Aşiyan Müzesi (Tevfik Fikret’in Evi) Giriş Ücreti, Bilgiler

Tevfik Fikret'in ince zevkini anlamak için Aşiyan Müzesi'ni görmek yeterli... İstanbul'daki en önemli ve en popüler müzelerden biri olan, ünlü şairin 9 yıl boyunca eşi Nazime Hanım ile birlikte yaşadığı bu ev, Beşiktaş'ın Bebek semtinde sanatseverleri büyülemeye devam ediyor. Fikret ve eşinin uzun yıllar bu evin bulunduğu yere gelip, gelecekteki yuvalarının en ince ayrıntısına kadar planlar yapıp, hayaller kurarmış. 1906 yılında ünlü şairin hayalini gerçekleştirdiği Aşiyan, hem birbirinden değerli eserleri hem de eşsiz manzarası ile İstanbul'da mutlaka görülmesi gereken bir yer...

Boğaz’ın en güzel yerinde Tevfik Fikret’in hayatı boyunca hayalini kurduğu ev, günümüzde ünlü şairin birbirinden değerli sanat eserlerine, kişisel eşyalarına ve çok daha fazlasına ev sahipliği yapan Aşiyan Müzesi” olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Muhteşem boğaz manzarasından çok, Edebiyat tarihimizin en önemli şairlerinden birinin hayatına konu olmasıyla ziyaretçileri büyüleyen müze, ülkemizdeki ilk Edebiyat müzesi olması bakımından da önemli bir yere sahip.

Robert Koleji’nin (Şimdilerde Boğaziçi Üniversitesi) hemen yanındaki sırtta eşsiz bir konumda yer alan müzenin bulunduğu ev bizzat Tevfik Fikret tarafından planlanıp çizilmiş. 1905’de yapımına başladığı evi 1906 yılında tamamlayarak uzun yıllar boyunca hayalini kurduğu o eve sahip olmuş.

Tevfik Fikret’in 1906-1915 yılları arasında ölümüne kadar yaşadığı bu üç katlı ev, 1940 yılında eşi Nazime Hanım’dan (Dönemin Vali ve Belediye Başkanı olan Lütfi Kırdar’ın girişimiyle) İstanbul Belediyesi’nce satın alınıp 1945 yılında ”Edebiyat-ı Cedide Müzesi” olarak hizmete açılmış.

Tevfik Fikret’in Eyüp’te olan aile mezarlığındaki kabri, Tevfik Fikret Derneği’nin girişimleriyle şairin vasiyeti üzerine 1961 yılında Aşiyan bahçesine nakledilir. Bu tarihten sonra da ev, ”Aşiyan Müzesi” adını alır.

Tarihinde birkaç kez onarılmış olan ev, 2010-2012 yılları arasında yapılan restorasyondan sonra da günümüzdeki son halini almış.

Aşiyan Müzesi Hakkında Bilgiler

Müze Yolu
Müzeye giden yol

Bahçesi ile beraber toplamda 9 bölümden oluşan müze, sadece Tevfik Fikret hayranlarının değil sanatsever herkesin ziyaret etmesi gereken müzelerden biri diyebiliriz.

Bahçesinde oturup muhteşem boğaz manzarasını seyre dalmak için bile ziyaret edebileceğiniz bu müze, Beşiktaş – Bebek’te oldukça merkezi ve kolay ulaşılabileceğiniz bir konumda bulunuyor.

Müze içerisinde Tevfik Fikret’in eserlerinin yanı sıra, kadın şairlerimizden Nigar Hanım ve ”Makber” şiiriyle gönüllerde taht kurmuş şairimiz Abdülhak Hamit’e ait olan eserler ve nesneleri de görebiliyorsunuz.

Aşiyan Müzesi, yemek odası, yatak odası, şairin birbirinden önemli isimleri ağırladığı oturma odası, banyosu ve çamaşırhanesiyle sizi bundan bir asır öncesine götürecek, hatıralara kazınacak unutulmaz bir deneyim sunacaktır.

Müze Manzarası
Foto Kaynak ; binbirdemetyasemen.blogspot.com

Türkiye’nin ilk Edebiyat müzesi olma unvanına sahip olan Aşiyan’ı ziyaret ettiğinizde Tevfik Fikret’in sadece bir şair olmadığını, aynı zamanda iyi bir ressam da olduğunu göreceksiniz.

