İstanbul‘un göbeğinde huzur dolu gezi duraklarından biri olan Caferağa Medresesi, Sultanahmet’e yakın, bir o kadar kalabalığından ve gürültüsünden soyutlanmış arka bahçe tadında bir mekan. Sanatı koşulsuz sevenlerin favori adreslerinden olan bu küçük medrese Sirkeci ve Gülhane arasındaki Caferiye Sokağı’nda bulunuyor.
Medrese, 16. yüzyılın ikinci yarısında sanatçıları korumasıyla ünlenmiş devlet adamı Cafer Ağa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış. Eski İstanbul’u hissettiren nadir mekanlardan biri olan medrese, şehrin merkezinde sıcacık, sevimli, küçük bir sanat müzesi adeta. Eski taş merdivenlerden inerek ulaşabileceğiniz, geleneksel Türk Sanatları ve müzik çalışmalarıyla çevrilmiş bir avluya sahip bu medrese huzurun, müzik, sanat ve kültürle iç içe geçtiği İstanbul’un popüler gezilecek yerleri arasında.
Yazı İçerisindeki Başlıklara Git
Caferağa Medresesi Hakkında Bilgi
Buram buram tarih ve sanat kokan Caferağa Medresesi’nde, Geleneksel Türk El Sanatlarının öğretildiği, üretildiği ve satın alınabildiği 15 dershane/sergi odası yer alıyor. Huzur veren bir bahçeye sahip mistik atmosferi ile İstanbullunun en sevdiği tarihi yapıları arasında yer alıyor.
İstanbul’un tarihi havasıyla sanat ortamının birleşimini sağlayan medresedeki odalar, günümüzde sanat atölyeleri olarak kullanılıyor. Medresedeki bu sanat atölyelerinde çini, ebru, seramik, minyatür, hat, tezhip, vitray gibi geleneksel el sanatlarının yanı sıra, ney ve tef gibi enstrümanlarla musiki icra ediliyor.
Medrese daha çok Sultanahmet gezisinden sonra dinlenmek veya turistlerin kalabalığından kaçıp güzel bir Türk kahvesi içmek için tercih edilen tarihi yapılardan. Ancak mekan, sanatseverler için de muhteşem bir deneyim sunuyor.
Caferağa Medresesi’nde Neler Yapılır ?
Medresede yapılacak en güzel şeylerden biri, güzel bir yorgunluk kahvesi içip, İstanbul’un kalbinde huzuru bulmaktır. Burası pek çok İstanbullunun kitap okumak için de tercih ettiği yerlerden biri. Işıltılı ve sessiz bir atmosferde Türk kahvenizi yudumlarken kitap okumak veya bir şeyler karalamak gibisi yok. Ortamın dinginliği, sakinliği içinize huzur, dostlarla sohbetinize daha bir keyif katıyor.
Avlusunda kurulu olan masalarda ney dinletisi eşliğinde çayınızı kahvenizi yudumlayabileceğiniz bu medresede Mimar Sinan‘ın büstünü de görebiliyorsunuz. Büstün bulunduğu avlu ise, Geleneksel Türk Sanatlarını yeni nesillere tanıtmak, öğretmek ve sergilemek için atölye çalışmalarında kullanılan küçük küçük odacıklarla çevrili.
Medrese içinde tüm Türk El Sanatları’nı bir arada görebiliyorsunuz. Medresedeki değerli eğitmenlerden el sanatı hakkında bilgi alabilir, uygulamaları canlı canlı izleyebilir veya örneklerden satın alabilirsiniz. Ayrıca medrese, uzun yıllardır turizm acentaları ve rehberler ile işbirliği yaparak, ülkemizi ziyaret eden yabancı turistlere günübirlik sanatsal eğitimler de veriyor.
Her bir odasında yaratıcı, yetenekli ve samimi eğitmenler eşliğinde Gelenek Türk El Sanatları’nı öğrenmek isterseniz, Caferağa Medresesi bunun için en ideal yer.
Koca Sinan’ın yıllara meydan okuyan şaheserlerinden biri olan medrese, sadeliği, zarifliği ve abartısız oluşuyla da ziyaretçileri büyülüyor. Sırf kahve içmek için bile ziyaret edilmeye değer bu tarihi yapıyı da Sultanahmet gezinizde mutlaka listenize ekleyin.
Caferağa Medresesi Tarihi
Medrese, Kanuni Sultan Süleyman dönemi Babüssade ağalarından biri olan Cafer Ağa tarafından 1559 yılında Mimar Sinan’a yaptırılmış.
Cafer Ağa, medrese tamamlanamadan vefat ettiğinden dolayı, kardeşi Gazanfer Ağa tarafından tamamlanmış.
