın devraldığı meyhane, günümüzde Kalkan ailesi tarafından işletiliyor.

2.Merdivenli Yokuş

Balat’ın en çok fotoğraflanan yerlerinden biri de Merdivenli Yokuş.

Balat’ın olmazsa olmaz gezilecek ve görülecek yerleri arasında olan bu yokuş, her semt ziyaretinde mutlaka ziyaret edilen, birkaç fotoğraf çekilmeden gezginlerin ayrılmadığı yerlerden. Sıra sıra rengarenk cumbalı evlerin gökyüzüne doğru merdiven misali çıktığı bu yokuş, özellikle hafta içi fotoğraf için ideal adreslerden. Hafta sonu bu yokuş kenarında oturanlardan dolayı, istediğiniz gibi fotoğraf çekemeyebiliyorsunuz.

Yokuşun sol tarafında yer alan evler, UNESCO projesi kapsamında aslına uygun olarak restore edilmiş ve özenle seçilmiş pastel renkler ile boyanmış. Balat’ta en çok aranan sokak olan Merdivenli Yokuş Sokağı’nda basamaklara oturup birkaç kare fotoğraf çekmeyi unutmayın.

3.Sancaktar Yokuşu

Sancaktar Yokuşu
Sancaktar Yokuşu

Fener Balat’taki en çok fotoğraflanan yokuşların biri de, Rum Lisesi’ne (Kırmızı Mektep) çıkan Sancaktar Yokuşu.

Balat turu için başlangıç noktası olarak da bu yokuşun bulunduğu yer tercih edilebilir. Hem Balat’ın kalbinin attığı yer hem de Fener’deki tarihi ve turistik cazibe merkezleri buraya oldukça yakın olduğundan çok daha kolay bir gezi rotası çıkarabilirsiniz.

4.Hobbit House

Hobbit House - Balat
Hobbit House

Fener’den Balat’a doğru gittiğinizde Yıldırım Caddesi’nin hemen köşesinde yer alan bu renkli ve hoş mekan, Balat’ta kahvaltı yapılacak en güzel ve en popüler yerlerden biri. Bölgedeki kedilerin kapılarında nöbet tuttuğu Hobbit House kahvaltının yanı sıra, atıştırmalık yiyecekleri ve güzel kahveleri ile mola verebileceğiniz hoş bir mekan.

Rengarenk bir sokakta bulunan bu mekan, kahvaltının yanı sıra ”Paylaş Kurtul Organizasyonu” ile de tanınıyor. Mekanın girişinde hemen yan tarafta kullanmadığınız eşyaları bırakabileceğiniz bir paylaş kurtul alanı bulunuyor. Buraya paylaştıklarınız ihtiyacı olan insanlara ulaşıyor.

Balat’ta güzel bir hafta sonu kahvaltısı planlıyorsanız Hobbit House’a gidin. 100-150 TL gibi bir ücrete dolu dolu bir kahvaltı yapabilirsiniz. Ayrıca evinizde kullanmadığınız ne varsa getirmeyi de unutmayın.

5.Özel Fener Rum Erkek Lisesi (Kırmızı Mektep)

Fener Rum Erkek Lisesi
Fener Rum Erkek Lisesi

Kırmızı Lise veya Kırmızı Mektep olarak da bilinen Özel Fener Rum Erkek Lisesi, bilinenin aksine bir kilise değil özel bir lisedir. İlk görüşte bir kiliseye benzetebileceğiniz bu lise, görkemli yapısı ve eşsiz mimarisiyle tüm manzaraya hakim bir noktada bulunuyor. Sancaktar Yokuşu’nu çıktıktan sonra karşınıza çıkacak olan bu yapının tarihi ise, üzerindeki kitabeye göre 1881 yılına kadar uzanıyor.

