Roma’nın en popüler ve en önemli cazibe merkezlerinden biri olan “Vatikan Müzeleri”, 54 farklı galeriye ev sahipliği yapıyor. Bu yüzden buraya müzeler topluluğundan oluşan bir nevi kompleks de diyebiliriz.
Antik dönemden günümüze birbirinden değerli sanat eserlerine ev sahipliği yapan bu binada dünyanın en önemli heykellerinden bazılarını da görebiliyorsunuz. Hem sanata hem de arkeolojiye merakı olanların keyifli vakit geçirebileceği müze oldukça büyük. Bu yüzden tam anlamlı bir müze gezisi için de en azından 1-2 saatinizi ayırmanız gerekebiliyor.
Yüzyıllar boyunca papalar tarafından toplanmış 70.000 eserin sadece 20.000’ni görücüye çıkıyor. Sergilenen eserlerin yanı sıra bina, Sistina Şapeli, döner merdiven ve müze kompleksi içerisinde yer alan odalar da mimarisiyle dikkat çekiyor.
Vatikan Müzeleri Bölümleri
Vatikan Müzeleri’nin bulunduğu bina farklı bölümlere ayrılıyor. Eserlerin hepsini ve tüm bölümleri bir günde görmek pek mümkün olmadığından müze ziyareti yapmadan önce hangi bölümleri ve eserleri görmek istediğinize karar vermenizde yarar var. Ya da müzeyi turlar eşliğinde gezebilirsiniz. Turlarla Vatikan Müzeleri’ni gezecek olursanız, ziyaret edeceğiniz yerler önceden belirleniyor. Bu yüzden, nereye gitmeniz konusunda kararsız kalmıyorsunuz.
1.Sistina Şapeli
Şüphesiz Vatikan Müzeleri’nde görülmesi gereken en önemli yer, Michelangelo’nun tavan ve sunak fresklerine ev sahipliği yapan Sistina Şapeli. Burası müzenin en ilgi gören bölümü, bu yüzden müzedeki en yoğun turist trafiğine sahip yer de yine burası oluyor.
Şapel, 1477-1480 yılları arasında Papa IV. Sixtus tarafından yaptırılmış ve onun adını almış. Michelangelo tarafından 1508 ile 1512 yılları arasında boyanmış olan Sistina Şapeli’nin freskleri, Rönesans sanatının temel taşlarından biri olarak kabul ediliyor.
Michelangelo’nun freskleri, doğu, kuzey ve güney duvarlarında İsa ve Musa’nın hayatından hikayeleri tasvir ediyor. Bunun yanında Perugino, Botticelli ve Rosselli gibi diğer Rönesans büyüklerinin eserlerini de burada görebiliyorsunuz.
2.Raphael Odaları
Müzenin en ilgi gören bölümlerinden biri olan Raphael Odaları‘nı oluşturan odalar Sala di Costantino (Konstantin Salonu), Stanza di Eliodoro (Heliodorus Odası), Stanza della Segnatura (Signatura Odası) ve Stanza dell’Incendio del Borgo’dan (Borgo’daki Ateş Odası) oluşuyor.
Her bir oda birbirinden güzel sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor olsa da, bu odalar arasında en dikkat çeken Raphael’in Atina Okulu’nu resmettiği Segnatura Odası oluyor. Tüm odaları görmeseniz de, Segnatura odasına mutlaka göz atın derim.
Segnatura Odası, Papa II. Julius’un kütüphane ve çalışma odası olarak kullandığı Raphael’in ilk freskli odası. Bu odada yer alan fresklerin teması, dünyevi ve manevi bilgelik ve Hristiyan öğretisi ile Yunan felsefesi arasındaki uyumu gösteriyor.
Atina Okulu adlı freske yakından baktığınızda bu iki karakterin el hareketlerinin ne anlama geldiğini merak edebiliyorsunuz, fakat ne anlama geldiği konusunda net bir bilgi bulunmuyor. Bazıları tarafından inanılan ve kabul edilen şey, Platon’un Formlar Teorisini belirtmek için gökyüzüne işaret etmesidir. Burada gerçek dünyanın fiziksel değil, ruhsal bir dünya olduğunu iddia eder.
3.Borgia Daireleri
Papa VI. Alexander’ın yaşadığı birinci katta yer alan Borgia Daireleri’nin odalarındaki zengin freskler Pinturicchio tarafından boyanmış. Mısır ve Yunan mitolojisinden sahneleri tasvir eden freskler en az Michelangelo ve Raphael’in freskleri kadar ilgi görüyor.
Tabii Borgia Daireleri’ni anlamak için de az da olsa Borgia Ailesi hakkında bilgi sahibi olmakta yarar var.
Roma veya Vatikan dendiğinde sürekli karşımıza çıkan Borgia ailesi, Rönesans döneminde çok önemli dini ve siyasi meselelere dahil olan asil bir aileydi. Öyle ki bu aile Vatikan üzerinde etkisi olan iki papayı ortaya çıkarmıştı, onları desteklemiş ve dini konularla beraber siyasete de dahil olmuştu.
