Üsküdar Gezilecek Yerler Listesi En Güzel 17 Yer

Üsküdar gezilecek yerler dendiğinde akla efsaneleriyle ünlü Kız Kulesi geliyor. Üsküdar ile özdeşleşmiş olan Kız Kulesi'nin dışında Mimar Sinan'ın Mihrimah Sultan için yaptığı söylenen Mihrimah Sultan Camii, muhteşem deniz manzarasıyla görenleri büyüleyen Beylerbeyi Sarayı, ailece güzel bir hafta sonu geçirebileceğiniz Fethipaşa Korusu gibi daha Üsküdar'da gezilecek birbirinden güzel yerlerden bahsetmek mümkün. Yazının devamında Üsküdar'ın en sevilen 17 yerini bulabilirsiniz...

“Üsküdar gezilecek yerler” listesine ekleyebileceğiniz o kadar çok cazibe merkezi var ki, günübirlik bir Üsküdar gezisiyle bile bu turistik yerlerin tamamını görmek pek kolay olmuyor. Fakat araçlarınızla Üsküdar’ı keşfediyorsanız, aşağıdaki turistik noktaların hemen hepsini bir günlük bir geziye sığdırmak da mümkün.

İstanbul‘un en eski semtlerinden biri olan Üsküdar, Salacak ve Paşalimanı arasında, Tarihi Yarımadanın karşısında müstesna bir konumda yer alıyor. Şehrin diğer semtleri gibi günden güne büyüyen Üsküdar, Osmanlı’nın İstanbul’da ilk fethettiği kısım olması bakımından, büyük fethin ilk aşaması ve habercisi olarak tarihi bir öneme sahip.

Üsküdar, antik çağlardan beri doğal dokusu sayesinde her dönem önemli bir cazibe merkezi olmuş ve günümüzde de bu özelliğini koruyor.

Yerli/yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği semtlerden biri olan bu güzel semt, görülecek önemli tarihi yapılarının yanı sıra, açılan yeni müzeler ve diğer cazibe merkezleri sayesinde İstanbullunun da en çok ziyaret ettiği yerlerden biri haline geldi.

Üsküdar gezilecek yerler arasında Çamlıca Tepesi, Emaar Akvaryum ve Kidzania gibi çekim merkezleri çocuklu ailelerin ilgisini çekerken, Kız Kulesi, Üsküdar Salacak Sahili, Fethipaşa Korusu çiftlerin ilgisini çekiyor. Tarih severler için de Şemsi Paşa Camii, Büyük Selimiye Camii ve Beylerbeyi Sarayı gibi birbirinden değerli yapılardan bahsetmek mümkün.

Üsküdar Gezilecek Yerler Listesi

Üsküdar Gezilecek Yerler Haritası
Üsküdar Gezilecek Yerler Haritası Google Maps‘te görmek için tıklayın

Üsküdar’da gezip görülecek 17 yeri yukarıdaki haritadan da takip edebilirsiniz. Dilerseniz popüler rotayı takip edebilir veya Üsküdar’daki sürenize ve görmek istediğiniz yerlere göre kendiniz bir gezi rotası oluşturabilirsiniz. Üsküdar’ın olmazsa olmaz yerlerinden olan ;

  • Kız Kulesi
  • Beylerbeyi Sarayı
  • Fethipaşa Korusu
  • Çamlıca Tepesi
  • Mihrimah Sultan Camii
  • Üsküdar Salacak Sahili
  • Yeni Valide Camii

gibi yerler, Üsküdar’ın en turistik ve en önemli yerleri arasında geliyor. Yeteri kadar zamanınız yoksa ilk olarak bu 7 yer yeterli olabilir.

1.Mihrimah Sultan Camii

Mihrimah Sultan Camii & Üsküdar gezilecek yerler haritası
Mihrimah Sultan Camii

Mihrimah Sultan Camii (İskele Camii), Mimar Sinan’ın, Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan’dan olan kızı Mihrimah Sultan için yapmış olduğu camidir.

Üsküdar’da iskelenin hemen yanında bulunan camii, dış cephesiyle görkemli bir duruşa sahip. İç mekan da en az dış mimari kadar ilgi çekiyor.

