Boğaziçi’nin ilk kagir ve yeni üslupta inşa edilmiş, mimari yapısıyla sanatsal bir değere sahip olan Beykoz Mecidiye Kasrı, Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa tarafından Sultan Abdülmecid’e hediye edilmek amacıyla 1845 yılında inşaatına başlanmış. Ancak Ali Paşa’nın ölümü üzerine oğlu Said Paşa tarafından 1854 yılında tamamlanarak padişaha hediye edilmiş.
Bir tarafı deniz bir tarafı orman, sonuç muhteşem bir doğa manzarası… İster kahvaltı yapmak için isterseniz de güzel bir hafta sonu yürüyüşü için ziyaret edebileceğiniz yerlerden olan Beykoz Kasrı, İstanbul‘un en eski kasırlarından bir tanesi.
Hem tarihi, hem mimarisi hem de iç mekan süslemeleriyle ziyaretçilerin beğenisi toplayan kasır, Milli Saraylara ait kafeteryasında sunulan Boğaz’a nazır kahvaltısıyla da İstanbullunun popüler gezi duraklarından biri olmaya devam ediyor.
1997’de TBMM Milli Saraylar idaresine bağlanmış olan Beykoz Mecidiye Kasrı, 2010-2016 yılları arasında yapılan son restorasyon çalışmasının ardından bir müze olarak kapılarını aralamış.
Günümüzde bir rehber eşliğinde gezebileceğiniz kasrın içindeki birçok odayı, salonları ve mobilyaları da görebiliyorsunuz. Ayrıca henüz İstanbullunun tam olarak keşfetmediği bir yer olduğu için de huzurlu bir atmosfere sahip.
Yazı İçerisindeki Başlıklara Git
Beykoz Mecidiye Kasrı Hakkında Bilgi
Bugün bir müze olarak hizmet veren kasrın içini 15 TL (2022) ödeyerek görebiliyorsunuz. İstanbul’daki birçok saray ve kasırda olduğu gibi Beykoz Kasrı’nın bazı bölümlerinde de fotoğraf çekimine izin verilmiyor.
İstanbul’un en estetik yapılarından biri olarak kabul edilen Beykoz Kasrı, Osmanlı geleneğindeki Mermer Köşkleri’nin en güzel örneklerinden biri olmakla beraber ziyaretçilere sanat, tarih ve zarafet dolu bir yolculuk sunuyor.
Beykoz Mecidiye Kasrı, İstanbul’un Beykoz ilçesinde, Yalıköy semtinde Hünkar İskelesi olarak bilinen alanın güneyinde yer alır.
Bir peyzajın tepe noktasında ağaçların arasında gizlenmiş bu tarihi yapı, Batılılaşma dönemi mimarlığının örneklerinden biri. Simetrik bir yapıda iki katlı olacak şekilde tasarlanmış kasrın bahçesi de en az iç mekan kadar dikkat çekici.
İç duvarlarının istiridye kabukları ile süslenmiş olan küçük bir dinlenme köşkünü de kasrın bahçesinde görebiliyorsunuz. ”Dağ Hamamı” olarak da bilinen bu dinlenme köşkünü günümüzde ziyaret edebilirsiniz.
Beykoz Mecidiye Kasrı’nın mimarı ise, İstanbul’un birçok önemli yapısında emeği geçen Nigoğos ve Sarkis Balyan’dır.
Kasrın girişinde ilk göreceğiniz şey büyük bir hol oluyor. Gösterişli perdeler, şamdanlar ve oldukça büyük bir kristal avize ile süslenmiş olan bu bölüm, kasrın en görkemli ve en süslü yerlerinden. Kasrın içinde en çok dikkatinizi çekecek olan şey de, odalardaki altın varaklı mobilyalar oluyor.
Beykoz Mecidiye Kasrı Tarihi
Beykoz çayırı ile sahil arasında kalan tepede, eşsiz bir deniz manzarasına sahip bir koru içinde yer alan Beykoz Kasrı’nın yapımı 1845 yılında Mısır Valisi Mehmed Ali Paşa tarafından başlatılmış. Ancak paşanın ölümü üzerine inşaat yarım kalmış ve oğlu Said Paşa kasrın inşaatını devralmış. 1854 yılında Said Paşa tarafından tamamlatılmış olan kasır, Sultan Abdülmecid’e hediye edilmiş.
Kasır, ilk yıllarda sultan tarafından günlük konaklamalarda, sonraki dönemlerde de yabancı devlet adamlarının ve elçilerin kabulü için kullanılmış. Bir saltanat yapısı olmasına rağmen, Osmanlı döneminde kamu hizmetine tahsis edilmiş, I. Dünya Savaşı sırasında da yetimler yurdu olarak hizmet vermiş. Cumhuriyet’in ilan edilmesinden sonra bir süre prevantoryum olarak işlev görmüş olan kasır, 1953 yılında Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir klinik olarak hizmet vermiş ve daha sonrasında da çocuk hastanesi olarak kullanılmış.
Beykoz Kasrı, 1999 yılında TBMM Genel Sekreterliği’ne (Milli Saraylar) tahsis edilmiş. 2010 yılında başlanan kapsamlı restorasyon çalışmaları 2016 yılında tamamlanmış ve 2017 yılının nisan ayında bir müze-saray olarak ziyarete açılmış.
Beykoz Mecidiye Kasrı Nerede ve Nasıl Gidilir ?
Beykoz Kasrı, İstanbul’un Beykoz ilçesinde Yalıköy semtinde bulunuyor.
