Cihangir Gezilecek Yerler & Görülmeye Değer 10 Yer

Yangınlarıyla tanıdığımız, ünlülerin cirit attığı, Kronotrop, Journey, Geyik, Roxy ve Manuel Deli gibi ilginç isimli mekanlarıyla sevdiğimiz Cihangir, gezilecek yerleri, kahvaltıcıları, gece hayatı ve cazibe merkezleriyle uzun yıllardır şehrin önemli çekim merkezlerinden biri olmaya devam ediyor.

“Cihangir gezilecek yerler” listesine eklenebilecek cazibe merkezlerinin büyük bir bölümü tarihi yapılardan oluşuyor, ancak semtte göz atmaya değer birçok mekan ve birkaç tane de müze bulabiliyorsunuz.

İstanbul‘un en güzel manzaralarına sahip yerleşim yerlerinden biri olan Cihangir, birbirinden güzel mekanlarının yanı sıra, gezilecek yerleri ve tarihi yapılarıyla sevilen İstanbullunun ve turistlerin popüler gezi duraklarından biri olmaya devam ediyor.

Bölgedeki en eski tarihi yapı olan Cihangir Camii, Kanuni Sultan Süleyman tarafından 22 yaşındaki oğlu Şehzade Cihangir adına 1559 yılında yaptırılmış. Yıllar geçtikçe camii yanına tekkelerin ve mekteplerin de inşa edilmesiyle Cihangir semti oluşmaya başlamış.

Cihangir, yangınlarıyla da ünlü semtlerimizden. Pek çok yangın görmüş bu semtte tarihi birçok yapının yanı sıra, birçok turistik cazibe merkezi de bulunuyor. Farklı atmosfere sahip cafeleri, restoranları ve mağazalarıyla herkese göre bir şeylerin olduğu, sıkılmadan yarım gününüzü geçirebileceğiniz güzel bir semt. Ünlülerin kol gezdiği yerlerden biri olan Cihangir’de, sevdiğiniz bir ünlüyle karşılayabileceğiniz popüler mekanları da yazının devamında bulabilirsiniz.

İngiliz Guardian gazetesinin ”Dünyanın yaşanacak en iyi 5 yeri” sıralamasında dördünce sırada alan Cihangir, nostaljik duraklarıyla da hafızanızı tazeleyecek semtler arasında yer alıyor.

Cihangir Gezilecek Yerler Listesi

Cihangir ve Çukurcuma’da gezip görülecek çok sayıda tarihi ve turistik yer olmasına rağmen, bölge daha çok mekanlarıyla seviliyor. Her sokağın ve her köşe başının farklı bir hikayesi olan Cihangir’de, tarihi evler arasında kaybolarak gezmek de bu semtte yapılacak en güzel şeylerden.

İşte Cihangir’in en sevilen gezilecek yerleri ve en ünlü mekanları ;

1.Cihangir Camii

Cihangir Camii
Cihangir Camii

Kanuni Sultan Süleyman tarafından genç yaşta ölen oğlu Şehzade Cihangir için 1559 yılında Mimar Sinan’a yaptırılmış olan camii, şehirdeki en eski camilerden biri olmasına rağmen çok da tanınmıyor. Tarihinde 5 kez yangın geçirmiş olan camii son olarak 1889 yılında Sultan II. Abdülhamid tarafından yeniden yaptırılarak günümüzdeki görünümüne kavuşturulmuş.

Tek kubbeli ve kare planlı olan camii, Cihangir’in oluşumunda da önemli rol oynamış. Caminin etrafına zamanla tekkelerin ve mekteplerin yapılmasıyla günümüzdeki Cihangir semti oluşmaya başlamış.

2.Asri Turşucu

Asri Turşucu, Cihangir
Asri Turşucu

Adile Naşit ve Münir Özkul’un Neşeli Günler filmini bilmeyen yoktur heralde. ”En iyi turşu limonlu olur, yok sirkeli olur” tartışmalarıyla hafızamızda yer eden bu filmin çekildiği yerdir Asri Turşucu.

Bu yüzden semtin simge yerlerinden biri olarak kabul edilir. Ayrıca şehirdeki en iyi 10 turşucudan biri olarak da kabul edilen Asri Turşucu’da turşuların tadına bakabilirsiniz. Cihangir’e gidip de, tarihi 1913 yılına kadar uzanan bu turşucunun turşularını denemeden de olmaz (Online olarak da turşu satın alabiliyorsunuz).