Fener Rum Patrikhanesi ile karıştırılabilen Kırmızı Mektep, Haliç’ten bile görülebiliyor. Tüm görkemiyle şehri yukarıdan selamlayan yapı, ilk kurulduğu yıllarda 500’den fazla öğrencinin eğitim gördüğü bir yer iken, günümüzde bu sayının 50’lerde olduğu söyleniyor.

Marsilya’dan getirilmiş kırmızı tuğlalar ile inşa edilmiş olan lisenin içerisini ancak özel izinle gezebiliyorsunuz. Dış mimarisiyle de kendisini sevdiren yapının bulunduğu yerden, güzel fotoğraflar kareleri de çekebilirsiniz.

6.Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi

Balat Gezilecek Yerler

Ortodoks dünyasının merkezi olan Fener Rum Patrikhanesi, çok detaylı süslemeye ve mimari bir yapıya sahip olmasa da, dünya çapında 250 milyon Rum’un inanç üssü olmasıyla oldukça ünlü. Hz. İsa’nın havarilerinden olan Aziz Andrea tarafından 4. yüzyılda kurulmuş olan Patrikhanenin içerisinde kütüphane ve Aya Yorgi Kilisesi de bulunuyor. Özellikle kilisesi ile ziyaretçilerin dikkatini çeken Patrikhane, Fener Balat’ta gezilecek en önemli yerler arasında.

Patrikhane, kapısıyla da oldukça ünlü tarihi bir yapı. Sebebi ise, Osmanlı döneminde patriğin Osmanlı devletine ihanet ettiği anlaşılmış ve bu yapının orta kapısının önünde idam edilmiş. Bu orta kapı o günden beri kapalı. Hatta Kin Kapısı olarak da bazı kaynaklarda geçiyor.

Sadrazam Ali Paşa ve İncebel Sokağı arasında yer alan Fener Rum Patrikhanesi’deki kilise içerisinde günümüzde azizlerin kemiklerini ve tabutlarını görebilir, altın varaklarla süslü duvarlara göz atabilirsiniz.

7.Sveti Stefan Bulgar Kilisesi

Demir Kilise olarak da bilinen Sveti Stefan Bulgar Kilisesi, Haliç’in mavi sularının kıyısında 1898 yılında ibadete açılmış şanlı bir geçmişe sahip ”Anıt-Kilise” özelliği taşıyor. Mimari özelliğiyle dünyada tek olan kilise, Bulgarların güven ve gurur vesilesidir.

Yanmış olan bir kilisenin yerine açılan Sveti Stefan, her şeyi demirden yapılmış olan bir kilise olması bakımından da önemli. Bu yüzden de yapı ”Demir Kilise” olarak anılıyor.

Dünyanın tek demir kilisesi olması bakımından mimari açıdan oldukça dikkat çeken kilisenin yapımında 500 tona yakın demir kullanılmış.

19. yüzyıla kadar kendilerinin ibadet edecekleri bir kiliseleri olmayan Bulgar cemaati, uzun yıllar boyunca Rum Ortodoks cemaatinin kiliselerine giderlermiş. Bulgar cemaatinden olan ”Stefanaki Bey”in kendisine ait olan arazisini bağışlaması ile ilk olarak ahşaptan yapılmış kilise, sonrasında bu kıyıların en gösterişli demir kilisesine dönüşerek, dünyada mimari bakımdan bir ilke imza atmış.

2018 yılında biten restorasyon sonrası açılan kiliseyi günümüzde ziyaret edebilirsiniz.

8.Küçük Mustafa Paşa Hamamı

Foto Kaynak ; kucukmustafapasahamami.com

II. Bayezit dönemi vezirlerinden olan ”Karamanlı Mustafa Paşa” tarafından 1470’li yıllarda yapıldığı tahmin edilen Küçük Mustafa Paşa Hamamı, bir kiliseden çevrilmiş olmasıyla da farklı bir hikayeyi barındırıyor. Hem erkekler hem de kadınlar için farklı bölümleri olan hamam, çifte hamam olarak günümüze kadar kullanılmış. İstanbul’daki hamamlarda görülmeyen dev kubbe yapısına sahip olması hamamın daha önceden bir ibadet yeri olarak kullanılmış olduğunu kanıtlıyor.

Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte özelleştiren hamam 1995 yılına kadar kullanılmış, daha sonra talep az olduğundan dolayı kapatılmış. Son yıllarda yapılan geniş çaplı bir restorasyonun ardından yeniden hizmete giren hamam, Cibali’de Gül Camii ile karşılıklı bir konumda yer alıyor.

9.Gül Camii

Tarihi Bizans dönemine kadar uzanan Gül Camii, İstanbul’da kiliseden çevrilen camiler arasında önemli bir yere sahip. Tarihi ve hikayesinin yanı sıra mimari yapısıyla da dikkat çeken camii, Ayakapı – Balat gezilecek yerler arasında yer alıyor. Haliç kıyısındaki güzel konumuyla da dikkat çeken caminin iç duvarlarında 19. yüzyıldan kalma kalemişi nakışlar yer alıyor.

Azize Teodosia Manastırı olarak da bilinen bu yapının II. Bayezit döneminde camiye çevrilmiş olduğu söyleniyor.

Camideki minare II. Selim tarafından yaptırılmış, Sultan II. Mahmut tarafından da camii onarılmış ve hünkar mahfili eklenmiş.

10.Balat Surp Hreşdagabet Ermeni Kilisesi

Birbirinden farklı ibadet mekanlarına ev sahipliği yapan Balat, bir de Ermeni Kilisesi’ne ev sahipliği yapıyor.

Balat’ın en önemli tarihi yerleri arasında başı çeken bu kilisenin bulunduğu yerde ”Aya Strati” adında başka bir kilise bulunuyormuş. Daha sonra uzun bir süre boyunca kaderine terk edilmiş olan bu kilisenin bulunduğu yere 1625 yılında ahşaptan başka bir kilise yapılmış. Yapılan bu kilise 1628 yılında ibadete açıldıktan kısa bir süre sonra, çıkan bir yangından dolayı hasar görmüş ve yeniden onarılmış. 1692 yılında çıkan bir başka yangının ardından harap olan kilise, uzun yıllar boyunca kullanılmamış.

Günümüzdeki kilise ise 1835’te yapılmış. Birçok badire atlatmış olsa da, onarılarak ve sağlamlaştırılarak günümüze kadar gelmeyi başarmış. Kilisenin giriş kısmında İsa’nın göğe yükselişi tasvir edilmiş. Ayrıca iç mekan dış cepheye nazaran daha süslü ve gösterişlidir. Zamanınız varsa kilisenin içerisine mutlaka göz atın derim.

11.Ferruh Kethuda Camii

Balat Gezilecek Yerler
Foto ; Flickr.com/murat-unalmis

Kanuni Sultan Süleyman‘ın sadrazamlarından Semiz Ali Paşa’nın Kethüdası Ferruh Ağa tarafından 1562’de Mimar Sinan’ın tasarımı ile küçük bir külliye olarak yaptırılmış. Caminin dışında külliyede mahkeme binası, çeşme ve tekke bölümleri de bulunuyormuş. Balat Camii olarak anılan bu tarihi yapı, 1877 yılında çıkan bir yangından dolayı zarar görmüş, mahkeme binası ve tekke bölümleri yanarak yıkılmış.

1925 yılında tekkelerin kapatılmasının ardından terk edilmiş olan camii, uzun bir süre kullanılmamış ve mahalle halkının kurduğu bir dernek tarafından 1953 yılında onarımına başlanmış. Daha sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü‘nün desteği ile 1960 yılında tamamlanmış restorasyon sonrasında ibadete açılmış olan camii, son görünümünü ise 1980 yılında yapılan restorasyon sonrasında almış. Günümüzde hem ziyarete hem de ibadete açık olan camii, tarihi İstanbul camileri arasında önemli bir yere sahip.