İstanbul’da gezilecek yerler listesinde önemli bir yere sahip olan bu müze için en azından 1 saatinizi ayırın, bahçeye oturup soluğunuzu kesecek boğaz manzarasını seyre dalın. ”Burada şair de olunur ressam da” düşüncesine kapılabileceğiniz o meşhur boğaz manzarasına sahip pencerede birkaç kare fotoğraf çekmeden de müzeden ayrılmayın.

Müzenin Eşsiz Deniz Manzarası
Foto Kaynak ; gezgoristanbull.blogspot.com

Aşiyan Müzesi Bölümleri

Sesli rehber eşliğinde gezebileceğiniz Aşiyan Müzesi, bahçe dahil toplamda 9 bölümden oluşuyor. Müzenin en dikkat çeken yeri Edebiyat-ı Cedide Bölümü olsa da, müzedeki her bölüm görülmeye değer.

Edebiyat-ı Cedide Bölümü ; Ünlü şairin dinlenme odası olarak kullanmış olduğu bu bölüm, müzenin en ilgi gören bölümü diyebiliriz. Bu bölümde Tevfik Fikret’in edebiyatçı dostlarının çok sayıda fotoğraflarını görebiliyorsunuz. Bu bölüm müzenin birinci katında bulunuyor ve Recaizâde Mahmut Ekrem’in yağlı boya portresine ev sahipliği yapar.

Şair Nigar Hanım Bölümü ; Ünlü şairin oğlu Salih Keramet Nigar tarafından 1959 yılında bağışlanmış olan Nigar Hanım’ın kişisel eşyaları ve kütüphane arşivine ev sahipliği yapıyor.

Salon Bölümü ; Müzenin giriş katında bulunan bu bölümde, ünlü şair Tevfik Fikret’in balmumu heykelinin yanı sıra şaire ait kişisel eşyaları da görebiliyorsunuz. Aile fotoğrafları, babası ve oğluna ait çok sayıda tablo da bu bölümde görebileceğiniz eserlerden.

Müze İçi
Foto Kaynak ; fiktifalem.blogspot.com

Abdülhak Hamit Tarhan Bölümü ; Müzenin kuzeyinde yer alan birçok odayı kapsayan bu bölümde, ”Makber” şiiriyle tanıdığımız yazarın vefatından sonra, eşi tarafından İBB’ye bağışlanan eşyaları görebilirsiniz.

Aşiyan Müzesi
Foto ; fiktifalem.blogspot.com

Çalışma Odası ; Tevfik Fikret’in oto portresi, kütüphanesi, yazı masası ve hat levhalarına ev sahipliği yapan bu bölüm, müzenin üst katında bulunuyor.

Yatak Odası ; Bu bölümdeki en önemli eser şüphesiz ”Mihri Müşfik Hanım” tarafından Tevfik Fikret’in ölümünden sonra alınmış olan yüz maskıdır. Tevfik Fikret’in hayata gözlerini yumduğu bu oda, müzenin en rağbet gören bölümleri arasında.

Müze bahçesindeki Tevfik Fikret'in mezarı
Foto Kaynak ; binbirdemetyasemen.blogspot.com

Bahçe Bölümü ; Müzenin muhteşem bir boğaz manzarasına sahip olmasıyla sevilen bu bölümde, ayrıca ünlü şair Tevfik Fikret’in mezarına ev sahipliği yapıyor. Oturup boğazı doyasıya seyredebileceğiniz bahçe bölümü, müzede en çok zaman geçirebileceğiniz yer.

Aşiyan Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Müzenin bahçesi
Foto Kaynak ; binbirdemetyasemen.blogspot.com

Müzeye girişler ücretsiz. 09:00-16:00 saatleri arasında müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Müze, pazartesi günleri ziyaretçiye kapalıdır.

Aşiyan Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir ?

İstanbul’un en sevilen ilçelerinden biri olan Beşiktaş‘ta Bebek semtinde bulunan müzeye şehrin birçok yerinden rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz.

Müzeye Anadolu Yakası’ndan ulaşım için ; Kadıköy Rıhtım’dan Beşiktaş vapur iskelesine, buradan da Ortaköy yönüne giden 22, 22RE, 25E, 40, 40T, 42T nolu otobüsler ile müzeye kısa bir yürüyüş mesafesinde olan Aşiyan otobüs durağına gidebilirsiniz. Üsküdar ve Ümraniye için de aynı yolu tercih edebilirsiniz.

