İstanbul‘un en popüler kaçış noktalarından biri olan Kınalıada, şirin sokakları, tarihi evleri, gezilecek yerleri ve birbirinden güzel plajlarıyla huzurlu bir hafta sonu gezi deneyimi sunuyor. Diğer adalara nazaran daha sessiz ve sakin olan Kınalıada, kahvaltı mekanları ve restoranlarıyla da adından söz ettiriyor.
Kınalıada gezilecek yerler ise, daha çok plajlardan oluşuyor olsa da, ada içerisinde ilginizi çekebilecek birkaç tarihi yapıyı ve turistik cazibe merkezlerini görmek de mümkün.
Kınalıada, şehirdeki diğer adalar gibi bir manastır adası olmasından dolayı, tarihinde İmparatorların ve İmparatoriçelerin sürgün edildikleri yer olmasıyla biliniyor.
Adayı bisikletler, akülü bisikletler veya motorlar ile gezebiliyorsunuz. Adada çok dik yokuşlar olduğundan yürüyerek gezmek biraz zor olabiliyor, ancak normal bisikletler çok daha zor olabileceğinden dolayı adayı yürüyerek veya akülü bisikletlerle turlamanızı tavsiye ederiz.
Kınalıada için 2-3 saat sanıyoruz fazlasıyla yeterli olacak. Adanın plajlarında deniz keyfi yapmak istiyorsanız biraz daha uzun süre zaman geçirmeyi düşünebilirsiniz.
Adanın hemen hemen tüm plajları oldukça sakin. Bu yüzden de huzurlu bir atmosferde denizin ve güneşin keyfini çıkarmak isteyen İstanbullunun plaj için en çok tercih ettiği yerlerden.
Kınalıada Gezi Rehberi
Kınalıada gezilecek yerler ve plajlardan bahsetmeden önce, ada gezisi ve adanın tarihi hakkında kısaca bilgi vermekte yarar var.
Eski adı Proti ve Akoni olan Kınalıada, ”Kınalı” adını demir ve bakır madenlerinin etkisiyle ada toprağının kızıllaşmasından alıyor. Büyükada ve Burgazada gibi diğer Prens Adaları’na göre çok daha az sayıda ağacın yer aldığı bu ada, Bizans zamanında başarısız olan Prenslerin sürgün edildiği yer olarak tarihte de büyük bir öneme sahip. Bu sürgünler arasında en iyi bilineni ise ”Romen Diyojen”dir.
İstanbul’a en yakın ada olmasıyla da ünlü olan Kınalıada’da nüfus yoğunluğunu Ermeniler oluşturuyor.
Ada, taş ve maden açısından zengin bir toprağa sahip olmasından dolayı da Haydarpaşa Limanı ve Tophane yapımında da Kınalıada’nın taşları kullanılmış.
Kınalıada’ya Ne Zaman Gidilir ?
Adanın en çok ziyaretçiyi ağırladığı dönem yaz mevsimi olsa da, Kınalıada ilkbahar ve sonbaharda da görülmeye değer. Özellikle plajlarıyla yaz aylarında İstanbullunun popüler gezi güzergahlarından biri olan ada, bahar aylarındaki sakinliğiyle de ilgi görüyor.
Kınalıada’nın diğer adalara nazaran sert bir rüzgarı var. Bu yüzden nisan-mayıs aylarında denize girmek pek mümkün olmuyor. Tabii haziran sonundan eylül başlarına kadar adanın suyu gayet güzel.
Kınalıada’ya Nasıl Gidilir ?
Avrupa Yakası’ndan Kınalıada’ya deniz otobüsleri, İstanbul şehir hatları ve Turyol firmalarının düzenlediği seferler ile rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Beşiktaş‘tan hareket eden vapurlarla 20 dakikada, Eminönü’nden hareket eden vapurlarla da 40 dakika içerisinde adaya ulaşım mümkün.
Anadolu Yakası’ndan Kınalıada’ya ulaşım daha kısa sürüyor. Kadıköy’den hareket eden Mavi Marmara ve Turyol firmalarının düzenlediği seferler, İstanbul şehir hatları ve deniz otobüsleri ile rahatlıkla 30 dakika içerisinde adaya ulaşabilirsiniz.
Kınalıada Gezilecek Yerler
Kınalıada’da gezilecek ve görülecek birbirinden güzel tarihi ve turistik yerlerden, plajlardan bahsetmek mümkün.
Burgazada’da ve diğer birçok adada olduğu gibi burada da manzara seyredebileceğiniz güzel noktalar var. Bunlardan en iyi bilineni Hristos Tepesi. Ulaşması biraz meşakkatli olsa da, yine de görülmeye değer eşsiz bir manzaraya sahip. Gezilecek yerlerin dışında Kınalıada’da yapılacak birçok turistik aktiviteden bahsetmek de mümkün.
1.Hristos Tepesi’nden İstanbul’u Seyredin
Kınalıada’da yapılacak en güzel şeylerden biri, Hristos Manastırı‘nın da bulunduğu tepeden şehrin nefes kesen manzarasını seyretmek. Burası, hem adanın en güzel seyir yeri hem de en çok ziyaret edilen yerlerinden.