İçeride görülebilen klasik mimarinin en güçlü biçimlerini yansıtan mukarnaslı mihrap ve mermerden minber caminin en dikkat çeken eserleri arasında yer alıyor.

1548 yılında inşa edilmiş olan Mihrimah Sultan Cami’nin bulunduğu külliyenin birçok bölümü günümüze kadar ulaşamamış olsa da, bugün sağlık merkezi olarak kullanılan medrese, Sıbyan Mektebi ve Kaptan-ı Derya Sinan Paşa’nın, Rüstem Paşa’nın oğlu Osman Ağa’nın ve Mihrimah Sultan’ın iki oğlunun türbeleri günümüze ulaşabilmiş.

2.Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı, Üsküdar1863-65 yılları arasında inşa edilmiş olan Beylerbeyi Sarayı, enfes deniz manzarasıyla görenleri büyülüyor. Birbirinden değerli sanat eserlerine ev sahipliği yapmasının yanı sıra, tarihi önemli olaylarla da ziyaretçinin ilgisini çeken sarayda, şehirdeki diğer saraylarda olduğu gibi fotoğraf çekimine izin verilmiyor.

Sarayın bahçesi ise birbirinden güzel ağaçlar, havuzlar ve heykellerle süslenmiş. Burada ise fotoğraf çekebiliyorsunuz.

Anadolu Yakası’nın en gözde mimari yapılarından olan Beylerbeyi Sarayı’nın iç kısmında dikkatinizi ilk olarak havuzlu bir salon, selamlık, harem ve amiral odası çekiyor. Valide Sultan Odası, kabul odası ve mavi salon gibi yerler de sarayın en dikkat çeken bölümleri arasında.

26 odası ve 6 salonu olan saray, rehberler eşliğinde geziliyor ve saray gezisi ortalama 45 dakika sürüyor.

  • Beylerbeyi Sarayı giriş ücreti ; 50 TL’dir. Eskiden müzekartın geçerli olmadığı sarayda 1 ocak 2020 itibari ile müzekart geçerlidir.
  • Saray pazartesi günleri ziyarete kapalı ve haftanın diğer günleri 09:00-17:00 saatleri arasında hizmet veriyor. Sarayı bireysel olarak ziyaret edemiyorsanız, belirli saatler arasında (yaklaşık her 30 dakikada bir) yapılıyor.
  • Web Sitesi ; istanbul.ktb.gov.tr

3.Şemsi Paşa Camii

Şemsi Paşa Camii
Şemsi Paşa Camii

Mimar Sinan‘ın son eserlerinden biri olan Şemsi Ahmet Paşa Camii de Üsküdar gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz tarihi yapılardan bir tanesi.

Üsküdar sahilinde güzel bir konumda yer alan camii, 1580 yılında dönemin sadrazamlarından Şemsi Ahmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış. Deniz kıyısındaki güzel konumu sayesinde ilgi gören camii, kare planlı bir yapıya sahip. Merkezindeki tek kubbesi ise kurşun kaplı. Sekiz yüzlü bir kasnağa oturtulmuş olan kubbe, yarım kubbelerle desteklenerek estetik bir görünüm kazandırılmış.

Kuşkonmaz Camii olarak da bilinen Şemsi Ahmet Paşa Camii, Üsküdar’ın en önemli tarihi yapılarından biri.

4.Kız Kulesi

Kız Kulesi - Üsküdar Gezilecek yerler haritası
Kız Kulesi

İstanbulluların hafta sonu için uğrak yerlerden biri olan Kız Kulesi, Üsküdar ile özdeşleşen tarihi yapılar arasında önemli bir yere sahip. Sunduğu destansı şehir manzarasının yanı sıra, efsaneleri ve tarihiyle de ilgi çeken kulenin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmiyor olsa da, birçok tarihçiye göre kule tarihinin MÖ 341 yılına kadar uzandığı söylenir.

Tarihinde birçok farklı isimle anılmış olan kule Damalis ve Leandros olarak da anılmış.