Avrupa Yakası’ndan müzeye ulaşım ; Bağcılar, Güngören taraflarından müzeye ulaşmaya çalışıyorsanız ilk olarak Kabataş-Bağcılar tramvay hattını kullanarak Kabataş durağına gelebilir, buradan 22, 22RE, 25E nolu otobüslere binerek Aşiyan durağına ulaşabilirsiniz.

Taksim tarafından geliyorsanız da, 40, 40T, 42T nolu otobüsleri kullanabilirsiniz.

Aşiyan Müzesine Metro İle Nasıl Gidilir ? ; Müzeye metro ile ulaşmayı planlıyorsanız M6 metro hattını kullanabilirsiniz. Aktarma yapmanız gerektiğini de unutmayın.

Müzenin manzarası
Foto Kaynak ; merveninevi.blogspot.com

YAKINLARDA NELER VAR ?

Bebek semtinde bulunan müzeden yürüyerek 10 dakika gibi kısa bir sürede Rumeli Hisarı’na ulaşabilirsiniz. Ayrıca burada, İstanbul’un birbirinden ünlü kahvaltıcılarından ve restoranlarından bazılarını bulabilirsiniz. Bebek Sahili ve Ayşe Sultan Korusu da müze ziyaretinizden sonra göz atabileceğiniz cazibe merkezlerinden.

Aşiyan Müzesi Tarihçe

Aşiyan Müzesi Tarihi
Foto Kaynak ; merveninevi.blogspot.com

Tevfik Fikret Müzesi olarak da bilinen Aşiyan Müzesi’nin tarihi 1906 yılına uzanıyor. Tevfik Fikret’in uzun yıllar hayalini kurduğu bu ev, bizzat kendisi tarafından planlanıp çizilmiş. 1905 yılında başlanmış olan inşaat çalışmaları 1906 yılında tamamlanarak, ünlü şairin 9 yıl boyunca yaşadığı evi olmuş.

Aşiyan Farsça bir dil olup ”Ev, Yuva” anlamına gelir ve Tevfik Fikret’te kendi çizdiği bu eve Aşiyan adını vermiş.

Rumeli Hisarı’nın sırtında günümüzde Boğaziçi Üniversitesi olan Robert Koleji’nin yanında çok önceleri sevdiği bu yere evini yaptırmış olan ünlü şair, 3 katlı evi yapmadan önce eşi Nazime Hanım ile Boğaz’ın en güzel bölümüne hakim olan bu yere resim yapmak için sık sık gidermiş.

Tevfik Fikret şair ve yazar olduğu gibi, başarılı bir ressam olarak da ünlüdür.

Tevfik Fikret ile eşi uzun zaman boyunca evin bulunduğu yere gelip, burada kurmak istedikleri yuvanın en ince ayrıntısına kadar planlar yapar, hayallere dalarmış. Planlarını ve mimarisini bizzat kendisinin çizdiği Aşiyan’ın orijinal çizimleri günümüzde de müze içerisinde görülebiliyor.

Müzedeki eserler
Foto Kaynak ; yasamnotlarim.blogspot.com

Ünlü şair eşi Nazime Hanım ile birlikte 1906-1915 yılları arasında bu villada yaşamış. Tevfik Fikret’in 1915 yılında hayatını kaybetmesi üzerine bir süre eski halini koruyan ev, maddi yetersizlikten dolayı eşi tarafından kolej öğrencilerine bir pansiyon olarak kiralanır. Bu da yeterli gelmeyince Nazime Hanım çareyi evi satmakta bulur.

Bunun üzerine dönemin İstanbul Valisi ve aynı zamanda Belediye Başkanı olan Lütfi Kırdar’ın girişimleriyle ev, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınır. 19 ağustos 1945’te Aşiyan Evi, Edebiyat-ı Cedide Müzesi olarak sanatseverlere kapısını aralamıştır. Eyüp mezarlığındaki Tevfik Fikret’in naaşı da, 1961 yılında şairin vasiyeti üzerine bu müzenin bahçesine nakledilmiş.

1953, 1959, 1975, 1982, 1989 ve son olarak 2010 yılında restorasyona alınmış olan müze, 2012 yılında son restorasyonun bitmesiyle günümüzdeki halini almış.

İLGİLİ YAZILAR