12.Moğolların Meryemi Kilisesi

Balat Gezilecek Yerler

Kanlı Kilise olarak da bilinen Moğolların Meryemi Kilisesi, daha çok hikayesiyle Balat’ta görülmeye değer yerler arasında. Kilisenin temelleri kendisini dine adamış, iyilik yaymasıyla ünlenen bir kadının, bir prensesin hüznüyle atılıyor. Bir rivayete göre, 800 yıl önce Bizans Kralı, kızı Prenses Maria’yı Moğol Hükümdarı Hülagü Han ile evlenmesi için Moğol topraklarına yolluyor. Yolda prensesin kocası olacak Hülagü Han ölüyor ve yerine hükümdarın oğlu Abhaka Kağan ile evlendiriliyor.

Abhaka Kağan‘ın da hayatını kaybetmesinin ardından, başka bir kişi ile evlenmesinin uygun olmayacağına karar verilip, prenses baba evine dönüyor. Aradığı mutluluğu evlilikte bulamayan prenses bir daha evlenmiyor ve kendini dine adıyor. İşte bu kiliseyi de evine döndükten kısa bir süre sonra yaptırıyor. İstanbul’un fethinden sonra kilise olarak kalmasına izin verilen yapı günümüzde ibadete açık.

13.Atik Mustafa Paşa Camii

Balat Gezilecek Yerler

Hz. Cabir Camii olarak da bilinen Atik Mustafa Paşa Camii, 9. yüzyıl Roma döneminden kalan Aya Tekla Kilisesi’nin camiye çevrilmesiyle oluşturulmuş.

Kiliseden kalan eserlerin büyük bir bölümü ise günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde sergileniyor. Duvarlarının birinde güneş saati bulunan bu tarihi mabet, 1490 yılında II. Bayezit’in vezirlerinden Koca Mustafa Paşa tarafından camiye dönüştürülmüş. Günümüzde ibadete açık olan bu camii de, Balat gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz önemli tarihi yapılar arasında yer alıyor.

14.Çıfıt Çarşısı

Balat Antikacıları
Balat Antikacıları – Çıfıt Çarşısı

Çıfıt, Osmanlı döneminde Yahudilere verilen bir isim. 1492 yılında bölgeye yerleştirilmiş olan Yahudilerin açtıkları bu çarşıya, o günden beri Çıfıt Çarşısı deniyor. Günümüzde Leblebiceler Sokağı veya Balat Çarşısı olarak da bilinen bu çarşı, Balat’ı an be an yaşayabileceğiniz, tarihe tanıklık edebileceğiniz yerler arasında.

Esnafların hemen hemen hepsi Türk. Çarşıda aklınıza gelebilecek birçok şey de bulunabiliyor. Ancak özellikle antikacılar, turistler tarafından ilgi görüyor. Ayrıca Agora Meyhanesi ve 15. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Balat Yangol Sinagogu da burada bulunuyor.

Çok eski zamanlarda Tekfur Sarayı’nın ahırları olarak kullanılan bu bölge, günümüzde çok çeşitli ve renkli dükkanlara ev sahipliği yapıyor. Balat’a kadar gidip, İstanbul’un en ünlü çarşılarından biri olan Çıfıt’ı görmeden, Balat turu tamamlanmış sayılmıyor.

15.Tahta Minare Camii

İstanbul’un en eski camilerinden biri olan fakat çok da tanınmayan Tahta Minare Camii, küçük bir sokak arasında yer aldığından çoğu gezginin Balat’ta es geçtiği bir tarihi yapı. İstanbul’un fethinden kısa bir süre sonra, 1458 yılında Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış olan camii, kagirden yapılmış minaresi ve küçük boyutu ile göz atılabilecek mabetlerimizden biri.

16.Kiremit Caddesi

Foto Kaynak ; larisacostea.com

Balat’ın en çok aranan caddelerinden. Rengarenk evlerin dizilmiş olduğu bu cadde, Balat gezilecek yerler arasında oldukça popüler bir yer. Bölgedeki en güzel fotoğraf karelerini yakalayabileceğiniz bu caddeyi takip ettiğinizde, Balat’ın gizli kalmış yerlerini de keşfedebiliyorsunuz.