Tarihinde birçok onarım ve restorasyon geçirmiş olan Kız Kulesi, aslı bozulmuş olsa da günümüzde hala varlığını koruyor. Günümüzde bir müze, kafe ve restoran olarak faaliyet gösteren kuleyi Üsküdar’dan her 15 dakikada bir hareket eden tekneler ile ziyaret edebilirsiniz. Kule içerisinde bir akşam yemeği yemek veya kahvaltı yapmak isterseniz de, kulenin resmi web sayfasını ziyaret ederek rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.

5.Fethipaşa Korusu

Fethipaşa KorusuBoğazın gözbebeği Fethipaşa Korusu, Sultantepe semtinin boğazı gören sırtlarından başlayıp, Kuzguncuk Tepesi ve Paşalimanı’nın üst kısmına doğru uzanıyor. İstanbulluların hafta sonu kahvaltı keyfi için en çok tercih ettiği yerlerden biri olan bu koru, sunduğu eşsiz manzarası ve oksijen deposu olma özelliği ile Üsküdar’ın en güzel görülecek yerleri arasında. Bunun yanı sıra koru içerisinde 6 adet çocuk alanı, 2 spor alanı ve 2 adet süs havuzu da var.

Fethipaşa Korusu - Üsküdar Gezilecek Yerler Blog
Fethipaşa Korusu

Koru ismini, I. Abdülhamid döneminde elçilik ve nazırlık da yapmış olan Fethi Ahmet Paşa’dan alıyor. Koru içerisinde yer alan Cemil Meriç‘in 1948-1960 yılları arasında yaşadığı tarihi bina ise, günümüzde bir restoran-cafe olarak kullanılıyor.

6.Büyük Çamlıca Tepesi

Büyük Çamlıca Tepesi - Üsküdar Gezilecek Yerler
Büyük Çamlıca Tepesi

Üsküdar’da gezilecek en güzel yerler arasında olan Büyük Çamlıca Tepesi, Anadolu Yakası’nda en güzel kahvaltı yapılacak yerlerden biri olarak bilinir.

Çamlıca Tepesi Büyük ve Küçük olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Büyük Çamlıca Tepesi, birbirinden güzel köşkleri, yürüyüş parkurları, çay bahçeleri, tarihi anıt ağaçları ve 360 derecelik eşsiz manzarasıyla güzel bir deneyim sunuyor. Boğaz’ın muhteşem manzarasına hakim olan tepe, temiz havası ve doğal güzelliği ile İstanbul halkının da en çok ziyaret ettiği yerler arasında geliyor. Özellikle çiftlerin gün batımı manzarası için tercih ettiği yerlerden biri olan Büyük Çamlıca Tepesi’nde sosyal tesislerin varlığı sayesinde dolu dolu 1 gününüzü rahatlıkla geçirebiliyorsunuz.

Osmanlı döneminde de popüler ziyaret noktaları arasında olan tepe, İstanbul’un en yüksek tepesi olması bakımından da önemli.

  • Giriş ücretsiz. Otopark ücretlidir.

7.Eski Valide Camii

Eski Valide Camii
Eski Valide Camii

Atik Valide Camii olarak da bilinen Eski Valide Camii, Mimar Sinan’ın en son eserlerinden biri. Caminin bulunduğu Külliyede, medrese, sıbyan mektebi, tekke, hamam, kervansaray ve darüşşifa bulunuyor. III. Selim’in eşi, III. Murat’ın ise annesi olan Valide Sultan Nurbanu için 1583 yılında yaptırılmış.

8.III. Ahmet Çeşmesi

III. Ahmet Çeşmesi - Üsküdar Gezilecek yerler
III. Ahmet Çeşmesi

Üsküdar Meydan Çeşmesi olarak da bilinen III. Ahmet Çeşmesi, Mihrimah Sultan Camii’nin hemen yanında iskelenin karşısında yer alıyor. III. Ahmet’in emriyle 1728 yılında inşa edilmiş olan çeşme, İstanbul’un en güzel çeşmeleri arasında.

Som mermerden yapılmış olan çeşme, dört yüzlü bir meydan çeşmesidir ve her bir yüzünde sivri kemerli çeşme nişi bulunuyor. Çeşmenin üstünde ise geniş saçaklı bir çatı bulunur. Hem görkemli yapısı hem de bulunduğu merkezi konumuyla Üsküdar’da görülmesi gereken yerler arasındadır.