Borgia Daireleri, Papa VI. Alessandro olarak da bilinen Rodrigo Borgia’nın istediği gibi Pinturicchio tarafından boyanmış. Çalışmalar 1492’de başlamış ve 1494’te tamamlanmış, ancak bu daire bundan birkaç yıl öncesine kadar ziyaretçiye açık değildi.
Günümüzde ise ziyarete açık olan bu daire, açıldığı günden günümüze Vatikan Müzeleri’nin en önemli bölümlerinden biri olmaya devam ediyor.
4.Harita Galerisi (Gallery of Maps)
Bu salonun her iki duvarında da 16. yüzyıldan kalma İtalya’nın çeşitli bölgelerini gösteren freskli haritalar yer alıyor.
120 metre uzunluğuyla dikkat çeken Harita Galerisi, keşiş ve coğrafyacı Ignazio Danti tarafında çizilmiş. Günümüzde bu galeri dünyanın en büyük resimsel coğrafi çalışması olmaya devam ediyor.
5.Niccoline Şapeli
Fra Angelico ve Benozzo Gozzoli tarafından boyanmış en güzel ve canlı 15. yüzyıl freskleriyle ünlü olan Niccoline Şapeli de, Vatikan Müzeleri’ndeki en popüler bölümler arasında. Adını burada ibadet eden Papa V.Nicholas’tan alan şapel, papalık sarayının en eski bölümlerinden birinde yer alıyor.
6.Döner Merdiven
Müzenin en dikkat çeken mimari yapısı olan Döner Merdiven (Spiral Staircase), Scala Elicoidale olarak da biliniyor ve 1932’de İtalyan mimar Giuseppe Momo tarafından tasarlanmış.
Aşağı inmeden önce güzel bir perspektif yakalamak için yukarıdan aşağı ve indikten sonra da aşağıdan yukarıya bakmayı unutmayın.
7.Pinacoteca
Vatikan Müzeleri’ne girdikten sonra ilk göreceğiniz odalardan biri, bir resim galerisi olan Pinacoteca ve bu oda müzede mutlaka görülmesi gereken bir bölüm.
Burada, Orta Çağ’dan 1900’lere kadar birbirinden değerli resimler kronolojik bir sıra içinde sergileniyor. Müzede Perugino, Raphael, Caravaggio gibi birçok İtalyan sanatçının başyapıtlarını görebilirsiniz.
8.Pio-Clementino Müzesi
Müze kompleksi içindeki en büyük alana sahip olan Pio-Clementino Müzesi, heykellere merakı olan her turistin uğramadan ayrılmadığı bölümlerden biri. Papa XIV.Clement tarafından 1771 yılında kurulan müze, halefi Papa VI. Pius tarafından Vatikan’da muhafaza edilen en önemli Yunan ve Roma başyapıtlarına ev sahipliği yapmak üzere genişletilmiş.
Müze, 12 odadan oluşuyor ve önemli Yunan ve Roma sanat eserlerini içeriyor.
9.Gregoryen Mısır Müzesi
1839 yılında Papa XVI. Gregorius’un girişimiyle kurulan müze, 9 odadan oluşuyor ve kısmen Roma ve Villa Adriana’dan (Tivoli) gelen Antik Mısır’a ait anıt ve buluntuları içeriyor. Şüphesiz Vatikan Müzeleri’nin bu bölümünde en dikkat çeken eserler de mumyalar oluyor.
10.Etrüsk Müzesi
Gregoryan Etrüsk Müzesi olarak da bilinen bu bölüm 2000 metrekarelik oldukça geniş bir alan ve 22 odadan oluşuyor.
İtalya’nın gizemli Etrüsk geçmişine ışık tutmasıyla ilgi gören bu müzenin en dikkat çeken eserleri ise 2. odada yer alıyor. Burada birbirinden değerli bronz eserleri görebileceğiniz gibi diğer odalarda pişmiş toprak eserler, mücevherler ve taş eserleri de görebiliyorsunuz.
11.Chiaramonti Müzesi
Roma’nın her bir karışının heykellerle dolu olduğunu düşünürsek, şehirde bu kadar çok heykel müzesi olmasına da şaşmamalı. Chiaramonti Müzesi de 19. yüzyılda kurulan, 1.000’den fazla heykele ev sahipliği yapan, Vatikan Müzeleri’nin en dikkat çeken galerilerinden biri. Augustus Büstü ve yayını çeken Eros heykeli de bu bölümde en ilgi gören eserler.
