Enerjisi ve ruhuyla İstanbulluların uğrak yerlerinden biri olan İstiklal Caddesi, her yıl milyonlarca yerli/yabancı turistlerin severek zaman geçirdiği cazibe merkezlerinden bir tanesi. Akla gelebilecek her türlü ürüne sahip olan mağazaları, kafeleri, restoranları, barları ve canlı müzik mekanlarıyla her yaştan insanın buluştuğu bu cadde üzerinde İstanbul’un en sevilen gözde mekanlarını bulabilir, birbirinden şık ve kaliteli mağazalarda alışveriş yapabilir, tarihi ve turistik yerleri görebilir, sokak müzisyenlerini dinleyebilir, tarihi tramvaya binebilir ve binlerce insan arasında yürüyüş yapabilirsiniz. Kısaca İstiklal Caddesi gezilecek yerler listesine eklenebilecek çok sayıda farklı aktiviteden bahsetmek mümkün.
Yazı İçerisindeki Başlıklara Git
İstiklal Caddesi Gezilecek Yerler
İstiklal Caddesi daha çok tarihi yapılarıyla turistlerin ilgisini çekiyor olsa da, birbirinden güzel mekanları ve ara sokaklarıyla da güzel saatler geçirebileceğiniz atmosfere sahip. Cadde üzerinde birçok pasaj, han, sokak, barlar, meyhaneler, müze ve galeriler de görülebilir.
Cadde üzerinde kaçırılmaması gereken en önemli yerlerden bazıları ise ;
1.Çiçek Pasajı
En hareketli ve en bilindik pasajlardan biri olan Çiçek Pasajı, yerli halkın olduğu kadar turistlerin de ilgisini çekiyor. İstanbul’da fasıl dendiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan bu pasaj, yanan bir tiyatronun arsasına 1876 yılında kurulmuş. Birçok kafeye, restorana ve şarap imalathanelerine ev sahipliği yapıyor.
1917 Rus Devrimi’nden sonra birçok Rus kadının çiçek satmasıyla ünlenmiş. Günümüzde ise, İstanbul’un en gözde mekanlarına ev sahipliği yapmasıyla tanınıyor.
- Giriş ücretsiz
- Mekan önerisi ; Kime Ne veya İkinci Bahar Restoran
- Adres: Hüseyinağa Mh İstiklal Caddesi, Sait Paşa Gç. 176/6, 34435 Beyoğlu/İstanbul
2.Cezayir Sokağı
İstiklal Caddesi’nin küçük bir yan sokağı olan Cezayir Sokağı (Eskiden Fransız Sokağı’ydı), özellikle yabancı turistler arasında popüler olsa da, İstanbullunun ve yerli turistlerin de favori yerleri arasında.
Bu caddede Fransız yemekleri ve garsonları beklemeyin. Burası Fransa’daki bir sokağa özgü tarza sahip olmasından dolayı Fransız Sokağı ismini almış, daha sonra isim değiştirilerek Fransa’ya gönderme olması için Cezayir Sokağı olarak değiştirilmiş.
İstanbul’un en romantik yerlerinden biri olarak bilinen Cezayir Sokağı, yaz aylarında canlı müziklere ev sahipliği yapan birbirinden şık ve otantik mekanları ile ünlü.
İstiklal Caddesi denince akla gelen ilk yerlerden biri olan sokak, hem gündüz hem de akşam saatlerinde oldukça kalabalık oluyor olsa da, yeme içme için mutlaka göz atılması gereken yerlerden.
- Adres ; Firuzağa, 34425 Beyoğlu/İstanbul
3.Galata Mevlevihanesi
Günümüzde bir müze olarak faaliyet gösteren Galata Mevlevihanesi, hat levhalarından müzik aletlerine, kitaplardan kıyafetlere birçok farklı esere ev sahipliği yapan bir müze olarak hizmet veriyor.
Müzenin en dikkat çeken bölümü ise, sema ritüelinin sergilendiği salon. Sema gösterilerini bu salonda izleyebiliyorsunuz.
İslam tasavvufuna merakınız varsa, bu müzede aradığınızdan çok daha fazlasını bulabilirsiniz.