Bu caddeye çıkan çok sayıda ara sokak bulunuyor. Zamanınız varsa cadde üzerindeyken bu ara caddelere tek tek girin. Hiç beklemediğiniz İstanbul manzarasıyla bu ara sokaklarda karşılaşabiliyorsunuz. Cadde üzerinde 1-2 market bulunuyor olsa da yanınıza bolca su almayı unutmayın. Caddenin bazı yerlerinde ağır yokuşlu yollar yer aldığından sıcak yaz aylarında bunaltıcı olabiliyor.

17.Ayakapı Hamamı

Foto;halicpostasi.blogspot.com

Mimar Sinan‘ın en önemli eserleri arasında sayılan Ayakapı Hamamı, 1582’de III. Murad’ın annesi Nurbanu Sultan tarafından yaptırılmış. Haliç kıyısında Fener ile Ayakapı arasında yer alan hamam, tek hamam olarak inşa edilmiş.

Hamam, tuğla hatıllı kesme bir taştan yapılmış. Günümüzde harap bir halde olan hamam dışarıdan birkaç dakikalığına göz atılabilecek tarihi yapılar arasında.

18.İncir Ağacı Kahvesi

İncir Ağacı Kahvesi
İncir Ağacı Kahvesi

Balat turunda görülecek en güzel yerlerden biri de renkli bir dış görünüme sahip popüler Instagram spotlarından olan İncir Ağacı Kahvesi‘dir. Adeta Yeşilçam filmlerinden fırlamış bir görünüme sahip olan mekan, daha çok çiftler tarafından rağbet görüyor.

Balat’ın muhteşem tarihi güzellikleri arasında gezerken kısa bir mola verebileceğiniz, Balat Kafesi olarak da bilinen İncir Ağacı Kahvesi, rengarenk tabelasıyla dikkatinizi mutlaka çekiyor. İncir Ağacı Kahvesi’nin bulunduğu yerdeki merdivenler, Balat turuna çıkan her turistin fotoğraf çektirmeden ayrılmadığı yerler arasında. Merdivenlerin başından kafenin girişine kadar sizi Emel Sayın, Sadri Alışık, Tarık Akan ve Kadir İnanır gibi ünlü Yeşilçam oyuncularının boy boy film afişleri karşılıyor.

Kafenin dış mekanı içinden çok daha fazla ilgi görüyor olsa da, dışarıda bulunan taburelerde oturmak yerine, tam ortasından incir ağacının geçtiği iç mekana oturun derim. Biraz daha sessiz bir atmosfere sahip iç mekan da, en az dışarısı kadar başarılı bir şekilde süslenmiş. Balat’ta unutulmaz bir yorgunluk kahvesi içebileceğiniz mekan arıyorsanız, İncir Ağacı Kahvesi gitmeniz gereken en özel yerlerden biri olacaktır.

19.Molla Aşkı Manzara Tepesi

Foto ; birdutmasali.blogspot.com

Ezel ve İncir Reçeli gibi filmlerin çekildiği yer olmasıyla ünlenmiş Molla Aşkı Manzara Tepesi, İstanbul’u en güzel seyredebileceğiniz yerler arasında. Sahip olduğu cafesi ile ünlü olan bu tepede manzaraya karşı kahvaltı yapabilir veya yorgunluk kahvesi içebilirsiniz. İstanbul’da manzaraya karşı kahvaltı yapılabilecek en güzel yerlerden biri desem, sanıyorum abartmış olmayız.

Tepedeki cafede fiyatlar İstanbul’un geneline göre gayet uygun. 2 kişilik bir kahvaltıyı ortalama 120-180 TL gibi bir ücrete alabilirsiniz. Sıcak veya soğuk içeceklerin de servis edildiği cafenin, hafta sonu biraz kalabalık olabileceğini de unutmayın. Molla Aşkı Kültür Parkı, özellikle Balat gezilecek yerler listesine eklenebilecek bir yer olmasa da, Balat’ta kahvaltı yapmayı planlıyorsanız mutlaka göz atın deriz.

