Yakın bir zaman öncesine kadar karakteristik evleri, caddeleri, cami, medrese, çeşme, tekke gibi yapılarıyla Eski İstanbul’un özelliklerini en güzel ve en iyi şekilde yansıtan köşelerden biri olan Üsküdar da, artık çağımızın hızlı değişim temposuna ayak uydurmuş görünüyor. Ama yine de Üsküdar’a kişiliğini veren yapılardan hiç değilse anıt özelliği taşıyanların ayakta kalmış olması da biz İstanbulluları az da olsun teselli ediyor. İşte bu anıt özeliği taşıyan, Üsküdar’a denizden yaklaştığınızda tüm görkemiyle sizi karşılayan tarihi yapılardan biri de Mihrimah Sultan Camii.
Her gün onbinlerce İstanbullunun önünden geçtiği, Üsküdar iskelesinin curcunasından dolayı biraz ilgisiz kalmış tarihi mabedlerimizden biri Mihrimah Sultan Camii, hem görkemli dış cephesi, hem de iç mekan süslemeleri ve dekorasyonuyla İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken camilerimizden biri.
Üsküdar’ın tam kalbinde, denize karşı güzel bir konumda bulunan Mihrimah Sultan Camii, tüm ihtişamıyla iskelenin hemen karşısında yükselen Anadolu Yakası’nın en çok ziyaret edilen camilerinden biri. Üsküdar iskelesinin hemen yanındaki konumundan dolayı, halk arasında ‘İskele Camii’ olarak da anılıyor.
Yazı İçerisindeki Başlıklara Git
Mihrimah Sultan Camii Hakkında Bilgiler
İstanbul‘daki tüm camilerinde zerafetini ve geometrik bilgisini ustalıkla göstermiş olan Mimar Sinan, Mihrimah Sultan Camii’ni yaparken de bu ustalığını çok iyi bir şekilde yansıtmış. Caminin ana kubbesi 4 ayaklara binmiş sivri kemerlere oturuyor. Son cemaat yerinin revakı 5 kubbeli olarak tasarlanmış. Tek şerefeli iki minaresi bulunan caminin son cemaat yerinin önünde som mermerden yapılmış bir de şadırvan bulunuyor. Şadırvan üzerindeki zambak kabartmalar da, bu ustalığın ve zerafetin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.
Mimar Sinan’ın Mihrimah Sultan’a olan aşkını bilmeyen yoktur. Bu camiinin de bu aşkın yansıması olduğu tarihçiler tarafından çoğu kez dile getiriliyor. Bu aşk, aslında hep tek taraflı bir aşk olmuş ve büyük üstat bu aşkını dillendirememiş olsa da, aşkını eserlerine dökmekten çekinmemiş. Zira bu aşk, sonu olmayan bir aşktır. Mimar Sinan 50 yaşlarında ve evli bir adamdır, Mihrimah Sultan ise henüz 17’sindedir. Gerçi Mihrimah Sultan kendinden oldukça yaşlı Rüstem Paşa’ya eş olmuştur. Ancak bunda Hürrem Sultan’ın da etkisinin olduğu söylenmektedir.
Mihrimah Sultan Camii, Mimar Sinan’ın erken dönem eserlerinden biri. Günümüzde Külliye’nin yapısının biraz daha sade bir mimariye sahip olduğunu görebiliyorsunuz. Fakat caminin içi külliyeye nazaran biraz daha süslü ve görkemli.
Külliyenin Medresesi ; Caminin kuzey tarafında olan külliye, İskele meydanının kotunda iki metre yukarıda yer alıyor. 16 oda ve dershaneden oluşan Medresenin 16 talebe hücresinin tam ortasında dikdörtgen şekilli bir avlu bulunuyor. Avlunun etrafında ise, sütunlarla çevrili revak bulunur. Bugün bir sağlık merkezi olarak kullanılmakta olan medresenin orta kısmı ise örtülü.
Külliyenin Mektebi ; Sıbyan mektebi külliye içerisinde günümüze kadar ulaşan eserlerden bir diğeridir. Caminin arkasında bulunan Sıbyan Mektebi iki katlı olarak tasarlanmış ve kubbeli bir sundurmadan müteşekkildir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!