- Giriş ücreti 30 TL
- Ziyaret saatleri ; Pazartesi günleri kapalı. Diğer günler 09:00-17:00
4.Saint Antoine Kilisesi
İstiklal Caddesi’nin en önemli kiliselerinden biri olan Saint Antoine Kilisesi, İstanbul’daki en büyük Roma Katolik Kilisesi olma özelliğiyle dikkat çekiyor.
Sent Antuan Kilisesi olarak da bilinen bu dini yapı, etkileyici ve gösterişli mimarisiyle caddeden geçen turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor. İstanbul’daki yerel İtalyan topluluğu tarafından 1725 yılında kurulmuş olan kilise, 20. yüzyılın başlarında tramvay yolu yapım çalışmasından dolayı yıkılmış.
Edoardo de Nari ve Giulio Mongeri adlı mimarlar tarafından, yıkılan eski kilisenin yerine 1906 yılında yeni bir kilise yapımına başlanıyor. Bu kilisenin inşaatı 6 yıl sonra 1912 yılında bitirilerek hizmete açılmış.
Neo-Gotik ve Toskana-Lombard mimarisiyle dikkat çeken bu yapı da, cadde üzerinde kaçırılmaması gereken tarihi yapılar arasında.
- Giriş ücreti ; Ücretsiz (Mum satın alarak kiliseye bağış yapılabiliyor)
- Ziyaret Saatleri ; Pazar günleri ; 10:00-19:00 – Diğer günler ; 08:00-19:00
- Adres: Tomtom, İstiklal Cd. No:171
5.Atlas Pasajı
Beyoğlu Pasajı’nı geçer geçmez sol tarafta yer alan Atlas Pasajı, Atlas sinemalarına da ev sahipliği yapıyor. 1870 yılından beri hizmet vermekte olan pasaj, eğlencenin ve alışverişin bütünlendiği, günün farklı saatlerinde farklı tatlar yaşatan bir yer.
Çarşıda yapılacak bir gezi ile İstanbul halkının nasıl yaşadığı ve sosyalleştiği konusunda bir fikir sahibi olabilirsiniz.
Atlas Sineması ise, İstanbul’un en büyük ve en eski sinemalarından biri. 1870 yılındaki yangından sonra, Sultan Abdülaziz döneminde Ermeni iş adamı Agop Köçeyan tarafından kışlık ev olarak kullanılmak üzere yaptırılmış. Günümüzde pasaj olarak kullanılan alt katın, eskiden ahır olarak kullanıldığı biliniyor. 1985’te Hazine’ye devredilen tarihi sinemayı şu anda Türker İnanoğlu ve İrfan Atasoy işletiyor.
- Adres: Kuloğlu, İstiklal Cd. No:131
6.Saray Muhallebicisi
En iyi geleneksel Türk tatlılarına ev sahipliği yapmasıyla ünlü olan Saray Muhallebicisi, İstanbul’un en tatlı mekanlarından.
Saray kadayıfından baklavalara, lokmalara ve saray sarmasına kadar birçok farklı tatlıyı deneyebileceğiniz Saray Muhallebicisi’ne uğramayı da unutmayın.
- Adres: Kuloğlu, İstiklal Cd. NO:107
7.Majestic Cinema
Bağımsız sinema olarak bilinen, modern sinemadan biraz uzak olan Majestic Cinema, ev sinema atmosferine sahip olmasıyla ünlü. Alışık olduğumuz AVM sinemalarından biraz daha farklı konseptte ve nostaljik bir ambiyans sunmasıyla, İstiklal’in en popüler yerleri arasında.
8.Pandora Kitabevi
Yüzlerce İngilizce kitaba sahip olan Pandora Kitabevi, Osmanlı tarihi ile ilgili her yerde bulamayacağınız birçok kitabı barındırıyor.
Hem Türkçe hem de İngilizce dünyaca ünlü kitapları, kırtasiye malzemeleri ve çok daha fazlasını bulabileceğiniz bu küçük kitabevine de birkaç kitap bakmak için gidilebilir.
- Adres: Katip Mustafa Çelebi, Büyük Parmakkapı Sk. No:3
9.Mısır Apartmanı
Abbas Halim Paşa tarafından ”Hovsep Aznavuryan” adlı mimara 1910 yılında yaptırılmış olan tarihi Mısır Apartmanı, üst katındaki ”360” adlı restoran/gece kulübüyle ünlü.
