Ana Sayfaİstanbul Gezi RehberiYoros Kalesi Kahvaltı Fiyatları, Cafe, Ulaşım Ve Tarihi

Yoros Kalesi Kahvaltı Fiyatları, Cafe, Ulaşım Ve Tarihi

Bir yanda 3. köprünün Karadeniz'e çıkıştaki eşsiz görüntüsü, bir yanda püfür püfür boğaz havası, martılar, deniz ve doğa... Her yönüyle İstanbulluların uğrak kahvaltı yerlerinden biri olan Yoros Kalesi, Doğu Roma döneminden kalma tarihi bir yapı. Çevresindeki güzellikleri, cafeleri ve manzarasıyla İstanbul'un Anadolu Yakası'nda görülmeye değer yerlerinden biri.

-

İstanbul‘da ayakta kalan tek Bizans Kalesi olma özelliğine sahip Yoros Kalesi”, Karadeniz’den Marmara Denizi’ne geçişte, tüm boğaza hakim güzel bir konumda bulunuyor. Alt ve üst kale olarak iki bölümden oluşan bu tarihi yapı, Anadolu Kavağı’nda, etrafındaki manzarasıyla İstanbullunun ilgisini çekmeye devam ediyor.

Beykoz ilçesinde bulunan kale, Anadolu Kavağı Kalesi veya Ceneviz Kalesi olarak da biliniyor. Yoros Kalesi’nin bir Ceneviz yapısı olduğuna inanılır, oysa değildir. Kaledeki kulelerin birinde tuğladan harfler ile yazılmış Grekçe bir kitabede, yapının Bizans inşaatı olduğuna dair kanıt bulunur.

Kale adını, ”Kutsal Yer” anlamına gelen Hieron’dan aldığı söylenir. Ayrıca antik çağ tanrılarından biri olan ”Zeus”un sıfatı ”Uygun Rüzgarlar” anlamına gelen ”Ourios”tan aldığı da tahmin ediliyor.

Yoros Kalesi

Yoros Kalesi

Ulaşılması oldukça meşakkatli bir yola sahip olan kaleye, dik ve uzun bir yokuştan çıkıyorsunuz. Aracınız yoksa buraya çıkmak biraz zor olabiliyor. Ancak yol üzerinde dinlenebileceğiniz veya eşsiz bir manzaraya karşı bir şeyler yiyip içebileceğiniz, güzel bir kahvaltı yapabileceğiniz mekanlar var.

Buradaki cafeler arasında, şüphesiz en popüler ve en iyi olan yer, ”Karadayı” filminde Feride ile Mahir’in buluştuğu yer olarak ünlenen, Çam Vadisi Cafe & Restaurant’tır. Manzarası ile sevilen yerlerden biri olsa da, kahvaltı ve yemekleriyle de ziyaretçilerden tam puan almış mekanlar arasında. Daha çok çiftler tarafından tercih ediliyor olsa da, ailece manzaraya karşı kahvaltı yapanlar da oldukça fazladır.

Yoros Kalesi Manzarası
Yoros Kale Manzara

Kale günümüzde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi‘nde yer alıyor ve kalenin sadece belirli bir bölümünü görebiliyorsunuz. Yapının bir kısmı askeri alan içerisinde yer aldığından, kalenin tamamı ziyaretçiye açık değil.

Yoros Kalesi Hikayesi Doğu Roma Dönemi’ne kadar uzanıyor. İmparatorluk zayıfladıktan, bölgeye Cenevizliler hakim olduktan sonra, uzun bir süre boyunca Cenevizlilerin tarafından kullanılmış. Bu yüzden de kale, Ceneviz Kalesi olarak da anılıyor. Bu kalenin kapladığı alan, İstanbul’daki diğer kalelerin kapladığı alandan çok daha büyük olmasıyla da dikkat çekmektedir.

