Son 20 yılda Kadıköy’ün sanat ve kültür dalında yaptığı çalışmaları birçok İstanbullu gibi biz de yakından takip ediyoruz. 2010 yılında ne Kültür Bakanlığı’nın ne de İstanbul Valiliği’nin destek vermediği fakat Kadıköy Belediyesi‘nin girişimleri ve yardımlarıyla açılan Barış Manço Müzesi de buna en güzel örneklerden. Tabii Belediye bununla kalmayıp çok sayıda sanat merkezini ve müzeleri sanat, sanatçı ve sanatseverler ile buluşturmaya devam ediyor. Haldun Taner Müze Evi de, yine Kadıköy Belediyesi girişimiyle 2018 yılında kapılarını aralamış özel müzelerden bir tanesi.
Tiyatro ve Edebiyat dünyasının usta isimlerinden biri olan Haldun Taner’in ismini taşıyan bu müze, ünlü yazarın 103. yaş gününde Kadıköy Feneryolu mahallesinde açıldı. Açıldığı ilk günlerde İstanbullunun pek ilgisini çekmemiş olsa da, son zamanlarda Kadıköy’e yolu düşen, sanat ve edebiyat severlerin mutlaka göz attığı müzelerden biri olarak biliniyor.
İkinci derece tarihi eser olan bina Kadıköy Belediyesi tarafından restorasyonu yapılarak bir müze eve dönüştürülmüş. Müzede, yazarın kişisel eşyaları ve yaratımlarına dair afişler, fotoğraflar ve çok sayıda belge bulunuyor.
Yazı İçerisindeki Başlıklara Git
Haldun Taner Müze Evi Hakkında Bilgiler
Edebiyat tarihimizin en büyük isimlerinden biri olan Haldun Taner’e ait kişisel eşyaların dışında müze, birçok etkinliğe ev sahipliği yapmasıyla da yavaş yavaş adından söz ettirmeye başladı. Türkiye’de özgün tiyatro üretiminin devamlılığı ve tiyatroya yeni isimlerin kazandırılması için birçok etkinlik düzenlenen bu müzede, özellikle genç yazarların teşvik edilip dönemsel olarak hikaye ve oyun yazarlığı da düzenleniyor.
Müze, baştan sona bu büyük yazarın anısını yaşatmak amacıyla kurulmuş. İki katlı bir bina içinde hizmet veren müzenin giriş katındaki odada Haldun Taner’in farklı yıllarda çekilmiş çok sayıda fotoğrafları ve dünyanın birçok şehrinde oynanmış, çoğu imzalı afişler yer alıyor. Odanın sol tarafındaki duvarda ünlü yazarın fotoğrafına Can Yücel’in dizeleri eşlik ediyor.
Müzenin üst katında ise, yazarın yayımlanmış eserlerinden yazı masası ve daktilosuna, şapkasından eldivenlerine kadar birçok objeyi görebiliyorsunuz. Burada, yazarın gözlükleri, saati, yazdığı mektuplardan bazıları, kalemi ve pasaportunun yer aldığı bir de vitrin bulunuyor. Duvarlarda ise, orijinallerinin birebir aynısı olan Bedri Rahmi Eyüpoğlu ve Nedim Günsür gibi ressamlara ait bazı resimler yer alıyor. Bu resimlerin orijinalleri ise yazarın evinde bulunuyor.
120 yıllık tarihi bir binanın restore edilmesiyle oluşturulmuş olan Haldun Taner Müze Evi, ziyaretçileri bir yazarın dünyasında kısa bir yolculuğa davet ediyor. Müze çok büyük olmadığından dolayı kısa sürede müzedeki tüm objelere göz atabiliyorsunuz. Ayrıca konum olarak Kadıköy’ün merkezine yakın bir yerde olduğundan ve giriş ücretsiz olduğundan bi 10-15 dakikalığına da olsa göz atmaya değer bir müze.
Kısaca Haldun Taner
Yakın dönem edebiyat tarihimizin en tanınmış isimlerinden biri olan Haldun Taner, hayatı boyunca çok sayıda farklı esere imza atmış, özellikle tiyatro alanında çağının en büyükleri arasında gösterilmiş. Epik tiyatronun ilk örneği olarak kabul edilen ”Keşanlı Ali Destanı” yazarın en tanınmış eserlerinden biri. Tiyatro oyunlarının yanı sıra öykü yazılarıyla da tanınmış olan yazar, bu alanda birçok ödüle layık görülmüş. Tiyatrolar kurmuş, birçok farklı üniversitede dersler vermiş, 1986 yılında hayata gözlerini yumduğu zamana kadar köşe yazarlığı yapmış ve kendi ismiyle anılan bir tiyatro ekolüne öncülük etmiş.
Uzun yıllar Kadıköy’de yaşamış olan Taner, birçok eserini burada kaleme almış ve Kadıköy’e olan sevgisini sıklıkla dile getirirmiş. Yazar, 1986 yılında hayatını kaybettikten sonra adı, Caddebostan’da bir sokağa ve Şehir Tiyatroları’nın Kadıköy’deki sahnesine verilmişti.
Haldun Taner Müze Evi Nerede ve Nasıl Gidilir ?
Adres: Fenerbahçe, Dr. Faruk Ayanoğlu Cd. D:No: 10, 34726 Kadıköy/İstanbul
Haldun Taner Müzesi’ne Anadolu Yakası’nın birçok semtinden kolaylıkla ulaşım sağlayabiliyorsunuz. 14CE, 14AK, 14A, 13Y, 14T, 15SK, 15YK, 17, 17L, 19ES, 19F, 19M, 19S, 19V ve 222 nolu otobüslerle müzeye ulaşabilirsiniz. Kadıköy otobüs durağı ve İskele otobüs durağı müzeye en yakın duraklarıdır (3 dakika yürüme mesafesinde).
Avrupa Yakası’ndan müzeye ulaşım için Kadıköy’e geçmeniz gerekiyor. Kadıköy vapur iskelesinden müzeye yürüyerek 2-3 dakikada ulaşabilirsiniz.
Haldun Taner Müze Evi’ne metrolarla ulaşmak için de, M4 Kadıköy – Kartal metro hattını kullanarak Kadıköy metro istasyonuna gelmeniz gerekir. İstasyon, müzeye kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunuyor.
Haldun Taner Müze Evi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Müzeye girişler şimdilik ücretsiz (2020). Pazartesi günleri kapalı olan müzeyi haftanın diğer günleri 10:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
YAKINLARDA NELER VAR ?
Bağdat Caddesi’ne yürüme mesafesinde olan bu müze evi, Kadıköy gezilecek yerler adlı yazımızdaki popüler gezi güzergahlarının büyük bir bölümüne yürüme mesafesinde bulunuyor. Barış Manço Müzesi ve İstanbul Oyuncak Müzesi bu müze evine ortalama 30 dakika yürüme mesafesinde bulunmaktadır. Ayrıca Kazım Karabekir Paşa Müzesi ve daha çok sayıda turistik yere de yürüyerek bu müze evden ulaşabiliyorsunuz.
Haldun Taner Müze Evi’nden Kadıköy’ün kalbinin attığı yer olan Bahariye Caddesi ve Kadıköy Meydanı’na da çok rahat ulaşabilirsiniz. İlçedeki sanat ve kültür merkezlerinin büyük bir bölümü de burada bulunuyor.