Günümüzde çalışma ofislerine, galerilere, restoranlara ve tiyatroya ev sahipliği yapan bu apartmanda güzel bir öğle veya akşam yemeği yenebilir.
Art Nouveau tarzındaki mimarisiyle göz kamaştıran bina, dünyanın en iyi istihbarat örgütlerinden olan MOSSAD’ın doğduğu yer olması bakımından önemli bir yere sahip. Birçok ünlü isme ev sahipliği yaptığı gibi, çok farklı olaylara tanık olmuş Mısır Apartmanı, İstiklal Caddesi denince akla gelen ilk yerlerden biri.
- Adres ; 303-305 kapı numarası.
10.Madame Tussauds Müzesi
Dünyadan ve Türkiye’den 100’e yakın ünlünün balmumu heykellerine ev sahipliği yapan Madame Tussauds İstanbul, 250 yıl önce ilk kez Londra’da açılmış ve o günden günümüze dünyanın dört bir yanında yüzlerce şehirde faaliyet gösteren bir marka.
Bu müzede Adile Naşit’ten Barış Manço’ya, Arda Turan’dan Hidayet Türkoğlu’na, Madonna’dan Justin Bieber’e kadar birçok ünlü ismin heykelleri görülebilir.
11.İllüzyon Müzesi
Dünyanın birçok yerinde görebileceğiniz İllüzyon Müzesi fikri ilk olarak Zagreb’de, 2015 yılında hayat bulmuş. Daha sonra Berlin, Atina ve New York derken 15 farklı şehirde hizmet vermeye başlamış. Son olarak İstanbul’a gelen müze, İstiklal Caddesi’nde gezilecek yerler listesindeki en popüler cazibe merkezlerinden biri oldu.
Müze, Narmanlı Han içerisinde hizmet veriyor ve İstanbul’da ailece gidilebilecek en özel yerlerden. 50’den fazla etkinliğin olduğu müzede, yaratıcı instagram fotoğrafları çekebilir, müzedeki tüm eşyalara dokunabilir ve deneyimleyebilirsiniz. İllüzyon Müzesi adlı yazımızda çok daha detaylı bilgileri de bulabilirsiniz.
- Giriş ücreti 2022 ; Yetişkin 95 TL, 0-4 ücretsiz, 4-15 çocuklar ve öğrenciler için ise 60 TL
- Ziyaret saatleri ; Haftanın her günü 10:00-22:00
12.Suriye Pasajı
İstiklal Caddesi’nin en ünlü yerleri arasında olan Suriye Pasajı, caddenin tünel kısmında 1901 yılında yapımına başlanmış ve 7 yıl sonra 1908 yılında tamamlanarak açılmış. Beyoğlu’nun en eski ve en büyük pasajlarından biri ve Suriye uyruklu Hasan Halbuni Paşa ile zamanın İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmed Abbud Paşa’nın emekleriyle kurulmuş.
İstiklal Caddesi’nde Görülecek Diğer Yerler
Fransız Kültür Merkezi ; Daha çok etkinlikleriyle tanınan bu kültür merkezi, tarihiyle de ilgi çekiyor. Dünya savaşında Kızıl Haç’ın merkezlerinden biri olmuş. Binanın asıl yapılış amacı, vebaya karşı mücadele etmek için bir hastane olarak hizmet vermesi olsa da, Fransa Konsolosluğu binası yandıktan kısa bir süre sonra konsolosluk buraya taşınmış.
Vegeperan Katolik Kilisesi ; Fransa Konsolosluğu’nun hemen arkasında yer alan bu kilise, bir Bulgar Katolik Kilisesi’dir. Hristiyanlığın 4 kitabının yazarlarının tasvirleri ile ünlü.
Mis Sokak ; Eğlencenin hemen hemen 24 saat yaşandığı bu sokakta, her zevke göre kafe ve barlar bulunabiliyor. Daha çok gece hayatı için düşünülebilecek yerlerden.
Yeşilçam Sineması ; Mis Sokağı geçtikten sonra görebileceğiniz tarihi yerlerden bir diğeri olan Yeşilçam Sineması, halen gösterimlere devam ediyor. Şirin dekorasyonu ile göz atılabilecek yerler arasında.