Yoros Kalesi Manzarası

Kaleden günümüze kalan sadece kalıntılar olsa da, iç kesimde yer alan bazı kuleler hâlâ iyi bir durumda ve duvarlarda Yunanca yazıtlar günümüzde görülebiliyor. Kalenin adının tam olarak nereden geldiği bilinmiyor olsa da, Kutsal Yer anlamına gelen Hieron’dan gelmiş olduğu oldukça yaygın bir bilgidir.

Yoros Kalesi Kahvaltı Mekanları

Yoros Kalesi Kahvaltı Mekanları

Eşsiz bir deniz manzarasına karşı kahvaltı seçeneği sunan Yoros Kalesi kahvaltı mekanları arasında fiyat bakımından çok büyük fark yok. Ancak Çam Vadisi Cafe & Restaurant, bölgedeki diğer mekanlara nazaran biraz daha pahalı denebilir. Bölgedeki kahvaltı mekanları arasında hem manzarası, hem de servis ve geniş menü yelpazesiyle en çok tercih edilen yer de Çam Vadisi’dir.

Bunun yanında Yoros Cafe de, kahvaltı için en çok tercih edilen yerlerden. Bu mekana, kalenin hemen yanında bulunan küçük bir patika yoldan ulaşıyorsunuz. Bu mekanın manzarası da, en az Çam Vadisi kadar etkileyici ve güzel. Ancak hafta sonu aşırı kalabalık olduğundan kenardaki masalarda yer bulmak pek de kolay olmuyor. Bu yüzden mekana erken saatte gitmenizde de yarar var.

Yoros Cafe Kahvaltı Fiyatları

Yoros Cafe Kahvaltı Fiyatları
Yoros Cafe’nin eşsiz manzarası

Serpme kahvaltısıyla sevilen mekanlardan biri olan Yoros Cafe‘de, kahvaltının yanı sıra öğle ve akşam yemekleri de yiyebilir, manzaraya karşı çay/kahve içebilirsiniz.

2022 Yoros Cafe menü fiyatları, İstanbul’daki birçok manzaralı mekanlara göre uygun olsa da, çevresindeki diğer cafelere nazaran biraz daha pahalı olabiliyor. Ancak sunduğu eşsiz manzarasıyla kıyaslama yapacak olursanız, oldukça makul fiyatlara sahip denebilir.

Yoros Cafe

Yoros Cafe Kahvaltı fiyatları 2022 yılı itibariyle 140 TL’dir (Serpme kahvaltı – sınırsız çay imkanı da var). Yemek fiyatları ise, 75-145 TL arasındadır. Güncel menü ve fiyatları için kalenin resmi web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Yoros Cafe Kahvaltı
Yoros Cafe Manzarası

Cafede, kahvaltı tabağı, serpme kahvaltı, melemen, omlet ve birçok peynir çeşitleri sunulmaktadır. Çay veya taze meyve suyu servisi de vardır. Ayrıca mekanda, hamsi, levrek, uskumru ve çupra gibi balık yemeklerini, midye tava, güveç, sigara böreği ve tavuk ızgara gibi sıcak yemekleri, et şiş, tavuk şiş, köfte, kuzu şiş ve kanat gibi et ürünlerine sahip geniş bir menü de bulunur.

Yoros Cafe ve Restaurant haftanın her günü 09:00-22:30 saatleri arasında hizmet veriyor.

Daha fazla bilgi ve kale çevresindeki mekanların yorumlarına göz atmak için Tripadvisor.com’u ziyaret edebilirsiniz.

Yoros Cafe Kahvaltı Mekanları

NOT : Yoros Kalesi giriş ücreti adı altında hiçbir ücret ödemiyorsunuz. Ayrıca bölgedeki otopark da ücretsizdir.

Yoros Kalesi Nerede ?

İstanbul Anadolu Yakası’nda, en geniş tepenin zirvesinde bulunan Yoros Kalesi’ne, İstanbul’un birçok noktasından rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz.