Bağımsız medreseler grubunda yer alan yapı, tarihinde birçok kez onarılarak günümüzdeki görkemli haline getirilmiş. Son olarak 1989 yılında Türk Kültürüne Hizmet Vakfı tarafından restore edilmiş olan medrese, günümüzde avlusu, büyük salonu, 15 farklı sanat atölyesiyle yerli-yabancı turistleri ağırlayan bir sanat merkezi olarak hizmet veriyor.
Mimari Özellikleri
Sirkeci ve Gülhane arasında yer alan Caferiye Sokağı‘nda bulunan medrese, o dönemin öğrencilerinin eğitim alabileceği bir yapı olarak tasarlanmış. Yapının inşa edildiği tarihte, medreselerin külliyenin içinde inşa edilmesi yaygın olsa da, Caferağa Medresesi bağımsız bir yapı olarak inşa edilmiş. medrese bu özelliğiyle de, İstanbul’daki diğer medreselerden ayrılmaktadır.
Dikdörtgen bir plana sahip olan medresenin avlusu dörtgen bir şemaya sahip. Medreseye giriş yuvarlak kemerli bir kapıyla sağlanır. Kapının üzerinde de 3 tane kitabe yer alıyor. Bu 3 kitabenin en üstündekinde Kanuni Sultan Süleyman’ın izniyle Yerebatan Sarnıcı‘ndan medreseye su bağlanmasına izin verildiği yazar. Diğer 2 kitabe ise, medreseye yardımda bulunan hayırseverler ile alakalıdır.
Tuğla ve küfeki taşından yapılmış olan medrese, avluyu çevreleyen kubbeli revaklara açılan bir derslik ile 16 odadan oluşuyor. Bu odalardan 2’si tonoz örtülüyken, 12’si kubbe ile örtülüdür. Medresenin üst örtüsü de kurşun kaplamadır.
Caferağa Medresesi Giriş Ücreti
Caferağa Medresesi’ne giriş ücretsizdir.
Medrese, 09:00 – 18:00 saatlerinde ziyarete açıktır.
Caferağa Medresesi Nerede ve Nasıl Gidilir ?
Medrese, İstanbul Tarihi Yarımada’da Sirkeci ve Gülhane arasında yer alan Caferiye Sokağı’nda bulunmaktadır.
Nasıl gidilir ? ; Medreseye en kolay, Zeytinburnu – Kabataş tramvayını kullanarak gidebilirsiniz. Gülhane veya Sultanahmet durağında indikten sonra yürüyerek 3-5 dakikada medreseye ulaşım mümkün.
Medresenin bulunduğu yer, İstanbul’un kalbinin attığı yer olan Fatih ilçesinin Sultanahmet semtidir. Buraya şehrin her yerinden çok kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ayasofya‘nın gölgesinde kalan medreseye Anadolu Yakası’ndan ulaşım için, vapurlar ile Emiönü’ne geçebilir buradan yürüyebilir veya tramvayları kullanabilirsiniz.
Ayrıca Marmaray ile Sirkeci istasyonuna gelerek, bu istasyondan kısa bir yürüyüş sonrası da medreseye ulaşabilirsiniz.
Medreseye İETT otobüsleriyle ulaşım için de 81, BN1 ve BN2 nolu otobüsleri kullanabilirsiniz. En yakın durak ise Akbıyık otobüs durağıdır.
Adres: Caferiye Sokak, Soğukkuyu Çk. No:5, 34122 Fatih
YAKINLARDA NELER VAR ?
Medresenin yakınlarında İstanbul’un en önemli tarihi yapıları arasında olan Ayasofya, Sultanahmet, Yerebatan Sarnıcı gibi yerleri bulabilirsiniz. Ayrıca Soğukçeşme Sokağı, Halı Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi gibi şehrin en önemli turistik cazibe merkezleri de Caferağa Medresesi’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alır.
Türk Kültürüne Hizmet Vakfı tarafından işletilen medrese, her yıl ekim ayında başlayan el sanatları çalışmaları ile sanatseverleri ağırlıyor. Bu kurs programları hafta içi veya hafta sonu olarak düzenlenebiliyor. Medrese pazartesi günleri kapalı.
3 aylık dönemler halinde hazırlanan kurs programına katılanlar dönem sonunda da katılım sertifikası alabiliyor. Ayrıca burada düzenlenen Geleneksel Caferağa Medresesi Eğitmen ve Öğrenci Sergileri günlerinde yaptığınız eserlerin sergilenme imkanını da bulunuyor.
Ayrıca müzik çalışmalarında, ney, uda ve gitar kursları da alabiliyorsunuz.