3.Adile Naşit Çıkmazı

Adile Naşit Çıkmazı, Cihangir
Adile Naşit Çıkmazı – Foto Kaynak ; pinterest/aslisen

Instagram fotoğrafları için en güzel spotlardan biri olan Adile Naşit Çıkmazı, bölgede orijinal haliyle kalmış birkaç sokaktan biri. Asri Turşucu’dan çıkıp sola dönün, 2 dakika yürüdükten sonra ilk sağda Adile Naşit Çıkmazı’nı görebilirsiniz. Burada yapılacak pek bir şey yok. Tarihi sokak Adile Naşit’in anısına düzenlenmiş ve birkaç Instagram fotoğrafı çekmek için güzel bir spot.

Not ; Adile Naşit Çıkmazı’nı, Cihangir Merdivenleri ile karıştırmayın.

4.Orhan Kemal Müzesi

Orhan Kemal Müzesi, Cihangir
Orhan Kemal Müzesi

Orhan Kemal‘in anısını yaşatmak adına belediye tarafından kurulmuş olan müze, 2000 yılında kapılarını aralamış. 3 katlı bir binada faaliyet gösteren müze içerisinde Orhan Kemal’in ve ailesinin fotoğrafları, kitaplarının orijinal olan ilk baskıları, yazar hakkında yazılan tez ve makaleler, özel mektuplar, kullandığı daktilo, özel eşyaları ve öldüğünde yüzünden alınan maske gibi birbirinden değerli eserleri görebiliyorsunuz.

Orhan Kemal Müzesi adlı yazımızda, müze hakkında çok daha fazla bilgiyi bulabilirsiniz.

  • Pazar günleri kapalı olan müzeyi 09:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edebiliyorsunuz. Müzeye giriş ücreti ise 20 TL.

5.Zenovitch Apartmanı

Zenovitch Apartmanı, Cihangir
Zenovitch Apartmanı

Cihangir Çukurcuma’da gezilecek yerler arasında önemli bir yere sahip olan Zenovitch Apartmanı, mimarisiyle dikkat çeken tarihi bir bina.

Binanın bulunduğu bölgede ise Doğu Akdeniz’de ticaretle uğraşan kişiler, Levantenler otururmuş. Bu Levantenler Osmanlı zamanında kapitülasyonlar ile gelip uzun yıllar ticaretle uğraşmışlar. Günümüzde çok az sayıdaki bu ailelerden birine ait olan bu apartman ise, daha çok rengi ve mimarisiyle ilgi görüyor. Zenovitch Apartmanı günümüzde bir otel olarak hizmet veriyor (The Stay Hotel)

6.Çukurcuma Faik Paşa Sokağı

Çukurcuma Faik Paşa Sokağı, Cihangir
Çukurcuma Faik Paşa Sokağı – foto kaynak ; flickr.com/geografiasdemiplaneta

Cihangir Çukurcuma’nın en ünlü sokaklarından biri olan Faik Paşa Sokağı, kurulduğu ilk yıllarda bir tarafında zenginlerin bir tarafında ise bu zenginlerin hizmetinde olan çalışanlar ve sıradan insanların yaşadığı bir yermiş. Bu yüzden sokaktaki binaların bazıları oldukça sade bir mimariye sahipken, bazıları gösterişli ve süslü bir mimariye sahip.

Antikacılarıyla ünlü, dizi ve romanlara hayat vermiş Çukurcuma’nın en iyi bilinen bu sokağı, mahallenin delisi, mahallenin mezecisi ve duvar gibi mekanlara ev sahipliği yapmasıyla da ünlü.

7.Masumiyet Müzesi

Çukurcuma’da tarihi bir köşk içerisinde hizmet veren, İstanbul’un sevilen müzelerinden biri olan Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk’un aynı isimdeki romanın kurmaca evreninden yola çıkılarak oluşturduğu bir müze.

Müzedeki eserlerin çoğu biriktirilmiş objelerden, bir antikacı veya açık artırmadan satın alınmış nesnelerden oluşuyor.

Buruk bir aşk hikayesiyle ziyaretçileri 1950-2000 yılları arası döneme götüren müze, aynı isimdeki romanın yayımlanmasından 4 yıl sonra, 2012 yılında kapılarını araladı.

  • Açıldığı günden günümüze İstanbul’un en önemli çekim merkezlerinden olan Masumiyet Müzesi’ne giriş ücreti yetişkin 60, öğrenci ise 30 TL.