Yoros Kalesi’ne Nasıl Gidilir ?

Beykoz‘un merkezine ortalama 12 km uzaklıkta bulunan kaleye ulaşım için ; Tem otoyolundan Beykoz-Kavacık sokağını kullanarak Anadolu Kavağı’na gidebilirsiniz. Buradan tabelaları takip ederek kaleye çıkmak mümkün.

Eğer E-5’ten kaleye ulaşmaya çalışıyorsanız, Üsküdar sapağından çıkıp, Beylerbeyi, Kanlıca ve Beykoz geçilerek kaleye ulaşılabilir.

Yoros Kahvaltı Mekanları
Çam Vadisi Cafe&Restaurant

Avrupa Yakası’ndan kaleye ulaşım için en iyi ve en güzel yol, vapurları kullanmak olacaktır. Eminönü’nden kalkan Şehir Hatları Vapurları’nın Uzun Boğaz Turları ile Anadolu Kavağı‘na ulaşmak mümkün. Hem göreceğiniz manzara hem de püfür püfür boğaz havasıyla, kaleye ulaşmak için en eğlenceli yoldur.

Yine Beşiktaş, Kabataş veya Eminönü’nden şehir hatları vapurları ile Üsküdar’a geçebilir, Üsküdar iskelesinin hemen yanındaki otobüs duraklarından 15A nolu otobüse binerek de Anadolu Kavağı’na ulaşabilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 45 dakika sürmektedir.

Yoros Kalesi

Şahsi araçlarınızla kalenin bulunduğu yere kadar gidebilirsiniz. Burada ücretsiz bir otopark yeri de bulunuyor. Ancak hafta sonu kaleye çıkan yol aşırı kalabalık olduğundan dolayı, aracınızı Anadolu Kavağı’nda bırakıp yokuşu yürüyerek çıkmanızı tavsiye ederiz.

YAKINLARDA NELER VAR ?

Araçlarınızla kaleyi ziyaret ediyorsanız Beykoz gezilecek yerler listesindeki tarihi ve turistik çekim merkezlerine de göz atabilirsiniz. Beykoz, kaleye yaklaşık 12 km uzaklıkta. Ayrıca Beykoz’a ulaşmadan yol üzerinde görülmeye değer birkaç cazibe merkezi de var.

Yoros Kalesi Tarihi

Yoros Kalesi Tarihi

Kalenin üzerindeki ünlü dört harfe göre Yoros Kalesi, şehir Latinlerden 1261 yılında geri alındıktan sonra İmparator VIII. Mihail Palaeologos tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor.

1391-1414 yılları arasında kale Türklerin eline geçiyor. İstanbul’un fethinden sonra II. Bayezid tarafından kale restore edilerek içine de bir mescid yaptırılmış. Daha sonra kale dizdarı olan Mehmed Ağa da bir hamam inşa ettiriyor.

Kısaca Tarihi

Bazı kaynaklara göre 18. yüzyılın sonları ve 19. yüzyılın başlarında kale içerisinde 25 evlik bir Türk mahallesi bulunduğu ve 20 kişilik bir müfrezenin de burada kaldığı belirtilmektedir.

Yoros Kalesi Mimari Özellikleri

Mimari Özellikleri

Yeşilin ve mavinin buluştuğu Anadolu Kavağı’nın tepesinde yer alan kale, Bizans’ın gerileme dönemine girmesiyle, uzun bir dönem Cenevizlilerin, daha sonra da İstanbul’un fethinden kısa bir süre önce, 1391 yılında Türklerin hakimiyetine geçti.

Türklerin eline geçmesinden kısa bir süre sonra da ”Yoros” olarak adlandırılan kale, Karadeniz’in eşsiz manzarasına hakim bir arazide 500 metre uzunluğunda iki tepe üzerine konumlanmış.