20.Balat Ahrida Sinagogu

Balat Gezilecek Yerler
Foto Kaynak ; Tripadvisor.com

Romanyot Yahudileri tarafından 1430 yılında iki sinagog olarak inşa edilmiş olan Ahrida Sinagogu, Balat Çarşısı’nın yakınında merkezi bir konumda yer alıyor. Makedonya’nın Ohri şehrinden gelen Yahudilerin kullandığı, bu yüzden de bu isimle anılan tarihi yapı, 1860 yılında birleştirilerek tek bina haline getirilmiş.

İstanbul’un en büyük Sinagogu olma özelliğine sahip olan Ahrida Sinagogu’nun en önemli özelliği Teva’sının (Dua Kürsüsü) tekne pruvası şeklinde yapılmış olması. Bir inanışa göre bu tekne pruvasının ”Nuh’un Gemisini” anımsattığı söylenir. Bir diğer inanışa göre ise, tekne pruvasının Balat’a getirilen Yahudileri taşıyan kadırgaya ithafen yapıldığı söyleniyor.

21.Coffe Department

Foto ; coffeedeparment.co

Kenya çekirdeğinden demlenmiş olan drip kahvesi, sadece Balat’ta değil tüm İstanbul’da meşhur. Şehirdeki en iyi kahvelerden birini içebileceğiniz bu cafede güzel bir kahvenin yanı sıra, ünlü haşhaşlı limon kekini de deneyebilirsiniz. Ayrıca bu cafenin hemen karşısında yer alan Kadraj Cafe de oldukça popüler.

22.Maison Balat Cafe

Maison Balat Cafe
Maison Balat Cafe

Balat’ın küçük ve sevimli cafelerinden biri olan Maison Balat Cafe, ayrıca birçok antika eşyalarını satın alabileceğiniz küçük bir dükkan olarak da hizmet veriyor. Ayrıca Balat’ta kahvaltı için şirin ve sessiz bir mekan arıyorsanız, Maison Cafe’den daha iyisini bulamayabilirsiniz. Fiyatlar bölgedeki mekanlar ile hemen hemen aynı düzeyde seyrediyor.

23.Tarihi Balat Sokakları

Tarihi Balat Sokakları - Balat Gezilecek Yerler
Tarihi Balat Sokakları

Şüphesiz Balat gezilecek yerler arasında bu tarihi sokaklar başı çekiyor. Her sokak birbirinden farklı atmosfere sahip olduğu gibi, farklı renkte konaklara ve tarihi evlere de sahip. Balat’ın her bir sokağı güzel olsa da, Çorbacı Çeşmesi Sokak, Kiremit Caddesi üzerinde yer alan sokaklar, Dr. Sadık Ahmet Caddesi’ndeki sokaklar ve Fener Külhanı Sokağı kaçırılmaması gereken tarihi sokaklar arasında yer alıyor.

24.Fethiye Camii

Tarihi Yarımada üzerinde Çarşamba semtinde bulunan, İstanbul’un en eski tarihi yapılarından biri olan Fethiye Camii olarak bilinen yapının tarihi 12. yüzyıla uzanıyor. İlk başta Pammakaristos Kilisesi olarak inşa edilmiş olan yapı, 16. yüzyılda camiye dönüştürülerek günümüzdeki halini almış.

Balat’ta görülmesi gereken yerler listesinin en önemli yapılarından biri olan Fethiye Camii, Fethiye Kapı Sokağı’nda yer alıyor.

Sultan III. Murad tarafından Osmanlı döneminde camiye çevrilmiş olan yapı, 1845-1846 yılları arasında büyük bir restorasyondan geçmiş.