9.Küçük Çamlıca Korusu

Küçük Çamlıca Korusu, Üsküdar
Küçük Çamlıca Korusu

Küçük Çamlıca Tepesi üzerinde yer alan Çamlıca Korusu da, Üsküdar gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz popüler rotalar arasında.

II. Mahmut döneminden beri at gezintileri ve av için kullanılmış olan koru, Osmanlı’nın eşsiz mimarisinin günümüz estetiğiyle uygulandığı köşkleriyle meşhur. Sofa, Cihannüma ve Topkapı köşklerine ev sahipliği yapan koru, ayrıca düğün ve nişan gibi etkinlikler için de kullanılıyor.

Büyük Çamlıca Tepesi’ne gitmeyi planlıyorsanız, kısa bir sürüş mesafesinde olan Küçük Çamlıca Korusu’nu da listenize ekleyebilirsiniz. Boğaza karşı eşsiz bir kahvaltı deneyimi yaşamak istiyorsanız, Küçük Çamlıca da aklınızda olsun.

10.Yeni Valide Camii

Yeni Valide Camii
Yeni Valide Camii

Üsküdar’ın en güzel camilerinden bir diğeri de, İskele Meydanı’nın hemen sol tarafında yer alan Yeni Valide Camii‘dir. Emetullah Gülnuş Valide Sultan adına 1708’de Sultan III. Ahmed tarafından Mimar Bekir’e yaptırılmış olan camii, külliyesiyle de dikkat çekiyor. Külliye, sıbyan mektebi, muvakkithane, hünkar mahfili, sebil, dükkanlar, türbe ve çeşmeden oluşuyor.

Cami merkezi kubbeli harim ve revaklı bir avludan oluşuyor. Kare planlı olup iki şerefeli minareye sahip olan camii, Valide-i Cedid Camii olarak da bilinir.

11.Üsküdar Salacak Sahili

Üsküdar Salacak Sahili
Üsküdar Salacak Sahili’nden Kız Kulesi Manzarası

Özellikle gençlerin favori gezi spotlarından biri olarak bilinen Üsküdar Salacak Sahili, salaş kafeleri ve merdivenlere dizilmiş olan minderlerden seyredilen eşsiz deniz manzarasıyla ünlü. Hemen kız kulesinin karşısındaki bu mekanların oldukça ucuz olması da, hem İstanbulluyu hem de şehri ziyaret eden turistlerin ilgisini çekiyor.

Üsküdar’da gün batımını izlemek için de en güzel adreslerden olan Üsküdar Salacak Sahili listenizde olması gereken çekim merkezlerinden biri.

12.Üsküdar Çinili Camii

Üsküdar Çinili Camii
Üsküdar Çinili Camii

1640 yılında inşa edilmiş olan Çinili Camii, IV. Murad Han’ın ve Sultan İbrahim’in annesi Kösem Mahpeyker Valide Sultan tarafından Külliye ile birlikte Mimar Kasım Ağa’ya yaptırılmış.

Tek minareli ve tek kubbeli kare şeklindeki camii, diğer Üsküdar camilerine nazaran biraz daha sade bir yapıya sahip olsa da, iç mekan mihrap dahil zeminden başlayarak tavana kadar gösterişli çiniler ile süslenmiş. Bu çiniler Türk çini sanatının son örneklerini teşkil ettiğinden dolayı da oldukça önemli.

Çinili Hamam Üsküdar Gezilecek Yerler
Çinili Hamam

Çinili çifte hamam ise külliyenin en büyük yapısı olarak bilinir ve her iki bölümü de Osmanlı hamam mimarisine uygun şekilde düzenlenmiş. Günümüzde ziyarete açık olmasa da hamam paketleri satın alınarak içerisini görmek de mümkün.

13.Hababam Sınıfı Müzesi

Hababam Sınıfı Müzesi, Üsküdar

Üsküdar’da Nostaljik zaman geçirmek isteyenlerin en güzel adreslerinden biri olan Hababam Sınıfı Müzesi, Adile Sultan Kasrı içerisinde ziyaretçilerini ağırlıyor. Gerek filmlerden sunulan kareler gerekse Balmumu Heykellerin kompozisyonları kelimenin tam anlamıyla harika. Özellikle bu filmin hayranıysanız, kısa sürede müzenin müptelası olabilirsiniz.