Kalenin genişliği 60 ile 130 metre arasında değişiyor. Kalenin en güçlü kısmı ise, yüksek tepenin Anadolu’ya bakan tarafıdır. Bu özelliği ile kale, Boğaz girişini kontrol etmesinin yanı sıra, kara tarafından gelebilecek bir tehlikeyi önlemesinin düşünüldüğünü de gösteriyor.

Mimari Özellikleri - Kale Hikayesi

Kalenin ana girişi, yapının doğu yönünde, 120 metre kadar yükseklikteki tepenin üstünde hakim noktada yer alıyor. 20 metre yüksekliğindeki iki burç arasında açılan tuğladan kemerli giriş daha sonradan örülmüş. Kale, aralarında tuğladan hatıllar olan taşlardan yapılmış.

Kalenin esas girişi geç bir dönemde örülerek kapatılmış ve iki yanındaki görkemli kulelerin cephelerinde, mermer üzerine yapılmış, birer ay içerisine, kollarının uçları tomurcuklu olan haçlar yer alır. Kalenin Karadeniz yönündeki kulenin üzerindeki harfler ”İsa’nın nuru, herkesin nurudur” anlamına gelen kelimelerin kısaltılmış halidir. Marmara yönündeki kulenin üzerinde ise, ”Işık, Nur” anlamına gelen kelimelerin kısaltılmış hali yer alır.

Yoros Kalesi Manzarası

Kaledeki çifte burcun yüzlerinde ”İesos Hristos Zafer” anlamına gelen kelimelerin kısaltmaları yer alıyor. Ana kapının iç kısmında ve yukarısında bir mermer levhada, 2 küçük sütun kabartmasına oturmuş kemer şeklindeki bir çerçevenin içerisinde de bir haç bulunmaktadır. Bunun kolları arasındaki boşluklarda ise, 4 harf yer alır.

Yoros Kalesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yoros Kalesi Hikayesi

Yeme, içme ve tuvalet sadece kale çevresindeki mekanlarda bulunuyor.

Avrupa Yakası’ndan kaleye ulaşım için en güzel yolun Sarıyer veya Eminönü’nden hareket eden vapurları kullanmak olduğunu unutmayın.

Sonbaharda kaleyi ziyaret edecekseniz, İstanbul’un balık zamanı bir dönemde olduğunuzu ve Yoros Cafe’de veya diğer mekanlarda eşsiz taze balıklar yiyebileceğinizi de unutmayın.

Bebekler ile kaleye çıkmayı planlıyorsanız, hafif pusetler ile yola çıktığınızdan emin olun. Kaleye çıkan yol sıcak yaz aylarında bunaltıcı olabiliyor.

Beykoz’a kadar geldikten sonra, cüzi bir ücrete taksilerle de kaleye çıkabilirsiniz.

İster kahvaltı ister yemek için bölgeyi ziyaret ediyor olun, mutlaka kalenin çevresindeki eşsiz manzaraya göz atın.

Beykoz’dan hareket eden otobüslerle de kaleye gidebilirsiniz. Ancak otobüsler kaleye çıkmadığından dolayı, yokuş çıkmanız gerektiğini de unutmayın.

Yoros Kalesi Manzara

Yorros Kalesi Manzarası lets.book / flickrYoros Kalesi hakkında en çok sorulan sorular ;

Yoros Kalesi ücretli mi ? ; Kaleye giriş için hiçbir ücret ödemiyorsunuz.

Yoros Kalesi’nde ne yapılır ? ; Yoros Kalesi manzarasının keyfini çıkarabilir, içeride yer alan kalıntılara göz atabilir veya kale yakınındaki mekanlardan birinde güzel bir hafta sonu kahvaltısı yapabilirsiniz.

Yoros Kalesi ne amaçla yapılmıştır ? ; Karşı kıyıdaki Rumelikavağı’ndaki kale ile birlikte, Boğaz’a girişi kontrol etmek amacıyla yapılmıştır.

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

POPÜLER İSTANBUL YAZILARI

error: Content is protected !!