Beyoğlu Pasajı ; Halep Pasajı olarak da bilinir. Aslında içerisindeki Beyoğlu sinemalarından dolayı bu isimle anılır. İstiklal Caddesi’nde alışveriş için en ideal yerlerden biri. Üst kattada eğlence için birkaç mekan bulunuyor.
Nevizade Sokak ; Çiçek Pasajı’nın hemen arkasında bulunan oldukça hareketli bir sokak. Galatasaray taraftar grubunun maç günleri buluşma yeridir. Hem pub tarzı mekanları hem de meyhaneleriyle ünlüdür.
Galatasaray Lisesi ; Bir liseden çok daha ötesi vardır bu yapının. O da kapısı. Koca şehrin buluşma noktasıdır ve toplumsal hareketliliğin en yoğun olduğu yerdir. 1481 yılında II. Bayezid döneminde yaptırılmış. Türkiye’nin en eski eğitim kurumlarından biri.
Çukurcuma ; Antikacılardan eskici dükkanlarına ve tarihi evlere kadar eşsiz bir atmosfer sunan Çukurcuma, sokağa uygun olarak tasarlanmış kafeleriyle turistlerin favori adreslerinden. Galatasaray Lisesinin hemen arkasında bulunuyor ve hakim olduğu sessizlik ile huzuru bulabileceğiniz, İstiklal Caddesi’nin gürültüsünden kaçabileceğiniz yerlerden.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İstiklal Caddesi Tarihi
Caddenin ilk şekillendiği tarih Bizans dönemine kadar uzanıyor. Bu dönemde Galata Kulesi surlarla çevriliydi ve Cenova kolonisinin olduğu bu bölgede Latin topluluklar yaşıyordu.
Haliç’in bu yakasına önceleri ”Karşı Yaka” anlamına gelen ”Pera” deniliyormuş. O zamanlar Galata nüfusunun büyük bir bölümü surlar içerisinde yaşıyordu. Osmanlı’nın İstanbul’u almasıyla birlikte gelişen ticari yapı Latinlerin Haliç’e ve Boğaz’a bakan yamaçlara taşınmasını sağlamış. Bu 2 bölüm de her geçen gün değerlenerek İstiklal Caddesi’nin silüetini yavaş yavaş oluşturmaya başlamış. Ticaretin gelişmesiyle doğru orantılı bu bölgeye göçler artmış ve birçok elçilik yapılmış.
17. yüzyılda Galata Kulesi’nden Galata Sarayı Kışla Mektebi’ne kadar olan bölüm İstiklal Caddesi’ni oluşturuyormuş. Bu dönemde Terra Sainte ve Fransisken Kilisesi gibi dini yapılar cadde üzerinde yer alıyor.
18. yüzyıla gelindiğinde cadde gelişmeye devam etmiş ve bu yüzyılın sonlarına doğru Galatasaray Meydanı’na kadar birçok bina yapılmış. 19. yüzyılda ise İstiklal Caddesi anlayışı hakim olmaya başlamış. Cadde artık Osmanlı’nın entelektüel, aydın kesimine ve gayrimüslim kesime hitap etmektedir.
Abdülaziz döneminde cadde gelişiminde hızlı bir artış yaşanmış ve İstiklal, Paris’in ünlü caddelerine benzer bir hal almaya başlamış. Bu dönemde elektrikli tramvaylar hizmete açılmış, kanalizasyon sistemi yapılmış ve sokaklar gazlarla aydınlatılarak taşlar ile döşenmiş.
20. yüzyılda Cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra ‘‘Grande Rue de Pera”, ”Büyük Cadde” ve ”Cadde-i Kebir” olarak bilinen caddenin ismi de ”İstiklal Caddesi” olarak değiştirilmiş.
İstiklal en şaşalı dönemlerini 20. yüzyılda yaşamış. Birbirinden canlı sinemaları, pastaneleri, galerileri ve otelleri ile görkemli bir dönemden geçmiş olan cadde, 1917 Ekim Devrimi’nde iç savaştan kaçan Rusların, kültürlerini caddeye dahil etmesiyle birlikte bambaşka bir havaya bürünmüş. Birçok dinden ve dilden insanın yaşadığı bir yer haline gelmiş.