Müzedeki heykellerin gerçeğine yakın kompozisyonu güzel olsa da, heykellerin gerçek karakterleri çok iyi bir şekilde betimlemediğini söyleyebiliriz. Yani bir Madame Tussauds veya Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi beklemeyin.

Rıfat Ilgaz’ın en önemli eserlerinden biri olan Hababam Sınıfı efsanesi hepimizin zihinlerine kazınmıştır. Birçok serisi olan filmin büyük bir bölümü Validebağ korusunda bulunan Adile Kasrı’nda çekilmiş.

Kasrın tarihi ise 1853 yılına kadar uzanıyor. Dönemin sultanı Abdülaziz tarafından kız kardeşi Adile Sultan için yapılmış. Birçok restorasyondan geçmiş olan kasır günümüzde düğün, nişan ve davetler gibi birçok etkinlik için kullanılıyor. Adile Kasrında görebileceğiniz müze, sadece bir odadan oluşuyor ve kasrın diğer bölümleri ziyarete kapalı. Fakat sırf nostalji olması için bile müzeyi ziyaret edebilir, İnek Şaban’ın, Güdük Necmi’nin ve Mahmut Hoca’nın balmumu heykellerini görebilirsiniz.

Son olarak, müze ziyareti için beklentinizi çok yüksek tutmayın. Geçen zamandan ve gerekli ilginin gösterilmemiş olmasından dolayı beklediğinizi bulamayabiliyorsunuz. Biraz bakımsız ve eksik yanları olsa da, yine de ziyaret edilmeye değer.

  • Hababam Sınıfı Müzesi’ne giriş ücretsizdir ve müzeyi haftanın her günü 10:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

14.Şakirin Camii

Şakirin Camii İç Mekan
Şakirin Camii

Üsküdar’ın hatta İstanbul’un en modern camilerinden biri olan Şakirin Camii, Karacaahmet Mezarlığı’nın girişinde 2009’da açılmış olan bir camidir.

Camii inşaatı yaklaşık 5 yıl sürmüş ve Semiha Şakir‘in vefat edip Karacaaahmet Mezarlığına defnedilmesinden sonra Gazi, Gassan ve Ghada Şakir tarafından, anneleri Semiha Şakir ve Babaları İbrahim Şakir anısına yaptırılmış.

Proje tasarımı Hüsrev Tayla‘ya aitken iç dekorasyonu Zeynep Fadıllıoğlu üstlenmiş. Bu sayede de camii yapımına ilk kez bir kadın eli değmiş oldu.

İç süslemelerde Osmanlı ve Selçuklu motifleri kullanılmış olan camii, 10 bin metrekarelik bir alanı kaplamakta ve 500 kişi kapasiteli. 2 minaresi olan caminin iç dekorasyonu diğer camileremize göre çok daha modern ve farklı diyebiliriz.

Cami avlusunda bir de küçük müze bulunuyor. Bu müzenin içerisinde ise İznik çini koleksiyonlarından Kabe Örtüsü’ne ve Türk İslam eserlerine kadar materyaller görülebiliyor.

15.Büyük Selimiye Camii

Büyük Selimiye Camii
Büyük Selimiye Camii – Kaynak ; wikipedia.org/dosseman

1789-1807 yılları arasında III. Selim tarafından yaptırılmış olan Büyük Selimiye Camii, muvakkithane, sebil ve çeşme ile birlikte inşa edilmiş ve Selimiye Kışlası’nın karşısında bulunuyor. Batılı mimari tarzın etkisinde kalmış olan camii, barok stiliyle dikkat çekiyor.

3 ulu çınarın gölgesinde yer alan camii kare formda yapılmış ve harim merkezi tek kubbe ile örtülmüş. Şehirdeki camilerin aksine bu caminin dış mekanı iç mekanına nazaran çok daha görkemli ve süslüdür.