- Üsküdar Gezilecek Yerler (En turistik ve en önemli 16 yer hakkında bilgileri ve haritalı gezi rotasını bulabilirsiniz.
- İstanbul Gezilecek Yerler (Şehirdeki en güzel 50 Yer ve Haritası)
Mihrimah Sultan Camii’nin Yapılış Hikayesi
Mihrimah Sultan bir gün Mimar Sinan’ı huzuruna çağırır ve kendi adında İstanbul’da güzel bir külliye yapmasını ister. Mimar Sinan’ın nereye yapalım sorusuna ”Sen nereye istersen” cevabını alan büyük usta 1540 yılında Üsküdar’a külliyenin temelini atar. Külliyenin tamamlanması ise yaklaşık 8 yıl sürmüş ve 1548 yılında tamamlanmış. Bir benzerini de Edirnekapı’da (Aynı isimde) yapmış. Üsküdar’daki Mihrimah Sultan Camii, etek giymiş bir hanım görünümünde olup İstanbul’un yedinci tepesinin en yüksek yerine yapılmıştır.
Mimar Sinan, Üsküdar’daki bu camiyi Edirnekapı’da yer alan aynı isimdeki camiyle beraber güneşin doğup ve battığı yerleri hesaplayarak inşa etmesiyle de dikkat çekiyor. Yılın sadece tek bir günü, 21 martta gece ve gündüzün eşit olduğu zamanda, muhteşem bir manzaraya şahit olabilirsiniz. Eğer 2 camiyi de aynı anda görebileceğiniz bir yere çıkacak olursanız, Edirnekapı’da yer alan Mihrimah Sultan Camii’nin tek minaresinin arkasından güneş batarken, Üsküdar’ki caminin minarelerinin arasından ise ay doğuyor. Mimar Sinan’ın böylesine bir mimari zekayı eserine uygulaması ve aynı zamanda Mihrimah Sultan’ın 21 martta doğmuş olması, Koca Sinan’ın Mihrimah Sultan’a yaptığı en büyük jestlerden biri olarak biliniyor.
Mihrimah Sultan Camii Nerede ve Nasıl Gidilir ?
Camii, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda şehrin en güzel semtlerinden biri olan Üsküdar’da, Mimar Sinan Mahallesi’nde yer alıyor.
Anadolu Yakası’ndan camiye ulaşmak için Üsküdar sahiline giden otobüsleri kullanmanız gerekiyor. Avrupa Yakası’ndan camiye ulaşmak için de deniz otobüslerini kullanarak Üsküdar iskelesine ulaşabilir veya Marmarayı kullanarak Üsküdar durağında inebilirsiniz. Camii, hem iskeleye hem de Marmaray istasyonuna sadece 2 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor.
Mihrimah Sultan Camii Çevresinde Görülecek Turistik Yerler
Şemsi Ahmet Paşa Camii ; Mihrimah Sultan Camii’ne sadece 10 dakika yürüme mesafesinde olan bu camii, İstanbul Boğazı’nın Marmara’ya açıldığı bir noktada bulunuyor. Yine Mimar Sinan’ın 1580 yılında yaptığı camilerden biri ve muhteşem deniz manzarasıyla görenleri büyülüyor.
Yeni Valide Camii ; 1708-1710 yılları arasında inşa edilmiş olan bu camii, Mihrimah Sultan Camii’ne 5 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor. Emetullah Gülnuş Valide Sultan adına, Sultan III. Ahmed tarafından Mimar Bekir’e yaptırılmış olan bu cami de, hazır Üsküdar’a kadar gelmişken göz atabileceğiniz turistik camilerimizden biri.
III. Ahmet Çeşmesi ; Mihrimah Sultan Caminin hemen yanında bulunan bu çeşme, 1728 yılında boğazdan gelip geçen yolcuların ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla inşa edilmiş. Üsküdar Meydanı’nda iskelenin hemen karşısında bulunuyor.
Mihrimah Sultan Camii ziyaretinizden sonra, İstanbul gezi rehberi adlı sayfamıza göz atarak şehirdeki dillere destan tarihi ve turistik yapılar hakkında bilgileri de bulabilirsiniz.