Şehrin birçok noktasından kolaylıkla ulaşabileceğiniz kasra, en kolay Üsküdar ve Kadıköy’den otobüslerle ulaşabiliyorsunuz. Direkt otobüsleri hem Kadıköy ve Üsküdar hem de Ümraniye’den bulabilirsiniz.
Kavacık’a giden tüm otobüslerle kasra ulaşım mümkün. En yakın İETT otobüs durağı ise, Servi Burnu Otobüs Durağı’dır (Kasıra 5 dakika yürüme mesafesinde).
Servi Burnu Otobüs Durağı’ndan geçen otobüsler ; 15A Anadolukavağı – Kavacık ve 136B Sultaniye – Kavacık.
Beykoz Kasrı’ndan geçen diğer İETT otobüsleri ise ; 11H, 15, 15BK, 15D, 15F, 15T, 15TY, 20, 121A, 135, 135G, 135K ve 137 nolu otobüslerdir.
Ancak bu otobüsler kasra 7 dakika yürüme mesafesinde olan ”Kundura Fab. Otobüs Durağı”ndan geçmektedir. Ayrıca bu otobüslerle yine kasra 7 dakika yürüme mesafesinde bulunan Yalıköy Otobüs Durağı’na da ulaşabiliyorsunuz.
Kasra özel araçlarınızla gidiyorsanız da, ücretsiz olan otoparkı kullanabilirsiniz.
Son olarak, Beykoz IDO Vapur Durağı’ndan kasra yürüyerek 10 dakikada gidebileceğinizi de unutmayın.
- Adres: Yalıköy, Beykoz Kasrı, 34820 Beykoz/İstanbul
- Telefon: (0212) 236 90 00
YAKINLARDA NELER VAR ?
Beykoz’un kalbinin attığı yerlere çok kısa bir sürede bu kasırdan ulaşabiliyorsunuz. Araçlarınız ile kasrı ziyaret ediyorsanız, Beykoz gezilecek yerler listesi adlı yazımızdaki tarihi ve turistik cazibe merkezlerinin büyük bir bölümüne çok kısa sürede ulaşabilirsiniz. Beykoz Korusu da bunlar arasında en popüler çekim merkezlerinden biri.
Beykoz Mecidiye Kasrı Giriş Ücreti
Beykoz Mecidiye Kasrı giriş ücreti 2022 ; tam 15 TL, öğrenci 5 TL. Kasır, Milli Saraylar’a bağlı olduğundan dolayı da müzekart burada geçerlidir.
Beykoz Mecidiye Kasrı Ziyaret Saatleri
Pazartesi günleri kapalı olan kasrı haftanın diğer günleri 09:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Beykoz Mecidiye Kasrı Kahvaltı Fiyatları
Hem mimarisi hem de tarihiyle dikkat çeken Beykoz Mecidiye Kasrı, ayrıca hafta sonu kahvaltıları için de tercih ediliyor. Boğaza nazır muhteşem bir manzara eşliğinde kahvaltı edebileceğiniz kafeteryada, kasır ziyaretinizden sonra çay – kahve için de mola verebilirsiniz.
Burası henüz tam olarak İstanbullu tarafından keşfedilmediği için tam kafa dinleyebileceğiniz bir yer. Hafta sonu biraz kalabalık olsa da, hafta içi kimsecikler yok.
Kasırda kahvaltılar, kahvaltı tabağı ve serpme kahvaltı olarak servis ediliyor ve fiyatlar da 85 TL’den başlıyor.
Ayrıca Beykoz Mecidiye Kasrı’nda düğün ve nişan gibi organizasyonlar da yapılabilmektedir. Fiyat için kasra telefon ederek bilgi alabilirsiniz.
Beykoz Mecidiye Kasrı Mimari Özellikleri
Simetrik bir kare plana sahip olan kasır 2 katlı olarak tasarlanmış. Ayrıca üst katta mekanın çok da iyi ışık alabilmesi için inşa edilmiş olan çekme kat bulunuyor. İç duvarların yapımında ahşap karkas, tuğla ve taş kullanılmışken dış duvarlarında ise taş kullanılmış.
Mecidiye Kasrı’nı diğer saray, kasır ve köşklerden ayıran özelliği ise, hem iç hem de dış cephesindeki bazı salonların duvarlarında kullanılmış olan renkli taşlardır.
70 bin metrekarelik oldukça geniş bir alan üzerine kurulmuş olan kasır, ıhlamur, manolya ve çam ağaçlarıyla donatılmış ferah bir koru ile çevrelenmiş.
Kasrın giriş katında etrafı odalarla çevrili olan büyük bir salon bulunuyor. Bu dikdörtgen salona uç kısımda bulunan mermer sütunlu revaklardan giriliyor. Bu salonun tavanı ise, kasırda en çok dikkat çeken yerlerden. Salonun tavanı ”bağdadi sıva” üzerine kalem işi bezemeleriyle süslenmiş.
Kasrın üst kata çıkan saltanat merdivenleri ise, çift kolu anıtsal bir özellik taşıyor. Birinci kat da tıpkı giriş katı gibi bir salon etrafında toplanmış odalardan oluşuyor. Ancak bu kat, giriş katına göre çok daha görkemli şekilde süslenmiş. Bu katın salonunda biri denize biri de karaya bakan iki balkon var.
İstanbullunun favori gezi duraklarından biri olan ve manzarasıyla ziyaretçilerine bir şölen sunan Beykoz Mecidiye Kasrı, İstanbul’daki kasırlar arasında açık ara en iyi manzaraya sahip olanlar arasında. Bu yüzden, kasır ya da içerisindeki tarihi eserler ilginizi çekmese bile yine de bu kasrı ziyaret edebilirsiniz.
BENZER YAZILAR