16.Emaar Akvaryum

Üsküdar

Daha çok çocuklu ailelerin Üsküdar gezilecek yerler listesine ekleyebileceği cazibe merkezlerinden biri olan Emaar Akvaryum, Penguen Adası’ndan ormanlara, nehirlere ve Denizanası galerisine, kayalık kıyılardan tünel akvaryuma kadar birçok farklı bölümden oluşuyor. Henüz yeni sayılan akvaryumlardan biri olmasına rağmen adından çok söz ettiren bu akvaryumda 200 farklı türden 20 binden fazla canlının yaşadığı söyleniyor.

Punguen Adası ve Timsah Krallığı bölümü ise Emaar Akvaryum’un en ilgi gören yerleri arasında. Penguen Adası’nda Güney Amerikalı Humbolt penguenlerinin kolonisini ve Timsah Krallığı’nda ise 5 metre uzunluğundaki bir erkek timsah ve 3 metre uzunluğundaki dişi timsah bulunuyor. Timsahların gerçeğinden çok replikaları ilgi görmektedir.

17.Nakkaştepe Millet Bahçesi

Nakkaştepe Millet Bahçesi - Üsküdar gezilecek yerler haritası
Şelale

50 bin metrekarelik boğaz manzaralı bir mesire alanı olan Nakkaştepe Millet Bahçesi, piknik alanları, yürüyüş parkuru, macera parkı, çocuk oyun alanları, manzara seyir terasları, şelale, deniz kortu, açık kamp alanları gibi birçok olanağı ile hizmet veriyor.

Üsküdar’ın yeni seyir balkonu olarak da anılan Millet Bahçesi, Üsküdar Nakkaştepe’de Boğaza farklı bir pencereden bakma fırsatı sunuyor.

Yapay şelalesi ve eşsiz manzarasıyla adından çokça söz ettiren bu güzide mesire alanı da Üsküdar’da çocukla gezilecek yerler arasında.

  • Giriş ücretsizdir ve otopark için ücret talep edilmektedir.

Üsküdar Kahvaltı Mekanları

Üsküdar Gezi Rehberi
Foto kaynak ; yakala.co

Üsküdar’da gezip görülecek turistik cazibe merkezlerine başlamadan önce güzel bir kahvaltı yapmayı planlıyorsanız, aşağıdaki popüler kahvaltı mekanlarına göz atmayı unutmayın.

→Beltur Paşalimanı Cafe ; Üsküdar’dan Kuzguncuk’a doğru giderken Paşalimanı Caddesi üzerinde görebileceğiniz popüler mekanlardan. BELTUR tarafından işletilen mekan, muhteşem boğaz manzarası ve uygun fiyatlarıyla öne çıkıyor.

→Çengelköy Tarihi Aile Çay Bahçesi ; Üsküdar’da kahvaltı için en ekonomik ve en fenomen yerlerden biri. Otantik bir kahvaltı deneyimi sunan Tarihi Çınaraltı Aile Çay Bahçesi, manzarasıyla ilginizi çekecektir. Fakat burada hafta sonu kahvaltı yapmayı planlıyorsanız, manzara gören masalarda yer bulmak için sabahın en erken saatlerini tercih etmeniz gerekiyor. Çünkü hafta sonu mekan çok kalabalık.

→Katibim ; Üsküdar’ın belki de en ünlü mekanlarından biri. Merkezde bulunduğundan ulaşım en kolay kahvaltıcılardan biri. Kahvaltının yanı sıra, öğle veya akşam yemeği için de tercih edilebilir. Mekan, Kız Kulesi’ne yakın bir konumda bulunuyor.

→Kadim Kahve ; Üsküdar’ın tam merkezinde, kolay ulaşılabilir bir konumda yer alan mekan daha çok kahveleriyle ünlü olsa da, kahvaltı için de tercih edilebilecek yerlerden. Üst kattaki eşsiz manzarasıyla bilinen bu mekanda fiyatlar da cep yakmayacak türden.

Üsküdar gezilecek yerler için bu 17 yerin dışında birkaç tarihi ve turistik noktadan daha bahsetmek mümkün. Fakat çok daha fazla zamanınız kalırsa, Avrupa Yakası’na geçmeyi ve çevredeki diğer semtlere göz atmanızı tavsiye ederiz. Üsküdar’dan sonra Kadıköy ve Balat yazılarımıza göz atabilirsiniz.

BENZER YAZILAR

İLGİLİ YAZILAR