9.Çukurcuma Antikacıları

Çukurcuma Antikacıları, Cihangir
Çukurcuma – kaynak ; flickr / Scoprire Istanbul

Ne aradığını bilmeden gelenlerin dahi, bulduğunda aradıkları şeyi hatırladıkları yer olan, her sokağında tarihi antikacısının eksik olmadığı Çukurcuma semtini de, Cihangir gezinizde ziyaret edebilirsiniz.

Çukurcuma Antikacıları’nda hiçbir şey satın almasanız dahi girip tüm eşyalara göz gezdirebilir, yıllanmış Çukurcuma esnafının hoş sohbetine nail olabilirsiniz.

Cihangir’e yakın gezilecek yerler arasında olan İstiklal Caddesi ve kısa bir yürüyüş mesafesinde olan Kabataş’taki turistik noktalara da göz atmayı unutmayın.

Cihangir’in En Sevilen Mekanları

Cihangir Mekanları
Cihangir Gezilecek Yerler – Cihangir Mekanları

Cihangir gezilecek yerler arasında birbirinden eğlenceli mekanlardan, antikacılardan, kahvaltı yerlerinden ve popüler restoranlardan bahsetmek mümkün. Alışılmadık isimleriyle de dikkat çeken Cihangir mekanları, günün her saatinde oldukça kalabalık. Ayrıca birçok ünlüyü görebileceğiniz özel mekanlara uğrayıp, bakışlarınızla ünlüleri rahatsız etmeyi de unutmayın 🙂

Veggie Burger ve Kahve Sevenlere ; Manuel Deli & Coffee

Manuel Deli & Coffee, Cihangir
Manuel Deli & Coffee

Daha çok kahvesi ve burgerları için tercih edilen, ismiyle farklılık yaratan müdavimi bol bir mekan. Buradaki kahvelerin çoğu kendi harmanladıkları kahvelerden yapılıyor. Hatta dilerseniz eve götürmek için de satın alabiliyorsunuz.

Dekorasyonuyla da dikkat çeken mekanın duvarlarında yazan ”Deli”, mekanı unutulmaz kılıyor. Çabucak seveceğiniz bir mekan diyebilirim. Fiyatlarda Cihangir’in geneline göre gayet uygun.

Şehirdeki En İyi Kahve İçin ; Kronotrop

Kronotrop, Cihangir
Foto Kaynak ; gastronoclub.com

Taa Brezilyalardan, Kolombiyalardan, Kenya’dan, Yemen’den getirtilen kahveler bu mekanın en önemli özelliği. Sadece bizim değil, birçok şehir halkının en favori mekanlarından biri. Oldukça küçük bir mekan olduğundan geniş geniş oturamıyorsunuz, ancak bi kahve içip çıkayım diyebileceğiniz şehirdeki en sevilen kahve mekanlarından.

Ünlüler İçin ; Kaktüs

Kaktüs, Cihangir
Foto Kaynak ; artfulliving.com/korhan-karaoysal

Daha çok sakinliği için sevilen Cihangir mekanlarından biri olan Kaktüs, çok sayıda ünlünün de favorisi. Mekan oldukça sakin. Yani çok kalabalık olmadığı gibi gidip gelen sayısı da az. Bu yüzden olsa gerek, ünlülerin favori mekanlarından biri.

Cihangir gezinizde mola verip sakin bir atmosferde bir şeyler içmek isterseniz, Kaktüs aklınızda olsun.

Meyhane’nin Kralı ; Aliye Meyhane

Aliye Meyhane, Cihangir
Foto ; zomato.com

Cihangir, meyhaneleriyle de adından çokça söz ettirir. Meyhane dendiğinde, her zevke ve her damağa hitap edecek bir mekan bulmak kolay değil. Fakat Aliye Meyhane, gönüllerde taht kurmuş en sevilen meyhanelerden biri. Tarihi de bundan 50-100 yıl öncesine değil birkaç yıl öncesine, 2012 yılına uzanıyor. Birçok meze sever ünlünün de favori mekanları arasında yer alan Aliye Meyhane’de ahtapot salatası, lakerda ve yaprak ciğer yemeden de olmaz.

Yataktan Kalktığın Gibi Git ; Journey

Journey, Cihangir
kaynak ; zomato

Süslenip püslenmeden gidilecek en güzel Cihangir mekanlarından biri de Journey. Daha çok kahvaltı için önerebileceğimiz bu mekanın taze sıkılmış meyve suları ve tavuk suyu çorbası oldukça meşhur.

Cihangir’deki en samimi mekanlardan biri olan Journey, ev ortamına sahip oldukça şirin bir yer. Müşteriler daha çok müdavimlerden oluşuyor olsa da, yeni yeni yüzler görmek de mümkün.