Vatikan Müzeleri Hakkında Bilgiler
Katolik mezhebinin ruhani lideri olan papanın devlet başkanı olduğu bir ülke olan Vatikan’da bulunan Vatikan Müzeleri, 54 farklı galeriden oluşuyor. Dünyanın en büyük müzelerinden biri olmasının yanı sıra, en fazla koleksiyonuna ev sahipliği yapan bu müze kompleksinde, dünyanın önde gelen sanatçılarının birbirinden değerli binlerce eserini bir arada görebiliyorsunuz.
Dönemin papaları için inşa edilmiş saraylardan müzelere dönüştürülen bu yapılar topluluğu ‘Vatikan Müzesi’ olarak da biliniyor. Ancak buranın bir kompleks olduğunu ve çok sayıda farklı galeri ve müzeye ev sahipliği yaptığını da unutmayın.
Vatikan Müzeleri Giriş Ücreti
Vatikan Müzesi giriş ücreti 2022 yılı itibariyle 21€’dur. Biletlerinizi müze girişinden alabileceğiniz gibi online olarak da satın alabilirsiniz.
Online olarak biletinizi satın alacak olursanız, bilet satın alma kuyruğuna girmek zorunda kalmazsınız. Ayrıca müzeyi her ayın son pazar günü ücretsiz olarak ziyaret edebiliyorsunuz (Müze, sadece her ayın son pazar günü ziyarete açık, diğer pazar günleri müze ziyarete kapalı)
Vatikan Müzeleri Ziyaret Saatleri
Pazar günleri kapalı olan Vatikan Müzeleri’ni haftanın diğer günleri 09:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Her hafta cuma günü müzeyi akşam 19:00-23:00 saatleri arasında ziyaret etmekte mümkün.
Vatikan Müzeleri Nerede ve Nasıl Gidilir ?
Roma’nın kalbine yaklaşık 3 km uzaklıkta bulunan Vatikan Müzeleri’ne ulaşım için en kolay yöntem metroları kullanmak olacaktır. A hattındaki metroları kullanarak müzeye 5 dakika yürüme mesafesindeki Ottaviano istasyonuna ulaşabilirsiniz.
40, 60, 62, 64 ve 81 nolu otobüslerle de müzeye ulaşım mümkün. İspanyol Merdivenleri’nden veya Kolezyum’dan müzeye ulaşmak için 81 nolu otobüsü kullanabilirsiniz. Vatikan Müzeleri’ne Roma’nın bazı turistik cazibe merkezlerinden yürüyerek ulaşmak da mümkün. Mesela Roma’nın kalbinin attığı yerlerden biri olan Navona Meydanı müzeye yaklaşık 30-35 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor.
YAKINLARDA NELER VAR ?
Müze, isminden anlaşılacağı üzere küçük bir ülke-şehir olan Vatikan’da bulunuyor ve Roma gezilecek yerler listesindeki popüler birçok cazibe merkezinden bu müzeye kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Ancak müzenin hemen yanında bulunan Aziz Petrus Bazilikası ve Meydanı müze ziyaretinizden hemen sonra ziyaret edebileceğiniz yakın cazibe merkezlerinden.
Vatikan Müzeleri Turu
Bu müze kompleksini uzman rehberler eşliğinde gezmek isterseniz, çok farklı tur paketlerinden birini satın alabilirsiniz.
Turlar ile müzeyi gezmenin en önemli artısı, sıra beklemeden müzeye giriş yapabiliyor olmanız. Bu da yaklaşık olarak 1 saatlik uzun kuyruklara girmemek anlamına geliyor.
Turlar genelde İngilizce yapılıyor, ancak Almanya veya Fransızca yapılan turlar da var. Rehberler eşliğinde müzeyi gezecek olursanız müzede kaçırılmaması gereken en önemli eserleri görebilir, zaman kaybetmeden çok daha anlamlı bir müze gezisi yapabilirsiniz. Vatikan Müzeleri Tur fiyatlarına göz atmak için tıklayın.
Vatikan Müzeleri Tarihi
Vatikan Müzeleri, yalnızca Papalar tarafından yüzyıllar boyunca toplanan kapsamlı sanat, arkeoloji ve etno-antropoloji koleksiyonlarına ev sahipliği yapmakla kalmıyor, aynı zamanda Apostolik Sarayı’nın en sıra dışı ve sanatsal açıdan önemli odalarından bazılarını da içeriyor.
Müzedeki koleksiyonların tarihi, Papaların çağlar boyunca ikamet yeri veya özel dua ve yansıma yeri olarak seçtiği odaların tarihiyle başlıyor. İlki, kronolojik sırayla, Niccoline Şapeli ve Borgia Daireleri’dir. Yani yukarıda da bahsettiğimiz gibi Vatikan Müzeleri’nin tarihi Borgia Daireleri’nin 15. yüzyılın sonlarında oluşturulmasıyla başlamış.
Yüzyıllar boyunca eklenen eserler ve yapılan yeni yapılar sayesinde büyüyen bu müze kompleksi günümüzde dünyanın en büyük ve en geniş sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapan müzelerinden biri olarak biliniyor.
BENZER YAZILAR