Fethiye Camii’nin de bulunduğu yapı bir manastır kompleksi olduğundan, camiye çevrilen ana yapının dışındaki şapel olarak kullanılan güney kilise, müzeler idaresine verilmiş ve günümüzde bir müze olarak hizmet veriyor.

Güney Kilise, daha çok kubbe mozaiğiyle ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Bu mozaiklerin tarihi 14. yüzyıla uzanıyor. Kubbedeki bu mozaiklerde Havarilerle çevrili Pantakrator İsa yer alırken, apsiste Deesis sahnesi tasvir edilmiş. İsa kubbedeki tasvirinde tüm pantakrator İsa tasvirlerinde olduğu gibi sağ eliyle takdis işareti yaparken sol elinde de incil tutar.

  • Fethiye Camii’ne girişler ücretsiz. Caminin yanındaki müzeye giriş ücreti ise 15 TL
  • Ziyaret saatleri ; Cumartesi ve pazar günleri kapalı olan müzeyi 10:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

25.Yavuz Sultan Selim Camii

Yavuz Sultan Selim Camii
foto kaynak ; flickr.com/memet

İstanbul’un az bilinen camilerinden biri olan Yavuz Sultan Selim Camii, 1519-1522 yılları arasında, Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle inşa edilmiş. Evliya Çelebi’ye göre caminin mimarı Mimar Sinan olsa da, birçok kaynağa göre caminin Mimar Acem Ali tarafından yapıldığı biliniyor.

Şehirdeki yedi selatin camisinden biri olan Yavuz Sultan Selim Camii, görkemli ve büyük kubbesi ve tek şerefeli olan iki büyük minaresiyle tabhaneli camilerin en son örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.

Haliç’e hakim İstanbul’un beşinci tepesinde inşa edilmiş olan camii, sadeliğiyle dikkat çekiyor. Camii, kesme küfeki taşından inşa edilmiş olup, eşsiz bir Haliç manzarasına sahip.

Caminin bir yanı uçurumken diğer yanında sarnıç yer alıyor. Caminin dış cephesi sade bir mimariye sahip olsa da iç mekan biraz daha süslü.

26.Özel Maraşlı Rum İlköğretim Okulu

Özel Maraşlı Rum İlköğretim Okulu – foto kaynak ; tansu

Özel Maraşlı Rum İlköğretim Okulu, Fener Rum Patrikhanesi’nin bulunduğu sokağın sonunda yer alıyor. Balat’ta görülecek yerler arasında olsa da, çoğu turistin es geçtiği tarihi yapılardan biri.

Bu okul, görkemli yapısıyla bir sarayı andırıyor. Ayrıca okul, eski Yunan tapınaklarını andıran 4 sütunlu girişiyle de dikkat çekiyor.

Rum tüccar Grigoris Maraslis’in katkılarıyla okulun inşaatı başlamış ve inşaat 1901 yılında tamamlanarak okul açılmış. O günden günümüze birçok öğrenciye eğitim vermiş olan okul, günümüzde de bir eğitim evi olarak hizmet veriyor.

Okulun içerisine giremeseniz de, bu tarihi görkemli yapıyı dışarıdan görebilirsiniz.

27.Balat Kültür Evi

Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu tarafından, Balat’ın toplumsal yaşamını, özellikle semt kadınlarının ekonomik hayata katılımını artırmak amacıyla kurulmuş olan Balat Kültür Evi‘nde bir cafe, sergi salonu, el işi eğitim alanı ve mutfak eğitimi alabilecekleri bir de mutfak bulunuyor. Bu mutfakta yapılan el işi ürünler ise Vodina Cafe’de satışa sunuluyor.

Kültür evine katkıda bulunmak isterseniz, Vodina Cafe’nin birbirinden güzel ve lezzetli ev yemeklerini deneyebilirsiniz.