Pizza Severlere ; Pizzeria Trio

Pizzeria Trio, Cihangir
Pizzeria Trio

Semtin en sevilen pizzacılarından biri olan Pizzeria Trio’nun özelliği, pizzaların İtalya’dan getirilmiş taş fırında pişiyor olması. Yani İtalyan pizzasını Cihangir’de yiyebileceğiniz en güzel adres. Birçok müdavimi olan mekanda pizzaların yanı sıra ev yapımı makarnalar da denenebilir.

Cihangir Gece Hayatı Roxy’de Atar

Roxy, Cihangir
Roxy

Cihangir’in en sevilen gece mekanlarından biri olan Roxy, bölgedeki en iyi kulüplerden biri. Düzenli olarak yerli ve yabancı sanatçıların da sahne aldığı bu mekanda sabahlara kadar dans edebilir, lezzetli kokteyllerin keyfini çıkarabilirsiniz.

Geyik Coffee Roastery & Cocktail Bar

Cihangir gezilecek yerler Geyik Coffee Roastery & Cocktail Bar
Geyik

Daha çok kahveleri ile sevilen bir mekan olsa da akşam üzeri uğranacak bir mekan diyebiliriz. Her akşam oldukça kalabalık ve hareketli olan bu mekanı bilmeyen veya duymayan sanıyoruz yoktur. Zaten akşam saatlerinde kapısındaki kalabalığı gördükten sonra ne demek istediğimizi çok daha iyi anlayabilirsiniz.

Akşam saatlerinde gidecekseniz mekanın çok kalabalık olduğunu unutmayın. Ayrıca hava karardıktan sonra mekana bir göz atayım diyorsanız da, o ünlü kokteyllerden birini mutlaka deneyin.

Manzaralı Kahvaltı İçin ; 5. Kat Cafe Bar Restaurant

5. Kat Cafe Bar Restaurant
5. Kat Cafe Bar Restaurant

Cihangir’de kahvaltı dendiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan 5. Kat Cafe Bar Restaurant, semtin en sevilenleri arasında. Manzarasıyla da ünlü olan mekanda kokteyller ve şaraplar da bir hayli rağbet görüyor. İki kişilik alkollü bir yemek için en azından 400 TL gibi bir ücret ödeyeceğiniz bu mekanın kahvaltı fiyatları ise, 2 kişilik 190 TL’dir (2022 fiyatları).

Van Kahvaltı Evi

Van Kahvaltı Evi, Cihangir
Van Kahvaltı Evi

Cihangir’deki en kalabalık kahvaltı mekanlarından biri. Hafta sonu sıra bekleyebileceğiniz bir mekan diyebiliriz. Muhteşem bir ekiple o kadar kalabalığa rağmen sizinle ilgilenebiliyorlar. Birbirinden lezzetli kahvaltı tabakları, gözlemeler, pişiler, otlu Van peynirli serpme kahvaltılarıyla semtin vazgeçilmez adreslerinden.

Serpme kahvaltı fiyatı ise 2 kişilik 180 TL. Ayrıca daha uygun fiyata kahvaltı tabakları da bulunuyor. Kesinlikle şehirdeki en iyi mekanlardan biri.

İstanbul’da gezilecek yerler arasında olan, birbirinden güzel mekanları ve turistik noktaları ile sevilen Sarıyer ve Nişantaşı adlı yazılarımıza da göz atmayı unutmayın.

Cihangir Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Taksim’den yürüyerek ulaşabileceğiniz bir konumda bulunan Cihangir’e, şehrin birçok noktasından toplu taşıma araçlarıyla rahatlıkla ulaşabiliyor. Tramvaylarla semte ulaşım için Fındıklı tramvay durağında inerek 10-15 dakika yürüyüş sonrası semtin kalbinin attığı yere rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca 76E, 89C ve 97T nolu otobüslerle de semte ulaşmak mümkün.

Cihangir gezilecek yerler ve semtteki en popüler mekanlar genel olarak yukarıdaki listeden ibaret olsa da, daha birçok popüler mekandan daha bahsetmek mümkün. Ancak listedeki mekanlar, müdavimi olabileceğiniz mekanlar arasında yer alır. Bunun yanında, Cihangir’e komşu olan semtlerdeki turistik çekim merkezlerini de listenize ekleyebilirsiniz. Zaten Cihangir gezilecek yerler listesindeki turistik yerler kadar cazibe merkezini komşu semtlerde de bulabilirsiniz.

BENZER YAZILAR

İLGİLİ YAZILAR