Sütunlar ve yeraltı sarnıçları arasında güzel bir manzarası olan tepedeki manastır, 1071 yılında Malazgirt’te Alparslan’a yenilen Romen Diyojen‘in sürgün edildiği yer olarak da ünlü. Diyojen’in mezarının da günümüzdeki yetimhanenin hemen yan tarafta olduğu söyleniyor.
Tepede bulunan Manastır Koyu da kuzey tarafında yer alan büyük ve küçük maden çukurları ile dikkat çekiyor.
2.Kınalıada Camii’ni Görün
Tarihi 1964 yılına kadar uzanan Kınalıada Camii, farklı mimarisiyle dikkat çekiyor. Turhan Uyaroğlu ve Başar Acarlı isimli mimarlar tarafından tasarlanmış olan camii, daha çok üçgen mimariye sahip minaresiyle ilgi görüyor. Oldukça küçük bir camii olmasına rağmen adada görülmesi gereken tarihi yapılarımızdan.
Camii çarşı caddesinde bulunuyor. İskeleden kısa bir yürüyüş sonrası rahatlıkla ulaşılabilir.
3.Kınalıada Sahili
Aslında adanın en güzel yeri sahili. 20-25 dakikalık güzel bir yürüyüş sonunda sahilin sonuna ulaşabiliyorsunuz.
Oldukça güzel bir şekilde düzenlenmiş sahilden, güzel deniz manzaralı fotoğraf kareleri de yakalamak mümkün.
İskeleye iner inmez bir külah dondurma alıp sahili baştan sona yürümeyi unutmayın. Birbirinden güzel tarihi evleri de sahilde görebilirsiniz.
4.Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi
Kınalıada’nın en önemli tarihi değerlerinden biri olarak kabul edilen Surp Krikor Lusavoric Ermeni Kilisesi, Ermeni nüfusunun adalarda yoğunlaştığı dönemde, 1857 yılında ibadete açılmış. Adadaki tek Ermeni kilisesi olan bu tarihi yapının duvarlarında yer alan Ermeni el işçiliği oldukça dikkat çekici.
Ermeni Patriği üçüncü Hagapos Seropyan tarafından ibadete açılmış olan kilisenin içinde Orta Çağ taş oymacılığının en güzel örneklerini içeren panolar da görülebiliyor. 1988 yılında yapılan restorasyon sonrası günümüzdeki haline kavuşmuş olan kilise de, ada turunda görülecek önemli tarihi mabetlerden.
5.Dönüşüm Manastırı
Adadaki manastır tepesinde yer alan Dönüşüm Manastırı, daha önce burada bulunan bir Bizans manastırının yerine kurulmuş.
İstanbul’un fethinden sonra burada bulunan Bizans kilisesi harap halindeymiş. Sakız Adalı Yunan tüccarlarda bu harabeye dönmüş olan kilisenin yapımını üstlenerek, Bizans katolik kilisenin yerine, 1722 yılında yeni bir kilise inşa etmişler. Aziz Paraskevi‘ye adanmış olan kilise 1914’te I. Dünya Savaşı başlangıcında boşaltılarak Türk ordusuna devredilmiş.
I. Dünya Savaşı’nın ardından Rus mülteciler buraya yerleşmiş ve kiliseyi restore etmişler. Günümüzde bu dini yapı Rum çocuklarının yazlık yerleşkesi olarak kullanılıyor.
6.Sırakyan İkiz Evleri’ni Görün
1900’lerin başında İzkon Sırakyan tarafından yaptırılmış olan bu ikiz evler, sahilde mutlaka dikkatinizi çekecek bir konumda, Ali Baran meydanında bulunuyor.
Daha çok Instagram fotoğrafları için tercih edilen yerlerden biri olan ahşap 3 katlı bu evler, Kınalıada’nın simgesi olmuş yapılar arasında.
Ayrıca bu evlerin bulunduğu Ali Baran meydanı başlı başına Kınalıada’da görülecek yerler arasında. Adanın kalbinin attığı bu meydanda, birbirinden ünlü restoranları ve cafeleri de bulabilirsiniz.
Sırakyan İkiz Evleri, Kınalıada iskelesine sadece 2 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor.
7.Rum Ortodoks Panayia Kilisesi
Tarihi 1886 yılına kadar uzanan Rum Ortodoks Panayia Kilisesi, Çınarlı Köşk Sokağı‘nda kolaylıkla bulunabilecek bir konumda yer alır.
Meryem Ana’ya ithafen inşa edilmiş olan bu tarihi kilise, 7-8 ekim tarihlerinde Bakire’nin doğum yortusunu kutluyor.
Sade bir dış mimariye sahip olan kilisenin iç mekanı biraz daha süslü olarak dekore edilmiş. 3 geçitli bir bazilika şeklinde olan kilisenin güneyinde yer alan avlusundan girilen bir narteksi var. Bu narteks üzerinde ise Bakire Meryem’in doğumunu simgeleyen gümüşle kaplanmış bir ikona bulunur.