28.Cibali Tütün Fabrikası

Cibali Tütün Fabrikası – foto kaynak ; vikipedi.org

Balat gezi rotası için en popüler başlangıç noktalarından biri olan Cibali Tütün Fabrikası, 1884 yılında, II. Abdülhamit döneminde inşa edilmiş. Düyûn-ı Umûmiye’ye bağlı Reji şirketi binası olarak inşa edilmiş olan fabrika, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Cibali Tütün ve Sigara Fabrikası olarak anılmış.

1995 yılında boşaltılan yapı, detaylı bir restorasyonun ardından Kadir Has Üniversitesi’ne tahsis edilmiş. 2002 yılından beri de bina, Kadir Has Üniversitesi olarak hizmet veriyor.

Günümüzde Kadir Has Üniversitesi’ne ait olan bu tarihi binayı ücretsiz olarak gezebiliyorsunuz.

Daha Başka Balat’ta Nereler Gezilir ?

Balat’ta gezilmesi gereken yerler tabii ki bu liste ile sınırlandırılamaz. Daha semtin görülmeye değer birbirinden güzel tarihi ve turistik cazibe merkezleri var. Cennet Mahallesi Pembe’nin Evi ve Balat Turşucusu da bunlardan bazıları. Sadece semtte değil, İstanbul’da nam yapmış bu turşucuya uğramayı da unutmayın.

İstanbul’un en gözde müzelerinden olan Tekfur Sarayı Müzesi ve Kariye Müzesi de Balat gezilecek yerler arasında denebilir. Teknik olarak Balat’a 20-25 dakika yürüme mesafesinde. Ancak Balat’tan Fener’e geçebilir, buradan kısa bir yürüyüş sonrası bu iki müzeye güzel bir gezi ile ulaşabilirsiniz.

Balat turu sonrasında detaylı bir İstanbul turu yapmak isterseniz de, İstanbul gezilecek yerler veya İstanbul gezi rehberi adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Balat Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Balat Gezilecek Yerler

Özellikle fotoğraf ve antika meraklıların favori adreslerinden biri olan Balat’a ulaşım, İstanbul’un birçok noktasından kolaylıkla sağlanabiliyor. Semte ulaşım için en ideal yollardan biri Eminönü‘nden Balat’a giden otobüsleri kullanmak. İETT otobüslerinin yanı sıra, semte giden birçok özel halk otobüsü de var. Ayrıca hava güzelse 1.5 saat gibi bir sürede Eminönü’nden Balat’a yürüyerek ulaşmak bile mümkün.

Metrobüs ile Balat’a ulaşım için Ayvansaray durağında inmeniz gerekiyor. Bu duraktan Balat’ın kalbinin attığı yere kısa bir yürüyüş sonrası ulaşılabilir. Ayrıca yeteri kadar zamanınız varsa, Ayvansaray’daki tarihi ve turistik noktalar da görülmeye değer.

Balat’ın En Güzel Cafeleri

Balat'ın En Güzel Cafeleri - Balat Gezilecek Yerler

Balat gezilecek yerler dışında, kahvaltı yapabileceğiniz veya şehirdeki en güzel kahvelerden bazılarını içebileceğiniz hoş mekanlara da ev sahipliği yapıyor. Bu cafeler arasında en çok tercih edilenler ise ;

  • Vintage Naftalin Cafe
  • Hobbit House
  • Maison Cafe
  • Vodina Cafe (Balat Kültür Evi)
  • Vanilla Cafe
  • Perispri Cafe
  • İncir Ağacı Kahvesi
  • Cook Life

Balat gezilecek yerler listesine eklenebilecek daha birçok tarihi ve turistik cazibe merkezinden bahsetmek mümkün. Yeteri kadar zamanınız varsa, Fener-Balat turu için en azından yarım gününüzü ayırın. Bu semt kaybolarak gezilecek en güzel sokaklara ve caddelere sahip. Bu yüzden liste yapmak yerine her gördüğünüz caddeyi, sokağı keşfedin. Kulağın pasını ruhun buğusunu silen tarihi Balat sokaklarını doyasıya gezin.

BENZER İÇERİKLER

İLGİLİ YAZILAR