Her geçen gün eski binalar yıkılıp yerine zevksiz binalar yapılmış. 90’lı yıllara gelindiğinde cadde eski havasını ve popüler cazibe merkezi olma özelliğini de kaybetmiş. 90’lı yılların ortalarından sonra hızlı bir restorasyon ve yeniden yapılanma çalışmaları sayesinde, caddenin havasını bozabilecek yollar kapatılmış, binalar yenilenmiş, caddeler temizlenmiş ve İstiklal tekrardan İstanbul’un çekim merkezi haline getirilmiş. Günümüzde bu cadde, hem İstanbullunun hem de yerli/yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasında geliyor.
İstiklal Caddesi Yeme İçme
Cadde üzerinde birçok restoran ve kafeleri bulabileceğiniz gibi caddeye açılan ara sokaklarda da İstanbul’un en gözde restoranlarından, kafelerinden ve meyhanelerinden bazılarını bulabilirsiniz.
Eğer eşiniz/sevgiliniz ile oturup bir şeyler yiyip içebileceğiniz hoş ve kaliteli bir mekan arıyorsanız, ilk olarak Fransız/Cezayir Sokağı’na göz atın derim. Burası daha çok çiftlerin tercih ettiği, birbirinden güzel şarap menülerini de bulabileceğiniz birçok restorana ev sahipliği yapıyor.
İstiklal Caddesi Mekanları
Parole ; Bir restoran/kafe olarak hizmet veren bu mekan, çok pahalı olmadığı gibi cadde üzerinde Suriye Pasajı’nın hemen girişinde güzel bir konumda yer alıyor. Daha çok kafe tarzında olsa da, yemek için de geniş bir menüye sahip.
Mandabatmaz Türk Kahvesi ; Tarihi 1967 yılına kadar uzanıyor. Olivia Çıkmaz’da küçücük bir mekan, ancak daimi müşterisi çoktur. Dışarıda bulunan tahta iskemlelerde yer bulduysan hemen otur ve o meşhur kahvenin tadına bak. Türk kahvesinin geleneksel pişirme yöntemiyle pişirilen tek yer olduğu için ”Dünyanın En İyi Türk Kahvesini” içebileceğin yerlerden birisi. Oldukça efsunlu bir kahve. Köpüğü de bol. Fiyatta gayet ideal.
Rejans Rus Lokantası ; 1917 Rus savaşı ile İstanbul’a göç eden 3 Rus kadın tarafından açılmış. Tarih 1924. Ta o zamandan beri İstiklal’in gözde mekanlarından biri olmuş. Tabii çok kez el değiştirmiş, kapanmış ve geri açılmış. İçeride Atatürk’ün yemek yediği masa ”Sonsuz Rezerve” olarak hala korunuyor. Sırf masayı görmek için bile restorana göz atabilirsiniz.
Jadore Chocolatier ;Tarihi 1920’lere kadar uzanıyor. İki katlı oldukça küçük bir mekan. Burası bir çikolata kafesi. Yani yemek için sadece çikolatalar ve tatlı ürünleri bulunuyor. Biberli, naneli, portakallı ne ararsanız var. Sıcak çikolata ile aranız iyiyse, Jadore’ye mutlaka uğrayın derim.
Daha birçok restorandan ve kafelerden bahsetmek mümkün. Tripadvisor üzerinden restoranlara ve kafelere de göz atılabilir.
İstiklal Caddesi Nerede ve Nasıl Gidilir ?
Beyoğlu ilçesinde yer alan cadde, tünel ve taksim arasında şehrin kalbinin attığı yerde merkezi bir konumda bulunuyor.
Caddenin bir ucu Taksim Meydanı’nda diğer ucu ise Karaköy tren istasyonunda bulunuyor. Taksim Meydanı’na ulaşarak caddeye rahatlıkla gidilebilir. Taksim otobüsleri veya metrosu ile meydana ulaşmak da mümkün. Ayrıca Galata tarafından da yürüyerek caddeye ulaşabilirsiniz.
İstiklal Caddesi gezilecek yerler arasında olan popüler cazibe merkezlerinin büyük bir bölümü müzeler ve tarihi yapılardan oluşuyor olsa da, ara sokaklarda yer alan diğer yapılara ve turistik noktalara göz atmayı da unutmayın.
BENZER İÇERİKLER