8.Papazyan Yalısı
Kınalıada’da gezip görülecek çok sayıda konak, köşkler ve yalılar var. Ancak bunlar arasında en iyi bilinen yapılardan biri Papazyan Yalısı.
Adanın Alsancak caddesinde bulunan bu yalının tarihi 19. yüzyıla kadar uzanıyor. ”Diran Paşa” tarafından yaptırılmış olan bu yalı, Bolşevik ihtilali ile Rus göçmenlere hastane olarak tahsis edilmiş. 1920 yılında çıkan bir yangından sonra harap olan orijinal bina yıkılmış, yerine de apartman olarak günümüzdeki yalı inşa edilmiş.
9.Kınalıada Su Sporları Kulübü
1968 yılında kurulmuş olan Kınalıada Su Sporları Kulübü, sadece üyelerin girebildiği, havuzundan yat limanına ve restoranına kadar birçok olanağa sahip.
Sezonluk olarak üye olabiliyorsunuz. Ancak biraz teferruatlı olduğundan dolayı çoğu turist gibi uzaktan bakıp geçebilirsiniz. İstanbulluysanız ve adalardaki kulüplerden birine üye olmayı düşünüyorsanız da, Kınalıada’daki bu su spor kulübü yerine, Burgazada’daki kulübe üye olun deriz.
10.Kumluk Plajı
Kınalıada’da nerede yüzülür ? diye soracak olursanız, en popüler plaj olan Kumluk Plajı cevabı verilebilir. Çünkü bu plaj, hem iskeleye yakın hem de diğer plajlardaki işletmelere nazaran daha iyi bir işletmeye sahip.
Bunun dışında Kınalıada plajları adlı yazımıza göz atarak adada denize girebileceğiniz diğer plajlar ve giriş ücretleri hakkında bilgileri de bulabilirsiniz.
11.Kınalıada Sokaklarını Keşfedin
Kınalıada’da yapılacak en güzel şeylerden biri de ada sokaklarını tek tek gezmek.
Bisikletle ada keşfi yapmak biraz zor olduğundan, adayı yürüyerek keşfetmenizde yarar var. Her bir sokakta farklı bir İstanbul manzarası görebildiğiniz gibi, birbirinden eski tarihi evleri ve diğer yapıları da adanın bu renkli sokaklarında görmek mümkün.
Kınalıada’da Ne Yenir ? Nerede Yenir ?
Kınalıada yeme içme konusunda Prens Adaları arasında en uygun fiyatlı mekanlara ev sahipliği yapmasıyla ünlü. İster güzel bir hafta sonu kahvaltısı, isterseniz de bir akşam yemeği için rakı-balık mekanlarını burada bulabiliyorsunuz.
İlk olarak kahvaltı veya atıştırmalık bir şeyler için tercih edilebilecek yerlerden biri olan ”Bahar Pastanesi” aklınızda olsun. Burada basit bir kahvaltı yapabilir, güzel bir kahve içebilir veya mekanın ünlü pastalarını deneyebilirsiniz.
Kınalıada Dondurmacısı da oldukça meşhur. Bu adaya kadar gelip de buradan dondurma yemeden de dönülmüyor.
Jash Balık
Kınalıada’da balık yiyebileceğiniz en güzel mekanlardan.
Hem fiyatıyla hem de servisi ve leziz mezeleriyle ünlü bu mekan, birçok İstanbullunun müdavimi olduğu mekanlardan. Çünkü bu mekanda diğer adaların mekanlarında olduğu gibi turist muamelesi görmüyorsunuz. 2 kişilik alkollü bir akşam yemeği için en azından 300 TL gibi bir ücreti de gözden çıkarmak gerekiyor. Balığın dışında ızgara, et ve tavuk yemeklerini de fazlasıyla bu mekanda bulabilirsiniz.
Çınaraltı Kuyu Restaurant
Biraz daha salaş bir mekan tercih etmek isterseniz, lezzetli balıkları, mezeleri ve uygun fiyatlarıyla ünlü Çınaraltı Kuyu Restaurant’ı da düşünebilirsiniz. Popülerlik konusunda Jash’ın çok gerisinde olsa da, daha uygun bir mekan arayanların göz atabileceği yerlerden.
Teos Kınalıada Beach & Restaurant
Kınalıada’da kahvaltı için güzel ve denize nazır nezih bir mekan arıyorsanız, Teos Kınalıada Beach & Restaurant’tan daha iyisini bulabileceğinizi pek sanmıyoruz. Bu mekan hem cafe hem de restoran konseptinde hizmet veriyor. İki kişilik alkollü bir akşam yemeği ise ortalama 350-450 TL civarında. Kahvaltı menüsü çok geniş olmasa da, yemek konusunda oldukça tatmin edici bir menüye sahip.
Kınalıada gezilecek yerler, plajlar ve mekanlar tabii ki listedekilerden ibaret değil. Daha birçok mekandan ve yapılacak turistik aktiviteden bahsetmek mümkün. Ancak birkaç saatliğine Kınalıada’yı ziyaret ediyorsanız, listedeki popüler yerlerde adadaki sürenize göre güzel bir gezi rotası çıkarabilirsiniz.
BENZER İÇERİKLER